Recept voor pasta met pesto

Recept voor pasta met pesto

Elk gerecht met pasta is een prima gerecht om ‘restjes’ voeding mee weg te werken. We geven je hier als voorbeeld een recept voor pasta met pesto. Het had echter net zo goed een recept voor pasta met rode saus of pasta met olie en peper kunnen zijn. Aan elk pastagerecht kun je altijd het een en ander aan ‘voedseloverschotten’ toevoegen.

Zelf pasta maken is best een kunst, zelf pesto maken best makkelijk.

Mocht je dat echter te veel werk vinden, dan kun je heel veel verschillende soorten pesto in de winkel vinden. Kies jouw favoriete smaak en voeg die toe aan de pasta, zoveel ervan als jij lekker vindt. Als je vervolgens zorgt voor een laagje olie bovenop de pesto, is die nog ongeveer een week houdbaar in de koelkast en langer in de vriezer. Je kunt pesto ook aan vele andere gerechten toevoegen als smaakmaker of ergens op smeren. Dus weggooien is zeker niet nodig!

Pasta is vaak veel langer houdbaar dan op de ‘tenminste houdbaar tot’ datum vermeld staat.

Het is een gedroogd deegwaar, waar eigenlijk heel weinig mee kan gebeuren. Zoals dat ook het geval is met andere granen, zoals rijst en gierst. Zolang je het maar in een goed afgesloten pot of blik bewaart, zodat er geen beestjes in kunnen kruipen. Bovendien kook je het (vrij lang), dus zelfs als er toch een keer een insect in is gekropen, kan dat wat je gezondheid betreft eigenlijk geen kwaad. Gooi het dus niet zomaar weg omdat het ‘op de datum’ is, maar gebruik eerst je zintuigen.

Ingrediënten

Voor een flinke hoeveelheid pesto:

 

  • 1 teen knoflook
  • optioneel: 1/2 rode peper (als je van pittig houdt)
  • een flinke hand (blaadjes van) verse basilicum
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • een flinke hand ongebrande cashewnoten (of geroosterde pijnboompitjes)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie (je kunt ook de olie van de tomaten gebruiken)
  • 1 theelepel verse oregano (of gedroogde)
  • een snuf (zee)zout
  • flink wat zwarte peper
  • optioneel: 20 gram parmezaanse kaas

Voor de rest:

  • pasta (daar zijn ook veel glutenvrije varianten van), bij voorkeur volkoren
  • restjes van groenten, bijvoorbeeld uien, spinazie en tomaat

Ook nodig: blender (of een staafmixer, als je geen blender hebt) 

Bereiding

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg eventueel een klein beetje zout of bouillon aan het kookwater toe.

Was en snijd de groenten. Als je uien gebruikt, bak die dan eerst glazig en voeg vervolgens de andere groenten toe om ze kort te roerbakken.

Voor de pesto:

Pel de knoflook. Was de rode peper als je die toe wilt voegen en verwijder de zaadlijsten. Spoel de basilicumblaadjes af.

Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een mooie massa. Je kunt net iets korter blenden als je van ‘stukjes’ houdt, waar je nog een beetje op moet kauwen. Als je de pesto te droog vindt, voeg je wat extra olijfolie toe.

Warm de pesto even mee op -als je het warm lekkerder vindt- in de pan met groenten.

 

Voor meer leuke recepten: klik HIER