Recept voor Gestoomde rolletjes met kool
In Japan houden ze van stomen en dat is slim, want daardoor blijven er veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf behouden. Stomen kan op verschillende manieren en met allerlei verschillende producten, dus je kunt er steeds weer een hele eigen draai aan geven. Net als bij deze gestoomde rolletjes met kool. Een lekker bijgerecht!
Vel van kool in plaats van rijstvel
Vaak is het makkelijk en snel om te stomen in een rijstvel… maar het kan ook anders. Deze gestoomde rolletjes met kool maak je met een vel van kool, waardoor je meteen extra groenten eet. En groenten eet je nooit te veel, dus dat is een bijkomend voordeel. Bovendien ziet het er leuk uit, gezellig groen.
Variatietips en overige tips
Omdat je allerlei producten kunt gebruiken om te stomen, kun je met dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met:
- andere koolsoorten, zoals witte kool, paksoi of Chinese kool
- kipgehakt als je niet vegetarisch eet; stoom dan ongeveer 20 minuten
- andere kruiden en specerijen, voeg bijvoorbeeld chilipeper toe voor extra pit
- wortel of pastinaak in plaats van zoete aardappel
Maak er eventueel een makkelijk mee te nemen lunchgerecht of zelfs een hoofdgerecht van door je hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten voor gestoomde rolletjes met kool
voor 2 personen
- zoete aardappel (een halve, of 1 kleintje)
- gember (ongeveer 2 cm)
- limoen (biologisch, 1 theelepel rasp)
- met soja gemarineerde tofu (150 gram, eventueel zelf marineren, in stukjes)
- ei (1 stuk)
- paneermeel of (zelfgemaakt) broodkruim (ongeveer een eetlepel)
- gemalen sereh (citroengras, een theelepel)
- zout en peper (naar smaak)
- kool met stevige bladeren, zoals spitskool (bij voorkeur biologisch, 4 bladeren)
- koriander of platte peterselie (naar smaak)
- sesamzaad (een theelepel)
Ook handig: een stoompan, een stoommandje, of anders een stalen vergiet.
Bereidingswijze van gestoomde rolletjes met kool
- Schil en rasp allereerst de zoete aardappel en de gember. Was en droog de limoen en rasp ook deze, al hoef je misschien maar de helft van de limoen te gebruiken. Bewaar al je restjes in de koelkast voor een ander gerecht zoals een soep of een smoothie.
- Meng vervolgens al je rasp met de stukjes tofu, ei, broodkruim en sereh goed door elkaar. Dit is de vulling voor je koolbladeren. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Blancheer daarna kort de koolbladeren, bijvoorbeeld in een ruime kom met kokend water of met je Quooker, als je die hebt. Als je ze daarna koud afspoelt en opdroogt, zijn ze soepel geworden en kun je ze goed vouwen. Bedek ze met je vulling en rol de boel ‘strak’ op. Doe er eventueel een prikkertje in om alles goed op zijn plek te houden.
- Stoom je pakketjes in je stoompan of stoommandje in ongeveer 15 minuten gaar. Als je geen stoompan of stoommandje hebt, werkt een ruime pan kokend water met een groot RVS vergiet waar je het deksel van de pan op kunt leggen ook prima. Garneer ze als laatste met je (gewassen en fijn gehakte) koriander of peterselie en het sesamzaad.