Recept voor choco-noten-reep

Choco-noten-reep

Soms wil je wel eens wat anders feestelijks serveren dan taart. Omdat dat bijvoorbeeld te zwaar op de maag ligt tijdens hele warme dagen. Namelijk iets wat makkelijk en snel te maken is, wat licht en luchtig is en wat je in kleine porties kunt uitdelen (of toch in grote… ;p). Dan is zoiets als een choco-noten-reep met gepofte ingrediënten, die je niet hoeft te bakken en in allerlei formaten kunt snijden handig!

Veel variatie mogelijk qua ingrediënten

Hoewel het heel ‘hip’ is, kun je nog niet overal gepofte quinoa kopen. Als dat het geval is, kun je ook kiezen voor gepofte rijst. Of zelfs voor gepofte spelt, al zijn die ‘korrels’ wel wat groter en niet glutenvrij. Mocht je ook niet aan cashewnotenpasta kunnen komen, dan kun je voor amandelpasta of pindakaas gaan. Let er dan wel op dat je een ongezoete variant koopt. Zelf noten weken en in de blender tot een pasta malen is natuurlijk ook een optie. Voeg dan eventueel wat kokosvet toe om de pasta meer smeuïg te maken.

Richtlijnen: maak het zoals jij het lekker vindt! 

De hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!

Ingrediënten

  • chocolade met minimaal 70% cacao, zonder geraffineerde suiker (ongeveer 100 gram)
  • onbewerkte noten naar keuze (amandelschaafsel of pitten kan ook, ongeveer 50 gram)
  • kokosvet (ongeveer 25 gram)
  • cashewpasta (ongeveer 50 gram)
  • ahornsiroop (ongeveer 25 gram, of 10 zachte dadels die je ontpit en heel fijn snijdt)
  • zeezout (een snufje)
  • vanillepoeder (optioneel, een snufje)
  • kaneel (optioneel, een snufje)
  • gepofte quinoa (ongeveer 50 gram)

Serveertip: geraspte kokos, amandelschaafsel, gedroogd fruit, etc.

Bereidingswijze

  1. Leg alvast bakpapier op een bakplaat of in een ruime ovenschaal o.i.d. klaar. Maak ruimte in je koelkast (voor de grootte van die bakplaat of ovenschaal dus). Breek ook alvast de chocolade in stukjes.
  2. Hak de noten grof (of fijn, als je dat lekkerder vindt). Verwarm ondertussen een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en smelt daarin het kokosvet.
  3. Voeg daaraan de cashewnotenpasta, ahornsiroop, het zout en eventueel de specerijen toe en roer even goed door. Draai het vuur uit.
  4. Voeg de chocoladestukjes al roerend toe aan het mengsel. Door de warmte van het mengsel smelt de chocolade. Zet desnoods het vuur nog heel even heel laag aan, blijf dan wel heel goed roeren.
  5. Voeg ook de gepofte quinoa toe en roer die er goed door. Als het te dik wordt om goed te kunnen roeren (dit hangt o.a. van je noten- en pastakeuze af) kun je wat extra kokosvet toevoegen.
  6. Giet of spatel het mengsel op het bakpapier, laat het een beetje afkoelen en garneer naar keuze. Schuif alles in de koelkast, zodat het kan opstijven/uitharden en je er vervolgens koelrepen van kunt snijden.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!