Recept voor Hartig taartdeeg

Herfstige hartige taarten taartdeeg

Hartig taartdeeg maak je vrij snel en makkelijk zelf, ook glutenvrij hartig taartdeeg. Je kunt er een beetje in variëren, dus gebruik dit basisrecept echt als basis en probeer zelf wat uit. Bijvoorbeeld met verschillende kruiden die je toevoegt aan het deeg.

Glutenvrij hartig taartdeeg

In onderstaand recept maak je het deeg met tarwemeel waar dus gluten in zitten. De glutenvrije variant is heel makkelijk: je vervangt het tarwemeel door een mix van glutenvrije melen. Meestal werkt een combinatie van echt glutenvrij haver- en evenveel boekweitmeel goed, of van quinoa- en evenveel rijstmeel. Sommige mensen gebruiken boekweit- en amandelmeel, ook erg lekker. Probeer uit wat voor jou werkt en wat je het lekkerst vindt.

Variatietips en overige tips

  • Als je liever geen ei wilt gebruiken in jouw variant van hartig taartdeeg, kun je eens experimenteren met 150 ml volle kwark. Dat kan ook met een plantaardige versie daarvan, als je het vegan wilt maken.

  • Bak je bodem kort voor, voordat je de vulling van je hartige taart gaat toevoegen. Prik er eerst wat gaatjes in, zodat hij niet opbolt. Zet hem zo laag mogelijk in de oven, zodat de onderkant goed warm kan worden. Gebruik daarom liever ook geen aardewerken vorm, want het duurt langer voordat die warm is (of verwarm hem voor). Er zijn ook vormen waarbij gaatjes in de bodem zitten.

  • Je kunt het hartige taartdeeg ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer als je het goed luchtdicht verpakt. Dus je kunt ook meer maken en ‘vooruit werken’, voor extra gemak.

 

hartig taartdeeg klein

Ingrediënten

voor 1 flinke lap hartig taartdeeg

  • bloem of gebuild tarwemeel (dat is gezonder, ongeveer 250 gram)
  • olijfolie (een flinke scheut, ongeveer 80 ml)
  • ei (2 kleine of 1 grote, bij voorkeur biologisch)
  • zout en peper (een snuf, naar smaak)

Bereidingswijze van hartig taartdeeg

  1. Mix allereerst alle ingrediënten in een ruime kom. Gebruik eventueel wat eetlepels koud water om het deeg stevig en niet te droog te maken. Je krijgt dan een deegbal.

  2. Verpak daarna je deegbal in folie of een herbruikbare bee’s wrap om het een half uurtje rust te gunnen in de koelkast. Als je van plan bent straks een volledige hartige taart te gaan bakken, kun je nu alvast aan je vulling beginnen.

  3. Na dat halve uurtje bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot een iets grotere lap dan de vorm die je gaat gebruiken. (Heb je geen deegroller? Gebruik dan een fles.) Als je het lastig vindt, gebruik je bakpapier om te voorkomen dat je deeg aan je roller plakt. Voila!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!