karamel choco reep

Pasen… tijd voor chocolade! Deze karamel choco reep is vegan, maar toch eiwitrijk en vrij van geraffineerde suikers en gluten. Daarom is het een tamelijk ‘verantwoorde’ reep, die je zonder schuldgevoel als feestelijke traktatie kunt serveren. Vandaag nog, tijdens Pasen of de komende dagen, als je er maar lang genoeg van af kunt blijven en niet alles meteen opeet…

Opties op de karamel choco reep bij allergieën

Als jij geen cacao verdraagt, laat je de chocoladelaag achterwege. Strooi dan gehakte nootjes over de karamellaag en bepoeder het geheel met carobepoeder. Bij een notenallergie vervang je de noten door zaden en pitten, zoals hennepzaad en zonnebloempitten. Iedereen kan dus een versie van deze karamel choco reep op tafel zetten! Er komt ook geen oven aan te pas en de reep is snel en simpel te maken.

Ingrediënten

genoeg voor 4 tot 6 personen (je kunt ongeveer 12 reepjes maken, of 1 enorme plak)

Voor het deeg

 • dadels (6 grote, als je van ‘plakkerig’ houdt, gebruik je er meer)
 • noten, bv. hazelnoten, amandelen of cashewnoten, een mix mag ook (100 gram)
 • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
 • meel, bv. hazelnootmeel, amandelmeel of boekweitmeel, een mix mag ook (40 gram)
 • zout (een snufje)
 • cacaopoeder (of carobepoeder), optioneel (1 a 2 eetlepels)
 • vanillepoeder (ongezoet!) of een andere specerij, optioneel (een snufje)

Voor de karamellaag

 • dadels (10 stuks, of meer als je het nog zoeter wilt hebben)
 • cashewnoten of blanke amandelen (50 gram)
 • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
 • plantaardige melk, bv. hazelnootmelk, kokosmelk, havermelk (120 – 150 ml)

Voor de chocoladelaag

 • pure chocolade (minimaal 70%), gezoet met ongeraffineerde suiker (120 gram)
 • noten, zaden of pitten (naar smaak, richtlijn: ongeveer 25 gram)

Ook handig: keukenmachine of sterke blender (of wat extra energie en mankracht) en staafmixer. Tevens een mengkom, en een platte schaal voor het opstijven in de koelkast.

Bereidingswijze van de karamel choco reep

voorbereiding: 30 minuten 

 1. karamel choco reepWeek allereerst de dadels voor, minimaal 30 minuten. Ook de noten voor de karamellaag kun je het beste even voorweken, dus doe dat tegelijkertijd.
 2. Hak ondertussen de overige noten zo fijn mogelijk. Bij voorkeur in een keukenmachine of sterke blender met de pulseerknop. Met de bodem van een zware pan op een snijplank of met een goed scherp mes lukt het echter ook. Let op: houd een deel van de fijngehakte noten apart voor de chocoladelaag.
 3. Smelt in de tussentijd het vet voor het deeg in een pannetje en doe het in de mengkom. Voeg daaraan meel, zout en optioneel cacao- en vanillepoeder toe en meng goed door elkaar. Zodra de dadels geweekt zijn, snijd je ze heel fijn (of gebruik de keukenmachine) en voeg je het kleinere deel voor het deeg ook toe. Let op: houd het grotere deel voor de karamellaag apart!
 4. Verdeel het deeg over de platte schaal in een lekkere dikke plak. Laat deze ‘opstijven’ in de koelkast terwijl je de rest van de karamel choco reep maakt.
 5. Smelt nu in een pannetje het vet voor de karamellaag. Maak ondertussen in de keukenmachine een glad mengsel van de apart gehouden fijngesneden dadels en de voorgeweekte noten. Met een sterke blender of staafmixer en mengkom lukt dit ook. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Het geheel mag niet te vloeibaar worden, wel plakkerig.
 6. Smeer deze laag over het deeg en zet het weer terug in de koelkast om uit te harden.
 7. Als laatste smelt je de pure chocolade au bain-marie. De chocolade smeer je bovenop de karamellaag en garneer je met de apart gehouden fijngehakte noten. Ook hierna laat je de plak weer uitharden in de koelkast.
 8. Zodra de plak hard genoeg is, kun je hem met een goed scherp mes in reepjes snijden. Geniet ervan!

Zin in meer lekkers en handige recepten?

Bij het voedingsschema krijg je 36 recepten voor allerlei lekkere en makkelijke gerechten, die je in een mum van tijd op tafel zet. Gezond en voedzaam, met alle juiste voedingsstoffen, dus je hoeft nergens meer over na te denken. Ook handig als je geen schema wilt volgen, maar wel op zoek bent naar nieuwe recepten. En dat voor slechts 29,50 euro!