De Proeverij – Kruiden als smaakmaker

kruiden als smaakmaker

Veel voeding uit de supermarkt zit (te) vol met ongezonde smaakmakers, zoals zout en suiker. Terwijl je heel makkelijk zelf je voeding smakelijk kunt maken. Namelijk door kruiden als smaakmaker te gebruiken. Duurzaam, gezond en lekker!

Kruidenpotjes, blikjes en zakjes

Koken met potjes en pakjes: dat doe jij al lang niet meer, toch? Dus als ik nu jouw keukenkastje opentrek, vind ik daar heus geen potjes met samengestelde kruiden. En ook geen pastasaus en currypasta, geen soep in blik, et cetera Als je je nu achter de oren begint te krabben, ben je echt niet de enige. Iedereen gebruikt af en toe wel eens iets ‘kant-en-klaars’.

Het probleem van de stiekeme smaakmakers

Hoewel er al veel meer aandacht voor is, is er nog altijd het probleem van de stiekeme smaakmakers in die potjes en pakjes. Je leest bijvoorbeeld voorop ‘zonder suiker’, maar achterop (bij de ingrediëntenlijst) ‘glucose-fructose-siroop’. Dat is dus wel degelijk een vorm van suiker, maar met een stiekeme andere naam. Zonder kennis van al die benamingen, eet je dus al snel per ongeluk allerlei ongezonde smaakmakers.

kruiden als smaakmaker quote

Koken zonder potjes en pakjes

De oplossing daarvoor is gelukkig simpel, namelijk koken zonder potjes en pakjes. Dus zelf je soepen en sauzen maken en zelf je kruiden samenstellen. Of bij mij een lesje etiketleer volgen, dat kan ook natuurlijk ;p want niet alles is even eng en ongezond. Misschien vind je het lastig om zelf met kruiden aan de slag te gaan. Terwijl kruiden als smaakmaker gebruiken je meest gezonde en duurzame keuze is. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten én prikkelen je zintuigen. Bovendien kun je ze zelf kweken.

Zelf kruiden als smaakmaker gebruiken

Er zijn ontzettend veel kruiden (en specerijen). Dus vanwege dit seizoen en om het overzichtelijk te houden, focus ik op een paar leuke die je nu zelf in de tuin kunt hebben.

Peterselie is voor veel toepassingen geschikt en je gebruikt het bij voorkeur vers. Voeg het dus pas op het laatst toe. Lekker bij groente- en granengerechten, vis en peulvruchten. Klassiek bij wortels, minder bekend in een smoothie. Het helpt koolhydraten te verteren.

Munt gebruik je ook bij voorkeur vers, dus voeg je ook zo laat mogelijk toe. Het smaakt heerlijk in (zomerse) salades en je kunt het goed toepassen in gerechten met peulvruchten. Ook geschikt om thee en andere drankjes van te maken én te gebruiken in gebak.

Bieslook is een van mijn favorieten, vanwege de schitterende eetbare paarse bloemen (als je niet álles afknipt). Zo leuk in je salade! Ook bieslook gebruik je zo vers mogelijk, al geurt het wel extra sterk als je het héél kort roerbakt. Lekker bij (bbq)groenten, in de puree en bij ei.

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer, zoals tijm, knoflook en basilicum en hebben ze allemaal prachtige smaken en eigenschappen. Dus varieer en leer door te doen en te proeven wat bij jou past en wat jij lekker vindt.

Vind je het toch nog een beetje lastig om zelf met kruiden te werken? In het ‘in 2 weken gezond voedingsschema’ heb ik alles al voor je uitgezocht. Lekker makkelijk!  Er staan wel 36 verschillende recepten in, die je in 30 minuten op tafel zet, simpel en snel. Eet smakelijk!

Recept voor Kruidensalade vol vitaminen

kruiden als smaakmaker gebruiken receptVerse kruiden aan je gerecht toevoegen als smaakmaker en vitaminebom is een goed idee. Met slechts een klein takje kom je er dan echter niet altijd, dus wil je meer gebruiken. Zoals in deze kruidensalade vol vitaminen, waaraan je echt lekker veel peterselie toevoegt.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De