Recept voor chocolademousse met fruit en noten

Recept voor chocolademousse met fruit en noten

Het is bijna Pasen! Tijd voor chocolade en gezelligheid, maar dan op de gezonde manier. Je maakt deze chocolademousse met fruit en noten. Zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Zelfs de honing is optioneel! En als je niet tegen chocolade kunt, staat er een variatietip in dit recept. Voor iedereen geschikt dus! :)

Avocadohype

Sinds de avocadohype zijn er steeds meer recepten voor zachte mousses. Normaal gesproken houd ik niet zo van hypes, maar deze variatie op chocolademousse is echt te lekker… Misschien wil jij er toch -om bijvoorbeeld milieutechnische of fairtrade redenen- niet aan meedoen. Geen probleem: gebruik dan alleen rijpe bananen en iets meer vocht.   

Variatie volop

De hoeveelheden in dit recept zijn richtlijnen, waar je mee kunt ‘spelen’. Als je gek bent op de smaak van cacao, voeg je bijvoorbeeld nog wat meer cacaopoeder toe. Vind je de mousse te dik, voeg dan wat meer vocht toe. Houd je juist van ‘stevig’, probeer het dan eens met wat meer noten. Ook hazelnoten en amandelen passen prima in deze chocolademousse. Kortom: varieer en geef er je eigen draai aan! 

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • rijpe avocado’s (2 stuks)
  • rijpe banaan (1 stuk)
  • cacao- en carobepoeder (puur, ongezoet, minimaal 6 eetlepels)*
  • cashewnoten (onbewerkt, ongeveer 60 gram, of andere noten)
  • water (of ander vocht, bijvoorbeeld kokos-rijstmelk, ongeveer 200 ml)
  • optioneel: honing (niet meer dan 2 eetlepels)
  • optioneel: een snuf kruiden, bijvoorbeeld kaneel, vanille en/of chilipoeder
  • optioneel: kokosrasp (ook leuk voor het garneren)
  • optioneel: vers of gedroogd fruit voor het garneren, en/of noten

*als je niet tegen cacao kunt, gebruik dan alleen carobepoeder. Dat koop je in ‘reformwinkels’ of online. Als je ontzettend van cacao houdt, kun je ook kiezen voor 6 eetlepels met uitsluitend cacaopoeder en de carobe weglaten.

Bereidingswijze

  1. Pureer eerst alle ingrediënten behalve het water tot een mousse. Je kunt daar een blender of staafmixer voor gebruiken. 
  2. Voeg daarna tijdens het pureren het water toe. Voor extra luchtigheid kun je eventueel voor kokend water kiezen. Check dan wel goed of jouw blender hete vloeistoffen aan kan. Gebruik anders een (staaf)mixer.
  3. Verdeel de mousse over 4 mooie glazen of bakjes en zet het in de koelkast tot je het serveert. Garneer vlak voor het serveren desgewenst met vers of gedroogd fruit, kokosraps en/of noten.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!