Fermenteren is hot and happening. Als je interesse hebt in gezonde voeding, heb je er vast al van gehoord. De voordelen voor je darmen zijn groot en de mogelijkheden eindeloos. Je kunt steeds meer gefermenteerde voeding kopen, maar zelf maken is natuurlijk gezonder en leuker. Alleen… dat duurt soms zo lang… Tenzij je aan de slag gaat met supersnel fermenteren met de pickle-pers!

De gezondheidsvoordelen van fermenteren

Hoewel het nu een ‘hype’ is, bestaat fermenteren al eeuwen. Denk maar eens aan zuurkool, bijvoorbeeld. Veel van de oude kennis komt nu gelukkig weer terug.

Gefermenteerde voeding is namelijk niet alleen heel vitaliserend, maar ook heel smakelijk!
Door te fermenteren ontstaat vaak de vijfde smaak ‘umami’, bijvoorbeeld bij shoyu en tamari. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je precies fermenteert. Je kunt ook juist de zure of zoute smaak extra waarnemen in gefermenteerde voeding.

MisosoepBij het fermentatieproces geef je goedaardige bacteriën (en schimmels, gisten en enzymen) de kans voeding ‘voor te verteren’. De ‘beestjes’ transformeren als het ware de voeding en dat is fijn voor je darmflora en je spijsvertering. Die hoeven daardoor namelijk iets minder hard te werken.

De bacteriën creëren ook nieuwe voedingsstoffen; de voedingswaarde van je product gaat dus omhoog. En wat vooral vroeger van belang was: je voeding blijft langer houdbaar. Als je een voorstander bent van duurzaamheid, kun je fermenteren ook eens vanuit dat oogpunt uitproberen.

Fermenteren: wat en hoe

Vooral harde groenten kun je goed fermenteren, bijvoorbeeld kool, wortel, ui en biet. Nu in het seizoen en ook lekker om te doen: pompoen. Je kunt echter ook heel prima zachte groenten zoals een komkommer fermenteren. Doe het dan alleen wel korter.

Bij het fermenteren is het belangrijk dat je begrijpt: hoe langer, hoe sterker (en vaak zuurder) de smaak. Zuurkool bijvoorbeeld laat je vrij lang fermenteren om die specifieke smaak te krijgen. Als de omgeving warmer en natter is, gaat het proces sneller.

Fermenteren duurt lang

Je hebt waarschijnlijk niet altijd zin en tijd om steeds weer weken lang op het fermentatieproces te wachten. Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk en als de maaltijd binnen no time op tafel moet staan, schiet fermenteren er al snel bij in.

Begrijpelijk, maar ontzettend zonde! Je wilt immers echt wel heel graag je gezondheid en je darmflora boosten. Je gunt jezelf natuurlijk die extra enzymen en energie. En die bijzondere smaken, die haal je ook niet uit een potje… Wat nu?

Supersnel fermenteren met de pickle-pers

Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing: supersnel fermenteren met de pickle-pers! Peter van Berckel, ook wel bekend als ‘Fermenpeer’ geeft er workshops over en beschrijft het als volgt:

Fermenpeer“In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van een pickle-pers gemaakt. De pers zet gezouten groenten onder druk om een snelle verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt slechts een paar uren tot enkele dagen. Je hoeft dus niet weken op resultaat te wachten! Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerecht.”

“Een voordeel is dat er voor deze wijze van fermenteren relatief weinig zout wordt toegevoegd, meestal 2% van het groentegewicht. Doordat het zoutgehalte laag is, zijn dit geen fermentaties om langdurig te bewaren. Je maakt ze vers en bewaart ze een aantal dagen tot een paar weken in de koelkast.”

Deze simpele techniek; groenten en zout in een pers stoppen en even wachten, kan jij ook toepassen. Zo’n pickle-pers is dus superhandig om binnen enkele uren (of dagen) een heel knapperig en extra gezond groentegerecht(je) op tafel te zetten!

Recepten met snelle groente-pickles uit Japan

Peter heeft trouwens net een prachtig kookboek geschreven: ‘Tsukémono: snelle groente-pickles uit Japan.’ Voor wat “Oosterse alchemie in de keuken, met een beetje zout als het magische ingrediënt.” Cadeautip voor de feestdagen?

 

Komkommerpickle

KomkommerpickleOok als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pickle-pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De herfst is van nature een seizoen waarin je langzaam aan weer ‘naar binnen keert’. Na de uitbundigheid en warmte van de zomer, is het dus tijd voor rust en kalmte. Net als in de natuur. Voor sommigen een verademing, voor anderen een tijd van snot en somberheid… Hoe blijf je topfit in het herfstseizoen?

Guur weer, bladverlies en snot

Heb je er last van dat de dagen steeds korter worden? Dat de wind je van je fiets blaast en de bomen hun bladeren laten vallen? Word je daar somber en neerslachtig van? En heb je ook nog eens last van kilo’s snot? Dan ben je zeker niet de enige!
Dit seizoen met steeds meer kou en steeds minder zon doet een stevig beroep op je weerstand. Terwijl die vaak juist keldert, omdat je zo lang mogelijk in je ‘summer flow’ blijft hangen… Met (te) dunne kleding, lange avonden en verkoelend eten en drinken.

De vicieuze cirkel bij deze seizoenswisseling 

Blije vrouwen zomersWat kun je doen aan de uitdagingen van het herfstseizoen? Het is niet gek dat je vasthoudt aan je zomergevoel. Omdat zon en warmte een bewezen positief effect hebben op je humeur. Hoe beter je humeur, hoe energieker je je voelt en hoe beter je weerstand.
Het is echter een feit dat de zomer voorbij is en het beter voor je is als je daar je gedrag op gaat aanpassen. Voor je lijf en uiteindelijk ook voor je geest is het gezond om te ‘wisselen van seizoen’. Heel bewust, in kleine stappen. Zodat je je energie en weerstand juist kunt behouden.

Op zoek naar andere zonnestralen 

Herfst mooi bladHoe kun je dat doen, dat wisselen van seizoen? Voornamelijk door op zoek te gaan naar ‘andere zonnestralen’. De mooie kanten van de herfst. :)
Maak bijvoorbeeld een lange boswandeling, want de bladeren krijgen eerst schitterende kleuren voor ze gaan vallen. En het barst binnenkort van de paddenstoelen, in alle soorten en maten. Bovendien is een boswandeling een weldaad voor je (onrustige) geest… en geeft je tijd om tot bezinning te komen.
De natuur ruimt op en dat kun jij ook doen. Je huis opruimen, of gewoon 1 kamer, brengt letterlijk en figuurlijk ruimte. Door afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt of dingen een andere plek te geven, kom je ook tot rust. Wederom met bewezen positief effect op je humeur!

Verwarmende voeding voor je weerstand 

Een andere belangrijke tip, zeker tegen snot: eet minder verkoelende en meer verwarmende voeding. Je lichaam moet harder werken -de oven hoger opstoken- voor energie. Daar kun je het mee helpen. Door minder smoothies, salades en zuivel te consumeren en meer thee, stamppot en soep. Warme producten dus!
En last but not least: het is oogsttijd! De mooiste producten die voor dit seizoen extra voedzaam zijn, komen nu van het land. Je kunt je weer helemaal uitleven met pompoenen, paddestoelen, appels, etc. Die waren er niet in de zomer… dus geniet!

 

Koekjes met kastanjemeel

Koekjes met kastanjemeelOm nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wist je dat thee je kan helpen om te ontspannen? Niet alleen omdat een kopje thee drinken een gezellig en ontspannend ritueel kan zijn, maar ook omdat er letterlijk ontspannende stoffen in sommige theeën zitten!

Te druk om te drinken

Ben je vaak zo druk dat je vergeet genoeg te drinken op een dag? Of dat je zelfs voor ‘oppeppende’ dranken zoals koffie of energiedrank kiest? Waardoor je je lichaam eigenlijk alleen maar nóg minder energie geeft? Herkenbaar (op dat van die koffie en energiedrank na dan…)!

Veel (water) drinken is belangrijk 

Water in glasHet is belangrijk om veel te drinken, en dan bedoel ik geen alcohol, energiedrank of koffie, maar vooral water. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, je hersenen en spijsvertering om dingen te verwerken en om je energie op peil te houden.

Als je onvoldoende water drinkt, droogt de boel op en uit. Letterlijk. Terwijl je alles juist wilt laten ‘stromen’, want dat is gezond. Zowel je afvalstoffen (ja, ik heb het over plassen) als je energiebanen willen stromen. Zonder voldoende water lukt dat niet.

Wat als je niet van gewoon water houdt 

Misschien houd je niet zo van gewoon water drinken. Omdat je dat saai vindt of zelfs niet lekker. Gelukkig zijn er dan allerlei andere mogelijkheden. Zoals water met stukjes fruit en kruiden, water met gepureerd fruit of allerlei sappen en smoothies met veel water als basis.

En natuurlijk is er thee. Dat is water met smaak bij uitstek! Echte thee wordt gemaakt van de theeplant (Camelia Sinensis). Dat zijn dus alleen de witte, gele, groene, zwarte, Oolong en Pu-Ehr theeën (het verschil zit ‘m in de bewerking). ‘Thee’ gemaakt van kruiden, bloemen, specerijen etc. heet eigenlijk infusie… en is net zo lekker en gezond.

Thee als middel om te ontspannen 

Thee ChineesEr zijn theesoorten waarin als leuk extraatje ontspannende stoffen zitten. Theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu) gaf mij bijvoorbeeld Amber Gaba (Oolong) thee, een van haar favorieten. Zij ontspant lekker nadat ze deze thee gedronken heeft, omdat Gaba de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel vermindert. Dat helpt je dus ook beter en dieper te slapen! ***Deze thee komt aan bod tijdens de Healthy High-Tea. Als je daarbij bent, kun je het zelf ervaren.***

Daarnaast is thee drinken van oorsprong en in vele andere culturen bedoeld als moment om even lekker te ontspannen. Met fijn gezelschap, iets kleins te eten (of best veel, zoals bij traditionele high-teas) en mooi servies. Probeer dat af en toe zelf ook zo te doen, dan kom je heerlijk tot rust!

 

Ananas Senchade (Tea Soda)

Ananas Senchade (Tea Soda)Dit recept voor Ananas Senchade komt van theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu). Het is een recept voor Tea Soda, dus gemaakt met bruisend bronwater. Zonder suiker of andere kunstmatige zoetstoffen; puur natuur. Eenvoudig te maken met maar een paar ingrediënten, waaronder thee. Het proberen waard!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Jaaaaa, het is feest! Dus het is tijd voor feestrecepten! Natuurlijk gezond en verantwoord, maar oh zo lekker! Heb jij ook een feest in het verschiet, mis dan deze recepten niet ;p

Nicecream; gezond ijs!

“IJs is toch niet gezond?” hoor ik je denken. Normaal gesproken meestal niet nee, maar… er is al een tijdje iets heel leuks gaande in foodieland. Zeker voor ijsliefhebbers zoals ik. Namelijk: nicecream maken; ijs op basis van bevroren bananen. En als je niet van bananen houdt in je ijs, kan het ook anders. Héérlijk bij dit warme weer, en volledig verantwoord. Echte feestrecepten dus!

Nicecream van bananen, ander fruit, avocado of cashewnoten

Nicecream: gezond ijsIn deze feestrecepten gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!

Als de bananen niet in hun geheel in je vriezer passen, kun je ze eerst in stukjes snijden en dan die stukjes invriezen. Zulke stukjes bevroren banaan zijn eigenlijk altijd wel handig om te hebben, ook voor smoothies, pannenkoeken en gebak bijvoorbeeld. Voor die momenten waarop je net even geen banaan in huis hebt en wel zin in zoiets lekkers.

Ook zonder blender of keukenmachine nicecream maken

Heb je geen blender (of keukenmachine) of kan jouw blender die bevroren brokken eigenlijk niet zo goed aan? Dan gebruik je de ingrediënten vers; snijd ze zo klein en fijn mogelijk, pureer ze (met een staafmixer of desnoods een vork) zo goed mogelijk en vries het mengsel daarna in. Het duurt dan wel een paar uur voor je echt ijs hebt en tussendoor moet je misschien af en toe roeren, maar het is net zo lekker!

Hier vind je de basis-ingrediënten en een hele reeks variatiemogelijkheden (inclusief tip voor zelfgemaakte chocoladesaus). Voor heerlijke feestrecepten!

Choco-noten-reep

Soms wil je wel eens wat anders feestelijks serveren dan taart. Omdat dat bijvoorbeeld te zwaar op de maag ligt tijdens hele warme dagen. Namelijk iets wat makkelijk en snel te maken is, wat licht en luchtig is en wat je in kleine porties kunt uitdelen (of toch in grote… ;p). Dan is zoiets als een reep met gepofte ingrediënten, die je niet hoeft te bakken en in allerlei formaten kunt snijden handig!

Reep met quinoa of rijst en met cashewnoten- of andere notenpasta

Hoewel het heel ‘hip’ is, kun je nog niet overal gepofte quinoa kopen. Als dat het geval is, kun je ook kiezen voor gepofte rijst. Of zelfs voor gepofte spelt, al zijn die ‘korrels’ wel wat groter en niet glutenvrij. Mocht je ook niet aan cashewnotenpasta kunnen komen, dan kun je voor amandelpasta of pindakaas gaan. Let er dan wel op dat je een ongezoete variant koopt. Zelf noten weken en in de blender tot een pasta malen is natuurlijk ook een optie. Voeg dan eventueel wat kokosvet toe om de pasta meer smeuïg te maken.

Variaties volop qua choco-noten-reep, zoals meer choco dan noten…

Choco-noten-reepDe hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!

Hier vind je de ingrediëntenlijst waar je wederom allerlei kanten mee op kunt en de lekker simpele bereidingswijze.

 

Ben jij benieuwd naar gezonde alternatieven die je tijdens een gezellige high-tea zou kunnen gebruiken? Kom dan naar mijn Healthy High-Tea!

Met lekkere thee en verschillende hartige en zoete hapjes. Alleen in augustus en september 2018 met feestelijke korting! Mail me snel als je je plaats op de gastenlijst wilt reserveren!

Drankjes met fruit

Drankjes met fruitMet deze drankjes kun je op een feest ook iets gezonds te drinken aanbieden. Je bepaalt zelf hoe gezond precies: als jij er een scheut alcohol aan wilt toevoegen, dan kan dat natuurlijk. Het is echter niet nodig, ook zonder zijn deze drankjes al heel lekker en leuk (en gezonder)!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Deze millennia-oude quote van Hippocrates wordt nog vaak aangehaald: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”. Hij is nog steeds relevant, omdat veel klachten gerelateerd zijn aan ongezonde voeding, of daar zelfs door ontstaan. In dit artikel komen twee vrouwen aan het woord die zichzelf van hun klachten afhielpen. Door hun voeding (en leefstijl) aan te passen.

Het verhaal van Alida, die geleefd werd door (denken aan) eten

AlidaAlida is Senior Arbo-adviseur bij de Rabobank. Zij weet dus veel over voeding en vitaliteit. Toch kampte ze lang met klachten, en die waren niet mis. Ze had het gevoel constant geleefd te worden door (denken aan) eten. In de trant van: “Is er wel eten waar ik straks naar toe ga, is het netjes om ergens tussendoor te eten, ben ik mijn eten niet vergeten?”… Dat soort gedachten, elke dag en heel vaak per dag. Ze had ook fysieke klachten als ze niet ‘op tijd’ at: ze werd chagrijnig, begon te trillen, te zweten en had het gevoel flauw te vallen.

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Voorheen at ze vrij vaak op een dag en erg veel brood. ’s Ochtends 2 boterhammen, om 10.00 uur weer een boterham, als lunch 2 a 3 boterhammen, tussendoor wat fruit en dan om 16.00 uur weer… een boterham!
De opleiding tot integraal leefstijlcoach zette haar ertoe aan dit te wijzigen. Nu eet ze minder brood en meer groenten en eiwitten. Ook hanteert ze nu aanzienlijk minder eetmomenten op een dag: nog maar 3.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Ik ben niet meer bang voor honger, want ik heb gemerkt dat ik genoeg reserves heb. Daarnaast ben ik in de ochtend meer aan het experimenteren. Nu ik van mijn hongergevoel af ben, vind ik dat ook niet meer zo spannend.”
Haar nieuwe patroon biedt ook structuur. “Met 3 eetmomenten is het goed vol te houden. Grappig genoeg denk ik nu wel eens om 12.30 uur: oh, ja het is weer etenstijd, ik mag weer wat eten. Nooit bedacht dat ook ik dat moment eens zou ervaren. Daar was ik bij anderen altijd zo jaloers op.”

Het verhaal van Miriam, die in een forse burn-out raakte…

MiriamMiriam runt als directeur samen met haar man GroenRijk Dronten. Een veeleisende baan, die bijdroeg aan haar forse burn-out in 2014. Zo fors dat ze een half jaar lang in bed bleef liggen, terwijl ze aanvankelijk juist niet kon slapen, volledig ontregeld en zwaar overprikkeld was (“als stroomschokken in mijn lijf”) en letterlijk niets meer kon.
Het herstel duurde ruim een jaar en lukte met hulp van haar echtgenoot. Hij ontzorgde haar volledig; ze hoefde niet na te denken en kon volledig op hem vertrouwen. Na een tijdje kon ze weer 5 minuten in de tuin lopen en dat werd steeds, in kleine stapjes, iets meer. Na een jaar durfde ze weer naar de supermarkt te gaan…

Haar oude eetpatroon en wat ze daaraan veranderde

Miriam dacht altijd een ‘gezond’ eetpatroon te hebben: ze at immers volgens de schijf van vijf, met veel vlees, zuivel en brood.
Tijdens haar burn-out had ze echter ineens de tijd om te voelen wat echt bij haar paste. Aanvankelijk voegde ze groene smoothies toe aan haar menu, later volgde in kleine stappen ook de paleo-voedingsstijl.
Af en toe ‘viel ze terug’ en at ze geraffineerde koolhydraten; dan werd ze héél moe en kreeg ze haar hoofd niet meer rustig. Ook niet met yoga en meditatie. Door te merken en te voelen dat ze die niet goed verdroeg, ging het aanpassen steeds beter.

Wat zijn de resultaten en gevolgen?

“Het blijft een uitdaging te blijven voelen wat goed is, maar ik word er steeds beter in. Ik kan nu bijvoorbeeld weer 7 a 8 uur slapen achter elkaar.
Ook heb ik geleerd van mezelf te houden. Daardoor kies ik ervoor op zondag mijn voeding voor de hele week voor te bereiden, want voor mij werkt dat!
Ik noem mijn burn-out nu een retraite van 3 jaar. Door mijzelf en anderen werd goed voor mij gezorgd. Nu voel ik mij goed en sterk!”

Wil jij ook weten wat je aan je voedingspatroon kunt veranderen? Zodat je lekkerder in je vel zit? Neem contact met me op en ik neem de mogelijkheden met je door!

Linzenpasta met groenten en ricotta

Recept voor linzenpasta met groenten en ricottaDit supergezonde recept is een goed voorbeeld van voeding als ‘medicijn’! Je verhoogt je hoeveelheid groenten alleen al doordat je linzenpasta eet i.p.v. pasta van tarwe of spelt. Ook kun je allerlei extra groenten toevoegingen doen, waarmee je de pasta nog gezonder maakt. Daarnaast eet je geen vlees maar (jonge) kaas; goed voor je zuur-base balans!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het foodeventseizoen is losgebarsten. Rollende keukens en Taste of Amsterdam zijn alweer voorbij; Eten op rolletjes, Festival TREK, Lepeltje Lepeltje en vele andere landelijke festijnen zijn begonnen aan hun grande tour… In dit artikel staan 3 foodevents in de spotlight. Omdat ze veelzijdig of bijzonder zijn en je ze niet wilt missen. Een zomerse foodevents special dus!

Experimental gastronomy

experimental gastronomyWil je een keer op een hele bijzondere manier eten? Tijdens experimental gastronomy op 5 en 6 juni kookt tweesterrenchef Alexandre Gauthier in het Lloyd Hotel in Amsterdam heerlijk eten voor je… Je krijgt echter geen normaal bord of bestek… wel door kunstenaars gemaakt ‘onmogelijk servies’!

Het idee is dat je door deze uitdaging je eten meer gaat waarderen. Anders met je eten omgaat. Al het vertrouwde, alle hulpmiddelen worden tijdens experimental gastronomy weg gehaald. Je eet met ‘eetgereedschap’ van onverwachte materialen zoals glas, klei en pulp.

Alexandre Gauthier kookt normaal gesproken voor La Grenouillère (nummer 64 van de beste restaurants ter wereld!). Voor dit foodevent zet hij een volledig veganistisch en biologisch/biologisch dynamisch zesgangen tasting menu op tafel. Met zo lokaal mogelijke producten. Lekker en verantwoord! Meer info over dit foodevent. 

Bacchus wijnfestival

“Hoort een wijnfestival wel op de site van een voedingsadviseur?” In dit geval wel: Bacchus bestaat 5 jaar, wat reden is voor een feestje (en een vermelding). Daarnaast is er op dit festival een geweldig leuk voedingsaanbod. En wijn drinken kan best een keertje; geniet terwijl je drinkt met mate(n)!

Dit jaar vindt dit foodevent 2x plaats: vrijdag 8 t/m zondag 10 juni en vrijdag 15 t/m zondag 17 juni, in het Amsterdamse Bos. Vorig jaar nam in het MUNCHIES-restaurant elke dag een andere Nederlandse topchef de keuken over. Dit jaar wordt dat wegens succes herhaald. En natuurlijk zijn er ook ‘gewoon’ foodtrucks in allerlei soorten en maten.

Als entertainment is er muziek: house, hip hop en hits van vroeger… Er is een line-up met voor ieder wat wils, dus je hoeft je niet te vervelen! Denk aan Sunny Jansen en Alamaison, maar ook Mr. Wix en DJ Fluffer zijn van de partij. Meer info over dit foodevent.

VEGGIE festival
veggie

Op de meeste foodevents barst het van het vlees… maar niet op het VEGGIE festival! Een superleuk festival voor de vega’s onder ons dus. Of voor de niet-vega, die ook zin heeft in een flinke pot groenten. Lekker gezond hoor!

Op 15, 16 en 17 juni 2018 vind je in Amsterdam op de NDSM-werf (in de Scheepsbouwloods) vega voeding, live muziek en ‘good vibes’. Dagelijks zijn er ruim 15 unieke belevenissen qua voeding: van mini-foodtruck tot de grote bekenden. Denk aan kleurrijke groentegerechten, vega burgers, mezzes, lekkere limo en speciaalbier.

Natuurlijk zijn de beroemde en inspirerende groentechefs ook aanwezig. Daarnaast is er interessante randprogrammering. Op een luchtige manier wil het VEGGIE festival namelijk ook hun verhaal onder jouw aandacht brengen… “Wat ons betreft is VEGGIE the future, en dat smaakt dus fantastisch! Genieten zónder concessies, mét smaak, sfeer en positieve impact op de wereld om ons heen.” Meer info over dit foodevent.

Roze grapefruitsap

Recept voor roze grapefruitsapMet dit recept voor roze grapefruitsap maak je een schitterend en licht pittig drankje. Dat zeker niet zou misstaan op een zomers foodevent. En óók heel geschikt is voor (stoere) mannen, als ze durven… Pretty pink!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Minder koolhydraten eten is al een tijdje een hot devies in ‘dieetland’. Je zou daar namelijk snel (veel) van afvallen. Is dat waar, hoe werkt dat dan en kleven daar geen nadelen aan? Je leest het in dit artikel over koolhydraatarm eten: de voors en tegens.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in elke plant. Dus in alle groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten, etc. Dat zijn immers allemaal (delen van) planten. Dat betekent dat koolhydraten ook in elk product zitten dat van (een deel van een) plant is gemaakt. Of in elk dier dat planten eet. En in alles dat van zo’n dier komt. Als iemand dus tegen je zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet, kun je daar gerust je vraagtekens bij zetten. Het is simpelweg onmogelijk.

Wat is het nut van koolhydraten? 

Koolhydraten leveren je lichaam energie in de vorm van glucose. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De ‘snelle’ worden snel in je bloed opgenomen, de ‘langzame’ langzaam. Easy peasy ;p Combineer ze altijd met gezonde eiwitten en vetten; dat maakt elk maal sowieso beter te verteren.

Groenten, volkoren granen en peulvruchten zijn voorbeelden van ‘langzame’ koolhydraten. Het eten van deze producten geeft je langer een verzadigd gevoel en laat je bloedglucosespiegel rustig stijgen. Bovendien zitten ze bomvol mineralen, vitaminen en vezels, wat o.a. voor je darmen een feestje is.

Wat houdt koolhydraatarm eten in? 

Gelukkig houdt een koolhydraatarm dieet niet in dat je alle planten van je bord weghoudt. Groenten bijvoorbeeld zijn immers ontzettend gezond en kun je bijna niet genoeg eten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je meestal weinig aardappelen, rijst (=graan), pasta (=vaak tarwe =graan) en brood (=vaak tarwe =graan).

Is koolhydraatarm eten goed voor je? 

PastaHet lastige aan koolhydraatarm eten is, dat je eigenlijk een onderscheid zou moeten maken. Aardappelen en volkoren rijst bijvoorbeeld hebben ook grote gezondheidsvoordelen. Vooral als je ze hebt laten afkoelen na het koken, voordat je ze eet (voor de Google fanaten: resistant starch). Bovendien laten aardappelen een sterk basische rest achter in je lichaam, wat weer fijn is voor je zuur-base balans.

Pasta kun je ook op een gezonde manier eten, zoals in de vorm van volkoren speltpasta of linzenpasta. Die laatste is zelfs geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Zelfs brood kun je best af en toe eten; zeker als je voor biologisch, volkoren granen (liever geen tarwe) en zuurdesem (i.p.v. gist) kiest. Zo lang jij het goed verdraagt en je veel varieert (dus niet elke dag brood eet), kan het.

Val je af door koolhydraatarm te eten? 

Zodra je minder koolhydraten eet, verlies je aanvankelijk vooral veel vocht. Daardoor lijkt het alsof je ontzettend veel en snel afvalt. Dat je gewicht zakt, betekent in dit geval echter niet dat je ook de gewenste vetten verbrandt. Wat wel je doel is bij afvallen (of het zou moeten zijn).

Tegelijkertijd is het zo dat als je ineens voornamelijk alle ‘snelle’ koolhydraten zoals koekjes, chips, snoep, frisdrank, wit brood, witte rijst, etc.) laat staan, je wel degelijk afvalt. Op een gezonde manier. Het ligt er dus aan welke vorm van koolhydraten je achterwege laat.

Ieder mens is uniek.

Uiteindelijk komt het er weer op neer dat ieder mens anders is en andere dingen nodig heeft. Het hangt van jouw eet- en leefstijl, maar ook van jouw lichaam en spijsvertering af welk ‘dieet’ bij jou past. Dus ook of koolhydraatarm eten voor jou geschikt is, welke voedingsmiddelen je dan wel of niet weg zou kunnen laten en op welk deel van de dag. Een erg sportief persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan koolhydraten en verbrandt er ook meer dan iemand die de hele dag stil zit. Doe niet iets omdat het goed klinkt of bij anderen werkt, maar vraag om advies op maat. Jouw lichaam is anders dan alle andere!

 

Recept voor pastasalade met gezonde koolhydratenPastasalade met gezonde koolhydraten

Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De conditie van je darmen heeft grote invloed op hoe je je voelt. 

Zowel fysiek als mentaal gezien, begint veel van je gesteldheid in je buik. Om specifiek te zijn, in je darmen. Als je last van je buik hebt, kost je dat veel energie en voel je je rot. Dat geldt voor al je organen, bijvoorbeeld ook voor je maag, maar toch het meeste voor je darmen. Wetenschappers noemen ze tegenwoordig niet voor niets ‘je tweede brein’.

Je darmen en je hersenen communiceren met elkaar.

Dat gebeurt o.a. via zenuwen en hormonen. Zo beïnvloeden je darmen zowel je emoties als je gedrag, zoals agressie, angst en avontuurlijkheid. Die communicatie gaat overigens twee kanten op. Als je bijvoorbeeld heel angstig bent, krijg je ook automatisch last van je buik. Dezelfde wederzijdse beïnvloeding geldt voor stress en voor positieve emoties, zoals geluk en tevredenheid.

Help jezelf in balans met darmverzorgende gewoonten.

Een van de belangrijkste weetjes over je darmen: goed kauwen helpt ze enorm. Eigenlijk is dat het eerste advies als je last van je buik hebt: kauwen! Ik schreef dan ook al eerder over kauwen en je spijsvertering. Ook belangrijk: bij stressreacties gaat er te weinig bloed, zuurstof en voeding naar je darmen. Langdurig of vaak stress kun je daarom beter voorkomen. Merk eerder “Ik heb er mijn buik vol van” en oefen met ademhalingsoefeningen, lachen, knuffelen, yoga, meditatie… wat voor jou werkt!

Maak je darmvolk gelukkig.

Daarnaast is het handig te weten dat er een enorm volk in je darmen woont, vooral in de dikke. En dat je dat volk best makkelijk tevreden kunt houden. Door het goed te voeden: gevarieerd, vers, puur en voornamelijk plantaardig. Een kort ‘happy darmvolk’ lijstje:
-groenten (ook peulvruchten) en fruit vanwege de vezels (prebiotisch)
-gefermenteerde voeding (zoals zuurkool, tempé, yoghurt e.v.a.) (probiotisch)
-de juiste vetten (zowel verzadigd – bv. kokosvet of roomboter – als onverzadigd)
En laat (geraffineerde) suikers staan. Daar houdt namelijk vooral het darmvolk van dat je niet wilt onderhouden. Ook antibiotica zijn (letterlijk) killing, al kun je die natuurlijk niet altijd mijden. Probeer naast antibiotica altijd probiotica te nemen, om de boel weer een beetje in evenwicht te krijgen.

Rust in je darmen, rust in je hoofd.

Door goed voor het darmvolk te zorgen, werk je aan je emotionele gesteldheid. Het volk produceert neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en GABA. Waardoor je je gelukkig, opgewekt of ontspannen voelt. Dus als je goed voor het volk zorgt, gaat dat proces makkelijker en beïnvloed je je emoties. Zo zorgt rust in je darmen dus vrij direct voor rust in je hoofd!

Recept voor een extra gezond eiDit ei maakt je darmvolk blij

Een eigerecht dat geschikt is voor zowel ontbijt, als lunch, als diner. Voedzaam, goed te verteren en door de grote hoeveelheid groenten in gezonde (zuur-base) balans. Fijn voor je darmen (en andere organen)!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is best lastig een etiket op een voedingsmiddel goed te begrijpen.

Als je er überhaupt al op let. Fabrikanten doen immers erg hun best om jou alleen naar de voorkant te laten kijken. Daar zetten ze hun meest aantrekkelijke plaatjes en teksten op. In de hoop dat jij hun product koopt. En niet kiest voor dat van de concurrent. Dus de termen als ‘gezond’, ‘puur’ en ‘eerlijk’ vliegen je om de oren. Of ‘zonder suiker’ en ‘zonder toevoegingen’. Heb jij het dan al in je boodschappenwagen gestopt, of kijk je toch nog even verder?

Hoe je een etiket leest en ontdekt of je gezond eet.

Waar let je op wanneer je een etiket leest? Kijk vooral verder dan je neus lang is, als je wilt weten wat je eet. De voorkant van een etiket is zelden interessant. Ja, het is goed om te weten dat je appelmoes koopt en geen pindakaas… Lees wat er op de achterkant staat, en dan met name de ingrediëntenlijst. Het product bestaat het meeste uit het 1e ingrediënt dat je tegenkomt op de lijst. Dus als er als 1e ‘suiker’ staat, eet je vooral suiker. Wat ik natuurlijk afraad (lees deze Proeverij nog eens). En zo verder; als het 2e ingrediënt water is, zit er behoorlijk veel water in.

Gebruik je gezonde verstand. 

Er staan vaak ook allerlei ingrediënten op die lijst die je weinig zeggen. Alle e-nummers bijvoorbeeld, bij (sterk) bewerkte producten. Wat ze betekenen, weet je vast niet allemaal uit je hoofd. Gebruik daarom bij het lezen van de lijst je gezonde verstand. Als de lijst heel lang is, vind je het product dan niet ‘erg bewerkt’? Als je niet zelf kunt uitleggen wat iets is, wil je het dan wel eten? Michael Pollan, een journalist en filosoof die over voeding schrijft, zei “Eet niets wat je (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.”

Probeer niet alles te begrijpen.

Onze spijsvertering zit heel ingewikkeld in elkaar. Het ene ingrediënt zorgt ervoor dat het andere goed wordt verbrand, of juist niet. Dat is best hogere wiskunde, hoe dat werkt in je lijf. Probeer dus niet alles wat op het etiket staat te begrijpen. Vooral het stukje over calorieën niet. Hoe jij calorieën verbrandt (en hoeveel), hangt van zoveel factoren af… Hou het dus bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst en baseer daar je keuze op.

Recept voor zoet brood zonder zorgenEtiket-vrij recept

Een heerlijk recept voor zoet brood zonder zorgen. Als je zelf brood maakt, hoef je geen etiket te lezen of begrijpen. Dat bespaart je een hoop moeite! Lekker en gezond.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Te druk voor het eten van gezonde tussendoortjes

Een van de meest voorkomende antwoorden op de vraag “Hoe gaat het?” is “Druk!”. Je zegt het waarschijnlijk zelf ook best vaak. Omdat je een vol leven hebt; met een baan, allerlei sociale verplichtingen en misschien ook nog (kleine) kinderen. Hoe hou je in drukke tijden het hoofd koel en blijf je gezond eten, ook tussendoor?

Meer energie door een gezonde snack

Als je minder gezond eet, word je ook minder fit. Het is een vicieuze cirkel. Je hebt het druk, dus te weinig tijd om iets gezonds te maken als snack. Daardoor eet je iets wat minder gezond is, met als gevolg: minder energie. Waardoor je helemaal niet meer toekomt aan dat gezonde tussendoortje. Zonde, want andersom is het ook zo’n cirkel! Als je gezond eet, voel je je fitter en voel je meer ruimte voor het maken of halen van een gezonde snack…

Wat de minst gezonde opties zijn

Met stip op 1: cup-a-soup… volop troep! Te veel zout, te veel chemicaliën, te veel suiker. Terwijl de meeste zichzelf respecterende kantoren wel zo’n molen in de keuken hebben staan. Laat je niet verleiden! Soep is heel gezond als tussendoortje, maar vooral als ’t zelf gemaakt is. Vind je dat teveel moeite, koop dan een pot goede gistvrije bouillon(poeder) en zet die op je werkplek. Hetzelfde idee als cup-a-soup, maar dan gezonder.

Een goede 2e plaats: mueslirepen bomvol suiker. Die repen lijken vaak gezond en claimen dat ook heel vaak op de verpakking. ‘Volkoren’, ‘met minder suiker’, ‘vol vitaminen’ et cetera. Lees héél goed het etiket. Let vooral op de verschillende namen voor suiker. Er zijn wel gezondere repen te koop, je moet er alleen wat beter naar zoeken. Hetzelfde geldt trouwens voor bijvoorbeeld ontbijtkoek.

Wat je wel kunt eten voor meer energie

  • Een van de snelste, makkelijkste en gezondste opties is groente. Wortels zijn zoet, dus als je zin hebt in zoet, is dat een prima optie boordevol vitaminen. In de winter kun je het van rauwkost wel erg koud krijgen; kort geblancheerde groente is dan beter voor je.* Als je ze met een beetje (olijf)olie en zou eet, raak je er sneller door verzadigd. En heb je minder snel zin in snoep.
  • Fruit smoothie appel slaOok goed voor je zin in zoet: fruit. Bij voorkeur zo lokaal mogelijk en uit het seizoen. Dat betekent in de winter voornamelijk appels en peren. Wellicht in een smoothie, met kruiden en een beetje vet en eiwit (bijvoorbeeld noten). Fruit is makkelijker te verteren en minder verkoelend als je het even bakt. Eet bijvoorbeeld appels gebakken met een beetje boter en kaneel. Gedroogd fruit is ook gezond en eet makkelijk weg. Denk bijvoorbeeld aan dadels, maar ook aan rozijnen.
  • Met dat gedroogde fruit maak je ook zelf makkelijk en snel gezonde snacks. Er zijn talloze recepten voor repen, balletjes of koeken die met niets anders dan dadels worden gezoet. Denk ook aan muffins, cake, et cetera. De combinatie van gedroogd fruit en noten geeft je sneller een verzadigd gevoel. Een handje ongebrande en ongezouten noten is overigens ook een makkelijke en snelle snack.
  • Je kunt momenteel crackers en wafels kopen van allerlei verschillende (volkoren) granen. Beleg eens een quinoacracker met komkommer, hüttenkäse en een snuf peper. Of met verse geitenkaas, tomaat en plakjes appel. Ongezoete en ongezouten notenpasta’s zijn ook heel gezond als beleg, evenals houmous of avocado. En geschikt voor de stevige trek!
  • Hou je van hartig en ‘knagen’, dan is het een leuk idee om kikkererwten (uit blik, uitgelekt) te roosteren. Doe dat met je favoriete kruiden en je maakt je eigen borrelnoot! Je roostert ze ongeveer 20-30 minuten goed verspreid in de oven op 200 graden, met wat olijfolie en bijvoorbeeld wat paprikapoeder. Volop eiwitten, ijzer en vitaminen, en heel verzadigend. Hartig knagen kan ook met olijven en augurken.
  • Mocht je een ontzettende liefhebber van chocolade zijn, dan kan dat ook. Natuurlijk eet je het met mate, en als je het eet, kies dan voor de gezonde variant. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter. En rauwe cacao is het beste.

*In de zomer zijn schijven komkommer en (cherry)tomaten ook lekkere opties voor meer energie door een gezonde snack.

Banaan-en-wortelcakeRecept voor banaan-en-wortelcake

Met zelfgemaakte banaan-en-wortelcake zet je een gezonde ‘snack’ op tafel. Waarmee je extra fruit en groente binnen krijgt. Natuurlijk is deze cake ook geschikt als dessert. Zoek je echter een verantwoord tussendoortje, dan kun je hiermee uit de voeten. Meer energie door een gezonde snack!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!