Recepten

Een wrap maak je normaal gesproken met meel van bijvoorbeeld mais of spelt. Doe het eens anders en gelijk heel vezelrijk! Met deze wrap van sla met zelfgemaakte curry bijvoorbeeld. Die ziet er heel bijzonder uit en is lekker gezond.

Geschikt voor lunch en diner

Zo’n wrap is geschikt voor verschillende momenten op de dag. Je kunt hem als lunchgerecht gebruiken, of als diner. Doe er in dat laatste geval wel nog wat bij, zoals zoete aardappel met kokosmelk (eventueel als puree) of quinoa of zilvervliesrijst. Als je al gewend bent om wat gevarieerder te ontbijten, is de wrap zelfs geschikt als ontbijt. 

Deze wrap van sla zit volop groenten en daarmee ook volop vitaminen, mineralen en vezels. Heerlijk voor je darmen en heerlijk voor je gezondheid! 

Ingrediënten

(2 kleine wraps voor 1 persoon)

  • stevige en wat grotere slabladen, bijvoorbeeld van romaine sla
  • tomaten (2 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • verse kruiden, zoals koriander of peterselie (ongeveer ½ bos)
  • zonnebloempitten (ongeveer 160 gram)
  • zongedroogde tomaten (ongeveer 150 gram)
  • kruiden naar smaak zoals paprikapoeder en komijn (minimaal een theelepel)
  • chilipoeder of andere pittige kruiden naar smaak (minimaal 2 theelepels)
  • zeewierpoeder, zeezout of kruidenzout naar smaak (minimaal ½ eetlepel)
  • extra vierge olijfolie (bij voorkeur biologisch, 2 eetlepels)
  • water (ongeveer twee eetlepels)

Ook nodig: een blender of keukenmachine. Met een staafmixer of een vijzel plus ‘mankracht’ lukt het uiteindelijk ook, met iets meer moeite. J

Bereiding

  1. Was het slablad en laat het goed uitlekken, of droog het (met een theedoek of slacentrifuge). Ook de (verse) tomaten mag je wassen en drogen. Snijd ze daarna in blokjes. Houd de helft apart, de andere helft gebruik je voor de currysaus. Was tevens de verse kruiden, droog ze en snijd ze fijn. 
  2. Vermaal eerst in de blender de zonnebloempitten en houd ze apart. Doe vervolgens de helft van de tomatenblokjes, alle zongedroogde tomaten, droge kruiden en specerijen, olie en water in de blender. Zorg ervoor dat je tot het een stevige currysaus blendt, met stukjes mag ook. Als je de saus te dik vindt, voeg je extra water toe. Meng er daarna weer de zonnebloempitten doorheen. Laat deze currysaus in de koelkast wat dikker worden.
  3. Leg de slabladeren op een bord en schep de currysaus er overheen. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en fijngesneden verse kruiden toe. Rol het slablad er stevig omheen zodat je een mooie wrap hebt. 
  4. Variatietips: zoals hierboven beschreven is de wrap vegan. Als je niet vegan eet, kun je er voor extra eiwitten stukjes gekookt ei of zelfs biologisch rundergehakt aan toevoegen. Wat geraspte kaas er overheen of blokjes kaas erin is ook lekker. Volop mogelijkheden!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Ontbijtkoek is sprekend een product dat vol zit met e-nummers als je het in de gewone supermarkt koopt. Terwijl het soms wel heel snel en makkelijk kan zijn om te ontbijten met een koek die gewoon voor je klaar ligt. 

Zoals bij alle dingen geldt: als je het zelf maakt, bepaal jij wat erin zit! En als je er veel van maakt, kun je lekker een paar dagen vooruit. Dus probeer eens dit recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’. Handig en heerlijk!

Ontbijt, lunch, toetje

Deze gezonde versie van ontbijtkoek is tevens geschikt als lunch of als toetje na je diner. Ook kun je er weer volop mee variëren; er staan daarvoor een aantal tips in het recept. Het is geschikt voor vegetariërs en glutenvrij.

Ingrediënten voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

(voor 1 cakeblik) 

  • roomboter of kokosvet (om het cakeblik mee in te vetten)
  • optioneel: onbewerkte noten en/of gedroogde vruchten
  • boekweitmeel (200 gram, varieer eens met amandel-, hazelnoot- of kokosmeel)
  • havermout(meel) (200 gram, je kunt dit glutenvrij vinden)
  • koekkruiden (2 eetlepels, of kies voor garam massala als je daar van houdt)
  • optioneel: extra kaneel (1 eetlepel, of kies voor een extra eetlepel koekkruiden)
  • bakpoeder (ongeveer 2 theelepels)
  • zout (een snufje)
  • optioneel: kokosbloesemsuiker (als je van extra zoet houdt, maximaal 2 eetlepels)
  • ongezoete plantaardige melk, zoals amandel-, kokos- of rijstmelk (330 ml)
  • eieren (2 stuks)
  • ahornsiroop (= esdoornsiroop / maple syrup, maximaal 4 eetlepels)
  • roomboter (een eetlepel, of kies voor kokosvet

Ook nodig: cakeblik of iets vergelijkbaars, eventueel een (staaf)mixer

Bereidingswijze van schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

  1. Verwarm allereerst de oven de oven voor op 160 graden. Bekleed ook alvast het cakeblik met bakpapier of vet het in. Als je voor de optionele noten en/of gedroogde vruchten kiest: hak ze dan even mooi klein. 
  2. Mix daarna in een ruime kom alle droge ingrediënten. In een andere ruime kom mix je de natte ingrediënten. 
  3. Voeg vervolgens de mix van de droge ingrediënten langzaam toe aan de mix van de natte en roer alles goed door. Gebruik hiervoor eventueel een (staaf)mixer, want het wordt nogal stevig.
  4. Giet het beslag in het cakeblik. Zet dat in de oven tot je na ongeveer een uur een mooie goudbruine koek hebt. Laat die een beetje afkoelen en geniet!

Tip: snijd plakjes en bewaar die goed luchtdicht verpakt in de vriezer, zodat je over een ‘voorraad’ beschikt wanneer je in tijdnood bent! Altijd een lekkere schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’ binnen handbereik!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is bijna Pasen! Tijd voor chocolade en gezelligheid, maar dan op de gezonde manier. Je maakt deze chocolademousse met fruit en noten. Zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Zelfs de honing is optioneel! En als je niet tegen chocolade kunt, staat er een variatietip in dit recept. Voor iedereen geschikt dus! :)

Avocadohype

Sinds de avocadohype zijn er steeds meer recepten voor zachte mousses. Normaal gesproken houd ik niet zo van hypes, maar deze variatie op chocolademousse is echt te lekker… Misschien wil jij er toch -om bijvoorbeeld milieutechnische of fairtrade redenen- niet aan meedoen. Geen probleem: gebruik dan alleen rijpe bananen en iets meer vocht.   

Variatie volop

De hoeveelheden in dit recept zijn richtlijnen, waar je mee kunt ‘spelen’. Als je gek bent op de smaak van cacao, voeg je bijvoorbeeld nog wat meer cacaopoeder toe. Vind je de mousse te dik, voeg dan wat meer vocht toe. Houd je juist van ‘stevig’, probeer het dan eens met wat meer noten. Ook hazelnoten en amandelen passen prima in deze chocolademousse. Kortom: varieer en geef er je eigen draai aan! 

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • rijpe avocado’s (2 stuks)
  • rijpe banaan (1 stuk)
  • cacao- en carobepoeder (puur, ongezoet, minimaal 6 eetlepels)*
  • cashewnoten (onbewerkt, ongeveer 60 gram, of andere noten)
  • water (of ander vocht, bijvoorbeeld kokos-rijstmelk, ongeveer 200 ml)
  • optioneel: honing (niet meer dan 2 eetlepels)
  • optioneel: een snuf kruiden, bijvoorbeeld kaneel, vanille en/of chilipoeder
  • optioneel: kokosrasp (ook leuk voor het garneren)
  • optioneel: vers of gedroogd fruit voor het garneren, en/of noten

*als je niet tegen cacao kunt, gebruik dan alleen carobepoeder. Dat koop je in ‘reformwinkels’ of online. Als je ontzettend van cacao houdt, kun je ook kiezen voor 6 eetlepels met uitsluitend cacaopoeder en de carobe weglaten.

Bereidingswijze

  1. Pureer eerst alle ingrediënten behalve het water tot een mousse. Je kunt daar een blender of staafmixer voor gebruiken. 
  2. Voeg daarna tijdens het pureren het water toe. Voor extra luchtigheid kun je eventueel voor kokend water kiezen. Check dan wel goed of jouw blender hete vloeistoffen aan kan. Gebruik anders een (staaf)mixer.
  3. Verdeel de mousse over 4 mooie glazen of bakjes en zet het in de koelkast tot je het serveert. Garneer vlak voor het serveren desgewenst met vers of gedroogd fruit, kokosraps en/of noten.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Oké, het duurt waarschijnlijk nog even voor je de 1e asperges kunt kopen, maar… Alles loopt dit jaar een beetje voor. Dus misschien spot je al asperges aan het eind van deze maand! En die zijn zó gezond! Ze kunnen je o.a. helpen griep te voorkomen, vanwege het sterke ontgiftende antioxidant glutathion. Daarom deze maand alvast een speciale ‘lentegoud’ omelet, die ook geschikt is als ontbijt.

Asperges vol voedingswaarde

Asperges bevatten (net als de meeste groenten) rauw de meeste voedingswaarde. De groene en paarse overigens meer dan de witte. Als je ze dus toch kookt, stoomt, wokt of grilt, doe dat dan zo kort mogelijk. Ze bevatten de volgende vitamines: C, K, B1, B2, B6, E en foliumzuur (B11). Daarnaast zitten ze vol mineralen: kalium, magnesium en fosfor. In kleinere hoeveelheden ook: ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium. En ze zijn lekker vezelrijk!

Asperges bewaren

Na aankoop bewaar je asperges het beste in een vochtige doek in de koelkast. Als je ze langer wilt bewaren, stop ze dan geschild in de vriezer. Al is het natuurlijk gezonder (en lekkerder) om ze vers te eten. 

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • groene asperges (ongeveer 200 gram)
  • lente uitjes (ongeveer 5 stuks)
  • rettich (= een pittige wortel. Als je die niet kunt vinden: een stuk of 6 kleine radijzen.)
  • biet (een grote voorgekookte, twee kleine mag ook)
  • eieren (3 middelgrote of 4 kleine)
  • azijn (een scheutje)
  • havermelk (of een andere plantaardige melk, 100 ml)
  • verse peterselie naar smaak
  • tuinkers naar smaak
  • nootmuskaat (een snufje)
  • zeezout naar smaak
  • olijfolie (sesamolie kan ook)

Bereidingswijze

  1. Bereid eerst de groenten voor. Was en droog de asperges, de lente uitjes en de rettich. Schil van de asperges heel dun het onderste deel en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Schil desgewenst de rettich ook heel dun (of schrob ‘m schoon en snijd de lelijke plekjes weg). Snijd de lente uitjes in dunne ringen. Snijd de voorgekookte biet en de rettich in dunne plakjes.  
  2. Verwarm alvast een (koeken)pan voor op laag vuur. Meng ondertussen de eieren met azijn, havermelk, peterselie, tuinkers, nootmuskaat en zeezout.
  3. Giet een scheutje olie in de warme pan, draai het vuur iets hoger en bak de uitjes en de asperges enkele minuten. Let op dat ze niet te hard bakken. Voeg vervolgens de biet- en rettichplakjes toe. Als laatste gaat het eimengsel erbij.
  4. Doe het deksel op de pan (of gebruik een groot bord) en laat de omelet op laag vuur gaar worden.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!

Pompoen: doen!

Deze vrucht is ontzettend gezond om verschillende redenen. Hij zit bomvol vezels, wat fijn is voor je darmen en dus voor je gemoedstoestand. Daarnaast zitten er veel vitamines (C en E) en mineralen (calcium en ijzer) in. Bovendien barst (vooral de oranje) pompoen van de bètacaroteen wat je in je lichaam omzet naar vitamine A. Deze stof geeft die mooie kleur aan je pompoengerecht, ook leuk! En… het is pompoenseizoen (herfst en winter)! 

Ingrediënten

(voor 4 bescheiden porties)

  • bouillonpoeder (bij voorkeur zonder gistextract)
  • knollen (800 gram, bijvoorbeeld aardappel, aardpeer, knolselderij, pastinaak, et cetera)
  • pompoen (1 is voldoende, kies een soort uit die je lekker vindt)
  • knoflook (2 tenen, meer als je ervan houdt of verkouden bent)
  • gember (2 a 3 cm, meer als je ervan houdt of verkouden bent)
  • feta (1 pakje, veganisten kunnen noten, zaden en pitten gebruiken)
  • olijfolie

Optioneel: noten, zaden en pitten voor extra ‘crunch’, kokosmelk (of andere ‘melk’).

Ook nodig: een flinke pan, eventueel een stoommandje of een andere stoomoptie zoals een RVS vergiet, een ‘stamper’, spierballen en eventueel een flinke ovenschaal.

Bereidingswijze

(ongeveer 30 minuten, met extra oven-optie: 1 uur*)

  1. Zet de flinke pan alvast op het vuur met ongeveer een liter water en wat bouillonpoeder. Het water mag al aan de kook komen, maar zachtjes.
  2. Schrob ondertussen de knollen schoon of schil ze (biologische aardappel, aardpeer en pastinaak hoef je niet te schillen) en snijd ze in stukken. Doe die stukken in het kokende water, ongeveer 10 minuten.
  3. Schrob in de tussentijd alvast de pompoen schoon en snijd hem in kwarten. Je kunt de pitten en schil nu nog laten zitten. Van sommige biologische pompoenen is de schil sowieso zacht genoeg om gewoon op te eten. Handig!
  4. Stoom deze kwarten in de laatste 5 minuten van de kooktijd van de knollen gaar (boven die knollen dus), bijvoorbeeld in een stoommandje. Als je geen bijpassend deksel voor je pan hebt, leg er dan een bord o.i.d. op. Pas wel op je handen (stoom is heet).
  5. Schil ondertussen de knoflook en gember en snijd ze fijn. Verkruimel ook de feta (of snijd in kleine blokjes).
  6. Prik in de pompoen en knollen om te zien of alles gaar is. Zet de pompoenkwarten even aan de kant om een beetje af te koelen. Giet de knollen af, maar vang een klein beetje van het voedzame kookvocht op (ongeveer een klein glas vol).
  7. Stamp de knollen vervolgens fijn in de pan en voeg het kookvocht, wat olijfolie, de knoflook, gember en feta toe. Eventueel voeg je nu ook een scheutje kokosmelk en extra noten, zaden of pitten toe.
  8. Nu de pompoen wat is afgekoeld, verwijder je heel makkelijk de schil en pitten. Prak de pompoen ook fijn en roer dat door de knollenpuree. Je bepaalt zelf hoe fijn je alles maakt; grove stukken is ook lekker!

*Als je verkouden bent, is het goed de stamp nu al te eten, met de rauwe knoflook en gember erin. Voor sommigen is dat te ‘scherp’ of gewoon minder lekker. Doe dan de stamp in een ingevette ovenschaal nog maximaal 30 minuten in een voorverwarmde oven, op 160 graden.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Deze gezonde maaltijdsoep bomvol groenten past prima bij een superschone leefstijl. Je kunt hem ’s avonds maken en als diner gebruiken. Wat je overhoudt, is lekker en voedzaam als ontbijt (ja, dat kan!) of lunch en hoef je dan alleen nog maar even op te warmen. En je hebt er maar 1 pan voor nodig. Simpel, snel en ontzettend praktisch dus! 

De voordelen van vezelrijke groenten

De grote hoeveelheid groenten in dit recept zorgen ervoor dat dit gerecht goed past in een reinigingskuur. Groenten zitten namelijk vaak vol vezels en helpen daardoor je darmen met de grote schoonmaak. Daarnaast bevatten ze natuurlijk ook de nodige vitaminen en mineralen. Die heb je nodig voor een lekker lopende spijsvertering. En ook niet verkeerd: ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Waardoor je minder snel naar ongezonde snacks tussen je maaltijden door grijpt.

Ingrediënten 

(voor 4 grote eters)

  • olijfolie
  • ui (2 flinke stuks)
  • winterpeen (4 stuks)
  • paddenstoelen naar keuze (400 gram)
  • savooiekool of een andere kool naar smaak (200 gram)
  • courgette (4 stuks)
  • linzen in blik (400 gram) 
    Je kunt  ook aan de slag met gedroogde linzen die je zelf weekt. Dat is nog lekkerder en gezonder en duurt wat langer.
  • blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (ongezoet, 2 stuks a 400 gram)
    Je kunt  ook aan de slag met verse tomaten die je zelf ontvelt. Dat is nog lekkerder en gezonder en duurt wat langer.
  • groente- of paddenstoelenbouillon (bij voorkeur zonder gist, 2 liter)
  • volkoren speltpasta, of glutenvrije boekweit- of linzenpasta (200 gram)
  • verse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld tijm, oregano, basilicum, minimaal 1 eetlepel)
    Als je geen verse kruiden in huis hebt, kun je ook gedroogde gebruiken.
  • peper naar smaak

 Ook nodig: een grote (soep)pan

Bereidingswijze

  1. Verwarm de pan alvast voor op laag vuur. Haal ondertussen de schil van de uien en snijd ze mooi fijn. Schrob ook de winterpenen schoon en snijd ze in kleine stukjes. 
  2. Giet een scheut olijfolie in de warme pan en voeg meteen de ui- en wortelstukjes toe. Draai het vuur een tikje hoger en geef de groenten de rust om te bakken (dus slechts af en toe roeren). Let er echter wel op dat ze niet verbranden.
  3. Maak in de tussentijd de paddenstoelen schoon (zonder water, met een borsteltje of keukenpapier) en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe aan het ui-wortelmengsel, zodat ze even kunnen meebakken. 
  4. Was ondertussen de bladeren die je gaat gebruiken van de kool en de courgettes en snijd beide fijn. Spoel ook de linzen af in een vergiet tot er geen bubbels meer te zien zijn. Open het blik tomatenblokjes en zet de groentebouillon en pasta klaar. Blijf tegelijk op de groenten in de pan letten, draai desnoods het vuur weer wat lager. Voeg al deze ingrediënten toe in de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken. 
  5. Controleer of de pasta nu beetgaar is, laat anders de soep nog even koken. Voeg op het laatste moment de verse kruiden en peper naar smaak toe.

Variatietip: in plaats van pasta kun je de soep ook met (zoete) aardappel, aardpeer of een andere knol maken (bij stap 4). Of varieer met rijst, gierst of een ander graan. Ook kun je variëren met andere peulvruchten dan linzen.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Zowel tijdens Sinterklaasavond als tijdens de kerstdagen is ‘iets met spijs’ leuk om te serveren. Maar ja… niet echt gezond… Gelukkig heb ik een bijzonder recept voor je voor spijs met een jasje (of: banketstaaf ‘anders’)! Snel en simpel; in een mum van tijd klaar zo lang je de voorbereidingstip niet over het hoofd ziet!

Snoep verantwoord!

Onbewerkte dadels zijn een natuurlijke bron van suiker. Dat maakt ze een veel betere keuze dan een vorm van geraffineerde suiker. Ook zitten ze vol mineralen, vitaminen en vezels. Dat laatste is fijn voor je darmen en helpt bovendien tegen een sterke bloedsuikerpiek.
Doordat je ze in dit recept combineert met evenveel (of meer) noten, voorkom je nog beter dat je een bloedsuikerpiek krijgt. De eiwitten en vetten in de noten zijn gezond en helpen dus tegen die piek. Daarnaast bevatten noten vaak best veel magnesium en vitamine E.
Het is uiteraard nog steeds beter om ook van deze lekkernij met mate te genieten, maar dit valt wel in de categorie ‘snoep verantwoord’!

Spijs met een jasje (of ‘banketstaaf anders’)

Ingrediënten

  • water (om de dadels in voor te weken)
  • dadels (ongeveer 250 gram)
  • bladerdeeg (dit bestaat ook in glutenvrije variant)
    Je kunt bladerdeeg natuurlijk ook zelf maken, van speltbloem of glutenvrij van boekweitbloem, evenveel roomboter, de helft aan ijskoud water, wat zout en veel geduld.
  • witte amandelen (ongeveer 250 gram, meer mag ook) of een variatie van ‘blanke noten’
    Amandelen geven die specifieke ‘spijs’smaak, maar als je ook van andere smaken houdt, kun je variëren met cashew- of geroosterde hazelnoten.
  • citroensap (ongeveer 2 theelepels)
  • optioneel: ei (of sojamelk)

Bereiding

  1. Voorbereidinstip: week in het water eerst de dadels minimaal 12 uur voor. Ze worden dan lekker zacht.
  2. Laat ook het bladerdeeg op tijd ontdooien. En verwarm de oven voor op 200 graden (maar dat hoeft beide nog niet 12 uur van tevoren…).
  3. Maal voor de spijs alle ingrediënten -behalve bladerdeeg en ei- fijn in de keukenmachine, blender of met een staafmixer (in een hoge kom!). Hoe minder noten je gebruikt, hoe zachter de spijs blijft. Je kunt de spijs (best lang) in de koelkast bewaren en steeds weer gebruiken.
  4. Verspreid vervolgens de spijs over het ontdooide bladerdeeg en maak rolletjes of figuren die jij leuk vindt. Sluit je pakketjes wel goed af.
  5. Voor een mooie kleur en glans bestrijk je nu je pakketjes met losgeklopt ei. Je kunt dit als je veganistisch eet eventueel ook achterwege laten, of sojamelk gebruiken.
  6. Bak als laatste je pakketjes af gedurende 25 minuten. Geniet!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Ook als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

Pickles zijn goed voor je gezondheid

Groentepickles zoals deze komkommerpickle bevatten veel probiotica (levende bacteriën) waar je darmen en dus je spijsvertering ontzettend blij mee zijn. Je maakt ze met verse groenten, een beetje zout (of shoyu of tamari) en desgewenst nog wat extra smaakmakers, zoals kruiden of gedroogd fruit.

Het zout zorgt ervoor dat er vocht aan de groenten wordt onttrokken, waardoor die dus lekker knapperig worden. Je hoeft niet bang te zijn voor ‘te’ zout eten; je giet veel ervan af (met het vocht) en het kalium-natrium gehalte is bij groentepickles juist heel mooi in verhouding. Het is overigens wel aan te raden dat je voor ongeraffineerd zout kiest, niet voor het standaard witte keukenzout.

Door de druk van de pers, het zout en wat tijd gaan de bacteriën aan de slag. En beginnen voor jou alvast aan de voorvertering. Handig! Dat levert ook nog eens allerlei extra voedingsstoffen op. Supergoed voor je gezondheid, dus waar wacht je nog op?

Komkommerpickle met pit en zoetje

Ingrediënten

  • komkommerplakjes (ongeveer 4 koppen)
  • rode peper (een kleintje)
  • rozijnen (1/2 kop)
  • bruine rijstazijn (1/2 kop)
  • shoyu of tamari (4 eetlepels)

Bereidingswijze

  1. Was de komkommer en snijd of schaaf hem daarna in plakjes.
  2. Doe hetzelfde met de rode peper, nadat je de zaadlijsten en zaden eruit hebt gehaald. Als je niet zo van pittig houdt, halveer dan de hoeveelheid.
  3. Meng alles door elkaar en doe de ingrediënten in de pickle-pers. Laat een aantal uren staan, totdat je in ieder geval alles onder het vocht ziet staan. Voeg anders nog wat azijn, shoyu of tamari toe.
  4. Giet het vocht af en serveer de komkommerpickle als bijgerecht.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Om nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

Ingrediënten

  • kastanjemeel (100 gram)
  • hazelnoten-, haver- of amandelmeel (100 gram)
  • zeezout (een snuf)
  • koekkruiden (5 theelepels)
  • kardemom (1 theelepel)
  • kokosbloesemsuiker of oerzoet / rapadura / sucanat (15 gram)
  • vanillepoeder zonder suiker (1 theelepel)
  • kokosolie of ghee (40 gram, kies eventueel voor roomboter als je niet vegan eet)
  • havermelk / amandelmelk / rijst-kokosmelk (100 ml)

Variatietips: voeg amandelschaafsel, fijn gehakte noten, gedroogd fruit zoals rozijnen, cacaonibs, etc. toe. Je kunt altijd volop variëren met recepten voor koekjes!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur.
  2. Meng daarna alle ingrediënten goed door elkaar in een kom en proef of je het zo lekker vindt. Als je van meer zoet houdt, kun je extra kokosbloesemsuiker of vanillepoeder toevoegen. Doe eventueel ook nog iets aan je hoeveelheid koekkruiden.
  3. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het aanrecht en leg daar je deeg op. Met een stuk plasticfolie er overheen kun je het deeg met een deegroller tot een platte lap rollen. Als je geen deegroller hebt, gebruik je de onderkant van een pan om het mengsel zo egaal mogelijk te pletten.
  4. Gebruik een klein kopje of glas om rondjes uit het deeg te steken. Gooi geen deeg weg; voeg de restjes bij elkaar, plet ze weer en maak ook daar nog rondjes (of andere vormen) van.
  5. Doe als laatste je rondjes deeg ongeveer 30 minuten in de oven. Iets langer als je harde koekjes wilt hebben, iets korter als je van een beetje zacht houdt. Check wel even tussendoor: ovens werken niet allemaal hetzelfde en hoe snel het gaat, hangt ook af van de dikte van je deeg.

Healthy High-Tea idea

Als je iets bijzonders voor je bedrijf of voor een leuk feest wilt organiseren, denk dan eens aan een gezonde high-tea. VoedjeVrij is daarvoor in te huren en serveert dan bijvoorbeeld dit soort lekkere koekjes met kastanjemeel! Een variatie op de ongezonde variant!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Dit recept voor Ananas Senchade (Tea Soda) komt van theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu). Het is een recept voor 1 liter thee soda, wat betekent dat het is gemaakt met bruisend bronwater. Uiteraard zonder suiker of andere kunstmatige zoetstoffen; puur natuur! Eenvoudig te maken met maar een paar ingrediënten, waaronder thee. Zeker het proberen waard!

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 8 gram Sencha (Japanse groene thee)
  • 100 gram superrijpe ananas
  • 1 liter Spa Rood*

* Je kunt ook andere merken bruiswater gebruiken, maar Spa Rood is het meest intens qua bubbels en heeft een lage residue-restwaarde.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte door en snijd het vervolgens in kleine stukjes.
  2. Ook de ananas snijd je in kleine stukken – van ongeveer een centimeter.
  3. Doe de stukjes vanille en ananas in een kan en laat deze een uurtje staan zodat de vanille al lekker in de ananas kan trekken. Voeg de Sancha toe en daarna het bruiswater: heel voorzichtig, zodat je zo min mogelijk bubbels kwijt raakt.
  4. Laat het geheel een kwartiertje staan en schenk vervolgens de Senchade uit door een zeefje – direct in de glazen.

Feestelijke mogelijkheden

Voor een feestelijk tintje kun je deze verfrissende bubbeldrank in champagneglazen serveren. Je kunt de glazen eventueel ook garneren met een takje munt of een stukje ananas. Gebruik geen citrusvruchten, omdat deze de subtiele smaak van deze Ananas Senchade kunnen overheersen. Dat zou zonde zijn!

Healthy High-Tea idea

Als je een bijzondere en gezonde high-tea wilt organiseren, kun je ook aan dergelijke drankjes denken. Dan bied je immers wat anders aan naast alleen ‘gewone’ thee. Ananas is als verkoelende vrucht voornamelijk geschikt in de (na)zomer, houd daar rekening mee bij je keuze voor andere drankjes.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!