Recept voor een vispotje

Recept voor een vispotje

We zijn groot fan van het kookprogramma ‘Koken met Van Boven’ van Yvette van Boven. Zij kookt vaak met biologische en altijd met verse producten, zoals de vissen in haar recept voor een vispotje. Ook laat ze zien waar ze haar producten vandaan haalt en komt de producent ruimschoots aan het woord. Een geweldig kijkje in de keuken (letterlijk)!

Er zijn best veel vissen die we (tegenwoordig) niet vaak eten, terwijl ze heel erg lekker zijn.

In de 1e aflevering van dit seizoen ging Yvette op bezoek bij vissers die ontzettend genieten van hun ‘bijvangst’. Een goed idee tegen voedselverspilling om meer van die vissen op tafel te zetten! Dat is dan ook precies wat we in onderstaand recept voor een vispotje doen, geïnspireerd op het recept van Yvette.

Van vis kun je meer gebruiken dan alleen de mooie filet.

Hou de graten en de resten van het ‘vlees’ over voor een zelfgemaakte visbouillon. Dat smaakt altijd beter dan die uit de supermarkt. Als je er veel van hebt gemaakt, vries je gewoon een deel in (tip: in de ijsblokjesvorm, dan heb je meteen mooie porties). Of gebruik de minder mooie stukjes vis om zelf ‘kibbeling’ van te maken. Weggooien hoeft niet, probeer te koken van kop tot kont!

Ingrediënten

  • 1 ui (of een stuk prei)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 venkelknol
  • een flinke bataat (zoete aardappel)
  • ½ eetlepel venkelzaad en ½ eetlepel korianderzaad (als je dit niet in huis hebt, zijn alternatieve kruiden bijvoorbeeld: Indonesische wok kruidenmix, garam massala of desnoods alleen gedroogde koriander. Kies vooral kruiden die jij zelf lekker vindt.)
  • 2 eetlepels olijfolie (of kokosvet of sesamolie)
  • 1 blikje tomatenpuree (een suikervrije variant)
  • een snuf (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel: een plukje saffraan (kostbaar, maar heerlijk)
  • 75 ml witte wijn (of rosé of Pernod; de alcohol verdampt)
  • 400 ml visbouillon (zelfgemaakt met visresten of van een blokje)
  • 800 gram a 1 kilo bijvangst: gefileerde wijting, schelvis, schar of een mix van bijvangsten (vraag erom bij je visboer)

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Was de venkelknol en snijd ‘m klein. Bewaar ook het loof. Schil de bataat en snijd in blokjes.
  2. Rooster de specerijzaden kort in een droge pan en laat ze afkoelen.
  3. Verhit een grote, hoge pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie en de gesnipperde ui toe. Bak de ui glazig. Voeg daarna de venkel een knoflook toe en bak die ongeveer 3 minuten mee.
  4. Maak ondertussen de geroosterde specerijzaden klein in een vijzel. Voeg ze samen met de tomatenpuree, zout en peper (en eventueel saffraan) toe.
  5. Blus af met de wijn. Laat het even inkoken en giet er dan de bouillon bij.
  6. Voeg de vis toe. Breng aan de kook en laat (op lager vuur) ongeveer 10 minuten sudderen.
  7. Garneer met het venkelloof.

Voor meer leuke recepten: klik HIER

Vind hier meer info over het programma van Yvette.