Recept voor een umami rijstschotel

Recept voor een umami rijstschotel

Umami als smaak komt van nature in een aantal producten voor.

Bijvoorbeeld in paddenstoelen en een aantal vissoorten. Dit recept voor een umami rijstschotel schrijft beide voor, je kunt dus eventueel een van beide weglaten. Ook omdat ze beide een goede bron van eiwitten vormen (de ansjovis wel iets beter opneembaar dan de champignon).

Dit is een rijstschotel met vrij heftige smaken.

Alle vijf de smaken zijn vertegenwoordigd in dit gerecht. Zoet (o.a. de mango), zout (o.a. de ansjovis), zuur (o.a. het citroensap), bitter (o.a. de witlof) en umami dus. Hierdoor zet je een gerecht op tafel dat ‘rond’ smaakt. En dat beter te verteren is. Als je echter meer van ‘vlakke’ smaken houdt, kun je knoflook en ansjovis achterwege laten en minder citroen gebruiken. Dan wordt het geheel wat milder.

Je kunt overigens op deze site nog meer lezen over de vijf smaken en over umami an sich.

Ingrediënten

  • Zilvervliesrijst (of andere ‘volkoren’ rijst, reken ongeveer een half kopje per persoon)
  • Sesamzaad (of andere zaden of pitten, een eetlepel per persoon)
  • Champignons (of andere paddenstoelen, ongeveer 100 gram per persoon)
  • Sesamolie (of olijfolie)
  • Knoflook (optioneel, een teen per persoon)
  • Peterselie (optioneel, bij voorkeur vers, naar smaak)
  • Ansjovis uit blik (naar smaak, niet te veel, het overheerst snel)
  • Mango (een rijpe, of andere vruchten, eventueel gedroogde)
  • Komkommer
  • Witlof (minimaal een stronkje per persoon)
  • Taugé (of alfalfa of andere kiemen, naar smaak)
  • Munt (bij voorkeur vers, naar smaak)
  • Sap en rasp van een halve biologische citroen (iets minder kan ook)

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  2. Rooster het sesamzaad kort in een droge pan. Pas op voor verbranding. Laat het buiten de pan afkoelen. Houd de pan zelf op laag vuur warm.
  3. Borstel de champignons schoon, snijd ze in gelijke stukken en bak ze in de olie in de pan.
  4. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Was en droog de peterselie en snijd ook (heel) fijn. Voeg beide toe aan de champignons in de pan en bak nog even kort. Draai daarna het vuur uit.
  5. Snijd de ansjovis fijn. Schil en snijd de mango in stukken. Was de komkommer, witlof, taugé en munt en snijd klein. Doe alles vervolgens in een grote kom.
  6. Rasp de halve citroen en knijp een flinke scheut sap uit over de ingrediënten in de kom. Voeg hieraan de rijst en het champignonmengsel toe en roer goed door elkaar.

Voor meer leuke recepten: klik HIER