Als een van je goede voornemens is om dit jaar gezonder te eten, is het allerbelangrijkst dat je meer groenten consumeert. En dat je daarin zoveel mogelijk varieert. Dus dat je niet alleen de groenten eet die je altijd al at, maar veel meer verschillende soorten. Dat kan best uitdagend zijn, want je hebt zo je voorkeuren en ‘vaste patronen’. Je kiest al snel weer voor groenten die je kent, lekker vindt en waarvan je weet hoe je ze moet bereiden. Die gewenste variatie is dan ook al snel weer ver te zoeken… Hoe eet je toch met gemak meer groenten?

Wat de boer niet kent…

Natuurlijk ben jij niet zo iemand die nooit iets nieuws uitprobeert… toch? Je hebt al interesse in gezonde voeding, anders lees je dit artikel niet. Je weet waarschijnlijk ook heel goed dat veel verschillende groenten eten daarbij hoort. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak probeer je een voor jou nieuwe groente uit? Als je een week (of zelfs een maand) zou gaan turven; hoeveel groenten zitten er dan tussen die je eigenlijk zelden uitkiest? Of nog nooit gegeten hebt? 

Houd het simpel

Om iets nieuws uit te proberen, hoef je niet meteen ‘hardcore’ het moeilijkste van het moeilijkste uit te kiezen. In de sectie ‘vergeten groenten’ kun je bijvoorbeeld gaan voor schorseneren, maar het is nou niet echt super makkelijk om die te bereiden… Dan is kiezen voor pastinaak of aardpeer een stuk simpeler. Overigens zijn die vergeten groenten wel mooi om mee te starten als je meer wilt gaan variëren. Ze hebben voorheen waarschijnlijk niet wekelijks op je boodschappenlijstje gestaan en zijn wel super gezond.

Kies voor seizoensgroenten

Wat het kiezen voor de ‘juiste’ groenten en variëren ook makkelijk maakt, is de regel: eet lokale seizoensgroenten*. Dat scheelt voor je portemonnee, want wat nu hier groeit, is goedkoper dan wat van ver komt of speciaal gekweekt moet worden. Daarnaast scheelt het voor je gezondheid, omdat wat nu hier groeit ook nu hier goed voor je is. Een tomaat bijvoorbeeld… Nu heus heel lekker en gezond in een warm land, maar waterig en te verkoelend in ons land. En hoewel het misschien lijkt alsof je in de winter in Nederland weinig kunt variëren is, valt dat nog best mee!

Abonnement op maaltijdbox

Eventueel kun je je ook abonneren op een maaltijdbox. Lees daarover desgewenst eerst dit vorig jaar geschreven artikel (de prijzen zijn waarschijnlijk ondertussen iets gestegen). Er zijn boxen waarin je alleen groenten uit het seizoen aantreft, zoals die van Willem & Drees (biologisch). Sowieso bepaal je met zo’n box niet zelf welke groenten erin zitten, dus ga je vaak automatisch meer variëren. En… er zitten vaak bijzondere en vergeten groenten in. Met bijbehorende recepten, dus daarmee maak je het jezelf makkelijk!

Een laatste tip: stop je groenten overal in. Eet ze bij het ontbijt, bij de lunch en bij het diner; dat kan! In een pannenkoek, in een taart, in een soep, zelfs in muffins kun je groenten verwerken… Ook dat helpt je met gemak meer groenten te eten! 

*PS: mail me even als je een overzichtelijke en uitgebreide seizoenskalender wilt ontvangen. 

Stamppot pompoen en ander ‘groen’

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is 2019, woehoe! Dit is het moment om weer lekker fris ergens aan te beginnen. Denk aan het opschonen van je lijf met gezonde voeding en beweging. En ook je hoofd met positieve gedachten en de juiste prioriteiten. Heerlijk toch, om helemaal ‘vernieuwd’ het jaar te starten? Grijp je kans en ga volop aan de slag!

Kerstkilo’s en bierbuiken

Misschien heb je je tijdens de feestdagen ernstig misdragen. Heb je tonnen ongezonde voeding naar binnen gepropt en liters alcohol gedronken. Heb je recent in de spiegel gekeken en gedacht “Oei… oei, oei…”. Of ben je van al dat gefeest en al die gezelligheid een beetje moe geworden. En heb je behoefte aan tijd voor jezelf.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gelukkig is het nieuwe jaar net begonnen en kun je superschoon starten in 2019. Zo’n nieuw jaar is daar immers het ideale moment voor! Nieuwe ideeën, nieuwe plannen, een ‘nieuwe versie van jezelf’; het kan nu allemaal. Ga ervoor zitten en bedenk waar je mee wilt beginnen…

Schoon lijf – voeding en beweging

Je lijf is waarschijnlijk het makkelijkst om aan te pakken. Door slechts een paar aanpassingen te doen in je voeding en door meer te gaan bewegen, zet je al de belangrijkste stappen. Detoxen (ontgiften) is eigenlijk een ‘overdreven’ woord; reinigen is reëler, maar je snapt wel wat er bedoeld wordt. Je krijgt je lichaam er lekker schoon door; rotzooi eruit, gezonde voeding erin. Begin met zelf koken, in plaats van met pakjes en zakjes. In zulke kant-en-klaar producten zit vaak veel suiker, zout of vet. En ze bevatten geen verse groenten, terwijl die voor een schoon lijf juist zo belangrijk zijn!

Bewegen kan ook altijd anders, meer of beter. Als je bijvoorbeeld nu alleen maar een korte lunchwandeling maakt; voeg dan wat krachtoefeningen toe. Dat kan ook thuis. Ben je al groot fan van gewichtheffen; voeg dan eens een rustige yogales toe. Of een wandeling in de buitenlucht. Beweging is altijd goed voor je; mits je op jouw grenzen let, beweeg je zelden te veel, eerder te weinig. En als je het lastig vindt vol te houden in je eentje, zoek dan gezellig een maatje op. Jullie kunnen elkaar dan motiveren op de momenten waarop een van jullie eigenlijk wil afhaken. 

Schoon hoofd – mediteren, slapen en digitaal detoxen

Je hooft opschonen, dat vraagt misschien wat meer ‘overtuiging’ en discipline. Dat mediteren gezond is, dat heb je ondertussen vast al wel meegekregen. Het staat regelmatig in de krant, in allerlei bladen en er zijn talloze apps voor. Mediteren helpt je omgaan met weerstand (van jezelf, maar ook van anderen), met onprettige gedachten, met pijn in je lijf, met prioriteiten stellen, met van alles eigenlijk. Begin klein, met een paar minuten per dag, dan kun je later altijd nog ‘uitbreiden’.

Daarnaast is slapen essentieel voor een ‘schoon hoofd’. Dat is letterlijk het geval: door goed en diep te slapen ruimen je hersenen hun rommel op. Als je weinig of slecht slaapt, krijgen ze daar de kans niet voor. Overdag zijn ze immers de hele dag in actie, dus alleen als je echt slaapt, kunnen zij schoonmaken. Mediteren heeft overigens een gunstig effect hierop, dus dat is nog een reden om daarmee te beginnen.

Om je slaapkwaliteit te bevorderen, is het onder andere belangrijk dat je ’s avonds laat minder prikkels krijgt. Bijvoorbeeld doordat je je telefoon ruim een uur voor je naar bed gaat weg legt en helemaal niet meer bekijkt. Digitaal detoxen kan op allerlei manieren; dit is de ‘makkelijkste’ eerste stap… en voor de meesten al tamelijk uitdagend ;p

Aan de slag

Als je met deze simpele tips aan de slag gaat, ben je al lekker op weg met een ‘schone’ start. Maak het jezelf niet te moeilijk; begin klein en ga er in de loop van het kwartaal mee verder. Vertel de mensen om de heen wat je probeert te doen, zodat zij je kunnen steunen. En gebruik alle hulpbronnen en hulpmiddelen die er zijn; je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Alvast veel plezier! 

Gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

Deze gezonde maaltijdsoep bomvol groenten past prima bij een superschone leefstijl. Je kunt hem ’s avonds maken en als diner gebruiken. Wat je overhoudt, is lekker en voedzaam als ontbijt (ja, dat kan!) of lunch en hoef je dan alleen nog maar even op te warmen. En je hebt er maar 1 pan voor nodig. Simpel, snel en ontzettend praktisch dus! 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De feestdagen staan voor de deur. De verleidingen om je heen zijn dus groot: volumineus eten bij anderen, snoepgoed in de winkels, de oliebollenkraam… Hoe blijf je deze uitdagingen de baas terwijl je wel lekker geniet van deze bijzondere tijd? Deze feestdagen special staat vol tips voor je. Zowel op het gebied van voeding als van de andere valkuilen waar je in kunt stappen.

Feestdagen special tip 1: geniet met mate

BuffetHet is ontzettend verleidelijk toe te geven aan alle uitdagingen die deze maand op je pad komen. Je draagt toch een dikke wintertrui en hoeft voorlopig niet in je bijna blootje op het strand te liggen. Hoewel trainers in de sportschool steeds blijven roepen “De zomer staat voor de deur” weet je dondersgoed dat dat nog wel even duurt… Dus waarom zou je niet overstag gaan en je vol stoppen met lekkers?

Omdat dat simpelweg niet goed voor je is. Natuurlijk kun je genieten van allerlei lekkernijen. Maar doe dat dan met mate. Je hoeft niet meteen 5 oliebollen naar binnen te proppen, een of twee is immers ook lekker. Die chocoladeletter kan ook in delen, je kunt bij je gastvrouw ook om een klein bakje ijs vragen, et cetera. Je lichaam (vooral je spijsvertering) zal blij met je zijn en je belonen door niet meteen op te blazen (suikers) en uit te dijen.

Feestdagen special tip 2: wees lief voor jezelf

Lief hartje kerst snoepAls er een maand is, waarin je jezelf af en toe wat extra’s mag gunnen, is het deze maand wel. Misschien leveren de feestdagen jou enige stress op: je ziet meer familieleden dan je eigenlijk leuk vindt, je maakt meer eten voor meer mensen dan je zou willen, enzovoorts. Vooral voor (jonge) vrouwen met een gezin is deze maand soms erg uitdagend wat hun sociale verplichtingen betreft.

Als dat ook voor jou telt, zet daar dan iets leuks voor jezelf tegenover. Beloof jezelf bijvoorbeeld dat je in januari een weekend weg mag met je man of beste vriendin. En plan dat alvast in jullie agenda in. Of dat je tussendoor een dagje naar de sauna mag en een lekkere massage mag nemen. Wees kortom een beetje lief voor jezelf, vooral als je al heel veel ‘moet’. Geef jezelf dat klopje op je schouder!

Feestdagen special tip 3: maak het makkelijk

Groep aan tafelOok als je wel heel erg van koken voor grote gezelschappen of samenzijn met al je tantes en ooms houdt, kun je het jezelf makkelijk maken. Wanneer je als gastvrouw of -man de hele avond in de keuken staat, is dat immers minder gezellig voor je gasten. En wanneer je de hele avond van jezelf je aandacht over alle familieleden moet verdelen, leg je jezelf onnodig (te) veel druk op.

Dus maak het jezelf makkelijk. Door gerechten uit te kiezen die je al eerder kunt bereiden en alleen nog in de over hoeft te schuiven. Of door alle gasten te vragen een deel van het menu te verzorgen. Zodat je meer tijd over houdt voor gezelligheid aan tafel.
En maak voor jezelf vooraf al een keuze bij grote gezelschappen. Als je bijvoorbeeld een tante al lang niet hebt gezien, kies je er bewust voor meer tijd aan haar te besteden dan aan een ander. Of als je je al een beetje moe voelt, kies je voor iemand met wie je lekker makkelijk kletst en een keer niet voor de oom die ‘zwaar op de hand is’.

Zo houd je de feestdagen heel gezond en gezellig. Geniet ervan; daar zijn ze voor!

 

Spijs met een jasje (of banketstaaf ‘anders’)

Recept voor spijs met een jasjeTijdens de feestdagen is ‘iets met spijs’ leuk om te serveren. Maar ja… niet echt gezond… Gelukkig heb ik een bijzonder recept voor je voor spijs met een jasje (of banketstaaf ‘anders’)! Snel en simpel; in een mum van tijd klaar zo lang je de voorbereidingstip niet over het hoofd ziet!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Fermenteren is hot and happening. Als je interesse hebt in gezonde voeding, heb je er vast al van gehoord. De voordelen voor je darmen zijn groot en de mogelijkheden eindeloos. Je kunt steeds meer gefermenteerde voeding kopen, maar zelf maken is natuurlijk gezonder en leuker. Alleen… dat duurt soms zo lang… Tenzij je aan de slag gaat met supersnel fermenteren met de pickle-pers!

De gezondheidsvoordelen van fermenteren

Hoewel het nu een ‘hype’ is, bestaat fermenteren al eeuwen. Denk maar eens aan zuurkool, bijvoorbeeld. Veel van de oude kennis komt nu gelukkig weer terug.

Gefermenteerde voeding is namelijk niet alleen heel vitaliserend, maar ook heel smakelijk!
Door te fermenteren ontstaat vaak de vijfde smaak ‘umami’, bijvoorbeeld bij shoyu en tamari. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je precies fermenteert. Je kunt ook juist de zure of zoute smaak extra waarnemen in gefermenteerde voeding.

MisosoepBij het fermentatieproces geef je goedaardige bacteriën (en schimmels, gisten en enzymen) de kans voeding ‘voor te verteren’. De ‘beestjes’ transformeren als het ware de voeding en dat is fijn voor je darmflora en je spijsvertering. Die hoeven daardoor namelijk iets minder hard te werken.

De bacteriën creëren ook nieuwe voedingsstoffen; de voedingswaarde van je product gaat dus omhoog. En wat vooral vroeger van belang was: je voeding blijft langer houdbaar. Als je een voorstander bent van duurzaamheid, kun je fermenteren ook eens vanuit dat oogpunt uitproberen.

Fermenteren: wat en hoe

Vooral harde groenten kun je goed fermenteren, bijvoorbeeld kool, wortel, ui en biet. Nu in het seizoen en ook lekker om te doen: pompoen. Je kunt echter ook heel prima zachte groenten zoals een komkommer fermenteren. Doe het dan alleen wel korter.

Bij het fermenteren is het belangrijk dat je begrijpt: hoe langer, hoe sterker (en vaak zuurder) de smaak. Zuurkool bijvoorbeeld laat je vrij lang fermenteren om die specifieke smaak te krijgen. Als de omgeving warmer en natter is, gaat het proces sneller.

Fermenteren duurt lang

Je hebt waarschijnlijk niet altijd zin en tijd om steeds weer weken lang op het fermentatieproces te wachten. Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk en als de maaltijd binnen no time op tafel moet staan, schiet fermenteren er al snel bij in.

Begrijpelijk, maar ontzettend zonde! Je wilt immers echt wel heel graag je gezondheid en je darmflora boosten. Je gunt jezelf natuurlijk die extra enzymen en energie. En die bijzondere smaken, die haal je ook niet uit een potje… Wat nu?

Supersnel fermenteren met de pickle-pers

Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing: supersnel fermenteren met de pickle-pers! Peter van Berckel, ook wel bekend als ‘Fermenpeer’ geeft er workshops over en beschrijft het als volgt:

Fermenpeer“In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van een pickle-pers gemaakt. De pers zet gezouten groenten onder druk om een snelle verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt slechts een paar uren tot enkele dagen. Je hoeft dus niet weken op resultaat te wachten! Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerecht.”

“Een voordeel is dat er voor deze wijze van fermenteren relatief weinig zout wordt toegevoegd, meestal 2% van het groentegewicht. Doordat het zoutgehalte laag is, zijn dit geen fermentaties om langdurig te bewaren. Je maakt ze vers en bewaart ze een aantal dagen tot een paar weken in de koelkast.”

Deze simpele techniek; groenten en zout in een pers stoppen en even wachten, kan jij ook toepassen. Zo’n pickle-pers is dus superhandig om binnen enkele uren (of dagen) een heel knapperig en extra gezond groentegerecht(je) op tafel te zetten!

Recepten met snelle groente-pickles uit Japan

Peter heeft trouwens net een prachtig kookboek geschreven: ‘Tsukémono: snelle groente-pickles uit Japan.’ Voor wat “Oosterse alchemie in de keuken, met een beetje zout als het magische ingrediënt.” Cadeautip voor de feestdagen?

 

Komkommerpickle

KomkommerpickleOok als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pickle-pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De herfst is van nature een seizoen waarin je langzaam aan weer ‘naar binnen keert’. Na de uitbundigheid en warmte van de zomer, is het dus tijd voor rust en kalmte. Net als in de natuur. Voor sommigen een verademing, voor anderen een tijd van snot en somberheid… Hoe blijf je topfit in het herfstseizoen?

Guur weer, bladverlies en snot

Heb je er last van dat de dagen steeds korter worden? Dat de wind je van je fiets blaast en de bomen hun bladeren laten vallen? Word je daar somber en neerslachtig van? En heb je ook nog eens last van kilo’s snot? Dan ben je zeker niet de enige!
Dit seizoen met steeds meer kou en steeds minder zon doet een stevig beroep op je weerstand. Terwijl die vaak juist keldert, omdat je zo lang mogelijk in je ‘summer flow’ blijft hangen… Met (te) dunne kleding, lange avonden en verkoelend eten en drinken.

De vicieuze cirkel bij deze seizoenswisseling 

Blije vrouwen zomersWat kun je doen aan de uitdagingen van het herfstseizoen? Het is niet gek dat je vasthoudt aan je zomergevoel. Omdat zon en warmte een bewezen positief effect hebben op je humeur. Hoe beter je humeur, hoe energieker je je voelt en hoe beter je weerstand.
Het is echter een feit dat de zomer voorbij is en het beter voor je is als je daar je gedrag op gaat aanpassen. Voor je lijf en uiteindelijk ook voor je geest is het gezond om te ‘wisselen van seizoen’. Heel bewust, in kleine stappen. Zodat je je energie en weerstand juist kunt behouden.

Op zoek naar andere zonnestralen 

Herfst mooi bladHoe kun je dat doen, dat wisselen van seizoen? Voornamelijk door op zoek te gaan naar ‘andere zonnestralen’. De mooie kanten van de herfst. :)
Maak bijvoorbeeld een lange boswandeling, want de bladeren krijgen eerst schitterende kleuren voor ze gaan vallen. En het barst binnenkort van de paddenstoelen, in alle soorten en maten. Bovendien is een boswandeling een weldaad voor je (onrustige) geest… en geeft je tijd om tot bezinning te komen.
De natuur ruimt op en dat kun jij ook doen. Je huis opruimen, of gewoon 1 kamer, brengt letterlijk en figuurlijk ruimte. Door afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt of dingen een andere plek te geven, kom je ook tot rust. Wederom met bewezen positief effect op je humeur!

Verwarmende voeding voor je weerstand 

Een andere belangrijke tip, zeker tegen snot: eet minder verkoelende en meer verwarmende voeding. Je lichaam moet harder werken -de oven hoger opstoken- voor energie. Daar kun je het mee helpen. Door minder smoothies, salades en zuivel te consumeren en meer thee, stamppot en soep. Warme producten dus!
En last but not least: het is oogsttijd! De mooiste producten die voor dit seizoen extra voedzaam zijn, komen nu van het land. Je kunt je weer helemaal uitleven met pompoenen, paddestoelen, appels, etc. Die waren er niet in de zomer… dus geniet!

 

Koekjes met kastanjemeel

Koekjes met kastanjemeelOm nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wist je dat thee je kan helpen om te ontspannen? Niet alleen omdat een kopje thee drinken een gezellig en ontspannend ritueel kan zijn, maar ook omdat er letterlijk ontspannende stoffen in sommige theeën zitten!

Te druk om te drinken

Ben je vaak zo druk dat je vergeet genoeg te drinken op een dag? Of dat je zelfs voor ‘oppeppende’ dranken zoals koffie of energiedrank kiest? Waardoor je je lichaam eigenlijk alleen maar nóg minder energie geeft? Herkenbaar (op dat van die koffie en energiedrank na dan…)!

Veel (water) drinken is belangrijk 

Water in glasHet is belangrijk om veel te drinken, en dan bedoel ik geen alcohol, energiedrank of koffie, maar vooral water. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, je hersenen en spijsvertering om dingen te verwerken en om je energie op peil te houden.

Als je onvoldoende water drinkt, droogt de boel op en uit. Letterlijk. Terwijl je alles juist wilt laten ‘stromen’, want dat is gezond. Zowel je afvalstoffen (ja, ik heb het over plassen) als je energiebanen willen stromen. Zonder voldoende water lukt dat niet.

Wat als je niet van gewoon water houdt 

Misschien houd je niet zo van gewoon water drinken. Omdat je dat saai vindt of zelfs niet lekker. Gelukkig zijn er dan allerlei andere mogelijkheden. Zoals water met stukjes fruit en kruiden, water met gepureerd fruit of allerlei sappen en smoothies met veel water als basis.

En natuurlijk is er thee. Dat is water met smaak bij uitstek! Echte thee wordt gemaakt van de theeplant (Camelia Sinensis). Dat zijn dus alleen de witte, gele, groene, zwarte, Oolong en Pu-Ehr theeën (het verschil zit ‘m in de bewerking). ‘Thee’ gemaakt van kruiden, bloemen, specerijen etc. heet eigenlijk infusie… en is net zo lekker en gezond.

Thee als middel om te ontspannen 

Thee ChineesEr zijn theesoorten waarin als leuk extraatje ontspannende stoffen zitten. Theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu) gaf mij bijvoorbeeld Amber Gaba (Oolong) thee, een van haar favorieten. Zij ontspant lekker nadat ze deze thee gedronken heeft, omdat Gaba de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel vermindert. Dat helpt je dus ook beter en dieper te slapen! ***Deze thee komt aan bod tijdens de Healthy High-Tea. Als je daarbij bent, kun je het zelf ervaren.***

Daarnaast is thee drinken van oorsprong en in vele andere culturen bedoeld als moment om even lekker te ontspannen. Met fijn gezelschap, iets kleins te eten (of best veel, zoals bij traditionele high-teas) en mooi servies. Probeer dat af en toe zelf ook zo te doen, dan kom je heerlijk tot rust!

 

Ananas Senchade (Tea Soda)

Ananas Senchade (Tea Soda)Dit recept voor Ananas Senchade komt van theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu). Het is een recept voor Tea Soda, dus gemaakt met bruisend bronwater. Zonder suiker of andere kunstmatige zoetstoffen; puur natuur. Eenvoudig te maken met maar een paar ingrediënten, waaronder thee. Het proberen waard!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Jaaaaa, het is feest! Dus het is tijd voor feestrecepten! Natuurlijk gezond en verantwoord, maar oh zo lekker! Heb jij ook een feest in het verschiet, mis dan deze recepten niet ;p

Nicecream; gezond ijs!

“IJs is toch niet gezond?” hoor ik je denken. Normaal gesproken meestal niet nee, maar… er is al een tijdje iets heel leuks gaande in foodieland. Zeker voor ijsliefhebbers zoals ik. Namelijk: nicecream maken; ijs op basis van bevroren bananen. En als je niet van bananen houdt in je ijs, kan het ook anders. Héérlijk bij dit warme weer, en volledig verantwoord. Echte feestrecepten dus!

Nicecream van bananen, ander fruit, avocado of cashewnoten

Nicecream: gezond ijsIn deze feestrecepten gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!

Als de bananen niet in hun geheel in je vriezer passen, kun je ze eerst in stukjes snijden en dan die stukjes invriezen. Zulke stukjes bevroren banaan zijn eigenlijk altijd wel handig om te hebben, ook voor smoothies, pannenkoeken en gebak bijvoorbeeld. Voor die momenten waarop je net even geen banaan in huis hebt en wel zin in zoiets lekkers.

Ook zonder blender of keukenmachine nicecream maken

Heb je geen blender (of keukenmachine) of kan jouw blender die bevroren brokken eigenlijk niet zo goed aan? Dan gebruik je de ingrediënten vers; snijd ze zo klein en fijn mogelijk, pureer ze (met een staafmixer of desnoods een vork) zo goed mogelijk en vries het mengsel daarna in. Het duurt dan wel een paar uur voor je echt ijs hebt en tussendoor moet je misschien af en toe roeren, maar het is net zo lekker!

Hier vind je de basis-ingrediënten en een hele reeks variatiemogelijkheden (inclusief tip voor zelfgemaakte chocoladesaus). Voor heerlijke feestrecepten!

Choco-noten-reep

Soms wil je wel eens wat anders feestelijks serveren dan taart. Omdat dat bijvoorbeeld te zwaar op de maag ligt tijdens hele warme dagen. Namelijk iets wat makkelijk en snel te maken is, wat licht en luchtig is en wat je in kleine porties kunt uitdelen (of toch in grote… ;p). Dan is zoiets als een reep met gepofte ingrediënten, die je niet hoeft te bakken en in allerlei formaten kunt snijden handig!

Reep met quinoa of rijst en met cashewnoten- of andere notenpasta

Hoewel het heel ‘hip’ is, kun je nog niet overal gepofte quinoa kopen. Als dat het geval is, kun je ook kiezen voor gepofte rijst. Of zelfs voor gepofte spelt, al zijn die ‘korrels’ wel wat groter en niet glutenvrij. Mocht je ook niet aan cashewnotenpasta kunnen komen, dan kun je voor amandelpasta of pindakaas gaan. Let er dan wel op dat je een ongezoete variant koopt. Zelf noten weken en in de blender tot een pasta malen is natuurlijk ook een optie. Voeg dan eventueel wat kokosvet toe om de pasta meer smeuïg te maken.

Variaties volop qua choco-noten-reep, zoals meer choco dan noten…

Choco-noten-reepDe hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!

Hier vind je de ingrediëntenlijst waar je wederom allerlei kanten mee op kunt en de lekker simpele bereidingswijze.

 

Ben jij benieuwd naar gezonde alternatieven die je tijdens een gezellige high-tea zou kunnen gebruiken? Kom dan naar mijn Healthy High-Tea!

Met lekkere thee en verschillende hartige en zoete hapjes. Alleen in augustus en september 2018 met feestelijke korting! Mail me snel als je je plaats op de gastenlijst wilt reserveren!

Drankjes met fruit

Drankjes met fruitMet deze drankjes kun je op een feest ook iets gezonds te drinken aanbieden. Je bepaalt zelf hoe gezond precies: als jij er een scheut alcohol aan wilt toevoegen, dan kan dat natuurlijk. Het is echter niet nodig, ook zonder zijn deze drankjes al heel lekker en leuk (en gezonder)!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Deze millennia-oude quote van Hippocrates wordt nog vaak aangehaald: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”. Hij is nog steeds relevant, omdat veel klachten gerelateerd zijn aan ongezonde voeding, of daar zelfs door ontstaan. In dit artikel komen twee vrouwen aan het woord die zichzelf van hun klachten afhielpen. Door hun voeding (en leefstijl) aan te passen.

Het verhaal van Alida, die geleefd werd door (denken aan) eten

AlidaAlida is Senior Arbo-adviseur bij de Rabobank. Zij weet dus veel over voeding en vitaliteit. Toch kampte ze lang met klachten, en die waren niet mis. Ze had het gevoel constant geleefd te worden door (denken aan) eten. In de trant van: “Is er wel eten waar ik straks naar toe ga, is het netjes om ergens tussendoor te eten, ben ik mijn eten niet vergeten?”… Dat soort gedachten, elke dag en heel vaak per dag. Ze had ook fysieke klachten als ze niet ‘op tijd’ at: ze werd chagrijnig, begon te trillen, te zweten en had het gevoel flauw te vallen.

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Voorheen at ze vrij vaak op een dag en erg veel brood. ’s Ochtends 2 boterhammen, om 10.00 uur weer een boterham, als lunch 2 a 3 boterhammen, tussendoor wat fruit en dan om 16.00 uur weer… een boterham!
De opleiding tot integraal leefstijlcoach zette haar ertoe aan dit te wijzigen. Nu eet ze minder brood en meer groenten en eiwitten. Ook hanteert ze nu aanzienlijk minder eetmomenten op een dag: nog maar 3.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Ik ben niet meer bang voor honger, want ik heb gemerkt dat ik genoeg reserves heb. Daarnaast ben ik in de ochtend meer aan het experimenteren. Nu ik van mijn hongergevoel af ben, vind ik dat ook niet meer zo spannend.”
Haar nieuwe patroon biedt ook structuur. “Met 3 eetmomenten is het goed vol te houden. Grappig genoeg denk ik nu wel eens om 12.30 uur: oh, ja het is weer etenstijd, ik mag weer wat eten. Nooit bedacht dat ook ik dat moment eens zou ervaren. Daar was ik bij anderen altijd zo jaloers op.”

Het verhaal van Miriam, die in een forse burn-out raakte…

MiriamMiriam runt als directeur samen met haar man GroenRijk Dronten. Een veeleisende baan, die bijdroeg aan haar forse burn-out in 2014. Zo fors dat ze een half jaar lang in bed bleef liggen, terwijl ze aanvankelijk juist niet kon slapen, volledig ontregeld en zwaar overprikkeld was (“als stroomschokken in mijn lijf”) en letterlijk niets meer kon.
Het herstel duurde ruim een jaar en lukte met hulp van haar echtgenoot. Hij ontzorgde haar volledig; ze hoefde niet na te denken en kon volledig op hem vertrouwen. Na een tijdje kon ze weer 5 minuten in de tuin lopen en dat werd steeds, in kleine stapjes, iets meer. Na een jaar durfde ze weer naar de supermarkt te gaan…

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Miriam dacht altijd een ‘gezond’ eetpatroon te hebben: ze at immers volgens de schijf van vijf, met veel vlees, zuivel en brood.
Tijdens haar burn-out had ze echter ineens de tijd om te voelen wat echt bij haar paste. Aanvankelijk voegde ze groene smoothies toe aan haar menu, later volgde in kleine stappen ook de paleo-voedingsstijl.
Af en toe ‘viel ze terug’ en at ze geraffineerde koolhydraten; dan werd ze héél moe en kreeg ze haar hoofd niet meer rustig. Ook niet met yoga en meditatie. Door te merken en te voelen dat ze die niet goed verdroeg, ging het aanpassen steeds beter.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Het blijft een uitdaging te blijven voelen wat goed is, maar ik word er steeds beter in. Ik kan nu bijvoorbeeld weer 7 a 8 uur slapen achter elkaar.
Ook heb ik geleerd van mezelf te houden. Daardoor kies ik ervoor op zondag mijn voeding voor de hele week voor te bereiden, want voor mij werkt dat!
Ik noem mijn burn-out nu een retraite van 3 jaar. Door mijzelf en anderen werd goed voor mij gezorgd. Nu voel ik mij goed en sterk!”

Wil jij ook weten wat je aan je voedingspatroon kunt veranderen? Zodat je lekkerder in je vel zit? Neem contact met me op en ik neem de mogelijkheden met je door!

Linzenpasta met groenten en ricotta

Recept voor linzenpasta met groenten en ricottaDit supergezonde recept is een goed voorbeeld van voeding als ‘medicijn’! Je verhoogt je hoeveelheid groenten alleen al doordat je linzenpasta eet i.p.v. pasta van tarwe of spelt. Ook kun je allerlei extra groenten toevoegingen doen, waarmee je de pasta nog gezonder maakt. Daarnaast eet je geen vlees maar (jonge) kaas; goed voor je zuur-base balans!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het foodeventseizoen is losgebarsten. Rollende keukens en Taste of Amsterdam zijn alweer voorbij; Eten op rolletjes, Festival TREK, Lepeltje Lepeltje en vele andere landelijke festijnen zijn begonnen aan hun grande tour… In dit artikel staan 3 foodevents in de spotlight. Omdat ze veelzijdig of bijzonder zijn en je ze niet wilt missen. Een zomerse foodevents special dus!

Experimental gastronomy

experimental gastronomyWil je een keer op een hele bijzondere manier eten? Tijdens experimental gastronomy op 5 en 6 juni kookt tweesterrenchef Alexandre Gauthier in het Lloyd Hotel in Amsterdam heerlijk eten voor je… Je krijgt echter geen normaal bord of bestek… wel door kunstenaars gemaakt ‘onmogelijk servies’!

Het idee is dat je door deze uitdaging je eten meer gaat waarderen. Anders met je eten omgaat. Al het vertrouwde, alle hulpmiddelen worden tijdens experimental gastronomy weg gehaald. Je eet met ‘eetgereedschap’ van onverwachte materialen zoals glas, klei en pulp.

Alexandre Gauthier kookt normaal gesproken voor La Grenouillère (nummer 64 van de beste restaurants ter wereld!). Voor dit foodevent zet hij een volledig veganistisch en biologisch/biologisch dynamisch zesgangen tasting menu op tafel. Met zo lokaal mogelijke producten. Lekker en verantwoord! Meer info over dit foodevent. 

Bacchus wijnfestival

“Hoort een wijnfestival wel op de site van een voedingsadviseur?” In dit geval wel: Bacchus bestaat 5 jaar, wat reden is voor een feestje (en een vermelding). Daarnaast is er op dit festival een geweldig leuk voedingsaanbod. En wijn drinken kan best een keertje; geniet terwijl je drinkt met mate(n)!

Dit jaar vindt dit foodevent 2x plaats: vrijdag 8 t/m zondag 10 juni en vrijdag 15 t/m zondag 17 juni, in het Amsterdamse Bos. Vorig jaar nam in het MUNCHIES-restaurant elke dag een andere Nederlandse topchef de keuken over. Dit jaar wordt dat wegens succes herhaald. En natuurlijk zijn er ook ‘gewoon’ foodtrucks in allerlei soorten en maten.

Als entertainment is er muziek: house, hip hop en hits van vroeger… Er is een line-up met voor ieder wat wils, dus je hoeft je niet te vervelen! Denk aan Sunny Jansen en Alamaison, maar ook Mr. Wix en DJ Fluffer zijn van de partij. Meer info over dit foodevent.

VEGGIE festival
veggie

Op de meeste foodevents barst het van het vlees… maar niet op het VEGGIE festival! Een superleuk festival voor de vega’s onder ons dus. Of voor de niet-vega, die ook zin heeft in een flinke pot groenten. Lekker gezond hoor!

Op 15, 16 en 17 juni 2018 vind je in Amsterdam op de NDSM-werf (in de Scheepsbouwloods) vega voeding, live muziek en ‘good vibes’. Dagelijks zijn er ruim 15 unieke belevenissen qua voeding: van mini-foodtruck tot de grote bekenden. Denk aan kleurrijke groentegerechten, vega burgers, mezzes, lekkere limo en speciaalbier.

Natuurlijk zijn de beroemde en inspirerende groentechefs ook aanwezig. Daarnaast is er interessante randprogrammering. Op een luchtige manier wil het VEGGIE festival namelijk ook hun verhaal onder jouw aandacht brengen… “Wat ons betreft is VEGGIE the future, en dat smaakt dus fantastisch! Genieten zónder concessies, mét smaak, sfeer en positieve impact op de wereld om ons heen.” Meer info over dit foodevent.

Roze grapefruitsap

Recept voor roze grapefruitsapMet dit recept voor roze grapefruitsap maak je een schitterend en licht pittig drankje. Dat zeker niet zou misstaan op een zomers foodevent. En óók heel geschikt is voor (stoere) mannen, als ze durven… Pretty pink!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Minder koolhydraten eten is al een tijdje een hot devies in ‘dieetland’. Je zou daar namelijk snel (veel) van afvallen. Is dat waar, hoe werkt dat dan en kleven daar geen nadelen aan? Je leest het in dit artikel over koolhydraatarm eten: de voors en tegens.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in elke plant. Dus in alle groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten, etc. Dat zijn immers allemaal (delen van) planten. Dat betekent dat koolhydraten ook in elk product zitten dat van (een deel van een) plant is gemaakt. Of in elk dier dat planten eet. En in alles dat van zo’n dier komt. Als iemand dus tegen je zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet, kun je daar gerust je vraagtekens bij zetten. Het is simpelweg onmogelijk.

Wat is het nut van koolhydraten? 

Koolhydraten leveren je lichaam energie in de vorm van glucose. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De ‘snelle’ worden snel in je bloed opgenomen, de ‘langzame’ langzaam. Easy peasy ;p Combineer ze altijd met gezonde eiwitten en vetten; dat maakt elk maal sowieso beter te verteren.

Groenten, volkoren granen en peulvruchten zijn voorbeelden van ‘langzame’ koolhydraten. Het eten van deze producten geeft je langer een verzadigd gevoel en laat je bloedglucosespiegel rustig stijgen. Bovendien zitten ze bomvol mineralen, vitaminen en vezels, wat o.a. voor je darmen een feestje is.

Wat houdt koolhydraatarm eten in? 

Gelukkig houdt een koolhydraatarm dieet niet in dat je alle planten van je bord weghoudt. Groenten bijvoorbeeld zijn immers ontzettend gezond en kun je bijna niet genoeg eten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je meestal weinig aardappelen, rijst (=graan), pasta (=vaak tarwe =graan) en brood (=vaak tarwe =graan).

Is koolhydraatarm eten goed voor je? 

PastaHet lastige aan koolhydraatarm eten is, dat je eigenlijk een onderscheid zou moeten maken. Aardappelen en volkoren rijst bijvoorbeeld hebben ook grote gezondheidsvoordelen. Vooral als je ze hebt laten afkoelen na het koken, voordat je ze eet (voor de Google fanaten: resistant starch). Bovendien laten aardappelen een sterk basische rest achter in je lichaam, wat weer fijn is voor je zuur-base balans.

Pasta kun je ook op een gezonde manier eten, zoals in de vorm van volkoren speltpasta of linzenpasta. Die laatste is zelfs geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Zelfs brood kun je best af en toe eten; zeker als je voor biologisch, volkoren granen (liever geen tarwe) en zuurdesem (i.p.v. gist) kiest. Zo lang jij het goed verdraagt en je veel varieert (dus niet elke dag brood eet), kan het.

Val je af door koolhydraatarm te eten? 

Zodra je minder koolhydraten eet, verlies je aanvankelijk vooral veel vocht. Daardoor lijkt het alsof je ontzettend veel en snel afvalt. Dat je gewicht zakt, betekent in dit geval echter niet dat je ook de gewenste vetten verbrandt. Wat wel je doel is bij afvallen (of het zou moeten zijn).

Tegelijkertijd is het zo dat als je ineens voornamelijk alle ‘snelle’ koolhydraten zoals koekjes, chips, snoep, frisdrank, wit brood, witte rijst, etc.) laat staan, je wel degelijk afvalt. Op een gezonde manier. Het ligt er dus aan welke vorm van koolhydraten je achterwege laat.

Ieder mens is uniek.

Uiteindelijk komt het er weer op neer dat ieder mens anders is en andere dingen nodig heeft. Het hangt van jouw eet- en leefstijl, maar ook van jouw lichaam en spijsvertering af welk ‘dieet’ bij jou past. Dus ook of koolhydraatarm eten voor jou geschikt is, welke voedingsmiddelen je dan wel of niet weg zou kunnen laten en op welk deel van de dag. Een erg sportief persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan koolhydraten en verbrandt er ook meer dan iemand die de hele dag stil zit. Doe niet iets omdat het goed klinkt of bij anderen werkt, maar vraag om advies op maat. Jouw lichaam is anders dan alle andere!

 

Recept voor pastasalade met gezonde koolhydratenPastasalade met gezonde koolhydraten

Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!