De Proeverij – Bio met een klein budget

bio met een klein budget

Misschien heb jij dit jaar het plan gezonder en duurzamer te gaan eten. Dat is goed voor jezelf en voor de wereld. De keuze voor biologisch is dan best logisch, maar soms ook prijzig. Daarom geef ik je dit keer tips over bio met een klein budget!

Goedkoop is duurkoop

Zoals voor zoveel dingen geldt, geldt ook voor voeding dat goedkope inkoop niet altijd beter is. Niet voor je lijf én niet voor je portemonnee. Zo biedt bijvoorbeeld goedkope niet biologische sla weinig voedingswaarde. Terwijl de iets duurdere biologische variant wel vol voedingswaarde zit. Beter voor je lijf en dus ook voor je portemonnee. Koop je immers liever een ‘leeg’ product voor een schijntje of iets waar je wél wat aan hebt voor iets meer?

Goedkoop is duurkoop anders bekeken

Bovendien kun je daar ook nog op een andere manier naar kijken. Die niet biologische sla is soms behoorlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dat vinden jouw lijf en het milieu geen feestje. Ze moeten keihard werken om de troep weer op te ruimen en dat kost energie. Terwijl dat bij de biologische variant niet zomaar mag. Wel bestrijden, maar op veel vriendelijkere manieren. Fijner voor je lijf en voor het milieu dus.

 

bio met een klein budget quote

Bio met een klein budget tip: groenteresten kweek

Als je mooie schone bio groente hebt gekocht, kun je daar meer dan één keer van genieten. Hergebruik is hip, hot and happening en kan bijvoorbeeld ook met jouw bio bosui. Daarvoor bewaar je het kontje (ongeveer 4 cm) en zet je dat met de worteltjes in een glaasje water. Zet het op een lichte plek en zorg regelmatig voor vers water. Al vrij snel groeien er extra worteltjes en een nieuwe stengel. Die stengel kun je weer eten en zo blijf je hergebruiken!

Bio met een klein budget tip: mislukkingen voeding

Ben je niet echt een keukenprins(es) en gaat er regelmatig wat mis in de keuken? Meestal kun je nog best wat doen met je mislukkingen. Heb je bijvoorbeeld de groenten laten aanbranden? Dan kun je dat deel er vaak prima afsnijden en de rest nog gebruiken. Heb je ze te lang laten koken? Voeg dan wat (verse) kruiden toe en maak er puree van. Ben je uitgeschoten met zout of kruiden? Met een scheutje (plantaardige) room of wat extra water los je soms al veel op. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips. Zoals eet uit het seizoen en lokaal, dat is altijd duurzamer en goedkoper. Of kook met kliekjes, zodat je geen voedsel (meer) verspilt. En kweek je bio groente, fruit en kruiden zelf. In al die gevallen betaal je niet de hoofdprijs en zorg je wel goed voor jezelf en de wereld. Veel succes en vooral ook plezier!

Heel veel tips over gezond en makkelijk (duurzaam) eten vind je in het ‘In twee weken gezond voedingsschema’. Degenen die het al gekocht en gebruikt hebben, geven aan vooral heel veel te hebben geleerd. Misschien wil jij dat ook, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

bio met een klein budget rozijn en rode kool saladeRecept voor Rozijn en rode kool salade

Rode kool is een duurzame en gezonde keuze in het winterseizoen. Het groeit lokaal en zit bomvol voedingsstoffen die je nu heel goed kunt gebruiken. Met rozijnen maak je er deze lekkere rozijn en rode kool salade van; een ontzettend gezond bijgerecht én betaalbaar!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De