De Proeverij – Gevaar zit in een klein koekje

Gevaar zit in een klein koekje

De lente is begonnen! Waarschijnlijk denk je nu al aan vakantie, het strand en bikini’s… Tegelijkertijd liggen de schappen in de winkels al maanden vol met paaseitjes. En doe je weer steeds vaker gezellig een borrel op het terras. De wereld om je heen barst dus van de heerlijke verleidingen. Verleidingen vol met suikers. En de vraag is of je daar echt lang en gelukkig door leeft. Het gevaar zit in een klein koekje!

Zoveel soorten suikers

Zonder dat je het weet, consumeer je ontzettend veel (geraffineerde) suikers. Nog afgezien van wat je zelf bewust aan suiker(s) toevoegt, zitten er in heel veel producten ‘verborgen’ suikers. Niet alleen in de zoete, ook in de hartige. Er zijn ook zoveel soorten, dat je ze bijna niet meer allemaal in de gaten kunt houden. Ik schreef al eerder over het belang van ongeraffineerde suikers, omdat dat een belangrijk thema is.

Suikers beïnvloeden de emoties

Suikers beïnvloeden ook hoe je denkt en hoe je je voelt. Dat komt doordat geraffineerde suikers een slechte invloed hebben op je darmflora, en daarmee dus op je gemoed. Er wordt ook hier in het Westen steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor de sterke relatie tussen de darmen en de hersenen. (In het Oosten wisten ze dat overigens al lang, maar goed). Het gaat dan vooral om de aanmaak van hormonen, o.a. van de hormonen die je emoties bepalen.

Zelfbeheersing: een moeilijk ding

De meeste mensen zijn mede daarom heel vatbaar voor de verleiding van de zoete smaak van suikers. Dat smaakt naar meer, dat is nu eenmaal zo in je natuur ‘ingebakken’. Het gevaar zit in een klein koekje: als je er eenmaal aan begint, kun je moeilijk stoppen. Daarnaast spelen er allerlei andere dingen mee. Zoals groepsdruk (even gezellig een drankje / taartje / borrelhapje meedoen) en emoties (snoepen uit verdriet of verveling). Zelfbeheersing als het om suikers gaat, is dus best moeilijk.

Kies en eet bewust 

Gelukkig kun je best ‘afkicken’ van suikers. Zo lang je maar bewust kiest en eet. Daarvoor is het belangrijk dat je goed elk etiket leest. Zodat je kunt gaan voor een product waar minder suikers in verwerkt zijn. Waardoor je lichaam daar aan went en beter leert omgaan met je energie. Nog beter is het natuurlijk om alles vers en onbewerkt in te kopen en zelf te bereiden. Ook kun je anderen vragen je te helpen minder suikers te eten. En als je een emotie-eter bent, kan een dagboek bijhouden je inzicht geven en bewuster maken.

Gebruik natuurlijke vervangers

Zelfs als je af en toe een lekker dessert bereidt of een mooie taart bakt, kan dat prima met natuurlijke vervangers van geraffineerde suikers. Je kunt zelfs een hele high-tea verzorgen met gezond gezoete producten! Er zijn echt volop mogelijkheden, dat zie je alleen al aan het recept verderop in deze Proeverij en de recepten op de VoedjeVrij website. Wees creatief en probeer van alles uit, dan boost je je lichaam en je gezondheid!

Chocolademousse van fruit en noten

Recept voor chocolademousse met fruit en noten

Het is bijna Pasen! Tijd voor chocolade en gezelligheid, maar dan op de gezonde manier. Je maakt deze chocolademousse met fruit en noten. Zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Zelfs de honing is optioneel! En als je niet tegen chocolade kunt, staat er een variatietip in dit recept. Voor iedereen geschikt dus! :)

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!