Recept voor drinkbare groene smoghurt

wroeten in de aarde brengt geluk smoghurt

Het is superleuk om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken en die vervolgens op te eten. Je slaat twee vliegen in 1 klap, je wroet lekker met je handen in de aarde en je eet onbespoten gezond. Probeer bijvoorbeeld eens deze drinkbare groene smoghurt (smoothie yoghurt).

Bloedglucosespiegel in balans

Smoothies zijn soms een aanslag op je bloedglucosespiegel, omdat er heel veel fruit in kan zitten. Als je het (biologische) fruit ongeschild gebruikt én wat eiwit en vet toevoegt, zorg je voor meer balans in die spiegel. Daarom zit in deze drinkbare groene smoghurt dus wat yoghurt. Let op: het is dus wel een echt zomers ‘gerecht’, want yoghurt werkt verkoelend. Ook makkelijk voor onderweg of mee te nemen als klein lunchgerecht.

Variatietips

  • Je kunt volop variëren met de groenten, fruitsoorten en kruiden die je toevoegt. Vervang bijvoorbeeld veldsla door spinazie, peer door appel of kiwi en munt door basilicum.
  • Als je je smoghurt nog romiger wilt maken, kun je banaan gebruiken in plaats van mango. Voeg dan eventueel ook wat noten- of zadenpasta toe, zoals (ongezoete) hazelnootpasta.
  • Maak een volwaardig lunchgerecht van je smoghurt door er een rijstwafel bij te eten. Belegd met bijvoorbeeld houmous, pindakaas of plakjes ei en tomaat.

Zin in een hele andere smaak? Dit is ook een gezonde en lekkere optie!

 

drinkbare groene smoghurt joy

Ingrediënten

voor 2 personen

  • water, afgekoelde thee of (ongezoet) appelsap (150 ml)
  • (plantaardige) yoghurt (125 ml)
  • komkommer (een halve, bij voorkeur biologisch en met schil)
  • bleekselderij (1 stengel, bij voorkeur biologisch)
  • veldsla (een flinke hand, bij voorkeur biologisch)
  • peer (1 stuk, bij voorkeur biologisch en met schil)
  • munt (een flinke hand blaadjes, bij voorkeur biologisch)
  • avocado (1 stuk)
  • mango (1 stuk)
  • gember (optioneel, schillen en raspen of fijnsnijden, ongeveer 1 cm)
  • citroen (optioneel, een schijfje om mee te garneren)

Ook nodig: blender (of keukenmachine of staafmixer met een hoge kom).

Bereidingswijze drinkbare groene smoghurt

  1. Doe allereerst het vocht en de yoghurt in de blender.

  2. Was vervolgens de komkommer, bleekselderij, veldsla, peer en munt goed. Houd eventueel een takje munt over om mee te garneren. Schil en ontpit de avocado en mango. Voeg alles toe (in de blender). Ook de eventuele gemberrasp.

  3. Zet de blender aan en check of je de dikte lekker vindt. Voeg anders nog wat vocht toe. Schenk de smoghurt in twee grote glazen, garneer eventueel met een takje munt en een schijfje citroen en smullen maar!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!