Nicecream: gezond ijs

“IJs is toch niet gezond?” hoor ik je denken. Normaal gesproken meestal niet nee, maar… er is al een tijdje iets heel leuks gaande in foodieland. Zeker voor ijsliefhebbers zoals ik. Namelijk nicecream: gezond ijs maken – op basis van bevroren bananen. En als je niet van bananen houdt in je ijs, kan het ook anders. Héérlijk bij dit warme weer, en volledig verantwoord. Een echt feestrecept dus!

Variatiemogelijkheden volop: met banaan, avocado of cashewnoten als basis

In dit recept gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!

Als de bananen niet in hun geheel in je vriezer passen, kun je ze eerst in stukjes snijden en dan die stukjes invriezen. Zulke stukjes bevroren banaan zijn eigenlijk altijd wel handig om te hebben, ook voor smoothies, pannenkoeken en gebak bijvoorbeeld. Voor die momenten waarop je net even geen banaan in huis hebt en wel zin in zoiets lekkers.

Ook zonder een keukenmachine makkelijk te maken

Heb je geen blender (of keukenmachine) of kan jouw blender die bevroren brokken eigenlijk niet zo goed aan? Dan gebruik je de ingrediënten vers; snijd ze zo klein en fijn mogelijk, pureer ze (met een staafmixer of desnoods een vork) zo goed mogelijk en vries het mengsel daarna in. Het duurt dan wel een paar uur voor je echt ijs hebt en tussendoor moet je misschien af en toe roeren, maar het is net zo lekker!

Ingrediënten – basis

 • bevroren bananen (4 flinke of 5 kleintjes)
 • kokosmelk (naar smaak; hoe meer, hoe dunner je ijs wordt)

Als je niet van kokosmelk houdt, kun je ook voor amandelmelk of hazelnootmelk kiezen. Voor meer ‘dikte’ kies je voor silken tofu of Griekse yoghurt i.p.v. ‘melk’.

Bereidingswijze

 1. Doe de bevroren bananen(stukjes) in je (sterke) blender of keukenmachine en ‘pureer’. Soms plakt het mengsel enorm aan de wanden: schraap het dan steeds weer naar beneden.
 2. Voeg steeds een scheutje kokosmelk toe tot jij vindt dat je ijs de juiste dikte heeft.

Dit is de basis van het ijs, je kunt met de lijst hieronder allerlei variaties erop maken.

Variatiemogelijkheden

 • cacaopoeder en/of gehakte pure chocolade (een paar eetlepels)
 • vanillepoeder (extra zoet; niet teveel, in kleine beetjes)
 • kaneel (extra zoet; een paar theelepels)
 • amandelpasta, tahin of pindakaas (voor een notensmaak; een paar eetlepels)
 • gehakte noten (een paar eetlepels)
 • wat citroensap en wat geraspte citroenschil (voor citroenijs)
 • allerlei soorten fruit en gedroogde vruchten (in stukjes)
 • rode port (in kleine beetjes)

Je kunt ook nog zelf chocoladesaus maken door een eetlepel ahornsiroop te mengen met een theelepel cacaopoeder, of meer (naar smaak).

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!