De Proeverij – Hoe je een etiket leest en ontdekt of je gezond eet

Hoe je een etiket leest en ontdekt of je gezond eet

Het is best lastig een etiket op een voedingsmiddel goed te begrijpen.

Als je er überhaupt al op let. Fabrikanten doen immers erg hun best om jou alleen naar de voorkant te laten kijken. Daar zetten ze hun meest aantrekkelijke plaatjes en teksten op. In de hoop dat jij hun product koopt. En niet kiest voor dat van de concurrent. Dus de termen als ‘gezond’, ‘puur’ en ‘eerlijk’ vliegen je om de oren. Of ‘zonder suiker’ en ‘zonder toevoegingen’. Heb jij het dan al in je boodschappenwagen gestopt, of kijk je toch nog even verder?

Hoe je een etiket leest en ontdekt of je gezond eet.

Waar let je op wanneer je een etiket leest? Kijk vooral verder dan je neus lang is, als je wilt weten wat je eet. De voorkant van een etiket is zelden interessant. Ja, het is goed om te weten dat je appelmoes koopt en geen pindakaas… Lees wat er op de achterkant staat, en dan met name de ingrediëntenlijst. Het product bestaat het meeste uit het 1e ingrediënt dat je tegenkomt op de lijst. Dus als er als 1e ‘suiker’ staat, eet je vooral suiker. Wat ik natuurlijk afraad (lees deze Proeverij nog eens). En zo verder; als het 2e ingrediënt water is, zit er behoorlijk veel water in.

Gebruik je gezonde verstand. 

Er staan vaak ook allerlei ingrediënten op die lijst die je weinig zeggen. Alle e-nummers bijvoorbeeld, bij (sterk) bewerkte producten. Wat ze betekenen, weet je vast niet allemaal uit je hoofd. Gebruik daarom bij het lezen van de lijst je gezonde verstand. Als de lijst heel lang is, vind je het product dan niet ‘erg bewerkt’? Als je niet zelf kunt uitleggen wat iets is, wil je het dan wel eten? Michael Pollan, een journalist en filosoof die over voeding schrijft, zei “Eet niets wat je (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.”

Probeer niet alles te begrijpen.

Onze spijsvertering zit heel ingewikkeld in elkaar. Het ene ingrediënt zorgt ervoor dat het andere goed wordt verbrand, of juist niet. Dat is best hogere wiskunde, hoe dat werkt in je lijf. Probeer dus niet alles wat op het etiket staat te begrijpen. Vooral het stukje over calorieën niet. Hoe jij calorieën verbrandt (en hoeveel), hangt van zoveel factoren af… Hou het dus bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst en baseer daar je keuze op.

Recept voor zoet brood zonder zorgenEtiket-vrij recept

Een heerlijk recept voor zoet brood zonder zorgen. Als je zelf brood maakt, hoef je geen etiket te lezen of begrijpen. Dat bespaart je een hoop moeite! Lekker en gezond.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!