Recepten

Met drankjes met fruit kun je op een feest ook iets gezonds te drinken aanbieden. Je bepaalt zelf hoe gezond precies: als jij er een scheut alcohol aan wilt toevoegen, dan kan dat natuurlijk. Het is echter niet nodig, ook zonder zijn deze drankjes al heel lekker en leuk (en gezonder)!

Verschillende keuzes in ‘fruit’

Fruit geeft een drankje een heerlijke smaak. Als het voor jou allemaal even heel snel en makkelijk moet, kun je kiezen voor een fruitige ongezoete ‘aanmaaklimonade’, bijvoorbeeld biologisch cranberrysap. Of voor ongezoet troebel appel- of perensap, wat je in versgeperste en verder onbewerkte vorm kunt kopen bij vele fruitboeren. Het is echter verser en nog veel lekkerder om zelf (rijp) fruit te pureren en in je drankje te verwerken.

Het fruit sprankelt eruit

Wat je keuze voor water betreft, kun je ook variëren. Naast gewoon water, kun je ook kiezen voor water met een bubbeltje. Voor een heftig bubbeltje ga je voor ‘spa rood’, voor een iets subtieler effect is ‘spa Marie Henriëtte’ of iets vergelijkbaars geschikt. Of voeg toch iets alcoholisch toe, zoals prosecco of cider. Beide ook heerlijk met fruit, wel minder gezond!

Ingrediënten drankje 1

  • Water
  • Aardbei (gebruik er ook 1 om je glas mee te versieren)

Ingrediënten drankje 2

  • Water
  • Mango

Bereidingswijze

Maak het fruit klein (in je keukenmachine, blender, slow juister, met een staafmixer of door er woest op te slaan… leef je uit!) en voeg het toe aan het water. Je kunt het eventueel ook door een zeef persen, dan houd je de pulp achter (die kun je gebruiken in je yoghurt of gebak). Easy peasy!

Variatietips

  • Framboos / bramen / blauwe bessen
  • Komkommer en munt (oké, geen fruit, maar wel lekker)
  • Limoen / citroen / sinaasappel
  • Ananas

Als je het spannender wilt maken, kun je ook eens iets uitproberen met ingrediënten als gember, spinazie of selderij.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Soms wil je wel eens wat anders feestelijks serveren dan taart. Omdat dat bijvoorbeeld te zwaar op de maag ligt tijdens hele warme dagen. Namelijk iets wat makkelijk en snel te maken is, wat licht en luchtig is en wat je in kleine porties kunt uitdelen (of toch in grote… ;p). Dan is zoiets als een choco-noten-reep met gepofte ingrediënten, die je niet hoeft te bakken en in allerlei formaten kunt snijden handig!

Veel variatie mogelijk qua ingrediënten

Hoewel het heel ‘hip’ is, kun je nog niet overal gepofte quinoa kopen. Als dat het geval is, kun je ook kiezen voor gepofte rijst. Of zelfs voor gepofte spelt, al zijn die ‘korrels’ wel wat groter en niet glutenvrij. Mocht je ook niet aan cashewnotenpasta kunnen komen, dan kun je voor amandelpasta of pindakaas gaan. Let er dan wel op dat je een ongezoete variant koopt. Zelf noten weken en in de blender tot een pasta malen is natuurlijk ook een optie. Voeg dan eventueel wat kokosvet toe om de pasta meer smeuïg te maken.

Richtlijnen: maak het zoals jij het lekker vindt! 

De hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!

Ingrediënten

  • chocolade met minimaal 70% cacao, zonder geraffineerde suiker (ongeveer 100 gram)
  • onbewerkte noten naar keuze (amandelschaafsel of pitten kan ook, ongeveer 50 gram)
  • kokosvet (ongeveer 25 gram)
  • cashewpasta (ongeveer 50 gram)
  • ahornsiroop (ongeveer 25 gram, of 10 zachte dadels die je ontpit en heel fijn snijdt)
  • zeezout (een snufje)
  • vanillepoeder (optioneel, een snufje)
  • kaneel (optioneel, een snufje)
  • gepofte quinoa (ongeveer 50 gram)

Serveertip: geraspte kokos, amandelschaafsel, gedroogd fruit, etc.

Bereidingswijze

  1. Leg alvast bakpapier op een bakplaat of in een ruime ovenschaal o.i.d. klaar. Maak ruimte in je koelkast (voor de grootte van die bakplaat of ovenschaal dus). Breek ook alvast de chocolade in stukjes.
  2. Hak de noten grof (of fijn, als je dat lekkerder vindt). Verwarm ondertussen een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en smelt daarin het kokosvet.
  3. Voeg daaraan de cashewnotenpasta, ahornsiroop, het zout en eventueel de specerijen toe en roer even goed door. Draai het vuur uit.
  4. Voeg de chocoladestukjes al roerend toe aan het mengsel. Door de warmte van het mengsel smelt de chocolade. Zet desnoods het vuur nog heel even heel laag aan, blijf dan wel heel goed roeren.
  5. Voeg ook de gepofte quinoa toe en roer die er goed door. Als het te dik wordt om goed te kunnen roeren (dit hangt o.a. van je noten- en pastakeuze af) kun je wat extra kokosvet toevoegen.
  6. Giet of spatel het mengsel op het bakpapier, laat het een beetje afkoelen en garneer naar keuze. Schuif alles in de koelkast, zodat het kan opstijven/uitharden en je er vervolgens koelrepen van kunt snijden.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

“IJs is toch niet gezond?” hoor ik je denken. Normaal gesproken meestal niet nee, maar… er is al een tijdje iets heel leuks gaande in foodieland. Zeker voor ijsliefhebbers zoals ik. Namelijk nicecream: gezond ijs maken – op basis van bevroren bananen. En als je niet van bananen houdt in je ijs, kan het ook anders. Héérlijk bij dit warme weer, en volledig verantwoord. Een echt feestrecept dus!

Variatiemogelijkheden volop: met banaan, avocado of cashewnoten als basis

In dit recept gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!

Als de bananen niet in hun geheel in je vriezer passen, kun je ze eerst in stukjes snijden en dan die stukjes invriezen. Zulke stukjes bevroren banaan zijn eigenlijk altijd wel handig om te hebben, ook voor smoothies, pannenkoeken en gebak bijvoorbeeld. Voor die momenten waarop je net even geen banaan in huis hebt en wel zin in zoiets lekkers.

Ook zonder een keukenmachine makkelijk te maken

Heb je geen blender (of keukenmachine) of kan jouw blender die bevroren brokken eigenlijk niet zo goed aan? Dan gebruik je de ingrediënten vers; snijd ze zo klein en fijn mogelijk, pureer ze (met een staafmixer of desnoods een vork) zo goed mogelijk en vries het mengsel daarna in. Het duurt dan wel een paar uur voor je echt ijs hebt en tussendoor moet je misschien af en toe roeren, maar het is net zo lekker!

Ingrediënten – basis

  • bevroren bananen (4 flinke of 5 kleintjes)
  • kokosmelk (naar smaak; hoe meer, hoe dunner je ijs wordt)

Als je niet van kokosmelk houdt, kun je ook voor amandelmelk of hazelnootmelk kiezen. Voor meer ‘dikte’ kies je voor silken tofu of Griekse yoghurt i.p.v. ‘melk’.

Bereidingswijze

  1. Doe de bevroren bananen(stukjes) in je (sterke) blender of keukenmachine en ‘pureer’. Soms plakt het mengsel enorm aan de wanden: schraap het dan steeds weer naar beneden.
  2. Voeg steeds een scheutje kokosmelk toe tot jij vindt dat je ijs de juiste dikte heeft.

Dit is de basis van het ijs, je kunt met de lijst hieronder allerlei variaties erop maken.

Variatiemogelijkheden

  • cacaopoeder en/of gehakte pure chocolade (een paar eetlepels)
  • vanillepoeder (extra zoet; niet teveel, in kleine beetjes)
  • kaneel (extra zoet; een paar theelepels)
  • amandelpasta, tahin of pindakaas (voor een notensmaak; een paar eetlepels)
  • gehakte noten (een paar eetlepels)
  • wat citroensap en wat geraspte citroenschil (voor citroenijs)
  • allerlei soorten fruit en gedroogde vruchten (in stukjes)
  • rode port (in kleine beetjes)

Je kunt ook nog zelf chocoladesaus maken door een eetlepel ahornsiroop te mengen met een theelepel cacaopoeder, of meer (naar smaak).

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Met dit recept voor linzenpasta met groenten en ricotta eet je supergezond! Een goed voorbeeld van voeding als ‘medicijn’. Je verhoogt je hoeveelheid groenten alleen al doordat je linzenpasta eet i.p.v. pasta van tarwe of spelt.

Ook kun je allerlei extra (groenten)toevoegingen doen, waarmee je de pasta nog gezonder maakt. Daarnaast eet je geen vlees maar (jonge) kaas, wat weer beter is voor je zuur-base balans.

Peulvruchten voor de gezondheid

Je zult niet de enige zijn die het soms lastig vindt peulvruchten op het menu te zetten. Terwijl ze toch zo gezond zijn: bomvol eiwitten, vitaminen en mineralen. Als je ze ‘gewoon’ niet lekker vindt of niet zo makkelijk toevoegt, kies dan voor linzenpasta of voeg ze toe aan je gezonde baksels. Lekker en makkelijk!

Ingrediënten

  • linzenpasta (ongeveer 300 gram)
  • aubergine (een flinke, bij voorkeur biologisch)
  • spinazie (ongeveer 150 gram) (rucola kan ook) (bij voorkeur biologisch)
  • rode wijnazijn (ongeveer 2 eetlepels)
  • olijfolie (ongeveer 2 eetlepels)
  • peper en zout naar smaak
  • ricotta (ongeveer 150 gram)
  • puntpaprika (optioneel, een of twee, zoveel je lekker vindt en een gewone kan ook)
  • tomaten (optioneel, twee of meer, zoveel je lekker vindt)

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was ondertussen de aubergine en kook die (in zijn geheel) in dezelfde pan mee of in een andere pan – ongeveer 5 minuten. (Als je van gegrilde aubergine houdt, is dat ook prima. Snijd de aubergine dan in plakken en gril ze.)
  2. In de tussentijd kun je de spinazie goed wassen en uit laten lekken. Als je tevens de paprika en tomaten wilt toevoegen, kun je ook die nu goed wassen en drogen.
  3. Giet de pasta af. Koel de aubergine af met koud water, zodat je die in kleine stukken kunt snijden zonder je vingers te branden.
  4. Hussel alle ingrediënten, behalve de ricotta in een flinke schaal door elkaar en garneer met de ricotta.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Oh ja, pretty pink, voor iedereen die van roze houdt (ik dus, in ieder geval)! Met dit recept voor roze grapefruitsap maak je een schitterend en licht pittig drankje. Dat zeker niet zou misstaan op een food-event. En óók heel geschikt is voor (stoere) mannen, als ze durven…

Volop variaties mogelijk op deze bijzondere creatie

Afgezien van het grapefruitsap (dat hoort nu eenmaal thuis in een recept voor roze grapefruitsap ;p ) kun je volop variëren met dit drankje. Kies bijvoorbeeld voor koolzuurhoudend water, als je van sprankelend houdt. Of geef het een (klein beetje) tic met een scheut van je favoriete alcohol. Als je niet zo van gember of bieten houdt, laat je die eruit, of vervang je ze bijvoorbeeld door meer wortel. Wil je graag een wat zoeter drankje, dan voeg je wat meer appel(sap) toe. Experimenteer en probeer!

Gezond, gezonder, gezondst

Grapefruit is bijzonder gezond, omdat het boordevol vitaminen, mineralen en spoorelementen zit. Bijvoorbeeld vitamine C, E, bètacaroteen, calcium, ijzer en kalium. Als jouw spijsvertering niet zo goed reageert op rauwe groenten, is het een idee die eerst even (kort) te koken voor je ze verwerkt. Het kost dan minder moeite om de boel te verwerken en je krijgt alsnog lekker veel gezonde stoffen binnen.

Ingrediënten

  • appelsap (ongezoet, bij voorkeur troebel, perensap of een combi kan ook)
  • verse biet (ongeveer 250 gram, rauw). Optioneel: eerst even koken
  • wortel (ongeveer 250 gram) Optioneel: eerst even koken
  • gember (ongeveer 1 cm, gebruik meer als je ervan houdt)
  • grapefruit (2 stuks)

Ook nodig: een blender (of keukenmachine) en een rasp

Bereidingswijze

  1. Giet een flinke scheut appelsap in de blender. Hoe meer je ervan gebruikt, hoe ‘dunner’ je sap wordt.
  2. Schil de bieten en rasp ze zo fijn mogelijk. Voeg dit rasp vervolgens toe aan het appelsap. Schrob daarna de wortels goed schoon en rasp ze zo fijn mogelijk. Voeg ook dit rasp toe aan het appelsap. Herhaal je werk met de gember: schillen, fijnraspen en in de blender doen.
  3. Je kunt er nu voor kiezen (na de schil) het vlies van de grapefruits te verwijderen en ze daarna pas in de blender te doen. Als je het vlies laat zitten, krijg je meer (gezonde) vezels binnen. En hoef je minder priegelwerk te doen :)
  4. Laat je blender de boel goed fijn maken. Hoe langer je hem laat draaien, hoe ‘sappiger’ het geheel wordt. Als je er nog een beetje op wilt kauwen (dat is beter voor je spijsvertering), zet je hem wat eerder uit.

Je kunt het sap een dag in de koelkast bewaren. Dan roer je het alleen even om voor je het weer wilt gebruiken.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren. Bovendien is het zowel geschikt voor de lunch als voor het diner.  Lekker makkelijk!

Ingrediënten

  • Bieten (4 stuks, eventueel voorgekookt)
  • Volkoren speltpasta (of linzenpasta)
  • Paksoi (een hele)
  • Paprika (2 stuks, kleur zelf kiezen)
  • Olijfolie (extra vierge) (of sesamolie of kokosvet)
  • Tijm (bij voorkeur vers, gedroogd kan ook)
  • Stevige geitenkaas / feta (of vegetarische pittige worst)
  • Zout en peper
  • Optioneel: balsamicoazijn

Variatietips: wortels i.p.v. bieten (ook zoet), rucola i.p.v. paksoi (pittigere smaak), rode wijnazijn i.p.v. balsamicoazijn (iets zuurdere smaak).

Bereidingswijze

  1. Als je voor rauwe bieten hebt gekozen: schrob ze goed schoon en kook ze in ongeveer 20 minuten in voldoende water (beet)gaar. Spoel ze vervolgens met koud water af, zodat je de schil er makkelijk af kunt halen. Snijd ze in grove stukken.
  2. Kook (ondertussen) de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Volkoren speltpasta heeft meestal een langere kooktijd dan linzenpasta. Let bij die laatste goed op dat je de pasta niet te gaar kookt, dan wordt het soms namelijk een beetje ‘papperig’.
  3. Was in de tussentijd de paksoi en de paprika goed schoon. Verwijder bij de paprika de steel en de zaadlijsten. Snijd het witte deel van de paksoi in stukken van ongeveer 1 cm breed en houd ze apart. Het groene blad snijd je in dunne repen, net als de paprika.
  4. Verwarm ook alvast een bakpan of wok voor. Giet een flinke scheut olie in de warme pan. Bak eerst kort op middelhoog vuur de witte paksoi stukken. Voeg daarna de groene repen van de paksoi en paprika toe.
  5. Draai het vuur laag als alles wat zachter is geworden en voeg nog even de stukken biet toe, om ze op te warmen. Strooi de tijm er nu ook over als je alleen gedroogde tijm hebt. Als je verse tijm hebt, was en droog je die, snijd je die fijn en voeg je die toe zodra het vuur uit is.
  6. Snijd als laatste de geitenkaas of feta in blokken. Roer die samen met zout en peper naar smaak door de groenten en voeg de pasta aan het geheel toe.
  7. Optioneel dien je het gerecht met extra olijfolie en een scheutje balsamicoazijn op.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is Pasen en lente. Daarom hierbij een recept voor een extra gezond ei. Dat hoort er immers bij.

Ei als ontbijt, lunch en diner

Dit gerecht kun je eten als ontbijt, als lunch en als diner. Handig! Het is geschikt voor een vullend begin van de dag. Ook makkelijk mee te nemen als lunch, eventueel op een cracker of boterham. ’s Avonds lekker als diner, desgewenst met een frisse salade of gekookte granen ernaast.

Voedzame verzadiging door combinatie

Een ei gecombineerd met groenten, maakt het heel voedzaam en makkelijker te verteren. Door de combinatie van de eiwitten, vetten en koolhydraten in dit recept, krijg je namelijk snel een verzadigd gevoel. De grote hoeveelheid groenten naast het ei maakt ook nog dat de (zuur-base) balans gezond is. Fijn voor je darmen (en andere organen)!

Goed te bewaren voor een ander moment

Als je ’s ochtends voldoende hiervan bakt, kun je het restant goed afgesloten bewaren in de koelkast. En dus eventueel meenemen als lunch naar je werk. Of ’s avonds / de volgende dag weer even opbakken.

Ingrediënten

  • 1 pastinaak (of 2 wortelpeterselie of 2 wortels)
  • olijfolie (of kokosvet of roomboter)
  • 1 pak taugé (of andere kiemen)
  • 300 tot 400 gram tomatenpuree (naar smaak)
  • bruschetta kruiden of je eigen favoriete mix voor gebakken eieren
  • zout
  • peper
  • 4 eieren

Verse kruidentip: bieslook (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm alvast een pan voor op laag vuur. Schrob ondertussen de pastinaak goed schoon en rasp hem (of snijd hem goed fijn). Een biologische pastinaak hoef je niet te schillen.
  2. Draai het vuur iets hoger, giet een scheut olijfolie in de pan en voeg de rasp toe. Laat deze even zachtjes bakken. Schep af en toe om.
  3. Was ondertussen de taugé en laat goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
  4. Draai het vuur weer laag, anders gaat het zometeen enorm spetteren. Wacht even en voeg dan de tomatenpuree toe aan de gebakken pastinaakrasp. Verdeel de rasp en puree netjes in de pan en druk het mengsel een beetje aan.
  5. Voeg nu taugé, kruiden, zout en peper toe, verdeel die ook weer mooi over het mengsel en druk ze er een beetje in.
  6. BreekEi met pastinaak tauge tomaat nu de eieren bovenop het groenten-kruidenmengsel en doe het deksel op de pan. Als je geen deksel hebt, kun je een groot bord gebruiken. De bedoeling is dat de eieren snel stollen. Haal na een paar minuten het deksel er weer af en laat het overtollige vocht nog heel even verdampen.
  7. Serveer desgewenst met verse kruiden.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Rond feestdagen is het vaak extra lastig gezond te blijven eten. De schappen in de supermarkt liggen dan vol lekkere, maar ongezonde aanbiedingen. Momenteel kun je je bijvoorbeeld al te barsten eten aan de paaseitjes. Of aan de zoete broodjes vol met ongezonde toevoegingen.

Serveer zoet brood zonder zorgen

Wil jij ook iets leuks en extra lekkers serveren? Zonder je druk te hoeven maken over wat er allemaal op het etiket staat? Probeer dan eens dit recept voor zoet brood zonder zorgen. Het heeft een beetje de smaak van spijs door het amandelmeel. Dat gaat erin als zoete koek.

Bereid je goed voor

Let wel op de voorbereidingstijd, die is lang. Zo maak je het brood makkelijker te verteren en hoef je minder gist te gebruiken.

Maak je overigens geen zorgen als je geen broodbakmachine hebt. Je kunt het deeg ook maken met een mixer met deeghaken. Dan zet je het na het mengen op kamertemperatuur minimaal 5 uur weg met een theedoek over je mengkom.

Ingrediënten

  • dadels: 8 stuks (of vijgen)
  • ongezouten en ongebrande noten, bijvoorbeeld cashewnoten: 4 eetlepels (na het hakken)
  • kokosmelk: 400 ml (of haver-, amandel- of rijstmelk, maar die zijn minder zoet). Let op het etiket: er mogen geen rare toevoegingen in zitten (bijvoorbeeld suiker!).
  • kokosvet 2 eetlepels (of roomboter of een flinke scheut olijfolie)
  • ei: 1 stuk
  • ahornsiroop: 1 flinke theelepel (of oerzoet of kokosbloesemsuiker)
  • droge gist: 5 gram
  • volkoren speltmeel: 500 gram (of een mix met bijvoorbeeld gebuild tarwemeel). Er zijn ook glutenvrije broodbakmixen te koop.
  • amandelmeel: 150 gram (of een mix met bijvoorbeeld kokosmeel, voor wat extra zoet)
  • zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem- of pompoenpitten: 3 eetlepels
  • zout: 1 theelepel

Optioneel (voor extra zoet en extra gezond):

  • anijszaad (gekneusd): 1 eetlepel
  • rozijnen: 2 eetlepels
  • kardemom: 1 theelepel
  • kaneel: 1 theelepel

Ook nodig: broodbakmachine / mengkom en mixer met deeghaken (soms horen die ook bij de keukenmachine) en bakvorm(en) naar keuze

Bereidingswijze

  1. Snijd de dadels fijn. Hak de noten grof.
  2. Doe eerst de natte ingrediënten in je broodbakmachine (kokosmelk t/m ahornsiroop). Voeg daarna de droge toe. Ook de optionele, als je daarvoor kiest. Laat de machine kneden en rijzen (5 uur). Overigens geldt: hoe langer je het laat rijzen, hoe gezonder.
  3. Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe het deeg in je bakvorm(en) naar keuze; je kunt ook allemaal kleine bolletjes brood bakken. Verspreid daarvoor het deeg in kleine bolletjes over je bakplaat. Bak het brood in ongeveer 50 minuten gaar; kleine bolletjes hebben een kortere baktijd (ongeveer 40 minuten). Controleer af en toe tussendoor hoe het gaat.
  4. Serveer het zoete brood bij voorkeur warm, met niet veel meer dan wat roomboter. Het is lekker genoeg van zichzelf! Of met een gekookt of gebakken eitje… vanwege Pasen.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Avocado en pompoen hebben veel voordelen voor je gezondheid. Maak daarom met guur weer deze pompoensoep met avocado (lekker romig), waar je de pompoenpitten in laat zitten.

Gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

Ook pompoenpitten zitten boordevol gezond vet, eiwit, vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het is dus zonde ze zomaar weg te gooien. Je kunt ze natuurlijk schoonmaken en vervolgens roosteren (op laag vuur of in de oven). Of je doet er wat anders mee; je kookt en pureert ze mee in deze soep.

Ingrediënten

  • Uien: 2 grote of 4 kleine
  • Gember: 5 cm (minder als je er niet van houdt)
  • Vet: olijfolie of kokosvet
  • Pompoen: 1
  • Bieten: 2 stuks
  • Aardappel: 4 stuks (zoete aardappel kan ook)
  • Knoflook: 2 tenen
  • Bouillon: 750 ml
  • Kruiden en specerijen naar smaak, bv. peper, kurkuma, zeewierpoeder
  • Avocado: 1
  • Sinaasappel: 2 stuks

Optioneel

  • Restje gekookte granen naar keuze, bv. rijst
  • Room of dikke yoghurt (bv. plantaardige rijstroom of Griekse yoghurt)
  • Verse basilicum

Ook nodig: hoge (soep)pan, staafmixer en zeef

Bereidingswijze

  1. Verwarm de hoge (soep)pan voor op laag vuur.
  2. Haal de schil van de ui en versnipper ‘m. Schil ook de gember en snijd in hele kleine stukjes. Doe wat vet in de pan en laat de uisnippers op laag vuur glazig worden. Voeg na ongeveer 5 a 10 minuten ook de gember toe.
  3. Schil ondertussen de pompoen en de bieten. Als je dat lastig vindt, kun je ze ook eerst in de schil koken. Spoel ze vervolgens met koud water af, zodat je de schil er daarna makkelijk af kunt pellen. Snijd ze in gelijke stukken. Laat de pitten in de pompoen zitten, die zijn heel voedzaam.
  4. Was de aardappels grondig, verwijder slechte plekjes en snijd ze in stukken. Ongeveer even groot als de pompoen en de bieten. Schil de knoflook en snijd die heel klein.
  5. Voeg de stukken groenten (pompoen, biet, aardappel) en de knoflook toe aan het ui-gembermengsel in de pan. Laat het geheel vervolgens even bakken op niet al te hoog vuur.
  6. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat alles zacht sudderen, ongeveer 15 a 20 minuten tot de groenten (beet)gaar zijn.
  7. Gedroogde kruiden en specerijen kun je nu al toevoegen. Als je verse hebt, wacht dan tot na het pureren.
  8. Schil ondertussen de avocado en verwijder de pit. Voeg de avocado toe na de 15 a 20 minuten kooktijd van de soep.
  9. Pers ondertussen ook de sinaasappel uit (stevig knijpen of met een pers).
  10. Pureer de soep met een staafmixer. Zeef de soep vanwege de eventuele restjes pompoenpit. Als je de soep te dik vindt, voeg je wat kokend water toe.
  11. Voeg het sinaasappelsap toe aan de soep.
  12. Serveer desgewenst met gekookte granen, een schep room en de (gewassen) verse basilicum.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Met zelfgemaakte banaan-en-wortelcake zet je een gezonde ‘snack’ op tafel. Natuurlijk is deze cake ook geschikt als dessert. Zoek je echter een verantwoord tussendoortje, dan kun je hiermee uit de voeten.

Groente in cake

Ook is zo’n cake een leuke manier om meer groente binnen te krijgen. En fruit, door de bananen en dadels. Je kunt variëren met andere groente, bijvoorbeeld bietjes en met ander fruit, bijvoorbeeld peer. Houd wel in de gaten dat bananen een beetje binden. Dat doet peer niet echt.

Meelsoorten zelf uitkiezen

In dit recept zijn alleen glutenvrije melen gebruikt. Je kunt echter ook prima kiezen voor speltbloem of gebuild tarwemeel, of zelf een lekkere mix verzinnen. Als je een (nog) wat gelere cake wilt maken, kun je ook eens een deel maismeel proberen.

Groentecake bewaren

Je kunt de cake in plakken snijden en die apart verpakt invriezen. Neem steeds een plakje mee naar het werk en je hebt een heerlijk en verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten

  • wortels: ongeveer 300 gram
  • dadels: 8 stuks (of minder als je niet zo van zoet houdt)
  • boekweitmeel: 100 gram*
  • kokosmeel: 50 gram*
  • amandelmeel: 50 gram*
  • bakpoeder: een theelepel
  • kaneel naar smaak
  • vanillepoeder naar smaak
  • kokosvet: ongeveer 75 gram
  • eieren: 4 kleine of 3 grote
  • rijpe bananen: 2 stuks

*Je kunt ook een andere melen-mix maken, naar smaak.

Optioneel

  • vers citroensap: een kneepje
  • hazelnoten, amandelen of walnoten in stukjes gehakt: ongeveer 50 gram
  • mascarpone: 150 gram (of ricotta, of andere roomkaas) – topping
  • ahornsiroop: naar smaak (niet te veel, het wordt al snel te zoet) – topping
  • gedroogde vruchten en eetbare bloemen – versiering

Ook nodig: cakevorm

Bereidingswijze

  1. Was en rasp de wortels. Ontpit de dadels. Vet de cakevorm in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt het kokosvet in een pannetje. Verwarm de dadels even mee.
  3. Mix in een kom de melen met het bakpoeder en de specerijen.
  4. In een andere kom mix je het kokosvet-dadelmengsel met de eieren en bananen. Het wordt een plakkerig geheel. Voeg ook de wortels en desgewenst het citroensap en de noten toe.
  5. Voeg het droge en het natte mengsel nu langzaam samen door steeds een beetje nat bij het droge te scheppen. Meng met een mixer of je handen goed door elkaar.
  6. Doe het geheel in de cakevorm en bak in ongeveer 30 a 40 minuten gaar.
  7. Laat afkoelen. Als je het lekker vindt, mix je mascarpone en ahornsiroop en besmeer je daar de afgekoelde cake mee. Versier eventueel met gedroogde vruchten en eetbare bloemen.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!