Recept voor banaan-en-wortelcake

Banaan-en-wortelcake

Met zelfgemaakte banaan-en-wortelcake zet je een gezonde ‘snack’ op tafel. Natuurlijk is deze cake ook geschikt als dessert. Zoek je echter een verantwoord tussendoortje, dan kun je hiermee uit de voeten.

Groente in cake

Ook is zo’n cake een leuke manier om meer groente binnen te krijgen. En fruit, door de bananen en dadels. Je kunt variëren met andere groente, bijvoorbeeld bietjes en met ander fruit, bijvoorbeeld peer. Houd wel in de gaten dat bananen een beetje binden. Dat doet peer niet echt.

Meelsoorten zelf uitkiezen

In dit recept zijn alleen glutenvrije melen gebruikt. Je kunt echter ook prima kiezen voor speltbloem of gebuild tarwemeel, of zelf een lekkere mix verzinnen. Als je een (nog) wat gelere cake wilt maken, kun je ook eens een deel maismeel proberen.

Groentecake bewaren

Je kunt de cake in plakken snijden en die apart verpakt invriezen. Neem steeds een plakje mee naar het werk en je hebt een heerlijk en verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten

  • wortels: ongeveer 300 gram
  • dadels: 8 stuks (of minder als je niet zo van zoet houdt)
  • boekweitmeel: 100 gram*
  • kokosmeel: 50 gram*
  • amandelmeel: 50 gram*
  • bakpoeder: een theelepel
  • kaneel naar smaak
  • vanillepoeder naar smaak
  • kokosvet: ongeveer 75 gram
  • eieren: 4 kleine of 3 grote
  • rijpe bananen: 2 stuks

*Je kunt ook een andere melen-mix maken, naar smaak.

Optioneel

  • vers citroensap: een kneepje
  • hazelnoten, amandelen of walnoten in stukjes gehakt: ongeveer 50 gram
  • mascarpone: 150 gram (of ricotta, of andere roomkaas) – topping
  • ahornsiroop: naar smaak (niet te veel, het wordt al snel te zoet) – topping
  • gedroogde vruchten en eetbare bloemen – versiering

Ook nodig: cakevorm

Bereidingswijze

  1. Was en rasp de wortels. Ontpit de dadels. Vet de cakevorm in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt het kokosvet in een pannetje. Verwarm de dadels even mee.
  3. Mix in een kom de melen met het bakpoeder en de specerijen.
  4. In een andere kom mix je het kokosvet-dadelmengsel met de eieren en bananen. Het wordt een plakkerig geheel. Voeg ook de wortels en desgewenst het citroensap en de noten toe.
  5. Voeg het droge en het natte mengsel nu langzaam samen door steeds een beetje nat bij het droge te scheppen. Meng met een mixer of je handen goed door elkaar.
  6. Doe het geheel in de cakevorm en bak in ongeveer 30 a 40 minuten gaar.
  7. Laat afkoelen. Als je het lekker vindt, mix je mascarpone en ahornsiroop en besmeer je daar de afgekoelde cake mee. Versier eventueel met gedroogde vruchten en eetbare bloemen.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!