De Proeverij – Bio-boer in het zonnetje

Bio-boer in het zonnetje

Wil je weten bij welke boer je terecht kunt voor biologische producten?

Omdat je het leuk vindt om direct bij de boer te kopen? En omdat je lokale producenten wilt stimuleren? Wat je van dichtbij haalt, is vers. De afstand van grond tot mond is dan immers zo kort mogelijk. Bovendien kun je aan de boer vragen wat voor bestrijdingsmiddelen hij wel en niet gebruikt. Hem feedback geven, als je dat nodig vindt. Best prettig toch, zo’n korte lijn? Zeker na het ene voedingsschandaal na het andere…

In deze Proeverij zetten we dit keer één bio-boer in het zonnetje: Krispijn van den Dries.

Er staan in de loop van de tijd steeds meer boeren voor je op een rijtje op de website, in de categorie Bij de BioBoer. Waarom je overigens voor bio zou kunnen kiezen, lees je hier terug. Als jij ook een leuke bio-boer bent of kent en je vindt dat die een plekje op de site verdient; laat het ons weten! Natuurlijk zijn ook biologisch dynamische boeren welkom. (Wat het verschil is leg ik in een latere Proeverij een keer uit.)

Krispijn van den Dries verdient nu extra aandacht, omdat hij o.a. zijn best doet tegen voedselverspilling. 

Een thema waar wij ons ook hard voor maken! Recent nog werd 900 kilo (!!! dat is heel veel !!!) van zijn topkwaliteit spinazie door de handelaar afgewezen. Men vond de steeltjes iets te lang, het blad iets te breed en er zat een beetje zand tussen… Over voedselverspilling gesproken! Doodzonde en Krispijn deed dan ook enorm zijn best de spinazie niet te hoeven weggooien. Gelukkig met succes.
In 2012 was hij ook al i.s.m. de Youth Food Movement actief met zijn ‘Power tot he Pieper’ actie. Hij zat met een overschot aan aardappelen, reed naar de Dam in Amsterdam en deelde 6,5 ton aardappels uit. De consumenten waren laaiend enthousiast. Daarna verkocht hij zijn piepers via internet rechtstreeks aan de klant: 10 kilo voor 5 euro.

Met zijn leuke verschijning is hij al regelmatig in de media verschenen.

Hij was o.a. te gast in het kookprogramma ‘Koken met Van Boven’. Ze serveerde hem een vegetarisch kerstdiner met zijn eigen knolselderij. En er zijn al meerdere artikelen over hem geschreven. Waaronder een aantal over zijn ‘Pieperboetiek’ in 2014; een tijdelijke pop-up store met 30 soorten aardappelen in Amsterdam. Zijn idee was: supermarkten redeneren te veel vanuit prijs. Ze bieden de consument weinig keuze, terwijl er qua smaak of lokaal aanbod veel meer aardappel-lekkers te beleven is. Zo dichtte hij tegelijk de kloof tussen stad en platteland.

Krispijn teelt biologisch dynamisch, zodat hij de beste smaak en gezondste natuur kan bereiken. 

De overstap vanuit de reguliere landbouw was toentertijd best spannend. Dat pionieren van toen probeert hij nu nog steeds vast te houden. Iets doen waarvan anderen zeggen dat het niet kan. Zilveruien bijvoorbeeld passen niet in de biologische teelt. Uien zouden zonder chemische middelen namelijk nooit goed groeien. Toch is het gelukt, als enige in Nederland. Iets om trots op te zijn!

Met meer dan 30 andere boeren werkt Krispijn samen als ‘BioRomeo’. 

Ze bieden je een divers aanbod van groenten en fruit, ook de ‘vergeten’ groenten. Dat zijn groenten die vroeger veel werden gegeten maar in de vergetelheid zijn geraakt. Groenten met een authentieke smaak. Ken je de regenboog wortelen met de kleuren paars, geel, wit en oranje? Een genot om alleen al naar te kijken en helemaal lekker op je bord. Om het publiek te betrekken organiseert hij verder elk jaar excursies, oogstdagen en feesten, natuurwandelingen en open dagen. Wat ons betreft: niets dan lof voor Krispijn van den Dries!

 

Recept voor hartige spinazietaart 

Als je iets anders wilt serveren dan ‘gewoon zoet’ als traktatie, is een hartige taart een leuke optie. Hartige taarten kun je natuurlijk met allerlei (restjes van) groenten maken, probeer uit wat bij jou past.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!