De Proeverij – Anti-winterdiptip top 3

Anti-winterdiptip top 3

Door de koude en donkere winterse dagen kun je eerder last krijgen van een lage weerstand en sombere gevoelens. Soms zak je zelfs helemaal weg in een soort fysieke en mentale winterdip. Daarom gaat het artikel dit keer over de anti-winterdiptip top 3.

Sip snotteren onder de kerstboom

Vanaf de seizoenswissel in de herfst daalt bij veel mensen de weerstand en steekt verkoudheid de kop op. Alleen al daarom, omdat veel mensen om je heen ziek zijn, heb jij daar ook meer kans op. De seizoenswissel van de herfst naar de winter doet er vaak nog een schepje bovenop. Minder licht en meer kou zijn oorzaken van minder (buiten) bewegen en meer bankhangen. Alleen al dát is funest voor je weerstand.

Feestdagen stress en malaise

Daar komt bij dat niet iedereen even goed bestand is tegen de druk die de feestdagen met zich mee kunnen brengen. Misschien heb jij ook het gevoel dat je van alles ‘moet’ wat je eigenlijk niet ‘wilt’. Verplichtingen met familie en vrienden, financiële uitspattingen door alle cadeaus, een heel ander (slaap)ritme… Ook dat soort dingen kunnen bijdragen aan minder blije gevoelens, wat dan weer ‘een aanval’ is op je immuunsysteem. 

Anti-winterdiptip top 3 quote

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 1

Om je weerstand wat beter op peil te houden, is buiten bewegen essentieel. Dat hoeft geen uren te duren, met een half uur per dag buitenlicht ben je ook al goed bezig. Dat komt doordat je buitenlicht nodig hebt voor je vitamine D productie. En dat buitenlicht heeft veel minder effect als het door een glazen raam bij jou terecht komt: je ‘moet’ dus echt naar buiten. Bewegen is sowieso goed voor je weerstand, dus ga bijvoorbeeld lekker wandelen.

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 2 en 3

Bewaak daarnaast je balans en ontspan. Dat klinkt makkelijk gezegd, en dat kan het ook best zijn. :) Soms denk je dat je prima begrijpt wat ‘de anderen’ willen, zoals dagen vol met veel eten, maar misschien klopt die gedachte helemaal niet. Realiseer je dat ‘de anderen’ misschien ook liever wat meer rust in de tent (en in hun buik) hebben. Check bijvoorbeeld eerst wat de verwachtingen zijn, voordat je een copieus kerstdiner op tafel tovert. En durf ook te zeggen hoe jij het graag zou doen, met misschien liever een lichte lunch. Dit is maar een voorbeeld, het gaat erom dat je durft te benoemen wat bij jou past. Dat brengt je meer ontspanning en maakt je een leukere tafelgenoot. Ook héél goed voor je ontspanning: laat je social media eens een tijdje links liggen. Focus in plaats daarvan op de lieve mensen met wie je nu bent. Op echte verbinding, die je echt een goed gevoel geeft. Het is totaal niet belangrijk voor jouw welzijn om te weten wat je ‘online vrienden’ eten.

Natuurlijk kun je ook via je voeding werken aan je weerstand, aan gezonde darmen en daarmee aan je mentale welzijn. Omdat dat voor iedereen héél persoonlijk is, kun je daarvoor het beste het online voedingsadvies aanschaffen. Of cadeau geven!

Feestelijke snack wrap met vitamine DRecept voor Feestelijke snack met vitamine D

Vitamine D is fijn voor je weerstand en helaas kom je er moeilijker aan tijdens de wintermaanden. Vul het dus in ieder geval zoveel mogelijk aan via je voeding, bijvoorbeeld met deze feestelijke snack wrap met vitamine D

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De