Deze millennia-oude quote van Hippocrates wordt nog vaak aangehaald: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”. Hij is nog steeds relevant, omdat veel klachten gerelateerd zijn aan ongezonde voeding, of daar zelfs door ontstaan. In dit artikel komen twee vrouwen aan het woord die zichzelf van hun klachten afhielpen. Door hun voeding (en leefstijl) aan te passen.

Het verhaal van Alida, die geleefd werd door (denken aan) eten

AlidaAlida is Senior Arbo-adviseur bij de Rabobank. Zij weet dus veel over voeding en vitaliteit. Toch kampte ze lang met klachten, en die waren niet mis. Ze had het gevoel constant geleefd te worden door (denken aan) eten. In de trant van: “Is er wel eten waar ik straks naar toe ga, is het netjes om ergens tussendoor te eten, ben ik mijn eten niet vergeten?”… Dat soort gedachten, elke dag en heel vaak per dag. Ze had ook fysieke klachten als ze niet ‘op tijd’ at: ze werd chagrijnig, begon te trillen, te zweten en had het gevoel flauw te vallen.

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Voorheen at ze vrij vaak op een dag en erg veel brood. ‘s Ochtends 2 boterhammen, om 10.00 uur weer een boterham, als lunch 2 a 3 boterhammen, tussendoor wat fruit en dan om 16.00 uur weer… een boterham!
De opleiding tot integraal leefstijlcoach zette haar ertoe aan dit te wijzigen. Nu eet ze minder brood en meer groenten en eiwitten. Ook hanteert ze nu aanzienlijk minder eetmomenten op een dag: nog maar 3.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Ik ben niet meer bang voor honger, want ik heb gemerkt dat ik genoeg reserves heb. Daarnaast ben ik in de ochtend meer aan het experimenteren. Nu ik van mijn hongergevoel af ben, vind ik dat ook niet meer zo spannend.”
Haar nieuwe patroon biedt ook structuur. “Met 3 eetmomenten is het goed vol te houden. Grappig genoeg denk ik nu wel eens om 12.30 uur: oh, ja het is weer etenstijd, ik mag weer wat eten. Nooit bedacht dat ook ik dat moment eens zou ervaren. Daar was ik bij anderen altijd zo jaloers op.”

Het verhaal van Miriam, die in een forse burn-out raakte…

MiriamMiriam runt als directeur samen met haar man GroenRijk Dronten. Een veeleisende baan, die bijdroeg aan haar forse burn-out in 2014. Zo fors dat ze een half jaar lang in bed bleef liggen, terwijl ze aanvankelijk juist niet kon slapen, volledig ontregeld en zwaar overprikkeld was (“als stroomschokken in mijn lijf”) en letterlijk niets meer kon.
Het herstel duurde ruim een jaar en lukte met hulp van haar echtgenoot. Hij ontzorgde haar volledig; ze hoefde niet na te denken en kon volledig op hem vertrouwen. Na een tijdje kon ze weer 5 minuten in de tuin lopen en dat werd steeds, in kleine stapjes, iets meer. Na een jaar durfde ze weer naar de supermarkt te gaan…

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Miriam dacht altijd een ‘gezond’ eetpatroon te hebben: ze at immers volgens de schijf van vijf, met veel vlees, zuivel en brood.
Tijdens haar burn-out had ze echter ineens de tijd om te voelen wat echt bij haar paste. Aanvankelijk voegde ze groene smoothies toe aan haar menu, later volgde in kleine stappen ook de paleo-voedingsstijl.
Af en toe ‘viel ze terug’ en at ze geraffineerde koolhydraten; dan werd ze héél moe en kreeg ze haar hoofd niet meer rustig. Ook niet met yoga en meditatie. Door te merken en te voelen dat ze die niet goed verdroeg, ging het aanpassen steeds beter.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Het blijft een uitdaging te blijven voelen wat goed is, maar ik word er steeds beter in. Ik kan nu bijvoorbeeld weer 7 a 8 uur slapen achter elkaar.
Ook heb ik geleerd van mezelf te houden. Daardoor kies ik ervoor op zondag mijn voeding voor de hele week voor te bereiden, want voor mij werkt dat!
Ik noem mijn burn-out nu een retraite van 3 jaar. Door mijzelf en anderen werd goed voor mij gezorgd. Nu voel ik mij goed en sterk!”

Wil jij ook weten wat je aan je voedingspatroon kunt veranderen? Zodat je lekkerder in je vel zit? Neem contact met me op en ik neem de mogelijkheden met je door!

Linzenpasta met groenten en ricotta

Recept voor linzenpasta met groenten en ricottaDit supergezonde recept is een goed voorbeeld van voeding als ‘medicijn’! Je verhoogt je hoeveelheid groenten alleen al doordat je linzenpasta eet i.p.v. pasta van tarwe of spelt. Ook kun je allerlei extra groenten toevoegingen doen, waarmee je de pasta nog gezonder maakt. Daarnaast eet je geen vlees maar (jonge) kaas; goed voor je zuur-base balans!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het foodeventseizoen is losgebarsten. Rollende keukens en Taste of Amsterdam zijn alweer voorbij; Eten op rolletjes, Festival TREK, Lepeltje Lepeltje en vele andere landelijke festijnen zijn begonnen aan hun grande tour… In dit artikel staan 3 foodevents in de spotlight. Omdat ze veelzijdig of bijzonder zijn en je ze niet wilt missen. Een zomerse foodevents special dus!

Experimental gastronomy

experimental gastronomyWil je een keer op een hele bijzondere manier eten? Tijdens experimental gastronomy op 5 en 6 juni kookt tweesterrenchef Alexandre Gauthier in het Lloyd Hotel in Amsterdam heerlijk eten voor je… Je krijgt echter geen normaal bord of bestek… wel door kunstenaars gemaakt ‘onmogelijk servies’!

Het idee is dat je door deze uitdaging je eten meer gaat waarderen. Anders met je eten omgaat. Al het vertrouwde, alle hulpmiddelen worden tijdens experimental gastronomy weg gehaald. Je eet met ‘eetgereedschap’ van onverwachte materialen zoals glas, klei en pulp.

Alexandre Gauthier kookt normaal gesproken voor La Grenouillère (nummer 64 van de beste restaurants ter wereld!). Voor dit foodevent zet hij een volledig veganistisch en biologisch/biologisch dynamisch zesgangen tasting menu op tafel. Met zo lokaal mogelijke producten. Lekker en verantwoord! Meer info over dit foodevent. 

Bacchus wijnfestival

“Hoort een wijnfestival wel op de site van een voedingsadviseur?” In dit geval wel: Bacchus bestaat 5 jaar, wat reden is voor een feestje (en een vermelding). Daarnaast is er op dit festival een geweldig leuk voedingsaanbod. En wijn drinken kan best een keertje; geniet terwijl je drinkt met mate(n)!

Dit jaar vindt dit foodevent 2x plaats: vrijdag 8 t/m zondag 10 juni en vrijdag 15 t/m zondag 17 juni, in het Amsterdamse Bos. Vorig jaar nam in het MUNCHIES-restaurant elke dag een andere Nederlandse topchef de keuken over. Dit jaar wordt dat wegens succes herhaald. En natuurlijk zijn er ook ‘gewoon’ foodtrucks in allerlei soorten en maten.

Als entertainment is er muziek: house, hip hop en hits van vroeger… Er is een line-up met voor ieder wat wils, dus je hoeft je niet te vervelen! Denk aan Sunny Jansen en Alamaison, maar ook Mr. Wix en DJ Fluffer zijn van de partij. Meer info over dit foodevent.

VEGGIE festival
veggie

Op de meeste foodevents barst het van het vlees… maar niet op het VEGGIE festival! Een superleuk festival voor de vega’s onder ons dus. Of voor de niet-vega, die ook zin heeft in een flinke pot groenten. Lekker gezond hoor!

Op 15, 16 en 17 juni 2018 vind je in Amsterdam op de NDSM-werf (in de Scheepsbouwloods) vega voeding, live muziek en ‘good vibes’. Dagelijks zijn er ruim 15 unieke belevenissen qua voeding: van mini-foodtruck tot de grote bekenden. Denk aan kleurrijke groentegerechten, vega burgers, mezzes, lekkere limo en speciaalbier.

Natuurlijk zijn de beroemde en inspirerende groentechefs ook aanwezig. Daarnaast is er interessante randprogrammering. Op een luchtige manier wil het VEGGIE festival namelijk ook hun verhaal onder jouw aandacht brengen… “Wat ons betreft is VEGGIE the future, en dat smaakt dus fantastisch! Genieten zónder concessies, mét smaak, sfeer en positieve impact op de wereld om ons heen.” Meer info over dit foodevent.

Roze grapefruitsap

Recept voor roze grapefruitsapMet dit recept voor roze grapefruitsap maak je een schitterend en licht pittig drankje. Dat zeker niet zou misstaan op een zomers foodevent. En óók heel geschikt is voor (stoere) mannen, als ze durven… Pretty pink!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Minder koolhydraten eten is al een tijdje een hot devies in ‘dieetland’. Je zou daar namelijk snel (veel) van afvallen. Is dat waar, hoe werkt dat dan en kleven daar geen nadelen aan? Je leest het in dit artikel over koolhydraatarm eten: de voors en tegens.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in elke plant. Dus in alle groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten, etc. Dat zijn immers allemaal (delen van) planten. Dat betekent dat koolhydraten ook in elk product zitten dat van (een deel van een) plant is gemaakt. Of in elk dier dat planten eet. En in alles dat van zo’n dier komt. Als iemand dus tegen je zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet, kun je daar gerust je vraagtekens bij zetten. Het is simpelweg onmogelijk.

Wat is het nut van koolhydraten? 

Koolhydraten leveren je lichaam energie in de vorm van glucose. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De ‘snelle’ worden snel in je bloed opgenomen, de ‘langzame’ langzaam. Easy peasy ;p Combineer ze altijd met gezonde eiwitten en vetten; dat maakt elk maal sowieso beter te verteren.

Groenten, volkoren granen en peulvruchten zijn voorbeelden van ‘langzame’ koolhydraten. Het eten van deze producten geeft je langer een verzadigd gevoel en laat je bloedglucosespiegel rustig stijgen. Bovendien zitten ze bomvol mineralen, vitaminen en vezels, wat o.a. voor je darmen een feestje is.

Wat houdt koolhydraatarm eten in? 

Gelukkig houdt een koolhydraatarm dieet niet in dat je alle planten van je bord weghoudt. Groenten bijvoorbeeld zijn immers ontzettend gezond en kun je bijna niet genoeg eten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je meestal weinig aardappelen, rijst (=graan), pasta (=vaak tarwe =graan) en brood (=vaak tarwe =graan).

Is koolhydraatarm eten goed voor je? 

PastaHet lastige aan koolhydraatarm eten is, dat je eigenlijk een onderscheid zou moeten maken. Aardappelen en volkoren rijst bijvoorbeeld hebben ook grote gezondheidsvoordelen. Vooral als je ze hebt laten afkoelen na het koken, voordat je ze eet (voor de Google fanaten: resistant starch). Bovendien laten aardappelen een sterk basische rest achter in je lichaam, wat weer fijn is voor je zuur-base balans.

Pasta kun je ook op een gezonde manier eten, zoals in de vorm van volkoren speltpasta of linzenpasta. Die laatste is zelfs geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Zelfs brood kun je best af en toe eten; zeker als je voor biologisch, volkoren granen (liever geen tarwe) en zuurdesem (i.p.v. gist) kiest. Zo lang jij het goed verdraagt en je veel varieert (dus niet elke dag brood eet), kan het.

Val je af door koolhydraatarm te eten? 

Zodra je minder koolhydraten eet, verlies je aanvankelijk vooral veel vocht. Daardoor lijkt het alsof je ontzettend veel en snel afvalt. Dat je gewicht zakt, betekent in dit geval echter niet dat je ook de gewenste vetten verbrandt. Wat wel je doel is bij afvallen (of het zou moeten zijn).

Tegelijkertijd is het zo dat als je ineens voornamelijk alle ‘snelle’ koolhydraten zoals koekjes, chips, snoep, frisdrank, wit brood, witte rijst, etc.) laat staan, je wel degelijk afvalt. Op een gezonde manier. Het ligt er dus aan welke vorm van koolhydraten je achterwege laat.

Ieder mens is uniek.

Uiteindelijk komt het er weer op neer dat ieder mens anders is en andere dingen nodig heeft. Het hangt van jouw eet- en leefstijl, maar ook van jouw lichaam en spijsvertering af welk ‘dieet’ bij jou past. Dus ook of koolhydraatarm eten voor jou geschikt is, welke voedingsmiddelen je dan wel of niet weg zou kunnen laten en op welk deel van de dag. Een erg sportief persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan koolhydraten en verbrandt er ook meer dan iemand die de hele dag stil zit. Doe niet iets omdat het goed klinkt of bij anderen werkt, maar vraag om advies op maat. Jouw lichaam is anders dan alle andere!

 

Recept voor pastasalade met gezonde koolhydratenPastasalade met gezonde koolhydraten

Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De conditie van je darmen heeft grote invloed op hoe je je voelt. 

Zowel fysiek als mentaal gezien, begint veel van je gesteldheid in je buik. Om specifiek te zijn, in je darmen. Als je last van je buik hebt, kost je dat veel energie en voel je je rot. Dat geldt voor al je organen, bijvoorbeeld ook voor je maag, maar toch het meeste voor je darmen. Wetenschappers noemen ze tegenwoordig niet voor niets ‘je tweede brein’.

Je darmen en je hersenen communiceren met elkaar.

Dat gebeurt o.a. via zenuwen en hormonen. Zo beïnvloeden je darmen zowel je emoties als je gedrag, zoals agressie, angst en avontuurlijkheid. Die communicatie gaat overigens twee kanten op. Als je bijvoorbeeld heel angstig bent, krijg je ook automatisch last van je buik. Dezelfde wederzijdse beïnvloeding geldt voor stress en voor positieve emoties, zoals geluk en tevredenheid.

Help jezelf in balans met darmverzorgende gewoonten.

Een van de belangrijkste weetjes over je darmen: goed kauwen helpt ze enorm. Eigenlijk is dat het eerste advies als je last van je buik hebt: kauwen! Ik schreef dan ook al eerder over kauwen en je spijsvertering. Ook belangrijk: bij stressreacties gaat er te weinig bloed, zuurstof en voeding naar je darmen. Langdurig of vaak stress kun je daarom beter voorkomen. Merk eerder “Ik heb er mijn buik vol van” en oefen met ademhalingsoefeningen, lachen, knuffelen, yoga, meditatie… wat voor jou werkt!

Maak je darmvolk gelukkig.

Daarnaast is het handig te weten dat er een enorm volk in je darmen woont, vooral in de dikke. En dat je dat volk best makkelijk tevreden kunt houden. Door het goed te voeden: gevarieerd, vers, puur en voornamelijk plantaardig. Een kort ‘happy darmvolk’ lijstje:
-groenten (ook peulvruchten) en fruit vanwege de vezels (prebiotisch)
-gefermenteerde voeding (zoals zuurkool, tempé, yoghurt e.v.a.) (probiotisch)
-de juiste vetten (zowel verzadigd – bv. kokosvet of roomboter – als onverzadigd)
En laat (geraffineerde) suikers staan. Daar houdt namelijk vooral het darmvolk van dat je niet wilt onderhouden. Ook antibiotica zijn (letterlijk) killing, al kun je die natuurlijk niet altijd mijden. Probeer naast antibiotica altijd probiotica te nemen, om de boel weer een beetje in evenwicht te krijgen.

Rust in je darmen, rust in je hoofd.

Door goed voor het darmvolk te zorgen, werk je aan je emotionele gesteldheid. Het volk produceert neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en GABA. Waardoor je je gelukkig, opgewekt of ontspannen voelt. Dus als je goed voor het volk zorgt, gaat dat proces makkelijker en beïnvloed je je emoties. Zo zorgt rust in je darmen dus vrij direct voor rust in je hoofd!

Recept voor een extra gezond eiDit ei maakt je darmvolk blij

Een eigerecht dat geschikt is voor zowel ontbijt, als lunch, als diner. Voedzaam, goed te verteren en door de grote hoeveelheid groenten in gezonde (zuur-base) balans. Fijn voor je darmen (en andere organen)!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is best lastig een etiket op een voedingsmiddel goed te begrijpen.

Als je er überhaupt al op let. Fabrikanten doen immers erg hun best om jou alleen naar de voorkant te laten kijken. Daar zetten ze hun meest aantrekkelijke plaatjes en teksten op. In de hoop dat jij hun product koopt. En niet kiest voor dat van de concurrent. Dus de termen als ‘gezond’, ‘puur’ en ‘eerlijk’ vliegen je om de oren. Of ‘zonder suiker’ en ‘zonder toevoegingen’. Heb jij het dan al in je boodschappenwagen gestopt, of kijk je toch nog even verder?

Hoe je een etiket leest en ontdekt of je gezond eet.

Waar let je op wanneer je een etiket leest? Kijk vooral verder dan je neus lang is, als je wilt weten wat je eet. De voorkant van een etiket is zelden interessant. Ja, het is goed om te weten dat je appelmoes koopt en geen pindakaas… Lees wat er op de achterkant staat, en dan met name de ingrediëntenlijst. Het product bestaat het meeste uit het 1e ingrediënt dat je tegenkomt op de lijst. Dus als er als 1e ‘suiker’ staat, eet je vooral suiker. Wat ik natuurlijk afraad (lees deze Proeverij nog eens). En zo verder; als het 2e ingrediënt water is, zit er behoorlijk veel water in.

Gebruik je gezonde verstand. 

Er staan vaak ook allerlei ingrediënten op die lijst die je weinig zeggen. Alle e-nummers bijvoorbeeld, bij (sterk) bewerkte producten. Wat ze betekenen, weet je vast niet allemaal uit je hoofd. Gebruik daarom bij het lezen van de lijst je gezonde verstand. Als de lijst heel lang is, vind je het product dan niet ‘erg bewerkt’? Als je niet zelf kunt uitleggen wat iets is, wil je het dan wel eten? Michael Pollan, een journalist en filosoof die over voeding schrijft, zei “Eet niets wat je (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.”

Probeer niet alles te begrijpen.

Onze spijsvertering zit heel ingewikkeld in elkaar. Het ene ingrediënt zorgt ervoor dat het andere goed wordt verbrand, of juist niet. Dat is best hogere wiskunde, hoe dat werkt in je lijf. Probeer dus niet alles wat op het etiket staat te begrijpen. Vooral het stukje over calorieën niet. Hoe jij calorieën verbrandt (en hoeveel), hangt van zoveel factoren af… Hou het dus bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst en baseer daar je keuze op.

Recept voor zoet brood zonder zorgenEtiket-vrij recept

Een heerlijk recept voor zoet brood zonder zorgen. Als je zelf brood maakt, hoef je geen etiket te lezen of begrijpen. Dat bespaart je een hoop moeite! Lekker en gezond.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Te druk voor het eten van gezonde tussendoortjes

Een van de meest voorkomende antwoorden op de vraag “Hoe gaat het?” is “Druk!”. Je zegt het waarschijnlijk zelf ook best vaak. Omdat je een vol leven hebt; met een baan, allerlei sociale verplichtingen en misschien ook nog (kleine) kinderen. Hoe hou je in drukke tijden het hoofd koel en blijf je gezond eten, ook tussendoor?

Meer energie door een gezonde snack

Als je minder gezond eet, word je ook minder fit. Het is een vicieuze cirkel. Je hebt het druk, dus te weinig tijd om iets gezonds te maken als snack. Daardoor eet je iets wat minder gezond is, met als gevolg: minder energie. Waardoor je helemaal niet meer toekomt aan dat gezonde tussendoortje. Zonde, want andersom is het ook zo’n cirkel! Als je gezond eet, voel je je fitter en voel je meer ruimte voor het maken of halen van een gezonde snack…

Wat de minst gezonde opties zijn

Met stip op 1: cup-a-soup… volop troep! Te veel zout, te veel chemicaliën, te veel suiker. Terwijl de meeste zichzelf respecterende kantoren wel zo’n molen in de keuken hebben staan. Laat je niet verleiden! Soep is heel gezond als tussendoortje, maar vooral als ’t zelf gemaakt is. Vind je dat teveel moeite, koop dan een pot goede gistvrije bouillon(poeder) en zet die op je werkplek. Hetzelfde idee als cup-a-soup, maar dan gezonder.

Een goede 2e plaats: mueslirepen bomvol suiker. Die repen lijken vaak gezond en claimen dat ook heel vaak op de verpakking. ‘Volkoren’, ‘met minder suiker’, ‘vol vitaminen’ et cetera. Lees héél goed het etiket. Let vooral op de verschillende namen voor suiker. Er zijn wel gezondere repen te koop, je moet er alleen wat beter naar zoeken. Hetzelfde geldt trouwens voor bijvoorbeeld ontbijtkoek.

Wat je wel kunt eten voor meer energie

  • Een van de snelste, makkelijkste en gezondste opties is groente. Wortels zijn zoet, dus als je zin hebt in zoet, is dat een prima optie boordevol vitaminen. In de winter kun je het van rauwkost wel erg koud krijgen; kort geblancheerde groente is dan beter voor je.* Als je ze met een beetje (olijf)olie en zou eet, raak je er sneller door verzadigd. En heb je minder snel zin in snoep.
  • Fruit smoothie appel slaOok goed voor je zin in zoet: fruit. Bij voorkeur zo lokaal mogelijk en uit het seizoen. Dat betekent in de winter voornamelijk appels en peren. Wellicht in een smoothie, met kruiden en een beetje vet en eiwit (bijvoorbeeld noten). Fruit is makkelijker te verteren en minder verkoelend als je het even bakt. Eet bijvoorbeeld appels gebakken met een beetje boter en kaneel. Gedroogd fruit is ook gezond en eet makkelijk weg. Denk bijvoorbeeld aan dadels, maar ook aan rozijnen.
  • Met dat gedroogde fruit maak je ook zelf makkelijk en snel gezonde snacks. Er zijn talloze recepten voor repen, balletjes of koeken die met niets anders dan dadels worden gezoet. Denk ook aan muffins, cake, et cetera. De combinatie van gedroogd fruit en noten geeft je sneller een verzadigd gevoel. Een handje ongebrande en ongezouten noten is overigens ook een makkelijke en snelle snack.
  • Je kunt momenteel crackers en wafels kopen van allerlei verschillende (volkoren) granen. Beleg eens een quinoacracker met komkommer, hüttenkäse en een snuf peper. Of met verse geitenkaas, tomaat en plakjes appel. Ongezoete en ongezouten notenpasta’s zijn ook heel gezond als beleg, evenals houmous of avocado. En geschikt voor de stevige trek!
  • Hou je van hartig en ‘knagen’, dan is het een leuk idee om kikkererwten (uit blik, uitgelekt) te roosteren. Doe dat met je favoriete kruiden en je maakt je eigen borrelnoot! Je roostert ze ongeveer 20-30 minuten goed verspreid in de oven op 200 graden, met wat olijfolie en bijvoorbeeld wat paprikapoeder. Volop eiwitten, ijzer en vitaminen, en heel verzadigend. Hartig knagen kan ook met olijven en augurken.
  • Mocht je een ontzettende liefhebber van chocolade zijn, dan kan dat ook. Natuurlijk eet je het met mate, en als je het eet, kies dan voor de gezonde variant. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter. En rauwe cacao is het beste.

*In de zomer zijn schijven komkommer en (cherry)tomaten ook lekkere opties voor meer energie door een gezonde snack.

Banaan-en-wortelcakeRecept voor banaan-en-wortelcake

Met zelfgemaakte banaan-en-wortelcake zet je een gezonde ‘snack’ op tafel. Waarmee je extra fruit en groente binnen krijgt. Natuurlijk is deze cake ook geschikt als dessert. Zoek je echter een verantwoord tussendoortje, dan kun je hiermee uit de voeten. Meer energie door een gezonde snack!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Januari is de maand van de goede voornemens.

Heel veel mensen stellen zichzelf allerlei doelen. Jij misschien ook. Je wilt dit jaar bijvoorbeeld gezonder gaan eten. En meer gaan sporten. Vaker met vrienden afspreken ook. Een dieet volgen om af te vallen. Noem het maar op. Hoewel ik het goed vind dat je een doel hebt, ben ik geen voorstander van diëten. Een tegenstander zelfs. Diëten is onzin! Omdat het vaak een averechts effect heeft. Je er meestal na een tijdje juist weer van aankomt. Hoe zit dat?

Een dieet volhouden is best moeilijk.

Een dieet schrijft je voor dat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer eet. Dat is vaak moeilijk uit te voeren en zeker moeilijk vol te houden. Je hebt waarschijnlijk al een tijd een behoorlijk vast eetpatroon. Je bent gewend bepaalde dingen te kopen, te bereiden en te eten. Het is lastig daar ineens van alles in te wijzigen, waardoor je geneigd bent fouten te maken. Of helemaal op te geven. Ook heeft ‘verboden’ voedsel juist een flinke aantrekkingskracht. Waardoor je er juist meer van eet als je toch weer een keer begonnen bent. Met als gevolg dat de kilo’s er in een rap tempo weer aan vliegen.

Sommige diëten leiden tot ernstige tekorten.

Er zijn best wat diëten die hele belangrijke voedingsmiddelen zo goed als uitsluiten. Je lichaam en specifiek je spijsvertering hebben een mix van allerlei voedingsmiddelen nodig. Om goed te functioneren, maar zeker ook om goed te kunnen verbranden. Het ene voedingsmiddel stimuleert de vertering van het andere; dat zit heel ingewikkeld in elkaar. Als je ‘zomaar’ iets weglaat, kan dat leiden tot ernstige tekorten. Je valt dan misschien tijdelijk wel af, maar helpt ook je stofwisseling en hormoonhuishouding om zeep.

Als je gezond eet en wat specifiek bij jou past, blijf je op gewicht of val je zelfs af.

Afvallen kan door gezonder te gaan eten. Zo lang je maar kiest voor voeding die bij jouw lichaam en spijsverteringssysteem past. Ieder mens is anders, dus een ‘algemeen’ dieet of advies volgen, werkt niet. Het was bijvoorbeeld een tijd heel hip om alles rauw te eten (raw food). Als jij echter rauwkost slecht verteert, omdat je darmen niet de sterkste zijn, werkt dat averechts. Je krijgt dan juist een opgeblazen, dikke buik en last van allerlei klachten. Zo zijn er legio voorbeelden. Laat je dus altijd persoonlijk adviseren door een professional, als je echt af wilt vallen.

Je kunt door gezonder te eten op een heel verantwoorde manier afvallen.

Gezonde, bij jouw lichaam en jouw spijsvertering passende voeding eten, geeft je stabiliteit. Geen jojo-effect, geen klachten, wel een blijvend gezond gewicht. Als je echt aan de dikke kant bent, kan het even duren voor je op dat gezonde gewicht bent. En is het meestal goed de boel eerst even ‘op te schonen’. Zodra je gezond gaat eten, gaat je lichaam zich langzaamaan herstellen. Weer beter verteren en verbranden. En als je dat volhoudt, zet zich dat rustig door. Naar een blijvend gezond systeem, met een bijpassend blijvend gezond gewicht.

Zoete spruitjesschotelRecept voor een zoete spruitjesschotel.

Spruitjes zijn gezonde winterkost. Niet iedereen vindt ze echter lekker, zeker kinderen vaak niet. Dit recept voor een zoete spruitjesschotel is echter een variant die zeker een kans verdient. De roomboter en ahornsiroop zorgen voor deze niet te versmaden versie. Probeer het eens!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

VoedjeVrij = Choco loco! 

Voor echt goede chocolade kun je mij wakker maken. Vooral voor de variant die heel vol aanvoelt in je mond; lekker romig en zacht. De winkels puilen er momenteel van uit… Ga jij ook bij het idee alleen al watertanden? Hoor je bij die grote groep choco loco’s? En zou je graag op een meer verantwoorde manier van chocolade genieten? Zodat je deze feestmaand zo gezond mogelijk doorkomt? Dat kan!

Chocolade (cacao) op zich is best gezond.

Het ongezonde is meer de verwerking ervan tot meestal erg suiker- en melkrijke producten. Rauwe cacao kent zelfs een heleboel gezondheidsvoordelen. Dat is puur cacaopoeder gemaakt van cacaobonen, dus zonder toevoegingen. Boordevol antioxidanten, koper (stabiliseert de bloeddruk) en magnesium (anti-stress mineraal). Daarnaast: catechinen (voor je immuunstelsel), serotonine (anti-depressie) en fenylethylamine (verliefdheidsstof). Het kan ook wel bromine en cafeïne bevatten, maar in lage hoeveelheden. Die niet leiden tot nervositeit.

Rauwe cacao is verkrijgbaar in de supermarkt.

Het wordt door o.a. foodies namelijk als ‘superfood’ beschouwd. De populariteit ervan betekent dat je het gewoon in de supermarkt kunt kopen. In het schap van de superfoods of bij de gezondheidsproducten. Als je het daar niet kunt vinden, kun je het online kopen, of bij de biologische supermarkt. Zoals EkoPlaza, Marqt of je lokale ‘reform’ winkel.

Je hoeft je bij een bescheiden consumptie ook geen zorgen te maken om je gewicht.

De vetten die in cacao zitten, zijn:
– oliezuur (een onverzadigd vetzuur dat ook in olijfolie zit)
– stearinezuur (een vetzuur dat neutraal is omdat het geen effect heeft op cholesterol)
– palmitinevetzuur (verlaagt het cholesterol/HDL-cholesterolratio).

Je kunt er je cholesterol, percentage lichaamsvet en bloeddruk mee laten dalen. Choco loco! Het gaat dan natuurlijk wel om de gezonde (rauwe) cacao variant. Niet om sterk bewerkte chocolade met veel melk en suiker. Ook pure chocolade met een hoog cacaopercentage (boven de 70%) is oké. Lees meer over vetten en suikers; interessante onderwerpen waar veel onzin over wordt verspreid.

Er zijn prachtige producten met rauwe cacao op de markt.

LovechockJe kunt bijvoorbeeld heerlijke verantwoorde repen en ‘rocks’ kopen van Lovechock. Ze worden met liefde en met de hand gemaakt in een sociale werkplaats, van biologische cacao. Zonder melk, soja, geraffineerde suiker en gluten. De cacaobonen zijn ongebrand en koud gemalen, dus zitten ze nog vol goede stoffen.

Ridiculously goodDatzelfde geldt voor de meest mooie bonbons van Ridiculously Good. De makers hiervan vragen zich af waarom onze huidige snacks niet natuurlijk meer zijn. En maken zelf dus wel heerlijkheden in zes smaken volop natuurlijke ingrediënten. Geniet en go choco loco! Helaas lijkt Ridiculously Good niet meer te bestaan (redactie).

Recept voor verantwoorde chocolademousse

ChocolademousseDeze verantwoorde chocolademousse maak je met rauwe cacao. Het is een ontzettend simpel recept. Geschikt voor mensen die vegan en gluten-, lactose- en suiker‘vrij’ willen eten. Je kunt dus al je vrienden met speciale dieetwensen ervoor uitnodigen! Maak het met carobe, als je niet tegen cacao kunt.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Het barst op de markt van de maaltijdboxen; welke kun je het beste kiezen? 

De meeste leveranciers noemen dezelfde soort voordelen: verse ingrediënten, volop diversiteit, de gerechten snel en makkelijk op tafel, voor ieder wat wils, etc. De ene box bestaat al jaren, de andere is net nieuw. Bij de ene kun je zelf de gerechten kiezen, bij andere staat vast wat je krijgt. Hoe weet je welke box je het beste kunt kiezen?

Maaltijdboxen; snel, gezond en makkelijk.

De boxen zorgen voor rust in je leven: je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten en zelfs geen boodschappen te doen. Alle ingrediënten die je nodig hebt, worden in jouw box bij jou thuis afgeleverd. De recepten zitten erbij, en in een handomdraai zet je het eten op tafel. Je kunt kiezen voor proefboxen of wekelijkse abonnementen. Sommige leveranciers bieden je zelfs de mogelijkheid aanvullende artikelen bij te bestellen. Zodat je ook voor je ‘dagelijkse producten’ niet meer naar de winkel hoeft. Wat een tijdwinst!

Er zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in kwaliteit en voedingswaarde.

In de ene box is de kwaliteit van de producten veel beter dan die in de andere. En dat maakt weer uit voor jouw gezondheid. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de voedingswaarde en hoe beter voor jou. Ook zijn er grote verschillen in ‘duurzaamheid’. Bij de ene leverancier staat de boer (en de prijs die hij voor zijn producten krijgt) wel centraal, bij de andere totaal niet. Of het product uit Nederland of helemaal uit China komt, maakt ook uit qua duurzaamheid. Zeker als jij ‘vers’ of het milieu belangrijk vindt, wees hier dan alert op. Hoe korter de afstand van grond tot mond, hoe beter. Tevens steun je dan de boer uit de buurt.

Dat allemaal gezegd hebbende, hierbij de top 3 van VoedjeVrij:

1 Willem&Drees (Beebox)

Deze leverancier wil de balans in de voedselketen herstellen. Zowel de kwaliteit van de producten (100% biologisch) als duurzaamheid zijn daarbij ontzettend belangrijk. De producten komen uitsluitend van boeren uit Nederland, die verantwoord met de bodem omgaan. Je kunt op de site bij ‘Inhoud deze week’ precies zien van wie wat komt. De boeren krijgen een eerlijke prijs en toch is alles in de box iets goedkoper dan in de biologische supermarkt. Pas twee a drie dagen voor de levering van de box is er geoogst: alles is dus echt vers en komt uitsluitend uit het seizoen. Voor elke doelgroep is er wel een box: bijvoorbeeld een koolhydraatarme box voor o.a. suikerpatiënten. Je hebt al een box vanaf €39,-. Als laatste is een leuk voordeel dat je extra producten, zoals zuivel, fruit en brood makkelijk kunt bijbestellen.

2 De Streekbox van Ekomenu

Deze leveranciers werken samen: je kunt de Streekbox bestellen als box van Ekomenu. Ook voor hen geldt dat de kwaliteit van de producten (100% biologisch) en duurzaamheid belangrijk zijn. De producten van de Streekbox komen van Nederlandse boeren en zijn supervers. Een leuk extraatje is het receptenboekje met 4 recepten dat je bij de box ontvangt. Daarmee maak je met de ingrediënten uit de box makkelijke en snelle gerechten. Ook is het leuk dat je eenmalig een box kunt bestellen en daardoor niet meteen aan een lidmaatschap vast zit. Een voordeel ten op zichte van de box van Willem&Drees is de iets flexibelere bezorging: op vrijdagavond, zaterdagochtend of maandagavond. Of je haalt hem zelf op bij EkoPlaza. Daar staat een iets hogere prijs tegenover: de Streekbox voor 2 personen met 4 maaltijden kost je €44,- en die voor 4 personen met 4 maaltijden €64,-.

3 De Krat

De producten van deze leverancier zijn niet 100% biologisch. De Krat streeft echter wel naar duurzaamheid en zo biologisch mogelijk. De producten komen direct van Nederlandse boeren en producenten, en uit het seizoen. Een leuk voordeel is de extra keuzevrijheid: je kunt bij elke krat kiezen voor het gewenste aantal personen. En net als bij de Streekbox geldt: je kunt een krat eenmalig bestellen. Of zelfs cadeau doen! Qua bezorging kun je kiezen voor wekelijks of om de week. Of je haalt hem af, echter alleen in Amsterdam en op bepaalde tijdstippen. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van Willem&Drees: vanaf €39,- voor 2 personen en 3 gerechten. Dan kunnen er dus echter wel niet-biologische producten in zitten, wat deze box in verhouding iets duurder maakt.


Recept voor pompoenmuffins met havermout 

Recept voor pompoenmuffins met havermout

Pompoen zit momenteel volop in de maaltijdboxen. Het heeft vele gezondheidsvoordelen. Een daarvan: het gunstige effect op je darmen en je ‘gemoedsrust’. Extra goed voor je dus op het moment dat je weerstand daalt en het buiten donkerder wordt! Daarom dit recept voor pompoenmuffins met havermout. Ook geschikt als ontbijt en verantwoord tussendoortje.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Naast zoet, zout, zuur en bitter kun je umami, de vijfde smaak waarnemen. 

Op je tong, op alle receptoren (smaakpapillen). Dus niet zoals we vroeger dachten: op één specifieke plek op de tong, maar juist over de hele tong. Zoals dat ook werkt bij de andere vier smaken. Als je ze alle vijf proeft, is de smaak van je gerecht ‘rond’. Lees meer over het nut van de vijf smaken in deze Proeverij. Wat is het precies, umami? Waar zit het in, hoe gebruik je het en hoe vooral ook niet?

Umami, de vijfde smaak, betekent ‘heerlijke smaak’.

Het werd in 1908 als smaak ontdekt door de Japanse scheikundige Kikunae Ideka. Het woord is een samenstelling van umai en mi (heerlijk en smaak in het Japans). Er is geen goed Westers woord voor, daarom noemen we het nog steeds umami. Al noemen sommigen het ook wel hartig. Je kunt umami overigens soms zien: de witte kristallen op gedroogd zeewier, of in oude kaas of ham. Met deze vijfde smaak geef je een enorme boost aan je eten.

Umami wordt als smaakversterker aan veel gerechten toegevoegd.

Het versterkt de smaken zout en zoet en verhoogt de speekselafscheiding. In de natuurlijke vorm is dat geweldig. Het komt van nature bijvoorbeeld voor in:

– zeewier
– groenten / vruchten: erwten, tomaten, uien, spinazie, wortels en olijven
– paddenstoelen: o.a. truffels, champignons en shiitake (vooral gedroogd)
– vis: ansjovis, zalm, (gedroogde) tonijn, sardientjes, dorade, makreel en kabeljauw
– vlees / gevogelte: gedroogde / gerookt rund- en varkensvlees, kip en eend
– gerijpte kaas (bv. Parmezaan of Manchego) en eieren
– smaakmakers: soja, wasabi, balsamico, gember, knoflook en matcha
Dit zijn etenswaren die veel ‘vrij’ (mononatrium)glutamaat bevatten.

De minder gezonde variant van umami: E621.

Aanvankelijk werd glutamaat als extra smaakmaker gehaald uit zeewier. Er is echter ook een synthetische variant: bekend als ve-tsin, gistextract of E621. Die versie, veel gebruikt in de Aziatische keuken, bouillonblokjes en in zoute snacks, is minder gezond voor je. Het wordt geproduceerd door de fermentatie van melasse van suikerriet, suikerbiet, zetmeel of maïs. Er is veel discussie over, maar uit de onderzoeken blijkt dat je er o.a. lang door blijft (over)eten. Je eten smaakt namelijk gezonder (eiwitrijker) dan het is. Ook is E621 verboden geweest in Europa.

Smaak helpt je gezonde voedingskeuzes te maken, ook umami. 

Chocolade proeven smaak

Van oorsprong werkt het zo: bitter is een signaal voor een mogelijk giftig product (dat je echt moet leren eten als ’t wel gezond is). Zuur is een signaal voor mogelijk onrijp fruit (met dus minder voedingswaarde). Zout vind je vaak lekker, omdat je het met mate nodig hebt voor je lichaam. Zoet ook, omdat koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn. Umami is een aanduiding zijn voor de aanwezigheid van eiwitten, ook essentieel voor je lichaam en daardoor ‘lekker’. Mijn advies: voeg het gewoon in de natuurlijke vorm toe aan je gerechten en je zit altijd goed!

Recept voor een umami rijstschotel 

Dit is een gerecht met vrij heftige smaken. Als je meer van ‘vlakke’ smaken houdt, kun je knoflook en ansjovis achterwege laten en minder citroen gebruiken. Dan wordt het geheel wat milder.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!