Recept voor een extra gezond ei

Het is Pasen en lente. Daarom hierbij een recept voor een extra gezond ei. Dat hoort er immers bij.

Ei als ontbijt, lunch en diner

Dit gerecht kun je eten als ontbijt, als lunch en als diner. Handig! Het is geschikt voor een vullend begin van de dag. Ook makkelijk mee te nemen als lunch, eventueel op een cracker of boterham. ’s Avonds lekker als diner, desgewenst met een frisse salade of gekookte granen ernaast.

Voedzame verzadiging door combinatie

Een ei gecombineerd met groenten, maakt het heel voedzaam en makkelijker te verteren. Door de combinatie van de eiwitten, vetten en koolhydraten in dit recept, krijg je namelijk snel een verzadigd gevoel. De grote hoeveelheid groenten naast het ei maakt ook nog dat de (zuur-base) balans gezond is. Fijn voor je darmen (en andere organen)!

Goed te bewaren voor een ander moment

Als je ’s ochtends voldoende hiervan bakt, kun je het restant goed afgesloten bewaren in de koelkast. En dus eventueel meenemen als lunch naar je werk. Of ’s avonds / de volgende dag weer even opbakken.

Ingrediënten

  • 1 pastinaak (of 2 wortelpeterselie of 2 wortels)
  • olijfolie (of kokosvet of roomboter)
  • 1 pak taugé (of andere kiemen)
  • 300 tot 400 gram tomatenpuree (naar smaak)
  • bruschetta kruiden of je eigen favoriete mix voor gebakken eieren
  • zout
  • peper
  • 4 eieren

Verse kruidentip: bieslook (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm alvast een pan voor op laag vuur. Schrob ondertussen de pastinaak goed schoon en rasp hem (of snijd hem goed fijn). Een biologische pastinaak hoef je niet te schillen.
  2. Draai het vuur iets hoger, giet een scheut olijfolie in de pan en voeg de rasp toe. Laat deze even zachtjes bakken. Schep af en toe om.
  3. Was ondertussen de taugé en laat goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
  4. Draai het vuur weer laag, anders gaat het zometeen enorm spetteren. Wacht even en voeg dan de tomatenpuree toe aan de gebakken pastinaakrasp. Verdeel de rasp en puree netjes in de pan en druk het mengsel een beetje aan.
  5. Voeg nu taugé, kruiden, zout en peper toe, verdeel die ook weer mooi over het mengsel en druk ze er een beetje in.
  6. BreekEi met pastinaak tauge tomaat nu de eieren bovenop het groenten-kruidenmengsel en doe het deksel op de pan. Als je geen deksel hebt, kun je een groot bord gebruiken. De bedoeling is dat de eieren snel stollen. Haal na een paar minuten het deksel er weer af en laat het overtollige vocht nog heel even verdampen.
  7. Serveer desgewenst met verse kruiden.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!