Recept voor speculaasmuffins gezoet met peer

speculaasmuffins gezoet met peer

Een heerlijk recept voor suikervrije speculaasmuffins gezoet met peer. Hoe en waarom je ook zonder suiker lekker kunt koken en bakken, lees je in deze Proeverij.

Deze muffins in een mooi doosje met een strikje erom zijn ook geschikt als een leuke traktatie of een mooi cadeau.

Heel erg handig rond feestelijke festiviteiten! Je kunt ze ook met koekkruiden maken, speculaaskruiden zijn in sommige winkels moeilijker te krijgen. Als je niet van peer houdt, kun je ze ook met appel maken, of met gedroogde vruchten (bijvoorbeeld dadels of rozijnen).

Aan deze muffins komt geen toegevoegde suiker te pas.

Het fruit en de kruiden en specerijen maken de muffins al heerlijk zoet. Gebruik ze dus ook als gezonde snack bij lekkere trek!

Ingrediënten

  • 250 gram hazelnootmeel (of amandel-, boekweit,- of havermeel)
  • 50 gram kokosmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden (gewone koekkruiden als je geen speculaaskruiden hebt)
  • een snuf gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • een snuf zeezout
  • 1 theelepel vanillepoeder (bourbon is het lekkerste en beste)
  • rasp en sap van een biologische citroen (of sinaasappel)
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel rasp van verse gember (of een flinke snuf gemberpoeder)
  • 3 rijpe peren
  • amandelschaafsel (voor eventuele garnering, niet noodzakelijk)

Ook nodig: een muffinvorm of mini-taartvormpjes.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Meng het meel (beide soorten) en de droge kruiden en specerijen door elkaar.
  3. Rasp hierboven de schil van de citroen en pers hem (ook erboven) uit. Voeg nu ook de eieren en gemberrasp toe.
  4. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in mooie kleine blokjes. Voeg ze toe en meng alles goed door.
  5. Stop het mengsel in een muffinvorm of in mini taartvormpjes (12 – 15 stuks).
  6. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
  7. Garneer eventueel met het amandelschaafsel.
  8. Zet het 50 minuten in de oven.
  9. Laat het een paar uur goed afkoelen, het is glutenvrij, dus wat minder stevig.

Extra suikervervanger tip voor andere gerechten: gebruik honing als zoetmiddel als je niet hoeft te bakken, dus voor koude snacks of als je het na het bakken nog toe kunt voegen.

Onbewerkte en niet verhitte honing zit namelijk bomvol vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en antioxidanten. Hoe donkerder de honing, hoe meer van die gezonde stoffen.

De enzymen en een deel van de antibacteriële werking gaan echter verloren als je de honing verhit boven de 43 graden (dus ook in je kopje thee of in de oven). Gebruik voor bakken dus liever een van de graanstropen, overzoet of kokosbloesemsuiker.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!