Recept voor kruidig koek ontbijt

kruidig koek ontbijt

Wat is er feestelijker dan ontbijten met… koek! Met dit recept voor een kruidig koek ontbijt (vegan) maak je genoeg om ook wat weg te kunnen geven. De koek is gluten- en zuivelvrij, wat hem geschikt maakt als ontbijt. Als je dat wilt, verlaag je de hoeveelheid ongeraffineerde suiker om de koek nog gezonder te maken of als je niet zo van zoet houdt. Ook geschikt als lekkere snack of toetje…

Variatietips voor het kruidig koek ontbijt

Het recept is voor een vrij ‘basic’ variant van het kruidig koek ontbijt. Je kunt de koek of koeken natuurlijk altijd pimpen met allerlei leuke toppings. Denk bijvoorbeeld aan gesmolten pure chocolade, waar je stukjes chocolade, gedroogde vrucht of noot in duwt. Zulke ingrediënten kun je ook in het deeg verwerken, let er dan op dat je wat extra vocht toevoegt.

Ingrediënten van de basis variant

 • (glutenvrij) havermeel, 180 gram
 • boekweitmeel, 150 gram
 • kokosbloesemsuiker, 75 gram
 • koekkruiden, 3 eetlepels
 • (wijnsteen) bakpoeder, 3 theelepels
 • zout, een snufje
 • gesmolten kokosolie (of roomboter – niet vegan), 110 gram
 • 1,5 theelepel vanille-extract
 • 4,5 eetlepels kokosmelk (of sojamelk)

Bereidingswijze kruidig koek ontbijt

 1. Verwarm je oven voor op 175 graden en maak ondertussen het deeg. Meng daarvoor eerst de droge producten met elkaar. Voeg daarna de gesmolten kokosolie en het vanille-extract toe. Kneed dit goed door elkaar (met de hand of een keukenmachine).
 2. Voeg vervolgens rustig aan, één voor één de lepels kokosmelk toe en kneed nog even verder. Er mag een mooie ‘bal’ ontstaan. Als je deeg te droog is, voeg je nog wat kokosmelk toe. Vind je het juist te nat en plakkerig, voeg dan wat boekweitmeel toe.
 3. Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en verspreid het deeg er tamelijk plat over (ongeveer 1,5 – 2 cm dik). Eventueel in een mooie vorm of een paar mooie vormen, zodat je wat weg kunt geven. Bak de koek(en) in zo’n 15 a 20 minuten mooi bruin en laat ze afkoelen buiten de oven voor extra knapperigheid.Bewaaradvies: in een afgesloten (luchtdicht) bakje blijft alles lekker knapperig.

Over mijgroente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!