De Proeverij – Voeding als ‘medicijn’

Voeding als 'medicijn'

Deze millennia-oude quote van Hippocrates wordt nog vaak aangehaald: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”. Hij is nog steeds relevant, omdat veel klachten gerelateerd zijn aan ongezonde voeding, of daar zelfs door ontstaan. In dit artikel komen twee vrouwen aan het woord die zichzelf van hun klachten afhielpen. Door hun voeding (en leefstijl) aan te passen.

Het verhaal van Alida, die geleefd werd door (denken aan) eten

AlidaAlida is Senior Arbo-adviseur bij de Rabobank. Zij weet dus veel over voeding en vitaliteit. Toch kampte ze lang met klachten, en die waren niet mis. Ze had het gevoel constant geleefd te worden door (denken aan) eten. In de trant van: “Is er wel eten waar ik straks naar toe ga, is het netjes om ergens tussendoor te eten, ben ik mijn eten niet vergeten?”… Dat soort gedachten, elke dag en heel vaak per dag. Ze had ook fysieke klachten als ze niet ‘op tijd’ at: ze werd chagrijnig, begon te trillen, te zweten en had het gevoel flauw te vallen.

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Voorheen at ze vrij vaak op een dag en erg veel brood. ‘s Ochtends 2 boterhammen, om 10.00 uur weer een boterham, als lunch 2 a 3 boterhammen, tussendoor wat fruit en dan om 16.00 uur weer… een boterham!
De opleiding tot integraal leefstijlcoach zette haar ertoe aan dit te wijzigen. Nu eet ze minder brood en meer groenten en eiwitten. Ook hanteert ze nu aanzienlijk minder eetmomenten op een dag: nog maar 3.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Ik ben niet meer bang voor honger, want ik heb gemerkt dat ik genoeg reserves heb. Daarnaast ben ik in de ochtend meer aan het experimenteren. Nu ik van mijn hongergevoel af ben, vind ik dat ook niet meer zo spannend.”
Haar nieuwe patroon biedt ook structuur. “Met 3 eetmomenten is het goed vol te houden. Grappig genoeg denk ik nu wel eens om 12.30 uur: oh, ja het is weer etenstijd, ik mag weer wat eten. Nooit bedacht dat ook ik dat moment eens zou ervaren. Daar was ik bij anderen altijd zo jaloers op.”

Het verhaal van Miriam, die in een forse burn-out raakte…

MiriamMiriam runt als directeur samen met haar man GroenRijk Dronten. Een veeleisende baan, die bijdroeg aan haar forse burn-out in 2014. Zo fors dat ze een half jaar lang in bed bleef liggen, terwijl ze aanvankelijk juist niet kon slapen, volledig ontregeld en zwaar overprikkeld was (“als stroomschokken in mijn lijf”) en letterlijk niets meer kon.
Het herstel duurde ruim een jaar en lukte met hulp van haar echtgenoot. Hij ontzorgde haar volledig; ze hoefde niet na te denken en kon volledig op hem vertrouwen. Na een tijdje kon ze weer 5 minuten in de tuin lopen en dat werd steeds, in kleine stapjes, iets meer. Na een jaar durfde ze weer naar de supermarkt te gaan…

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Miriam dacht altijd een ‘gezond’ eetpatroon te hebben: ze at immers volgens de schijf van vijf, met veel vlees, zuivel en brood.
Tijdens haar burn-out had ze echter ineens de tijd om te voelen wat echt bij haar paste. Aanvankelijk voegde ze groene smoothies toe aan haar menu, later volgde in kleine stappen ook de paleo-voedingsstijl.
Af en toe ‘viel ze terug’ en at ze geraffineerde koolhydraten; dan werd ze héél moe en kreeg ze haar hoofd niet meer rustig. Ook niet met yoga en meditatie. Door te merken en te voelen dat ze die niet goed verdroeg, ging het aanpassen steeds beter.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Het blijft een uitdaging te blijven voelen wat goed is, maar ik word er steeds beter in. Ik kan nu bijvoorbeeld weer 7 a 8 uur slapen achter elkaar.
Ook heb ik geleerd van mezelf te houden. Daardoor kies ik ervoor op zondag mijn voeding voor de hele week voor te bereiden, want voor mij werkt dat!
Ik noem mijn burn-out nu een retraite van 3 jaar. Door mijzelf en anderen werd goed voor mij gezorgd. Nu voel ik mij goed en sterk!”

Wil jij ook weten wat je aan je voedingspatroon kunt veranderen? Zodat je lekkerder in je vel zit? Neem contact met me op en ik neem de mogelijkheden met je door!

Linzenpasta met groenten en ricotta

Recept voor linzenpasta met groenten en ricottaDit supergezonde recept is een goed voorbeeld van voeding als ‘medicijn’! Je verhoogt je hoeveelheid groenten alleen al doordat je linzenpasta eet i.p.v. pasta van tarwe of spelt. Ook kun je allerlei extra groenten toevoegingen doen, waarmee je de pasta nog gezonder maakt. Daarnaast eet je geen vlees maar (jonge) kaas; goed voor je zuur-base balans!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!