Vers, puur en ‘schoon’ eten, daar streef je naar als je voor gezonde voeding kiest. Het is alleen niet altijd even makkelijk voor ‘schoon’ te kiezen, want wat is dat nu eigenlijk? Hoe kun je weten of er ongezonde toevoegingen in een product zitten of niet? Zijn alle e-nummers slecht of is het misschien toch niet zo zwart-wit? Hoe zorg je ervoor dat je weet wat je eet (e-numerologie)?

Liever zonder ongezonde toevoegingen

Loess

Soms kun je om praktische redenen niet al je ingrediënten vers inkopen. Je zit misschien in tijdnood, weet niet waar je iets kunt halen of hoe je het kunt bereiden. Dan ben je dus aangewezen op een bakje of potje en wil je wel graag weten of dat wat erin zit gezond is. Zodat je niet ineens allerlei ongezonde toevoegingen in je lichaam stopt. Bijvoorbeeld het heel onprettige aspartaam (E951) of MSG (E621).

Kies voor biologisch en lees het etiket

In 1e instantie is het handig om te kiezen voor biologisch. Op die producten zitten immers strengere normen wat bijvoorbeeld bestrijding, groeibevordering en toevoegingen betreft. Ook in die producten kunnen echter alsnog ongezonde dingen zoals veel suiker zitten. Dus ‘biologisch’ is niet je enige richtlijn als je bewust kiest. Je zult altijd goed de ingrediëntenlijst op het etiket moeten lezen zodat je weet wat je eet.

Er zijn ook ongevaarlijke e-nummers

serveerster

Om het nog ingewikkelder te maken: je hoeft ook niet voor alle e-nummers bang te zijn. Sommige bestaan namelijk uit iets heel ongevaarlijks, zoals E100 (curcumine). Om je een beetje te helpen staat hieronder een héél kort lijstje met een aantal van de ‘betere’ e-nummers. Zonder details, want dan wordt het een héél lang lijstje en die details kun je desgewenst vinden op het internet. Print het uit en bewaar het bij je boodschappenbriefjes, handig! 

E-nummers waar je eventueel wel voor kunt kiezen

Kleurstoffen: E100 (curcumine) – E101 (riboflavine) – E140 (chorofyl) – E160c (paprika extract) – E162 (bietenrood) – E163 (anthocyanine) – E170 (calcium carbonaat) – E172 (ijzer oxide)
Conserveermiddelen: E234 (nisine) – E260 (azijnzuur) – E270 (melkzuur) Over alledrie wordt wel veel gediscussieerd!
Antioxidanten: E306 (tocoferol extract) – E322 (lecitihine) – E330 (citroenzuur) – E334 (wijnsteenzuur) – E353 (metawijnsteenzuur) – E355 (adipinezuur)
Emulgatoren: E400 (alginezuur) – E417 (taragom) – E440a (pectine) – E470 (vetzuurzouten)
Antiklontermiddelen: E500 t/m E504 (natrium-, kalium-, ammonium- en magnesiumcarbonaat) – E551 (siliciumdioxide) – E558 (bentonite)
Glansmiddelen: E901 (bijenwas) – E902 (candelillawas) – E903 (carnaubawas)

Recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

ontbijtkoek

Ontbijtkoek is sprekend zo’n product vol e-nummers als je het in de gewone supermarkt koopt. Terwijl het soms wel heel snel en makkelijk kan zijn om te ontbijten met een koek die gewoon voor je klaar ligt. Maak het zelf met dit recept voor schone ontbijtkoek zodat je weet wat je eet (e-numerologie)’. Handig en heerlijk!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De lente is begonnen! Waarschijnlijk denk je nu al aan vakantie, het strand en bikini’s… Tegelijkertijd liggen de schappen in de winkels al maanden vol met paaseitjes. En doe je weer steeds vaker gezellig een borrel op het terras. De wereld om je heen barst dus van de heerlijke verleidingen. Verleidingen vol met suikers. En de vraag is of je daar echt lang en gelukkig door leeft. Het gevaar zit in een klein koekje!

Zoveel soorten suikers

Zonder dat je het weet, consumeer je ontzettend veel (geraffineerde) suikers. Nog afgezien van wat je zelf bewust aan suiker(s) toevoegt, zitten er in heel veel producten ‘verborgen’ suikers. Niet alleen in de zoete, ook in de hartige. Er zijn ook zoveel soorten, dat je ze bijna niet meer allemaal in de gaten kunt houden. Ik schreef al eerder over het belang van ongeraffineerde suikers, omdat dat een belangrijk thema is.

Suikers beïnvloeden de emoties

Suikers beïnvloeden ook hoe je denkt en hoe je je voelt. Dat komt doordat geraffineerde suikers een slechte invloed hebben op je darmflora, en daarmee dus op je gemoed. Er wordt ook hier in het Westen steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor de sterke relatie tussen de darmen en de hersenen. (In het Oosten wisten ze dat overigens al lang, maar goed). Het gaat dan vooral om de aanmaak van hormonen, o.a. van de hormonen die je emoties bepalen.

Zelfbeheersing: een moeilijk ding

De meeste mensen zijn mede daarom heel vatbaar voor de verleiding van de zoete smaak van suikers. Dat smaakt naar meer, dat is nu eenmaal zo in je natuur ‘ingebakken’. Het gevaar zit in een klein koekje: als je er eenmaal aan begint, kun je moeilijk stoppen. Daarnaast spelen er allerlei andere dingen mee. Zoals groepsdruk (even gezellig een drankje / taartje / borrelhapje meedoen) en emoties (snoepen uit verdriet of verveling). Zelfbeheersing als het om suikers gaat, is dus best moeilijk.

Kies en eet bewust 

Gelukkig kun je best ‘afkicken’ van suikers. Zo lang je maar bewust kiest en eet. Daarvoor is het belangrijk dat je goed elk etiket leest. Zodat je kunt gaan voor een product waar minder suikers in verwerkt zijn. Waardoor je lichaam daar aan went en beter leert omgaan met je energie. Nog beter is het natuurlijk om alles vers en onbewerkt in te kopen en zelf te bereiden. Ook kun je anderen vragen je te helpen minder suikers te eten. En als je een emotie-eter bent, kan een dagboek bijhouden je inzicht geven en bewuster maken.

Gebruik natuurlijke vervangers

Zelfs als je af en toe een lekker dessert bereidt of een mooie taart bakt, kan dat prima met natuurlijke vervangers van geraffineerde suikers. Je kunt zelfs een hele high-tea verzorgen met gezond gezoete producten! Er zijn echt volop mogelijkheden, dat zie je alleen al aan het recept verderop in deze Proeverij en de recepten op de VoedjeVrij website. Wees creatief en probeer van alles uit, dan boost je je lichaam en je gezondheid!

Chocolademousse van fruit en noten

Recept voor chocolademousse met fruit en noten

Het is bijna Pasen! Tijd voor chocolade en gezelligheid, maar dan op de gezonde manier. Je maakt deze chocolademousse met fruit en noten. Zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Zelfs de honing is optioneel! En als je niet tegen chocolade kunt, staat er een variatietip in dit recept. Voor iedereen geschikt dus! :)

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Lentekriebels! De eerste voorjaarsbloemen staan in bloei, de eerste lammetjes zijn geboren en de eerste strandtenten zijn open. Het is langer licht, de zon lokt je naar buiten, en iedereen lijkt vrolijker. Of toch niet iedereen…? Tegenover al die blijheid staat dat nog steeds best veel mensen ziek zijn of nu al last hebben van hooikoorts. En het is eigenlijk nog winter. Hoe zorg je dat je fit aan dit nieuwe seizoen begint en hoe houd je je weerstand op peil in de lente?

Snif, snif, snotter, snotter

Hoewel de natuur al op springen staat en de eerste bloesems zelfs al te zien zijn, is het nog winter. Met de bijbehorende koele ochtenden, avonden en koude nachten. Ook al schiet de thermometer naar verrassend hoge temperaturen overdag; het wordt nog wel vroeg donker. En daar is je lijf op ingesteld. Dat heeft tijd nodig om ‘te ontwaken uit de winterslaap’. Om zich aan te passen aan het komende seizoen. Om de pot met weerstand weer aan te vullen.

Opwarmen van binnen uit

ketels

Natuurlijk is het heerlijk om zonlicht bij te tanken zodra dat kan. Vitamine D is superlekker voor je lijf en je weerstand. Dus ga zeker naar buiten, zoveel als je kan (dat geldt overigens in elk seizoen). Maar help je lijf wel door het op te warmen van binnen uit. Met iets meer verwarmende voeding dan verkoelende. Daar heeft het nog steeds behoefte aan; de tijd voor sapjes en rauwkost komt later wel.

Thermische werking van voeding

Van oude voedingsleren zoals die uit het oosten (bijvoorbeeld Ayurveda, macrobiotiek en Traditioneel Chinese Voedingsleer), leer je dat voeding ook een thermische werking heeft. Het gaat niet alleen om eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines of mineralen. Het gaat ook om smaak en (jouw) balans; hoe en wat jij goed kunt verteren, welk effect bepaalde voeding op jou heeft, dat soort zaken. En dus ook om de verwarmende of verkoelende werking. Al die factoren bepalen mede hoe jouw voeding jouw weerstand op peil houdt.

Toverwoorden: variatie en balans

quote

Nu is het niet zo dat je in de winter alleen verwarmende voeding (zoals kaneel of lamsvlees) mag eten. Of in de zomer alleen verkoelende (zoals yoghurt of bladgroenten). Je hebt beide nodig in de juiste balans. Een beetje meer van het ene als je het koud hebt en een beetje meer van het andere als je het warm hebt. Wat dus ook afhankelijk is van het seizoen. En zoals altijd is variatie het andere toverwoord: eet altijd zo divers mogelijk om je weerstand te boosten!

Je weerstand op peil in de lente – overige tips

Wat kun je nog meer doen naast de zon opzoeken (met je jas aan), nog steeds iets meer verwarmende dan verkoelende voeding eten en voldoende variëren? Het weer en alles wat opnieuw ‘begint’ nodigen jou ook uit om in beweging te komen. Maak lange wandelingen buiten en pak iets nieuws op, bijvoorbeeld een nieuwe hobby. Bel een oude vriend(in) weer eens op en spreek iets af. Nieuwe plannen zijn welkom in de lente, zo lang je ook je rust nog even bewaakt!

Speciale lentegoud omelet

eieren

Oké, het duurt waarschijnlijk nog even voor je de 1e asperges kunt kopen, maar… Alles loopt dit jaar een beetje voor. Dus misschien spot je al asperges aan het eind van deze maand! En die zijn zó gezond! Ze kunnen je o.a. helpen griep te voorkomen, vanwege het sterke ontgiftende antioxidant glutathion. Daarom deze maand alvast een speciale ‘lentegoud’ omelet, die ook geschikt is als ontbijt.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Als een van je goede voornemens is om dit jaar gezonder te eten, is het allerbelangrijkst dat je meer groenten consumeert. En dat je daarin zoveel mogelijk varieert. Dus dat je niet alleen de groenten eet die je altijd al at, maar veel meer verschillende soorten. Dat kan best uitdagend zijn, want je hebt zo je voorkeuren en ‘vaste patronen’. Je kiest al snel weer voor groenten die je kent, lekker vindt en waarvan je weet hoe je ze moet bereiden. Die gewenste variatie is dan ook al snel weer ver te zoeken… Hoe eet je toch met gemak meer groenten?

Wat de boer niet kent…

Natuurlijk ben jij niet zo iemand die nooit iets nieuws uitprobeert… toch? Je hebt al interesse in gezonde voeding, anders lees je dit artikel niet. Je weet waarschijnlijk ook heel goed dat veel verschillende groenten eten daarbij hoort. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak probeer je een voor jou nieuwe groente uit? Als je een week (of zelfs een maand) zou gaan turven; hoeveel groenten zitten er dan tussen die je eigenlijk zelden uitkiest? Of nog nooit gegeten hebt? 

Houd het simpel

Om iets nieuws uit te proberen, hoef je niet meteen ‘hardcore’ het moeilijkste van het moeilijkste uit te kiezen. In de sectie ‘vergeten groenten’ kun je bijvoorbeeld gaan voor schorseneren, maar het is nou niet echt super makkelijk om die te bereiden… Dan is kiezen voor pastinaak of aardpeer een stuk simpeler. Overigens zijn die vergeten groenten wel mooi om mee te starten als je meer wilt gaan variëren. Ze hebben voorheen waarschijnlijk niet wekelijks op je boodschappenlijstje gestaan en zijn wel super gezond.

Kies voor seizoensgroenten

Wat het kiezen voor de ‘juiste’ groenten en variëren ook makkelijk maakt, is de regel: eet lokale seizoensgroenten*. Dat scheelt voor je portemonnee, want wat nu hier groeit, is goedkoper dan wat van ver komt of speciaal gekweekt moet worden. Daarnaast scheelt het voor je gezondheid, omdat wat nu hier groeit ook nu hier goed voor je is. Een tomaat bijvoorbeeld… Nu heus heel lekker en gezond in een warm land, maar waterig en te verkoelend in ons land. En hoewel het misschien lijkt alsof je in de winter in Nederland weinig kunt variëren is, valt dat nog best mee!

Abonnement op maaltijdbox

Eventueel kun je je ook abonneren op een maaltijdbox. Lees daarover desgewenst eerst dit vorig jaar geschreven artikel (de prijzen zijn waarschijnlijk ondertussen iets gestegen). Er zijn boxen waarin je alleen groenten uit het seizoen aantreft, zoals die van Willem & Drees (biologisch). Sowieso bepaal je met zo’n box niet zelf welke groenten erin zitten, dus ga je vaak automatisch meer variëren. En… er zitten vaak bijzondere en vergeten groenten in. Met bijbehorende recepten, dus daarmee maak je het jezelf makkelijk!

Een laatste tip: stop je groenten overal in. Eet ze bij het ontbijt, bij de lunch en bij het diner; dat kan! In een pannenkoek, in een taart, in een soep, zelfs in muffins kun je groenten verwerken… Ook dat helpt je met gemak meer groenten te eten! 

*PS: mail me even als je een overzichtelijke en uitgebreide seizoenskalender wilt ontvangen. 

Stamppot pompoen en ander ‘groen’

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is 2019, woehoe! Dit is het moment om weer lekker fris ergens aan te beginnen. Denk aan het opschonen van je lijf met gezonde voeding en beweging. En ook je hoofd met positieve gedachten en de juiste prioriteiten. Heerlijk toch, om helemaal ‘vernieuwd’ het jaar te starten? Grijp je kans en ga volop aan de slag!

Kerstkilo’s en bierbuiken

Misschien heb je je tijdens de feestdagen ernstig misdragen. Heb je tonnen ongezonde voeding naar binnen gepropt en liters alcohol gedronken. Heb je recent in de spiegel gekeken en gedacht “Oei… oei, oei…”. Of ben je van al dat gefeest en al die gezelligheid een beetje moe geworden. En heb je behoefte aan tijd voor jezelf.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gelukkig is het nieuwe jaar net begonnen en kun je superschoon starten in 2019. Zo’n nieuw jaar is daar immers het ideale moment voor! Nieuwe ideeën, nieuwe plannen, een ‘nieuwe versie van jezelf’; het kan nu allemaal. Ga ervoor zitten en bedenk waar je mee wilt beginnen…

Schoon lijf – voeding en beweging

Je lijf is waarschijnlijk het makkelijkst om aan te pakken. Door slechts een paar aanpassingen te doen in je voeding en door meer te gaan bewegen, zet je al de belangrijkste stappen. Detoxen (ontgiften) is eigenlijk een ‘overdreven’ woord; reinigen is reëler, maar je snapt wel wat er bedoeld wordt. Je krijgt je lichaam er lekker schoon door; rotzooi eruit, gezonde voeding erin. Begin met zelf koken, in plaats van met pakjes en zakjes. In zulke kant-en-klaar producten zit vaak veel suiker, zout of vet. En ze bevatten geen verse groenten, terwijl die voor een schoon lijf juist zo belangrijk zijn!

Bewegen kan ook altijd anders, meer of beter. Als je bijvoorbeeld nu alleen maar een korte lunchwandeling maakt; voeg dan wat krachtoefeningen toe. Dat kan ook thuis. Ben je al groot fan van gewichtheffen; voeg dan eens een rustige yogales toe. Of een wandeling in de buitenlucht. Beweging is altijd goed voor je; mits je op jouw grenzen let, beweeg je zelden te veel, eerder te weinig. En als je het lastig vindt vol te houden in je eentje, zoek dan gezellig een maatje op. Jullie kunnen elkaar dan motiveren op de momenten waarop een van jullie eigenlijk wil afhaken. 

Schoon hoofd – mediteren, slapen en digitaal detoxen

Je hooft opschonen, dat vraagt misschien wat meer ‘overtuiging’ en discipline. Dat mediteren gezond is, dat heb je ondertussen vast al wel meegekregen. Het staat regelmatig in de krant, in allerlei bladen en er zijn talloze apps voor. Mediteren helpt je omgaan met weerstand (van jezelf, maar ook van anderen), met onprettige gedachten, met pijn in je lijf, met prioriteiten stellen, met van alles eigenlijk. Begin klein, met een paar minuten per dag, dan kun je later altijd nog ‘uitbreiden’.

Daarnaast is slapen essentieel voor een ‘schoon hoofd’. Dat is letterlijk het geval: door goed en diep te slapen ruimen je hersenen hun rommel op. Als je weinig of slecht slaapt, krijgen ze daar de kans niet voor. Overdag zijn ze immers de hele dag in actie, dus alleen als je echt slaapt, kunnen zij schoonmaken. Mediteren heeft overigens een gunstig effect hierop, dus dat is nog een reden om daarmee te beginnen.

Om je slaapkwaliteit te bevorderen, is het onder andere belangrijk dat je ’s avonds laat minder prikkels krijgt. Bijvoorbeeld doordat je je telefoon ruim een uur voor je naar bed gaat weg legt en helemaal niet meer bekijkt. Digitaal detoxen kan op allerlei manieren; dit is de ‘makkelijkste’ eerste stap… en voor de meesten al tamelijk uitdagend ;p

Aan de slag

Als je met deze simpele tips aan de slag gaat, ben je al lekker op weg met een ‘schone’ start. Maak het jezelf niet te moeilijk; begin klein en ga er in de loop van het kwartaal mee verder. Vertel de mensen om de heen wat je probeert te doen, zodat zij je kunnen steunen. En gebruik alle hulpbronnen en hulpmiddelen die er zijn; je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Alvast veel plezier! 

Gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

Deze gezonde maaltijdsoep bomvol groenten past prima bij een superschone leefstijl. Je kunt hem ’s avonds maken en als diner gebruiken. Wat je overhoudt, is lekker en voedzaam als ontbijt (ja, dat kan!) of lunch en hoef je dan alleen nog maar even op te warmen. En je hebt er maar 1 pan voor nodig. Simpel, snel en ontzettend praktisch dus! 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De feestdagen staan voor de deur. De verleidingen om je heen zijn dus groot: volumineus eten bij anderen, snoepgoed in de winkels, de oliebollenkraam… Hoe blijf je deze uitdagingen de baas terwijl je wel lekker geniet van deze bijzondere tijd? Deze feestdagen special staat vol tips voor je. Zowel op het gebied van voeding als van de andere valkuilen waar je in kunt stappen.

Feestdagen special tip 1: geniet met mate

BuffetHet is ontzettend verleidelijk toe te geven aan alle uitdagingen die deze maand op je pad komen. Je draagt toch een dikke wintertrui en hoeft voorlopig niet in je bijna blootje op het strand te liggen. Hoewel trainers in de sportschool steeds blijven roepen “De zomer staat voor de deur” weet je dondersgoed dat dat nog wel even duurt… Dus waarom zou je niet overstag gaan en je vol stoppen met lekkers?

Omdat dat simpelweg niet goed voor je is. Natuurlijk kun je genieten van allerlei lekkernijen. Maar doe dat dan met mate. Je hoeft niet meteen 5 oliebollen naar binnen te proppen, een of twee is immers ook lekker. Die chocoladeletter kan ook in delen, je kunt bij je gastvrouw ook om een klein bakje ijs vragen, et cetera. Je lichaam (vooral je spijsvertering) zal blij met je zijn en je belonen door niet meteen op te blazen (suikers) en uit te dijen.

Feestdagen special tip 2: wees lief voor jezelf

Lief hartje kerst snoepAls er een maand is, waarin je jezelf af en toe wat extra’s mag gunnen, is het deze maand wel. Misschien leveren de feestdagen jou enige stress op: je ziet meer familieleden dan je eigenlijk leuk vindt, je maakt meer eten voor meer mensen dan je zou willen, enzovoorts. Vooral voor (jonge) vrouwen met een gezin is deze maand soms erg uitdagend wat hun sociale verplichtingen betreft.

Als dat ook voor jou telt, zet daar dan iets leuks voor jezelf tegenover. Beloof jezelf bijvoorbeeld dat je in januari een weekend weg mag met je man of beste vriendin. En plan dat alvast in jullie agenda in. Of dat je tussendoor een dagje naar de sauna mag en een lekkere massage mag nemen. Wees kortom een beetje lief voor jezelf, vooral als je al heel veel ‘moet’. Geef jezelf dat klopje op je schouder!

Feestdagen special tip 3: maak het makkelijk

Groep aan tafelOok als je wel heel erg van koken voor grote gezelschappen of samenzijn met al je tantes en ooms houdt, kun je het jezelf makkelijk maken. Wanneer je als gastvrouw of -man de hele avond in de keuken staat, is dat immers minder gezellig voor je gasten. En wanneer je de hele avond van jezelf je aandacht over alle familieleden moet verdelen, leg je jezelf onnodig (te) veel druk op.

Dus maak het jezelf makkelijk. Door gerechten uit te kiezen die je al eerder kunt bereiden en alleen nog in de over hoeft te schuiven. Of door alle gasten te vragen een deel van het menu te verzorgen. Zodat je meer tijd over houdt voor gezelligheid aan tafel.
En maak voor jezelf vooraf al een keuze bij grote gezelschappen. Als je bijvoorbeeld een tante al lang niet hebt gezien, kies je er bewust voor meer tijd aan haar te besteden dan aan een ander. Of als je je al een beetje moe voelt, kies je voor iemand met wie je lekker makkelijk kletst en een keer niet voor de oom die ‘zwaar op de hand is’.

Zo houd je de feestdagen heel gezond en gezellig. Geniet ervan; daar zijn ze voor!

 

Spijs met een jasje (of banketstaaf ‘anders’)

Recept voor spijs met een jasjeTijdens de feestdagen is ‘iets met spijs’ leuk om te serveren. Maar ja… niet echt gezond… Gelukkig heb ik een bijzonder recept voor je voor spijs met een jasje (of banketstaaf ‘anders’)! Snel en simpel; in een mum van tijd klaar zo lang je de voorbereidingstip niet over het hoofd ziet!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Fermenteren is hot and happening. Als je interesse hebt in gezonde voeding, heb je er vast al van gehoord. De voordelen voor je darmen zijn groot en de mogelijkheden eindeloos. Je kunt steeds meer gefermenteerde voeding kopen, maar zelf maken is natuurlijk gezonder en leuker. Alleen… dat duurt soms zo lang… Tenzij je aan de slag gaat met supersnel fermenteren met de pickle-pers!

De gezondheidsvoordelen van fermenteren

Hoewel het nu een ‘hype’ is, bestaat fermenteren al eeuwen. Denk maar eens aan zuurkool, bijvoorbeeld. Veel van de oude kennis komt nu gelukkig weer terug.

Gefermenteerde voeding is namelijk niet alleen heel vitaliserend, maar ook heel smakelijk!
Door te fermenteren ontstaat vaak de vijfde smaak ‘umami’, bijvoorbeeld bij shoyu en tamari. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je precies fermenteert. Je kunt ook juist de zure of zoute smaak extra waarnemen in gefermenteerde voeding.

MisosoepBij het fermentatieproces geef je goedaardige bacteriën (en schimmels, gisten en enzymen) de kans voeding ‘voor te verteren’. De ‘beestjes’ transformeren als het ware de voeding en dat is fijn voor je darmflora en je spijsvertering. Die hoeven daardoor namelijk iets minder hard te werken.

De bacteriën creëren ook nieuwe voedingsstoffen; de voedingswaarde van je product gaat dus omhoog. En wat vooral vroeger van belang was: je voeding blijft langer houdbaar. Als je een voorstander bent van duurzaamheid, kun je fermenteren ook eens vanuit dat oogpunt uitproberen.

Fermenteren: wat en hoe

Vooral harde groenten kun je goed fermenteren, bijvoorbeeld kool, wortel, ui en biet. Nu in het seizoen en ook lekker om te doen: pompoen. Je kunt echter ook heel prima zachte groenten zoals een komkommer fermenteren. Doe het dan alleen wel korter.

Bij het fermenteren is het belangrijk dat je begrijpt: hoe langer, hoe sterker (en vaak zuurder) de smaak. Zuurkool bijvoorbeeld laat je vrij lang fermenteren om die specifieke smaak te krijgen. Als de omgeving warmer en natter is, gaat het proces sneller.

Fermenteren duurt lang

Je hebt waarschijnlijk niet altijd zin en tijd om steeds weer weken lang op het fermentatieproces te wachten. Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk en als de maaltijd binnen no time op tafel moet staan, schiet fermenteren er al snel bij in.

Begrijpelijk, maar ontzettend zonde! Je wilt immers echt wel heel graag je gezondheid en je darmflora boosten. Je gunt jezelf natuurlijk die extra enzymen en energie. En die bijzondere smaken, die haal je ook niet uit een potje… Wat nu?

Supersnel fermenteren met de pickle-pers

Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing: supersnel fermenteren met de pickle-pers! Peter van Berckel, ook wel bekend als ‘Fermenpeer’ geeft er workshops over en beschrijft het als volgt:

Fermenpeer“In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van een pickle-pers gemaakt. De pers zet gezouten groenten onder druk om een snelle verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt slechts een paar uren tot enkele dagen. Je hoeft dus niet weken op resultaat te wachten! Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerecht.”

“Een voordeel is dat er voor deze wijze van fermenteren relatief weinig zout wordt toegevoegd, meestal 2% van het groentegewicht. Doordat het zoutgehalte laag is, zijn dit geen fermentaties om langdurig te bewaren. Je maakt ze vers en bewaart ze een aantal dagen tot een paar weken in de koelkast.”

Deze simpele techniek; groenten en zout in een pers stoppen en even wachten, kan jij ook toepassen. Zo’n pickle-pers is dus superhandig om binnen enkele uren (of dagen) een heel knapperig en extra gezond groentegerecht(je) op tafel te zetten!

Recepten met snelle groente-pickles uit Japan

Peter heeft trouwens net een prachtig kookboek geschreven: ‘Tsukémono: snelle groente-pickles uit Japan.’ Voor wat “Oosterse alchemie in de keuken, met een beetje zout als het magische ingrediënt.” Cadeautip voor de feestdagen?

 

Komkommerpickle

KomkommerpickleOok als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pickle-pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De herfst is van nature een seizoen waarin je langzaam aan weer ‘naar binnen keert’. Na de uitbundigheid en warmte van de zomer, is het dus tijd voor rust en kalmte. Net als in de natuur. Voor sommigen een verademing, voor anderen een tijd van snot en somberheid… Hoe blijf je topfit in het herfstseizoen?

Guur weer, bladverlies en snot

Heb je er last van dat de dagen steeds korter worden? Dat de wind je van je fiets blaast en de bomen hun bladeren laten vallen? Word je daar somber en neerslachtig van? En heb je ook nog eens last van kilo’s snot? Dan ben je zeker niet de enige!
Dit seizoen met steeds meer kou en steeds minder zon doet een stevig beroep op je weerstand. Terwijl die vaak juist keldert, omdat je zo lang mogelijk in je ‘summer flow’ blijft hangen… Met (te) dunne kleding, lange avonden en verkoelend eten en drinken.

De vicieuze cirkel bij deze seizoenswisseling 

Blije vrouwen zomersWat kun je doen aan de uitdagingen van het herfstseizoen? Het is niet gek dat je vasthoudt aan je zomergevoel. Omdat zon en warmte een bewezen positief effect hebben op je humeur. Hoe beter je humeur, hoe energieker je je voelt en hoe beter je weerstand.
Het is echter een feit dat de zomer voorbij is en het beter voor je is als je daar je gedrag op gaat aanpassen. Voor je lijf en uiteindelijk ook voor je geest is het gezond om te ‘wisselen van seizoen’. Heel bewust, in kleine stappen. Zodat je je energie en weerstand juist kunt behouden.

Op zoek naar andere zonnestralen 

Herfst mooi bladHoe kun je dat doen, dat wisselen van seizoen? Voornamelijk door op zoek te gaan naar ‘andere zonnestralen’. De mooie kanten van de herfst. :)
Maak bijvoorbeeld een lange boswandeling, want de bladeren krijgen eerst schitterende kleuren voor ze gaan vallen. En het barst binnenkort van de paddenstoelen, in alle soorten en maten. Bovendien is een boswandeling een weldaad voor je (onrustige) geest… en geeft je tijd om tot bezinning te komen.
De natuur ruimt op en dat kun jij ook doen. Je huis opruimen, of gewoon 1 kamer, brengt letterlijk en figuurlijk ruimte. Door afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt of dingen een andere plek te geven, kom je ook tot rust. Wederom met bewezen positief effect op je humeur!

Verwarmende voeding voor je weerstand 

Een andere belangrijke tip, zeker tegen snot: eet minder verkoelende en meer verwarmende voeding. Je lichaam moet harder werken -de oven hoger opstoken- voor energie. Daar kun je het mee helpen. Door minder smoothies, salades en zuivel te consumeren en meer thee, stamppot en soep. Warme producten dus!
En last but not least: het is oogsttijd! De mooiste producten die voor dit seizoen extra voedzaam zijn, komen nu van het land. Je kunt je weer helemaal uitleven met pompoenen, paddestoelen, appels, etc. Die waren er niet in de zomer… dus geniet!

 

Koekjes met kastanjemeel

Koekjes met kastanjemeelOm nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wist je dat thee je kan helpen om te ontspannen? Niet alleen omdat een kopje thee drinken een gezellig en ontspannend ritueel kan zijn, maar ook omdat er letterlijk ontspannende stoffen in sommige theeën zitten!

Te druk om te drinken

Ben je vaak zo druk dat je vergeet genoeg te drinken op een dag? Of dat je zelfs voor ‘oppeppende’ dranken zoals koffie of energiedrank kiest? Waardoor je je lichaam eigenlijk alleen maar nóg minder energie geeft? Herkenbaar (op dat van die koffie en energiedrank na dan…)!

Veel (water) drinken is belangrijk 

Water in glasHet is belangrijk om veel te drinken, en dan bedoel ik geen alcohol, energiedrank of koffie, maar vooral water. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, je hersenen en spijsvertering om dingen te verwerken en om je energie op peil te houden.

Als je onvoldoende water drinkt, droogt de boel op en uit. Letterlijk. Terwijl je alles juist wilt laten ‘stromen’, want dat is gezond. Zowel je afvalstoffen (ja, ik heb het over plassen) als je energiebanen willen stromen. Zonder voldoende water lukt dat niet.

Wat als je niet van gewoon water houdt 

Misschien houd je niet zo van gewoon water drinken. Omdat je dat saai vindt of zelfs niet lekker. Gelukkig zijn er dan allerlei andere mogelijkheden. Zoals water met stukjes fruit en kruiden, water met gepureerd fruit of allerlei sappen en smoothies met veel water als basis.

En natuurlijk is er thee. Dat is water met smaak bij uitstek! Echte thee wordt gemaakt van de theeplant (Camelia Sinensis). Dat zijn dus alleen de witte, gele, groene, zwarte, Oolong en Pu-Ehr theeën (het verschil zit ‘m in de bewerking). ‘Thee’ gemaakt van kruiden, bloemen, specerijen etc. heet eigenlijk infusie… en is net zo lekker en gezond.

Thee als middel om te ontspannen 

Thee ChineesEr zijn theesoorten waarin als leuk extraatje ontspannende stoffen zitten. Theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu) gaf mij bijvoorbeeld Amber Gaba (Oolong) thee, een van haar favorieten. Zij ontspant lekker nadat ze deze thee gedronken heeft, omdat Gaba de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel vermindert. Dat helpt je dus ook beter en dieper te slapen! ***Deze thee komt aan bod tijdens de Healthy High-Tea. Als je daarbij bent, kun je het zelf ervaren.***

Daarnaast is thee drinken van oorsprong en in vele andere culturen bedoeld als moment om even lekker te ontspannen. Met fijn gezelschap, iets kleins te eten (of best veel, zoals bij traditionele high-teas) en mooi servies. Probeer dat af en toe zelf ook zo te doen, dan kom je heerlijk tot rust!

 

Ananas Senchade (Tea Soda)

Ananas Senchade (Tea Soda)Dit recept voor Ananas Senchade komt van theesommelier Karin Kamman van Santhee(.nu). Het is een recept voor Tea Soda, dus gemaakt met bruisend bronwater. Zonder suiker of andere kunstmatige zoetstoffen; puur natuur. Eenvoudig te maken met maar een paar ingrediënten, waaronder thee. Het proberen waard!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Jaaaaa, het is feest! Dus het is tijd voor feestrecepten! Natuurlijk gezond en verantwoord, maar oh zo lekker! Heb jij ook een feest in het verschiet, mis dan deze recepten niet ;p

Nicecream; gezond ijs!

“IJs is toch niet gezond?” hoor ik je denken. Normaal gesproken meestal niet nee, maar… er is al een tijdje iets heel leuks gaande in foodieland. Zeker voor ijsliefhebbers zoals ik. Namelijk: nicecream maken; ijs op basis van bevroren bananen. En als je niet van bananen houdt in je ijs, kan het ook anders. Héérlijk bij dit warme weer, en volledig verantwoord. Echte feestrecepten dus!

Nicecream van bananen, ander fruit, avocado of cashewnoten

Nicecream: gezond ijsIn deze feestrecepten gebruik je bananen, die zorgen voor een mooie structuur en voor een zoete smaak. Je kunt echter allerlei soorten bevroren fruit gebruiken, dus ook bijvoorbeeld aardbeien. Die zijn wel wat wateriger dan bananen, dus voeg dan minder ‘melk’ toe. Probeer maar wat uit (tip: probeer eens iets met bevroren avocado!). Als je kiest voor minder zoete vruchten, kun je eventueel wat ahornsiroop, honing of (ontpitte) dadels toevoegen voor extra zoet. Geweekte cashewnoten (i.p.v. bananen) zorgen trouwens ook voor een heerlijk romige substantie!

Als de bananen niet in hun geheel in je vriezer passen, kun je ze eerst in stukjes snijden en dan die stukjes invriezen. Zulke stukjes bevroren banaan zijn eigenlijk altijd wel handig om te hebben, ook voor smoothies, pannenkoeken en gebak bijvoorbeeld. Voor die momenten waarop je net even geen banaan in huis hebt en wel zin in zoiets lekkers.

Ook zonder blender of keukenmachine nicecream maken

Heb je geen blender (of keukenmachine) of kan jouw blender die bevroren brokken eigenlijk niet zo goed aan? Dan gebruik je de ingrediënten vers; snijd ze zo klein en fijn mogelijk, pureer ze (met een staafmixer of desnoods een vork) zo goed mogelijk en vries het mengsel daarna in. Het duurt dan wel een paar uur voor je echt ijs hebt en tussendoor moet je misschien af en toe roeren, maar het is net zo lekker!

Hier vind je de basis-ingrediënten en een hele reeks variatiemogelijkheden (inclusief tip voor zelfgemaakte chocoladesaus). Voor heerlijke feestrecepten!

Choco-noten-reep

Soms wil je wel eens wat anders feestelijks serveren dan taart. Omdat dat bijvoorbeeld te zwaar op de maag ligt tijdens hele warme dagen. Namelijk iets wat makkelijk en snel te maken is, wat licht en luchtig is en wat je in kleine porties kunt uitdelen (of toch in grote… ;p). Dan is zoiets als een reep met gepofte ingrediënten, die je niet hoeft te bakken en in allerlei formaten kunt snijden handig!

Reep met quinoa of rijst en met cashewnoten- of andere notenpasta

Hoewel het heel ‘hip’ is, kun je nog niet overal gepofte quinoa kopen. Als dat het geval is, kun je ook kiezen voor gepofte rijst. Of zelfs voor gepofte spelt, al zijn die ‘korrels’ wel wat groter en niet glutenvrij. Mocht je ook niet aan cashewnotenpasta kunnen komen, dan kun je voor amandelpasta of pindakaas gaan. Let er dan wel op dat je een ongezoete variant koopt. Zelf noten weken en in de blender tot een pasta malen is natuurlijk ook een optie. Voeg dan eventueel wat kokosvet toe om de pasta meer smeuïg te maken.

Variaties volop qua choco-noten-reep, zoals meer choco dan noten…

Choco-noten-reepDe hoeveelheden in dit recept zijn slechts richtlijnen. Als je een ‘meer choco dan noten’-reep wilt, voeg je meer chocolade toe. Of andersom. Als je erg van zoet houdt, voeg je meer ahornsiroop (of dadels) toe. Qua garnering kun je ook alle kanten op. Strooi geraspte kokos over de repen, of amandelschaafsel, of rozijnen, of wat jij dan ook mooi vindt staan. Als je aan eetbare bloemen kunt komen, is dat helemaal het summum! Leef je uit!

Hier vind je de ingrediëntenlijst waar je wederom allerlei kanten mee op kunt en de lekker simpele bereidingswijze.

 

Ben jij benieuwd naar gezonde alternatieven die je tijdens een gezellige high-tea zou kunnen gebruiken? Kom dan naar mijn Healthy High-Tea!

Met lekkere thee en verschillende hartige en zoete hapjes. Alleen in augustus en september 2018 met feestelijke korting! Mail me snel als je je plaats op de gastenlijst wilt reserveren!

Drankjes met fruit

Drankjes met fruitMet deze drankjes kun je op een feest ook iets gezonds te drinken aanbieden. Je bepaalt zelf hoe gezond precies: als jij er een scheut alcohol aan wilt toevoegen, dan kan dat natuurlijk. Het is echter niet nodig, ook zonder zijn deze drankjes al heel lekker en leuk (en gezonder)!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!