Recepten

Het zijn hete dagen deze zomer, dus je mag je lijf af en toe een klein beetje helpen af te koelen, bijvoorbeeld met deze verkoelende tropicolada. Een heerlijke smoothie met banaan, ananas, kokos en munt. Die je met de tips onderaan extra voedzaam kunt maken!

Verkoelende producten

In de zomer is het warm en kan je lijf beter tegen verkoelende producten dan in de andere seizoenen. Zeker als je het bloedheet hebt, is enige verkoeling niet erg. De ingrediënten in deze smoothie hebben elk een verkoelend effect op je lijf. Het gaat dan om de thermische werking, iets wat in Oosterse voedingsleren zoals de Traditioneel Chinese of de Ayurveda al eeuwenlang bekend is. Bovendien gebruik je de ingrediënten rauw, dus er vindt behalve het pureren met de blender weinig ‘voorvertering’ plaats. In alle andere seizoenen is dat nogal een uitdaging voor je spijsvertering, in de zomer kan die dat meestal wat makkelijker aan.

Extra (variatie) tips

Als je niet van ananas houdt of er niet tegen kunt, vervang je die door sinaasappel. Qua kokosmelk geldt dat je voor elke andere plantaardige melk kunt kiezen, ook als je van minder zoet houdt. Om de verkoelende tropicolada extra voedzaam te maken of zelfs als lunchgerecht (smoothiebowl) te gebruiken, voeg je havermout en noten of zaden toe. De zoetekauw kan een lepeltje honing toevoegen. Al deze voedzame extra ingrediënten werken ook nog eens ‘stressverlagend’, dus probeer en varieer!

Ingrediënten

voor 2 glazen

  • kokosmelk (ongeveer 200 ml, vers of uit pak)
  • munt (ongeveer 7 gram, bij voorkeur biologisch)
  • ananas (ongeveer 200 gram vers of ongezoete stukjes op sap)
  • banaan (1 rijpe)

Optioneel voor de garnering: stukjes banaan of ananas op een prikker en eventueel kokossnippers

Ook nodig: blender of keukenmachine

Bereidingswijze van verkoelende tropicolada

  1. Giet de kokosmelk onder in de blender of keukenmachine, dat zorgt ervoor dat hij lekker blijft draaien.

  2. Spoel de munt af, haal de blaadjes van de takjes en voeg ze toe. Je hoeft ze niet te drogen, een beetje extra water is geen probleem in een smoothie. Snijd de ananas in grove stukken als je voor een hele ananas hebt gekozen en breek je banaan in grove stukken. Voeg ook deze stukken toe.

  3. Zet je blender of keukenmachine aan en kijk of je de smoothie dun en drinkbaar genoeg vindt. Als je een smoothiebowl maakt met de extra ingrediënten, mag hij lekker dik blijven. Voeg eventueel nog wat kokosmelk of water toe, als je het juist dunner wilt hebben. Zelf houd ik van een dikke smoothie, maar dat drinkt wel lastiger.

  4. Giet de smoothie in de glazen en garneer eventueel voor een extra vrolijk effect. Geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!

Kiemen helpen je de zuur-base balans in je lijf gezond te houden. Het is daarom goed ze zo vaak mogelijk, het liefst dagelijks, te eten. Met deze zomerse salade met kiemen ben je lekker op weg en hij staat in een mum van tijd op tafel! Gebruik hem als lunch of als bijgerecht bij je diner.

Zomerse ingrediënten

Het is nog net geen zomer, maar de zomerse ingrediënten voor deze salade kun je al volop vinden. Geniet van die lekkere zomerkoninkjes! Wat de asperges betreft, is het einde van het seizoen in zicht, dus sla nog even je slag. Ook asperges zijn namelijk bijzonder gezond.

Probeer en varieer

In principe kun je de zaadjes van alle eetbare planten (behalve die uit de nachtschadefamilie) laten kiemen. Ze smaken heel verschillend, de een veel sterker dan de ander. In dit recept gebruik je alfalfa, maar probeer ook eens wat anders uit. Varieer met bijvoorbeeld kiemen van broccoli, linzen of zonnebloem.

Als je een notenallergie hebt, vervang je de noten door zaden en pitten. Vervang ook de kaas als je liever vegan eet. Verder kun je variëren met je dressing; maak bijvoorbeeld eens een mosterddressing of gebruik een mooie notenolie.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • sla naar keuze (200 gram, bij voorkeur biologisch)
  • alfalfa (20 gram of meer naar smaak)
  • aardbeien (10 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • witte asperges (300 gram)
  • zachte kaas, bijvoorbeeld mozzarella of geitenkaas (100 gram)
  • noten, bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten (100 gram)
  • olijfolie (2 eetlepels, extra vierge)
  • balsamicoazijn (1 eetlepel)
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: dille en/of dragon (vers of gedroogd, naar smaak)

Bereidingswijze van zomerse salade met kiemen

  1. Was en droog allereerst de sla en afhankelijk van je slakeuze snijd je die fijn. Spoel ook de alfalfa en de aardbeien af (met het kroontje er nog op, zodat ze zich niet volzuigen met water) en dep droog. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze door de helft. Schil vervolgens de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd er daarna met een dunschiller mooie lange dunne linten af.

  2. Verdeel de sla, alfalfa, aardbeien en aspergelinten over 2 borden en voeg daar de zachte kaas aan toe. Hak de noten fijn in een vijzel of keukenmachine (of voorzichtig met een scherp mes) en voeg ook die toe. Meng in een apart schaaltje de olijfolie met de balsamicoazijn en zout en peper naar smaak. Druppel deze dressing over het geheel. Voeg optioneel ook dille en/of dragon toe.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!

Zuurkool is gefermenteerde witte kool en zit door die fermentatie vol melkzuurbacteriën. Die helpen je je darmen gezond te houden, wat weer goed is voor je immuunsysteem en je humeur. Geniet dus van dit gerecht met zoet-zoute zuurkool!

Probiotica

Je darmen worden blij van probiotica die je gezonde darmvolk ondersteunen en helpen te ‘strijden’ tegen je ongezonde darmvolk. Gefermenteerde voeding zoals zuurkool zit vaak vol probiotica. Als je slecht tegen gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) kunt of vegan eet, is zuurkool een fijne optie om toch aan je darmgezondheid te werken.

Zoet-zoute zuurkool

In dit gerecht combineer je het zure van de kool met het zoete van appel en gedroogd fruit en het zoute van kaas. Een heerlijke smaakcombinatie, waar je volop mee kunt variëren. Gebruik een keer ander (gedroogd) fruit en varieer ook met de kaassoorten. Als je vegan eet, kun je uiteraard voor een vegan kaassoort kiezen of voor tempeh.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • roomboter (3 flinke eetlepels, vegan optie: kokosvet)
  • bataat, zoete aardappel (300 gram)
  • zuurkool uit pak of pot (250 gram)*
  • tijm (gedroogd: 1 theelepel)
  • gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen of pruimen (25 gram)
  • appel (1 flinke)
  • zout en peper (naar smaak)
  • feta of geitenkaas (150 gram, vegan optie: vegan kaas of tempeh)
  • optioneel: dille (vers of gedroogd, naar smaak)

*Je kunt ook zelf zuurkool maken met de pickle-pers waarover ik eerder al schreef. Gebruik dan 2% zout, dus 5 gram zout per 250 gram zuurkool.

Bereidingswijze van zoet-zoute zuurkool

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met 1 eetlepel roomboter. Breng dan een ruime pan met heet water aan de kook, terwijl je de bataat schilt en in grove stukken snijdt. Kook die stukken in ongeveer 15 minuten gaar.
  2. Verwarm in de tussentijd een hapjespan (met deksel). Smelt 1 eetlepel roomboter en stoof daarin de zuurkool op laag vuur. Voeg de gedroogde tijm en het (klein gesneden) gedroogde fruit toe voor extra smaak en gezonde stoffen. Was de appel goed, verwijder het klokhuis, snijd of rasp hem fijn en voeg ook toe. In de schil van appels zitten gezonde stoffen, schil hem dus niet.
  3. Giet de bataat af en maak er ‘puree’ van met een stamper of grove vork. Het hoeft geen hele gladde puree te worden, een beetje grof is prima. Kauwen is namelijk ook goed voor je darmgezondheid. Voeg de overgebleven eetlepel roomboter toe en zout en peper naar smaak.
  4. Verdeel nu het gestoofde zuurkool-fruit-mengsel over de bodem van de ovenschaal. Daar overheen verdeel je de bataatpuree en je eindigt met de (verkruimelde) kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 10 minuten in de oven, gebruik eventueel als laatste de grillstand. Optioneel garneer je bij het opdienen met dille voor nog meer smaak en gezondheid.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!

Je eerste maal van de dag wil je zo gezond en lekker mogelijk maken. Met veel verschillende vitaminen, mineralen en voldoende vezels, zodat je er lang op kunt teren. Deze ontbijtpannenkoeken met fruit helpen je goed op weg!

Voer uit de vriezer

Zeker in de winter is het een uitdaging om veel gevarieerd lokaal fruit te blijven eten. Daarom kun je best af en toe voer uit de vriezer halen. Dat zit namelijk nog vol met allerlei vitaminen en mineralen. Fruit is vaak heel vezelrijk, fijn voor je darmen en daarmee een boost voor je weerstand!

Ingrediënten

voor 6 dikke ontbijtpannenkoeken met fruit

  • havermout- of meel (150 gram)
  • eieren (2 stuks), vegan optie: geweekt lijnzaad (2 el met 6 el water, 15 min)
  • plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk (200 ml)
  • zout (een snufje)
  • kaneel en/of vanille (naar smaak, ongeveer een theelepel)
  • kokosvet (1 eetlepel)
  • blauwe bessen (3 handjes) of ander fruit

Bereidingswijze van de ontbijtpannenkoeken met fruit

Optioneel: gebruik eerst je staafmixer (of vijzel of keukenmachine) om je havermout fijn te malen als je dat lekkerder vindt. Je kunt ook reeds fijngemalen havermeel kopen of kiezen voor wat grovere pannenkoeken van havermout.
Vegan optie: als je geen eieren wilt gebruiken, week dan gedurende minimaal 10 minuten 2 eetlepels gemalen lijnzaad voor in 6 eetlepels water. Je krijgt een glibberige substantie die je gebruikt in plaats van de eieren. Zelf je lijnzaad malen is het gezondst.

  1. Meng allereerst je havermout met je eieren, plantaardige melk, zout en specerijen tot een beslag.
  2. Warm vervolgens een bakpan op, voeg het kokosvet en een deel van het beslag toe en verdeel het beslag mooi over de bodem van de pan. Zodra de pannenkoek na ongeveer een minuut aan de onderkant begint te verkleuren, draai je hem om. Bak de andere kant ook ongeveer een minuut, tot beide zijden lichtbruin gekleurd zijn.
    Eventueel verwarm je tijdens het bakken ook een deel van de bessen al mee, of je voegt ze pas na het bakken los toe als fruitbeleg.

Variatietips:
In de soorten fruit die je gebruikt kun je zoveel variëren als je wilt. Als je liever fruit uit het seizoen gebruikt, kies dan voor appel of peer (rasp). Een keer fruit uit blik kan ook, maar let er dan goed op dat het niet gezoet is met suikersiroop. Garneren kan met bijvoorbeeld kokosrasp, granola, kruiden, specerijen en (eetbare) bloemen.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!

Een feestelijk gezond dessert serveren lastig? Welnee! Deze fruitige kerstfeest parfaits zet je binnen een kwartier op tafel en zien er schitterend uit. Bovendien kun je er alle kanten mee op, dat is makkelijk als je gasten met verschillende wensen krijgt.

Gezoet met fruit, vezel- en eiwitrijk

Je hebt geen suiker nodig om je desserts zoet te maken, dat kan prima met fruit. Deze fruitige kerstfeest parfaits zijn heerlijk zoet zonder suiker. Dat fruit maakt ze ook vezelrijk, wel zo prettig voor je darmen. Lekker genieten van je gezonde darmflora. Bovendien maakt de kokosyoghurt ze eiwitrijk, op plantaardige wijze. Ook geschikt voor je vega en vegan gasten en makkelijk vooraf te bereiden!

Ingrediënten

voor 2 parfaits

  • appel en/of peer (350 gram, bij voorkeur biologisch)
  • dikke kokosyoghurt (300 gram)
  • vanillepoeder (naar smaak, advies: ½ theelepel)
  • kaneel (naar smaak, advies: ¼ theelepel)
  • honing (naar smaak, advies: 1 eetlepel)

garneertip: gedroogde appel, vanillepoeder of speculaaskruiden, stukjes noot

Bereidingswijze van de fruitige kerstfeest parfaits

  1. Was en droog je fruit als het biologisch is, schil het als het niet biologisch is. Verwijder het klokhuis en snijd het in stukken. Maak er een puree van, in de keukenmachine of blender (makkelijk) of met een staafmixer (iets uitdagender). Verdeel een derde van je puree over mooie grote glazen.
  2. Meng door je dikke kokosyoghurt (of andere dikke plantaardige yoghurt) je specerijen en honing. Verdeel de helft van dit mengsel over de fruitpuree. Doe over de yoghurt weer een derde van de fruitpuree. Voeg nu de tweede helft van de yoghurt toe en eindig met je laatste deel van de fruitpuree.
  3. Garneer pas op het moment van serveren. Je kunt de parfaits koud bewaren tot het zover is. Eet smakelijk!

Variatietips:

Als je gasten hebt die minder van fruit houden, kun je ze verleiden door cacaopoeder door de yoghurt te doen. Dat maakt van de fruitige kersfeest parfaits namelijk meteen een soort chocotoetje. Garneer dan ook met cacaonibs, chocorasp of zelfgemaakte chocosaus.
In de soorten fruit die je gebruikt kun je ook volop variëren. In het recept staat fruit uit het seizoen, maar kies ook eens op kleur. Bijvoorbeeld aardbeien of frambozen voor rozerood, mango of banaan voor geel en bramen of bessen voor blauw.
Varieer ook met je garnering, maak het mooi bijpassend. Gebruik vers en gedroogd fruit, kokosrasp, granola, kruiden, specerijen en (eetbare) bloemen.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!

Lekkere taart zonder suiker, gluten en zuivel? Ja, dat kan! Deze ChoCo-go-Banana taart is heerlijk en gezond. Je kunt hem zelfs als ontbijt of lunch eten, als je er nog wat eiwitten aan toevoegt. Met chocolade, kokos en banaan, maar ook volop variatietips. Maak er wat van!

Alleen natuurlijke suikers

Vaak kun je gezonde lekkernijen kopen zonder geraffineerde suikers. Daar zit dan meestal nog wel ongeraffineerde suiker zoals agave o.i.d. in. Soms zelfs heel veel en dat maakt het dan toch weer wat minder gezond. Deze ChoCo-go-Banana taart bevat bijna alleen natuurlijke suikers. Bovendien zitten er ook gezonde vetten in, waardoor jouw glucosespiegel veel stabieler blijft.

Ingrediënten (bodem)

voor 1 taartbodem

  • kokosvet (5 flinke eetlepels)
  • amandelmeel (110 gram)
  • kokosmeel (50 gram)
  • zout (een snufje)
  • kokosrasp (30 gram)

Ingrediënten (vulling)

voor 1 taartvulling

  • kokosmelk (300 ml)
  • rijpe banaan (1 stuk)
  • pure chocolade (weinig gezoet, 140 gram)

Bereidingswijze van de ChoCo-go-Banana taart

  1. Verwarm allereerst je oven voor op 175 graden en vet alvast je taartvorm in (of gebruik bakpapier tegen het aanbakken).
  2. Ondertussen smelt je in een pannetje op laag vuur het kokosvet tot het vloeibaar is. Mix het met je andere ingrediënten voor de taartbodem. Verdeel dit deeg daarna over je taartvorm en bak het in ongeveer 12 minuten in de oven. Laat het afkoelen.
  3. In de tussentijd verwarm je de kokosmelk in een pannetje op laag vuur en ‘prak’ of pureer je de banaan. Als de melk warm is, draai je het vuur uit en voeg je de chocolade en banaan toe. Roer tot het een mooie gladde massa is en giet die op de taartbodem. Laat dit geheel ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

Variatietips:

Als je een notenallergie hebt, kun je het amandelmeel vervangen door gemalen zonnebloem- of pompoenpitten.
Vind jij de structuur van kokosrasp in je mond ‘vies’? Laat die dan achterwege en gebruik meer kokosmeel.
Houd je niet van banaan? Dan kun je die weglaten en ongeveer 100 ml. extra kokosmelk toevoegen.
Krijg jij hoofdpijn van cacao? Vervang de chocolade dan door carobepoeder (ongeveer 100 gram / naar smaak). Laat de banaan dan niet achterwege, want dan blijft je vulling te vloeibaar (of voeg een ander bindmiddel toe).
Qua garnering kun je helemaal uit je dak gaan met fruit, kokosrasp, chocoladestukjes, noten, etc. Ga lekker los!

Door fruit te verwerken in je lunchsalade sla je 2 vliegen in 1 klap. Het is namelijk goed om je fruit met andere producten te combineren. Zo voorkom je een te snelle stijging van je glucosespiegel. Daarnaast is fruit in een gerecht vaak een echte smaakmaker. Deze lunchsalade met fruit, biet en pit is een hele gezonde makkelijke meeneemlunch.

Bomvol gezonde stoffen

Je combineert in dit gerecht vezelrijke en bladgroenten met de vitaminen uit fruit, veel mineralen uit glutenvrij graan en plantaardige eiwitten uit zaden en pitten. Goed dus voor een hele flinke en langdurige energieboost. Jij komt de dag wel door!

Ingrediënten

voor 2 personen

  • boekweit (100 gram) of zilvervliesrijs (200 gram)
  • sla naar keuze en/of spinazie (150 gram)
  • lente-ui (1/2 bosje)
  • verse munt en/of peterselie (1 bosje)
  • voorgekookte biet (2 stuks, ongeveer 150 gram)
  • mandarijn of sinaasappel (250 gram, eventueel uit blik, zonder suikers)
  • citroensap of balsamicoazijn (1 eetlepel)
  • extra vierge olijfolie (2 eetlepels)
  • honing (1 eetlepel)
  • peper & zout (naar smaak)
  • optioneel: chilipeper voor extra pit
  • zaden en pitten en/of onbewerkte noten (50 gram)

Bereidingswijze van de lunchsalade met fruit, biet en pit

  1. Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: als je extra veel maakt, kun je het graan ook nog voor andere lunchgerechten gebruiken!
  2. Was ondertussen de sla, lente-ui en munt en laat goed uitlekken. Snijd in de tussentijd de voorgekookte biet in mooie dunne plakjes. Pel de mandarijnen of sinaasappel en snijd de parten in stukjes. Snijd ook de lente-ui in kleine stukjes (als jij gevoelige darmen hebt, wil je ze misschien even bakken). Als laatste snijd je de munt fijn.
  3. Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, de honing en (chili)peper & zout. Als je dit lunchgerecht voorbereidt om het mee te nemen, houd de dressing dan apart. Neem ‘m mee in een mini-jampotje of klein -goed af te sluiten- bakje.
  4. Mix de sla met alle overige ingrediënten (ook de zaden/pitten/noten) en verdeel de dressing erover zodra je gaat eten. Geniet ervan!

Variatietips: heel lekker in lunchsalades is couscous (niet glutenvrij). Durf ook een keer een pittige slasoort zoals rucola te gebruiken. In plaats van biet kun je variëren met gekookte bataat. Probeer daarnaast eens ander fruit uit. En kaas gaat ook heel goed samen met biet.

Zomertijd, borreltijd! Maak je borrel gezond en zelfs voedzaam met cocktails met fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Zoals bijvoorbeeld deze alcoholvrije mojito met aardbei. Heerlijk fris en fruitig en ontzettend zomers omdat je er zomerfruit aan toevoegt. Lekker makkelijk en snel te maken ook… en het ziet er schitterend uit!

Seizoensfruit

Fruit zit vol vitaminen, zeker als je fruit uit het seizoen eet. Dus door zulk seizoensfruit toe te voegen aan je mocktail (alcoholvrije cocktail), krijg je makkelijk wat vitaminen binnen. Door er ook nog verse kruiden aan toe te voegen, maak je het helemaal gezond. Niet alleen leuk voor een zomerse borrel, maar ook heel gezellig bij een gezonde bbq! Ad fundum!

Ingrediëntenalcoholvrije mojito met aardbei glas

voor 2 ruime glazen

  • limoen (2 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • halve aardbeien (5 stuks, 5 halve per glas, bij voorkeur vers en biologisch)
  • verse munt (10 blaadjes, 5 per glas, bij voorkeur biologisch)
  • honing (of andere ongeraffineerde suiker, 4 theelepels, 2 per glas)
  • aardbeienjam zonder suiker (6 eetlepels, 3 per glas, zelfgemaakt is het lekkerst ;p )
  • bruiswater (400 milliliter, 200 per glas)
  • optioneel: ijsblokjes (naar smaak)

Bereidingswijze van de alcoholvrije mojito met aardbei

voorbereiding: 10 minuten 

  1. Was eerst het fruit en de munt (biologisch fruit bevat minder bestrijdingsmiddelen). Pas op dat je de aardbeien niet plet of kneust, spoel ze vooral grondig af.
  2. Snijd daarna 1 limoen in partjes en de andere door de helft. Doe in elk glas het sap van een halve limoen door hem erboven stevig uit te knijpen. Snijd ook de aardbeien door de helft.
  3. Voeg vervolgens per glas de aangegeven hoeveelheid honing, aardbeienjam en bruiswater toe. Roer dit geheel kort door.
  4. Kneus nu de muntblaadjes licht in je hand door er zachtjes in te knijpen of ze over elkaar te wrijven. Je merkt dat de smaak en geur hierdoor vrijkomt. Verdeel ze samen met de limoenpartjes en halve aardbeien over de glazen. Voeg eventueel ook de ijsblokjes toe.

Tip: garneer met een vers takje munt, eventueel extra (rood) fruit of een parasolletje voor extra feestelijkheid!

Variatietips: bramen met basilicum, bessen met rozemarijn, citroen met lavendel, etc. Experimenteer, varieer, probeer en leer!

Zin in meer lekkers en handige recepten?

Bij het voedingsschema krijg je 36 recepten voor allerlei lekkere en makkelijke gerechten, die je in een mum van tijd op tafel zet. Gezond en voedzaam, met alle juiste voedingsstoffen, dus je hoeft nergens meer over na te denken. Ook handig als je geen schema wilt volgen, maar wel op zoek bent naar nieuwe recepten. En dat voor slechts 29,50 euro!

Pasen… tijd voor chocolade! Deze karamel choco reep is vegan, maar toch eiwitrijk en vrij van geraffineerde suikers en gluten. Daarom is het een tamelijk ‘verantwoorde’ reep, die je zonder schuldgevoel als feestelijke traktatie kunt serveren. Vandaag nog, tijdens Pasen of de komende dagen, als je er maar lang genoeg van af kunt blijven en niet alles meteen opeet…

Opties op de karamel choco reep bij allergieën

Als jij geen cacao verdraagt, laat je de chocoladelaag achterwege. Strooi dan gehakte nootjes over de karamellaag en bepoeder het geheel met carobepoeder. Bij een notenallergie vervang je de noten door zaden en pitten, zoals hennepzaad en zonnebloempitten. Iedereen kan dus een versie van deze karamel choco reep op tafel zetten! Er komt ook geen oven aan te pas en de reep is snel en simpel te maken.

Ingrediënten

genoeg voor 4 tot 6 personen (je kunt ongeveer 12 reepjes maken, of 1 enorme plak)

Voor het deeg

  • dadels (6 grote, als je van ‘plakkerig’ houdt, gebruik je er meer)
  • noten, bv. hazelnoten, amandelen of cashewnoten, een mix mag ook (100 gram)
  • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
  • meel, bv. hazelnootmeel, amandelmeel of boekweitmeel, een mix mag ook (40 gram)
  • zout (een snufje)
  • cacaopoeder (of carobepoeder), optioneel (1 a 2 eetlepels)
  • vanillepoeder (ongezoet!) of een andere specerij, optioneel (een snufje)

Voor de karamellaag

  • dadels (10 stuks, of meer als je het nog zoeter wilt hebben)
  • cashewnoten of blanke amandelen (50 gram)
  • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
  • plantaardige melk, bv. hazelnootmelk, kokosmelk, havermelk (120 – 150 ml)

Voor de chocoladelaag

  • pure chocolade (minimaal 70%), gezoet met ongeraffineerde suiker (120 gram)
  • noten, zaden of pitten (naar smaak, richtlijn: ongeveer 25 gram)

Ook handig: keukenmachine of sterke blender (of wat extra energie en mankracht) en staafmixer. Tevens een mengkom, en een platte schaal voor het opstijven in de koelkast.

Bereidingswijze van de karamel choco reep

voorbereiding: 30 minuten 

  1. karamel choco reepWeek allereerst de dadels voor, minimaal 30 minuten. Ook de noten voor de karamellaag kun je het beste even voorweken, dus doe dat tegelijkertijd.
  2. Hak ondertussen de overige noten zo fijn mogelijk. Bij voorkeur in een keukenmachine of sterke blender met de pulseerknop. Met de bodem van een zware pan op een snijplank of met een goed scherp mes lukt het echter ook. Let op: houd een deel van de fijngehakte noten apart voor de chocoladelaag.
  3. Smelt in de tussentijd het vet voor het deeg in een pannetje en doe het in de mengkom. Voeg daaraan meel, zout en optioneel cacao- en vanillepoeder toe en meng goed door elkaar. Zodra de dadels geweekt zijn, snijd je ze heel fijn (of gebruik de keukenmachine) en voeg je het kleinere deel voor het deeg ook toe. Let op: houd het grotere deel voor de karamellaag apart!
  4. Verdeel het deeg over de platte schaal in een lekkere dikke plak. Laat deze ‘opstijven’ in de koelkast terwijl je de rest van de karamel choco reep maakt.
  5. Smelt nu in een pannetje het vet voor de karamellaag. Maak ondertussen in de keukenmachine een glad mengsel van de apart gehouden fijngesneden dadels en de voorgeweekte noten. Met een sterke blender of staafmixer en mengkom lukt dit ook. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Het geheel mag niet te vloeibaar worden, wel plakkerig.
  6. Smeer deze laag over het deeg en zet het weer terug in de koelkast om uit te harden.
  7. Als laatste smelt je de pure chocolade au bain-marie. De chocolade smeer je bovenop de karamellaag en garneer je met de apart gehouden fijngehakte noten. Ook hierna laat je de plak weer uitharden in de koelkast.
  8. Zodra de plak hard genoeg is, kun je hem met een goed scherp mes in reepjes snijden. Geniet ervan!

Zin in meer lekkers en handige recepten?

Bij het voedingsschema krijg je 36 recepten voor allerlei lekkere en makkelijke gerechten, die je in een mum van tijd op tafel zet. Gezond en voedzaam, met alle juiste voedingsstoffen, dus je hoeft nergens meer over na te denken. Ook handig als je geen schema wilt volgen, maar wel op zoek bent naar nieuwe recepten. En dat voor slechts 29,50 euro!

Het is bijna Valentijn en of je die dag nu extra lief voor een ander of voor jezelf bent: deze smeuïge biet-en-choco cakejes passen daarbij! Ze zijn ook fijn voor je brein omdat ze gezond zijn door de toevoeging van rode biet en gezond vet. Biet die je overigens helemaal niet meer proeft zodra je de cakejes gebakken hebt!  

Genoeg voor 6 personen (of veel minder als je het liever allemaal zelf opeet).

Gezonde opties bij deze biet-en-choco cakejes

De hier beschreven variant is glutenvrij, waardoor je de cake ook als ontbijt of gezonde snack kunt eten. Bovendien staan er vegan, cacao- en notenvrije opties bij genoemd, dus je kunt er werkelijk iedereen blij mee maken. Ook leuk om uit te delen dus (spread the love)!

Ingrediënten

  •  ongeveer 200 gram gekookte biet
  • 100 g kokosvet (extra virgin als je van kokossmaak houdt)
  • wat extra voor het invetten
  • 100 ml ahornsiroop
  • 100 g rauw cacaopoeder (of carobe als je niet tegen cacao kunt)
  • 3 eieren (vegan: 3 eetlepels appelmoes of notenpasta)
  • 125 gram boekweitmeel OF
  • 50 gram kokosmeel
  • 125 g amandelmeel (of 100 gram boekweitmeel bij een notenallergie)
  • 2 tl (wijnsteenzuur) bakpoeder
  • 2 tl vanillepoeder (ongezoet, bij voorkeur bourbon)Ook nodig: staafmixer / keukenmachine en cakevormpjes (muffinvormpjes kunnen ook).

Bereidingswijze van biet-en-choco cakejes

voorbereiding: 20 minuten, baktijd: 30 minuten

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C. Vet ook eventueel de cakevormpjes in met wat kokosvet of roomboter (bij siliconenvormpjes hoeft dat vaak niet).
  2. Snijd ondertussen de biet klein en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Verwarm het kokosvet op laag vuur, voeg vervolgens ahornsiroop, cacaopoeder en bietpuree toe. Blijf roeren tot je een mooi glad chocolademengsel hebt.
  4. Klop alvast de eieren in een kom luchtig. Meng daarna in een andere kom de melen met het bak- en vanillepoeder. Voeg de geklopte eieren en het chocolademengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  5. Vul de cakevormpjes met het beslag en plaats ze midden in de oven. Bak ze vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar. (Ze zijn gaar als je er een satéprikker middenin steekt, die er daarna droog uitkomt).
  6. Optioneel: meng nog wat ahornsiroop met cacaopoeder en garneer daarmee de biet-en-choco cakejes.