De Proeverij – Dartel vol energie de lente door

dartel vol energie de lente door

Bij een seizoenswissel krijg je soms last van verminderde energie. Zeker bij de overgang naar de lente komt dat vaak voor, omdat de temperatuur flink schommelt en de lucht vol pollen is. Hoe voorkom je een futloos gevoel en dartel je vol energie de lente door?

De oorzaken van een futloos gevoel

Een futloos gevoel heeft meestal verschillende oorzaken. Je kunt ze zoeken in je slaapkwaliteit, in je voeding en in de ‘intensiteit’ van je dag. Als je bijvoorbeeld wel goed inslaapt, maar niet goed doorslaapt, beïnvloedt dat je concentratievermogen. Dat geldt ook als je wel vullend, maar niet voedend eet (zie o.a. het artikel over je darmen). Of als je veel spanning ervaart gedurende de dag, maar weinig ontspant. Deze aspecten hebben allemaal invloed op elkaar. Daarnaast geldt: hoe beter en meer ontspannen je je dag start, hoe beter je hem ook ‘doorkomt’.

Je energiebalans bewaken

Het is dus een goed idee om al die aspecten onder de loep te nemen als je een betere energiebalans zoekt. Je kunt een slaapcoach (mij bijvoorbeeld) inzetten om je slaapkwaliteit te verbeteren. Daarbij komen ook ontspanningstechnieken aan bod voor overdag, dus je slaat meteen 2 vliegen in 1 klap. Ontspanning is namelijk onmisbaar voor inspanning. Wat gezonde voeding betreft, die je energie geeft, daar krijg je nu wat tips voor.

dartel vol energie door de lente quote

Vol energie de lente door met gezonde voeding

Elk seizoen kent zijn eigen kwaliteiten, ook wat gezonde voeding betreft. Een voordeel van de lente is dat je weer meer naar buiten gaat. Koppel dat eens aan een bezoekje aan een boer die zijn producten rechtstreeks aan je verkoopt. Wat van het land komt, is namelijk vers en uit het seizoen. En wat uit het seizoen komt, is extra voedzaam, want het is geschikt om hier en nu te groeien. Dat maakt het niet alleen lokaal en duurzaam, maar ook vol ‘groeikracht’. Daar komt bij dat de boer meestal geen pakjes en zakjes verkoopt, maar het originele product. Onbewerkt en onbehandeld dus, wat het extra voedzaam en gezond maakt. Bovendien kun je aan de boer vragen welke middelen hij gebruikt, of hoe hij met zijn dieren omgaat. Zodat je daar ook een verantwoorde keuze in kunt maken. Wil je nog meer over gezond eten in de lente lezen: dit artikel gaat o.a. over de thermische werking. Probeer in de lente nog een tijdje zo verwarmend mogelijk te eten!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar stappen die jij kunt zetten voor een betere energiebalans? Boek dan voor jou en je ‘team’ de workshop Vol energie de dag beginnen!

biet-en-choco cakejesRecept voor karamel choco reep

Tijd voor… chocolade! Deze karamel choco reep is vegan, maar toch eiwitrijk en vrij van geraffineerde suikers en gluten. Daarom is het een tamelijk ‘verantwoorde’ reep, die je zonder schuldgevoel als traktatie kunt serveren. Als je er lang genoeg van af kunt blijven en niet alles meteen opeet…

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.