Recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

schone ontbijtkoek zonder 'nummers'

Ontbijtkoek is sprekend een product dat vol zit met e-nummers als je het in de gewone supermarkt koopt. Terwijl het soms wel heel snel en makkelijk kan zijn om te ontbijten met een koek die gewoon voor je klaar ligt. 

Zoals bij alle dingen geldt: als je het zelf maakt, bepaal jij wat erin zit! En als je er veel van maakt, kun je lekker een paar dagen vooruit. Dus probeer eens dit recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’. Handig en heerlijk!

Ontbijt, lunch, toetje

Deze gezonde versie van ontbijtkoek is tevens geschikt als lunch of als toetje na je diner. Ook kun je er weer volop mee variëren; er staan daarvoor een aantal tips in het recept. Het is geschikt voor vegetariërs en glutenvrij.

Ingrediënten voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

(voor 1 cakeblik) 

  • roomboter of kokosvet (om het cakeblik mee in te vetten)
  • optioneel: onbewerkte noten en/of gedroogde vruchten
  • boekweitmeel (200 gram, varieer eens met amandel-, hazelnoot- of kokosmeel)
  • havermout(meel) (200 gram, je kunt dit glutenvrij vinden)
  • koekkruiden (2 eetlepels, of kies voor garam massala als je daar van houdt)
  • optioneel: extra kaneel (1 eetlepel, of kies voor een extra eetlepel koekkruiden)
  • bakpoeder (ongeveer 2 theelepels)
  • zout (een snufje)
  • optioneel: kokosbloesemsuiker (als je van extra zoet houdt, maximaal 2 eetlepels)
  • ongezoete plantaardige melk, zoals amandel-, kokos- of rijstmelk (330 ml)
  • eieren (2 stuks)
  • ahornsiroop (= esdoornsiroop / maple syrup, maximaal 4 eetlepels)
  • roomboter (een eetlepel, of kies voor kokosvet

Ook nodig: cakeblik of iets vergelijkbaars, eventueel een (staaf)mixer

Bereidingswijze van schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

  1. Verwarm allereerst de oven de oven voor op 160 graden. Bekleed ook alvast het cakeblik met bakpapier of vet het in. Als je voor de optionele noten en/of gedroogde vruchten kiest: hak ze dan even mooi klein. 
  2. Mix daarna in een ruime kom alle droge ingrediënten. In een andere ruime kom mix je de natte ingrediënten. 
  3. Voeg vervolgens de mix van de droge ingrediënten langzaam toe aan de mix van de natte en roer alles goed door. Gebruik hiervoor eventueel een (staaf)mixer, want het wordt nogal stevig.
  4. Giet het beslag in het cakeblik. Zet dat in de oven tot je na ongeveer een uur een mooie goudbruine koek hebt. Laat die een beetje afkoelen en geniet!

Tip: snijd plakjes en bewaar die goed luchtdicht verpakt in de vriezer, zodat je over een ‘voorraad’ beschikt wanneer je in tijdnood bent! Altijd een lekkere schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’ binnen handbereik!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!