Recept voor kleurige groenten variatie
Ben je op zoek naar een gerecht om (al) je laatste beetjes groenten mee op te maken?
Met dit recept voor kleurige groenten variatie maak je het precies zoals jij het lekker vindt. Er is immers volop variatie mogelijk! Als je dit voorbeeldrecept volgt, heb je alle drie de soorten groenten in één gerecht (wortel / knol, blad / stengel en vrucht). Lekker gezond! Dat is nog steeds het geval als je de voorgestelde variaties toepast.
Lekker makkelijk, zo’n eenpansgerecht!
Mits je nog een restje gekookte quinoa (of ander graan) in je koelkast had, is dit een lekker makkelijk eenpansgerecht. Eerst even wat bakken, dan alles bij elkaar, even laten stoven, et voila! In een mum van tijd staat je gerecht op tafel en het zit ook nog volop gezonde voedingsstoffen. Als je kiest voor zoete aardappel, hoef je niet per se nog een gekookte graansoort toe te voegen. Je hebt dan immers al een goed vullende ongeraffineerde koolhydraatbron te pakken.
Met dit recept voor kleurige groenten variatie zet je ‘volgens plan’ een gezond maal neer.
Het enige wat je daarvoor hoeft te weten, is wat de basis van gezonde voeding is. Wat de hoofdelementen van een gezonde maaltijd zijn. Dan kun je met allerlei ingrediënten aan de slag. Je maakt zo’n maaltijd zo snel en simpel als jij dat wilt. Met een restje eten, met iets vers; alles is dan mogelijk. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor een workshop of cursus.
Verleid ook kinderen tot het eten van groenten met dit gerecht.
Kinderen houden van kleur. Leg daarom de nadruk bij dit gerecht op alle verschillende kleuren en je hebt al een kleine horde genomen. De bieten kleuren de feta en mooi roze. Leuk voor kinderen die daarvan houden: je maakt een roze gerecht. De komkommer, paprika’s en bieten kun je ook best uitleggen als groen – oranje – rood. Een stoplicht gerecht dan dus! Laat ze je daarnaast helpen bij de bereiding en je bent weer een stapje verder.
Ingrediënten
- Ui (1 grote of 2 kleine) – vanwege de aromatische, gezonde stoffen en als stengelgroente
- Sesamolie (of olijfolie, kokosvet of ghee) – als vetstof waar je veilig in kunt bakken
- Gekookte bieten (of zoete aardappel) – voor je portie enigszins zoete, aardse knolgroenten
- Paprika (geel en/of rood) – vanwege de kleur, smaak en als vruchtgroente
- Komkommer (optioneel) – voor een lekker frisse toevoeging
- Gekookte quinoa (of rijst, speltbulgur of couscous) – als goed vullende graansoort
- Feta (of andere kaas, ei, een restje vis of noten) – voor de noodzakelijke eiwitten
- Peper en zout (een snufje) – voor extra smaak en pit
- Dille (vers of gedroogd) naar smaak – als kruid en bladgewas
- Tijm (vers of gedroogd) naar smaak – als kruid en bladgewas
Let op: heb je geen gekookte quinoa (of andere graansoort) paraat: kook die dan eerst. Bieten kun je eventueel rauw eten, gekookt zijn ze wel makkelijker te verteren.
Bereidingswijze
- Zet een flinke pan op laag vuur om op te warmen.
- Schil en snipper de ui. Draai het vuur naar middelhoog, doe olie en ui in de pan en bak de ui glazig.
- Snijd de gekookte bieten in kleine blokjes en voeg ze toe. Als je kiest voor zoete aardappel: die kun je eventueel rauw toevoegen, hoewel het gekookt makkelijker te verteren is.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten, snijd in kleine stukjes en voeg toe.
- Hetzelfde geldt voor de de komkommer; wassen, in kleine stukjes snijden en toevoegen.
- Voeg ook de gekookte quinoa, feta, peper en zout toe. Doe een deksel op de pan (of dek op een andere manier af, met een bord bijvoorbeeld) en draai het vuur laag. Laat alles ongeveer 5 – 10 minuten stoven. Als je kiest voor ei: dat stolt prima in dit gerecht als je af en toe goed roert. Je restje vis is waarschijnlijk al gebakken, gekookt of gerookt, als je daarvoor kiest. Anders is vis ook heel snel gaar; laat je vuur dan nog even iets hoger staan.
- Was de kruiden en snijd ze fijn (als je verse hebt; gedroogde kun je vóór het stoven al toevoegen). Voeg ze op het laatste moment toe.