Als een van je goede voornemens is om dit jaar gezonder te eten, is het allerbelangrijkst dat je meer groenten consumeert. En dat je daarin zoveel mogelijk varieert. Dus dat je niet alleen de groenten eet die je altijd al at, maar veel meer verschillende soorten. Dat kan best uitdagend zijn, want je hebt zo je voorkeuren en ‘vaste patronen’. Je kiest al snel weer voor groenten die je kent, lekker vindt en waarvan je weet hoe je ze moet bereiden. Die gewenste variatie is dan ook al snel weer ver te zoeken… Hoe eet je toch met gemak meer groenten?
Wat de boer niet kent…
Natuurlijk ben jij niet zo iemand die nooit iets nieuws uitprobeert… toch? Je hebt al interesse in gezonde voeding, anders lees je dit artikel niet. Je weet waarschijnlijk ook heel goed dat veel verschillende groenten eten daarbij hoort. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak probeer je een voor jou nieuwe groente uit? Als je een week (of zelfs een maand) zou gaan turven; hoeveel groenten zitten er dan tussen die je eigenlijk zelden uitkiest? Of nog nooit gegeten hebt?
Houd het simpel
Om iets nieuws uit te proberen, hoef je niet meteen ‘hardcore’ het moeilijkste van het moeilijkste uit te kiezen. In de sectie ‘vergeten groenten’ kun je bijvoorbeeld gaan voor schorseneren, maar het is nou niet echt super makkelijk om die te bereiden… Dan is kiezen voor pastinaak of aardpeer een stuk simpeler. Overigens zijn die vergeten groenten wel mooi om mee te starten als je meer wilt gaan variëren. Ze hebben voorheen waarschijnlijk niet wekelijks op je boodschappenlijstje gestaan en zijn wel super gezond.
Kies voor seizoensgroenten

Wat het kiezen voor de ‘juiste’ groenten en variëren ook makkelijk maakt, is de regel: eet lokale seizoensgroenten*. Dat scheelt voor je portemonnee, want wat nu hier groeit, is goedkoper dan wat van ver komt of speciaal gekweekt moet worden. Daarnaast scheelt het voor je gezondheid, omdat wat nu hier groeit ook nu hier goed voor je is. Een tomaat bijvoorbeeld… Nu heus heel lekker en gezond in een warm land, maar waterig en te verkoelend in ons land. En hoewel het misschien lijkt alsof je in de winter in Nederland weinig kunt variëren is, valt dat nog best mee!
Abonnement op maaltijdbox
Eventueel kun je je ook abonneren op een maaltijdbox. Lees daarover desgewenst eerst dit vorig jaar geschreven artikel (de prijzen zijn waarschijnlijk ondertussen iets gestegen). Er zijn boxen waarin je alleen groenten uit het seizoen aantreft, zoals die van Willem & Drees (biologisch). Sowieso bepaal je met zo’n box niet zelf welke groenten erin zitten, dus ga je vaak automatisch meer variëren. En… er zitten vaak bijzondere en vergeten groenten in. Met bijbehorende recepten, dus daarmee maak je het jezelf makkelijk!
Een laatste tip: stop je groenten overal in. Eet ze bij het ontbijt, bij de lunch en bij het diner; dat kan! In een pannenkoek, in een taart, in een soep, zelfs in muffins kun je groenten verwerken… Ook dat helpt je met gemak meer groenten te eten!
*PS: mail me even als je een overzichtelijke en uitgebreide seizoenskalender wilt ontvangen.
Stamppot pompoen en ander ‘groen’

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!
Over mij

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!




Het is ontzettend verleidelijk toe te geven aan alle uitdagingen die deze maand op je pad komen. Je draagt toch een dikke wintertrui en hoeft voorlopig niet in je bijna blootje op het strand te liggen. Hoewel trainers in de sportschool steeds blijven roepen “De zomer staat voor de deur” weet je dondersgoed dat dat nog wel even duurt… Dus waarom zou je niet overstag gaan en je vol stoppen met lekkers?
Als er een maand is, waarin je jezelf af en toe wat extra’s mag gunnen, is het deze maand wel. Misschien leveren de feestdagen jou enige stress op: je ziet meer familieleden dan je eigenlijk leuk vindt, je maakt meer eten voor meer mensen dan je zou willen, enzovoorts. Vooral voor (jonge) vrouwen met een gezin is deze maand soms erg uitdagend wat hun sociale verplichtingen betreft.
Ook als je wel heel erg van koken voor grote gezelschappen of samenzijn met al je tantes en ooms houdt, kun je het jezelf makkelijk maken. Wanneer je als gastvrouw of -man de hele avond in de keuken staat, is dat immers minder gezellig voor je gasten. En wanneer je de hele avond van jezelf je aandacht over alle familieleden moet verdelen, leg je jezelf onnodig (te) veel druk op.
Tijdens de feestdagen is ‘iets met spijs’ leuk om te serveren. Maar ja… niet echt gezond… Gelukkig heb ik een bijzonder recept voor je voor 
Bij het fermentatieproces geef je goedaardige bacteriën (en schimmels, gisten en enzymen) de kans voeding ‘voor te verteren’. De ‘beestjes’ transformeren als het ware de voeding en dat is fijn voor je
“In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van een pickle-pers gemaakt. De pers zet gezouten groenten onder druk om een snelle verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt slechts een paar uren tot enkele dagen. Je hoeft dus niet weken op resultaat te wachten! Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerecht.”
Ook als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze
Wat kun je doen aan de uitdagingen van het herfstseizoen? Het is niet gek dat je vasthoudt aan je zomergevoel. Omdat zon en warmte een bewezen positief effect hebben op je humeur. Hoe beter je humeur, hoe energieker je je voelt en hoe beter je weerstand.
Hoe kun je dat doen, dat wisselen van seizoen? Voornamelijk door op zoek te gaan naar ‘andere zonnestralen’. De mooie kanten van de herfst. :)
Om nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor
Het is belangrijk om veel te drinken, en dan bedoel ik geen alcohol, energiedrank of koffie, maar vooral water. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, je hersenen en spijsvertering om dingen te verwerken en om je energie op peil te houden.
Er zijn theesoorten waarin als leuk extraatje ontspannende stoffen zitten. Theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu) gaf mij bijvoorbeeld Amber Gaba (Oolong) thee, een van haar favorieten. Zij ontspant lekker nadat ze deze thee gedronken heeft, omdat Gaba de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel vermindert. Dat helpt je dus ook beter en dieper te slapen! ***Deze thee komt aan bod tijdens de
Dit
In deze feestrecepten gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!
De hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!
Met
Alida is Senior Arbo-adviseur bij de Rabobank. Zij weet dus veel over voeding en vitaliteit. Toch kampte ze lang met klachten, en die waren niet mis. Ze had het gevoel constant geleefd te worden door (denken aan) eten. In de trant van: “Is er wel eten waar ik straks naar toe ga, is het netjes om ergens tussendoor te eten, ben ik mijn eten niet vergeten?”… Dat soort gedachten, elke dag en heel vaak per dag. Ze had ook fysieke klachten als ze niet ‘op tijd’ at: ze werd chagrijnig, begon te trillen, te zweten en had het gevoel flauw te vallen.
Miriam runt als directeur samen met haar man GroenRijk Dronten. Een veeleisende baan, die bijdroeg aan haar forse burn-out in 2014. Zo fors dat ze een half jaar lang in bed bleef liggen, terwijl ze aanvankelijk juist niet kon slapen, volledig ontregeld en zwaar overprikkeld was (“als stroomschokken in mijn lijf”) en letterlijk niets meer kon.
Dit 


Koolhydraten zitten in elke plant. Dus in alle groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten, etc. Dat zijn immers allemaal (delen van) planten. Dat betekent dat koolhydraten ook in elk product zitten dat van (een deel van een) plant is gemaakt. Of in elk dier dat planten eet. En in alles dat van zo’n dier komt. Als iemand dus tegen je zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet, kun je daar gerust je vraagtekens bij zetten. Het is simpelweg onmogelijk.
Het lastige aan koolhydraatarm eten is, dat je eigenlijk een onderscheid zou moeten maken. Aardappelen en volkoren rijst bijvoorbeeld hebben ook grote gezondheidsvoordelen. Vooral als je ze hebt laten afkoelen na het koken, voordat je ze eet (voor de Google fanaten: resistant starch). Bovendien laten aardappelen een sterk basische rest achter in je lichaam, wat weer fijn is voor je zuur-base balans.
Pastasalade met gezonde koolhydraten