Recept voor Salade met aardbei en munt
Salades kun je met sla of met granen maken en met veel groenten, maar ook… met fruit! Zoals deze salade met aardbei en munt, een heerlijk verfrissende combinatie. Weer eens wat anders en het ziet er ook ontzettend vrolijk uit.
Warm weer, koel voer
Zodra de zon in de zomer lekker warm is, groeien de planten die daar goed tegen kunnen. En die daardoor ook meestal een verkoelend effect op je lijf hebben. Zo slim heeft de natuur dat geregeld. Dat verkoelende effect geldt zeker ook voor munt, wat niet voor niets in warme landen vaak in de thee wordt gedronken. Lekker verfrissend, net als in deze salade.
Variatietips en overige tips
- Sommige mensen kunnen niet goed tegen aardbeien. Als dat voor jou ook geldt, kun je ander fruit proberen, zoals frambozen of bramen. Ook meloen smaakt lekker in deze combinatie.
- De sla in dit recept kun je vervangen door een andere sla, zoals rucola (extra pittig) of jonge bladsla (juist heel zacht van smaak).
- Ook met de kruiden kun je variëren. Gebruik bijvoorbeeld een keer basilicum in plaats van munt voor een hele andere smaak.
- Je eiwitbron kun je aanpassen naar een ander soort (vegan) kaas, of naar een lekkere mix van noten, zaden en pitten.
- Wil je de salade wat meer voedzaam maken, bijvoorbeeld om het als lunchgerecht te eten, dan is quinoa een fijne toevoeging. Ook kun je eventueel heel fijngesneden venkel en/of plakjes avocado toevoegen.
Ingrediënten salade met aardbei en munt
voor 2 personen
- veldsla (40 gram, bij voorkeur biologisch)
- aardbeien (200 gram, bij voorkeur biologisch)
- munt (8 gram, bij voorkeur biologisch)
- geitenkaas (80 gram)
- balsamicoazijn (2 eetlepels)
- olijfolie (1 eetlepel)
- honing (een halve eetlepel)
- optioneel: peper (naar smaak)
Bereidingswijze van salade met aardbei en munt
- Was en droog allereerst de veldsla en verwijder eventueel de kleine worteltjes (je kunt ze ook opeten). Doe dit ook met de aardbeien: wassen, drogen en eventueel de kroontjes verwijderen (ook die kun je overigens eten). Was en droog ook de munt alvast.
- Halveer de aardbeien en meng ze door de sla. Verkruimel daarna de geitenkaas en meng deze kaaskruimels er ook door.
- Maak een lekkere dressing van azijn, olie en honing en besprenkel daar je salade mee. Snijd de munt fijn en verdeel die over de salade. Eet smakelijk!