De Proeverij – Weet wat je eet (e-numerologie)
Vers, puur en ‘schoon’ eten, daar streef je naar als je voor gezonde voeding kiest. Het is alleen niet altijd even makkelijk voor ‘schoon’ te kiezen, want wat is dat nu eigenlijk? Hoe kun je weten of er ongezonde toevoegingen in een product zitten of niet? Zijn alle e-nummers slecht of is het misschien toch niet zo zwart-wit? Hoe zorg je ervoor dat je weet wat je eet (e-numerologie)?
Liever zonder ongezonde toevoegingen
Soms kun je om praktische redenen niet al je ingrediënten vers inkopen. Je zit misschien in tijdnood, weet niet waar je iets kunt halen of hoe je het kunt bereiden. Dan ben je dus aangewezen op een bakje of potje en wil je wel graag weten of dat wat erin zit gezond is. Zodat je niet ineens allerlei ongezonde toevoegingen in je lichaam stopt. Bijvoorbeeld het heel onprettige aspartaam (E951) of MSG (E621).
Kies voor biologisch en lees het etiket
In 1e instantie is het handig om te kiezen voor biologisch. Op die producten zitten immers strengere normen wat bijvoorbeeld bestrijding, groeibevordering en toevoegingen betreft. Ook in die producten kunnen echter alsnog ongezonde dingen zoals veel suiker zitten. Dus ‘biologisch’ is niet je enige richtlijn als je bewust kiest. Je zult altijd goed de ingrediëntenlijst op het etiket moeten lezen zodat je weet wat je eet.
Er zijn ook ongevaarlijke e-nummers
Om het nog ingewikkelder te maken: je hoeft ook niet voor alle e-nummers bang te zijn. Sommige bestaan namelijk uit iets heel ongevaarlijks, zoals E100 (curcumine). Om je een beetje te helpen staat hieronder een héél kort lijstje met een aantal van de ‘betere’ e-nummers. Zonder details, want dan wordt het een héél lang lijstje en die details kun je desgewenst vinden op het internet. Print het uit en bewaar het bij je boodschappenbriefjes, handig!
E-nummers waar je eventueel wel voor kunt kiezen
Kleurstoffen: E100 (curcumine) – E101 (riboflavine) – E140 (chorofyl) – E160c (paprika extract) – E162 (bietenrood) – E163 (anthocyanine) – E170 (calcium carbonaat) – E172 (ijzer oxide)
Conserveermiddelen: E234 (nisine) – E260 (azijnzuur) – E270 (melkzuur) Over alledrie wordt wel veel gediscussieerd!
Antioxidanten: E306 (tocoferol extract) – E322 (lecitihine) – E330 (citroenzuur) – E334 (wijnsteenzuur) – E353 (metawijnsteenzuur) – E355 (adipinezuur)
Emulgatoren: E400 (alginezuur) – E417 (taragom) – E440a (pectine) – E470 (vetzuurzouten)
Antiklontermiddelen: E500 t/m E504 (natrium-, kalium-, ammonium- en magnesiumcarbonaat) – E551 (siliciumdioxide) – E558 (bentonite)
Glansmiddelen: E901 (bijenwas) – E902 (candelillawas) – E903 (carnaubawas)
Recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’
Ontbijtkoek is sprekend zo’n product vol e-nummers als je het in de gewone supermarkt koopt. Terwijl het soms wel heel snel en makkelijk kan zijn om te ontbijten met een koek die gewoon voor je klaar ligt. Maak het zelf met dit recept voor schone ontbijtkoek zodat je weet wat je eet (e-numerologie)’. Handig en heerlijk!
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!
Over mij
Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!