Je geeft een feest en wilt graag óók gezonde hapjes aanbieden, maar welke? 

Koekjes, chips en bittergarnituur heb je al klaar staan. Dat zit in je ‘vaste assortiment’. Nu gezonde voeding zo hip, hot en happening is, ben je echter ook op zoek naar wat gezonde variatie. Naast de standaard snacktomaatjes, lijkt het je leuk wat anders te serveren. Dat vind je alleen nog best lastig. Waar vind je inspiratie, wat zijn gezonde hapjes geschikt voor feestjes?

Kies eerst of je de gezonde hapjes inkoopt of zelf gaat maken.

Als je ze inkoopt, zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden. Gezonde voeding is immers een (blijvende) trend. Ook in de ‘gewone’ supermarkt kun je daarvoor terecht. Bijvoorbeeld in het biologische schap, wat je meestal vindt in de buurt van het schap voor speciale diëten. Vind je de keuze daar toch niet reuze? Bezoek dan een biologische winkel. Het assortiment gezonde hapjes is daar nog vele malen groter. Kies bijvoorbeeld voor chocolade met minder of geen suiker. Of voor bijzondere toastjes met lekkere smeersels. Of voor olijven en geitenkaas. Leef je uit!

Zelf gezonde hapjes maken, kan ook snel en simpel.

Op de receptenpagina op mijn nieuwe website kun je volop ideeën opdoen. Er staan bijvoorbeeld recepten voor een witte bonen vruchtencake, voor een chique choco-hazelnootkoek, voor eiersalade, etc.
In De Proeverij van februari 2016 lees je ook meer over gezonde snacks. Verder vind je op het internet en op social media allerlei recepten. Voor verschillende niveaus en -als je dat nodig hebt- voor gasten met speciale diëten.

Het is dus vrij makkelijk gezonde hapjes geschikt voor feestjes te serveren. 

Zelf verzinnen is niet nodig, je kunt ze kant-en-klaar halen of een recept van een ander gebruiken. Het lastigste wordt misschien nog wel het kiezen uit het enorme aanbod. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt, of voor leuke tips!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Gezond eten is hip, dus is er een ware mediagekte rondom voeding losgebarsten. Er verschijnen aan de lopende band berichten. Een onderzoek hier, een goeroe daar, een dieet zus, een challenge zo… Het zijn er zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je op zoek bent naar informatie. Zeker nu de zomer -en daarmee de komkommertijd- is aangebroken, overspoelen de media je. Leuk, erg vermakelijk, maar hoe weet je na zo’n hoos nog wat echt belangrijk is.

Meningen over berichten

Het barst niet alleen van de berichten over voeding zelf. Het stikt ook van de meningen óver die berichten. Je hebt het (eind 2016) misschien wel ergens gehoord of gezien: het interview in het NRC met de dames van the Green Happiness. Dat was een reden voor vele experts én nitwits om hun visie te verkondigen. Twitter en Facebook barstten toen bijna uit hun voegen. Kostelijk en interessant wat het teweeg bracht, maar ook schokkend, wat sommigen durven te beweren. Hoeveel onzin ze als ‘waarheid’ de ether in slingeren. Hoeveel anderen daarin trappen, omdat ze simpelweg niet beter weten. En dit is slechts één voorbeeld van vele.

Geniet wel, geloof niet

Geniet van al die mediagekte, lach je een stuip, maar geloof er niet zomaar in. Hypes en trends zijn heerlijk voor journalisten, ze kunnen er oneindig veel kanten mee op. Ze schotelen je een bericht voor, en een ‘expert’ die alles onderschrijft. Vervolgens komt er een tegenbeweging op gang, met weer een andere ‘expert’. Die het tegenovergestelde beweert. Zo blijft het hot en happening. En ontwikkel jij een angst voor vetten, gluten… en een focus op havermout, vogelvoer… enz! Een van mijn docenten zei een keer: “Als we alles opvolgen, wat ‘die experts’ beweren, kunnen we helemaal niets meer eten.”

Wees zeker van je zaak

Gebruik altijd je gezonde verstand en vertrouw je onderbuik gevoel. Zeker als je iets ziet of hoort waarvan je denkt “Zou dat nou echt zo zijn?”. Waarover je je verbaast. Ga bij twijfel en bij iets wat belangrijk is voor je gezondheid vooral niet zelf op zoek. Dan kom je immers weer in die enorme brij aan informatie terecht. Raadpleeg een echte deskundige, iemand met bewezen expertise en een gedegen opleiding. Die je goed kan uitleggen en uitgebreid kan onderbouwen waarom iets wel of niet klopt. Dan kun je daarna zelf beslissen en kiezen.

Kortom: het is geweldig, maar tegelijkertijd verwarrend dat er zoveel informatie over voeding te vinden is. Wees steeds kritisch, blijf bij jezelf en overleg met iemand die je echt kunt vertrouwen. Dat helpt je zeker verder!

Recept geschikt in tijden van mediagekte: groentefriet in krantenpapier

 

Ingrediënten / nodig:

  • kleine courgettes – 2 stuks (of 1 grote)
  • rode paprika’s – 2 stuks
  • flinke bospeen
  • eieren – 2 stuks
  • amandelmeel – 25 gram
  • kokosmeel – 25 gram (als je beide melen niet hebt of kunt kopen, kun je oud brood heel fijn verkruimelen)
  • paprikapoeder – een theelepel
  • knoflookpoeder – een halve theelepel
  • peper – een halve theelepel
  • zout – een halve theelepel
  • chilipoeder – een kwart theelepel (optioneel)
  • nootmuskaat – een kwart theelepel (optioneel)
  • bakplaat en bakpapier

Ook nodig: krantenpapier, bij voorkeur met een onzinnig artikel over voeding erop ;p

In het najaar / de winter kun je variëren met bijvoorbeeld pastinaak, erg lekker! Ook knolselderij en koolraap behoren tot de mogelijkheden.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de groenten. Snijd de courgettes in kwarten en verwijder de zachte zaadlijsten. Doe hetzelfde met de paprika’s. Snijd vervolgens alle groenten in gelijke ‘frieten’ (ongeveer een centimeter dik).
  3. Blancheer de groenten ongeveer 2 a 3 minuten in kokend water. Hierdoor blijven ze knapperig. Laat ze even afkoelen en uitlekken.
  4. Kluts ondertussen de eieren. Meng in een andere schaal de melen met de kruiden en specerijen.
  5. Schep de frieten eerst door het gekluste ei en daarna door je zelf gemaakte ‘paneermeel’ voor een smakelijk korstje.
  6. Laat de frieten goed verspreid over het bakpapier op de bakplaat in de oven ongeveer 30 minuten bakken, tot ze krokant zijn. Schep af en toe om voor het mooiste resultaat.
  7. Maak een puntzakje van het krantenpapier. Serveer hier de frieten in.

Extra tip

Lees af en toe het nieuws en de discussies van Foodlog. Al sinds 2005 een onafhankelijk nieuwsplatform over voedsel, gezondheid en eten & drinken. Met een groot netwerk van kritische mensen uit allerlei hoeken (bv. wetenschappers, artsen, boeren én consumenten). Ze kaarten vaak de mediagekte rondom voeding aan!

 

Mediagekte rondom voeding

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Ze zijn alweer begonnen: de foodfestivals! Culinaire hoogstandjes, experimentele proeverijen en véél entertainment. Ik zet de beste voor je op een rij. De top 3 foodfestivals die je gewoon niet mag missen!

Rrrollend

Je gaat naar Rrrollend als je van een kleinschalig foodfestival houdt. Hier vind je niet veel van hetzelfde. Er staan bijvoorbeeld wel twee trucks met burgers, maar die zijn toch verschillend. Specials zie je er ook, zoals een Hongaarse foodtruck. Weer eens wat anders! In de special bar drink je naast het ‘beroemde’ bier Langunitas allerlei andere speciaalbieren en ciders.

Er treedt veel lokaal talent op; zangers en zangeressen met of zonder band. In Nijmegen bijvoorbeeld ontmoette je Erik Lourenssen en De Jager. Daar hoefde je dat weekend trouwens ook het voetbal niet te missen. Rrrollend zorgde voor een groot scherm, zodat je kon eten en kijken tegelijk! Als je van dansen houdt, haal je je hart op bij de DJ. Kinderen kunnen naar theatervoorstellingen, zich laten schminken of knutselen.

Dit knusse foodtruckfestival staat tot oktober 22 (!!!) keer op de leukste pleinen van Nederland. Soms zelfs meerdere keren in dezelfde stad. Kijk hier voor een totaaloverzicht.

Eten op rolletjes

Voor verrassende nieuwe smaken zit je goed bij Eten op rolletjes. Zelfs als je vegetariër bent. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een foodtruck die de Libanese keuken naar je bord bracht. Een heerlijke ‘pannenkoek’ met za’atar (kruidenmix), halloumi (kaas), tomaat, komkommer en munt. ‘Slow food’; je moest er even op wachten, maar dat was het waard: om je vingers bij op te eten! Je drinkt er wijn, speciaal bier, cocktails en gin-tonics.

 Bij dit ontzettend gezellige foodtruck festijn kun je lekker intiem samen of met de hele familie terecht. Groot en klein zijn welkom, met of zonder eigen picknickkleed, want er staan overal grote houten tafels. Naast heerlijk eten en drinken is er tot en met de avond livemuziek en entertainment. Ook voor de kinderen: het poppentheater, de schminkhoek en de knutselbus!

 Je kunt dit jaar in 10 verschillende steden van Eten op rolletjes genieten. Zie hier waar en wanneer precies.

Dutch Raw Food & Lifestyle Festival

Op zondag 18 juni 2017 vindt in Amsterdam het Dutch Raw Food & Lifestyle Festival plaats. Op het buitengebied van Boerderij Langerlust (Provincialeweg 24). Iets heel anders dan de andere foodfestivals. Je vindt hier alles wat met raw food te maken heeft. Niet alleen op het gebied van voeding zelf, ook op het gebied van een gezonde en pure levensstijl. Er zijn (markt)stands, lezingen en workshops.

De bedoeling is jou als bezoeker te inspireren en geïnteresseerden samen te brengen. Of je komt gewoon om de (meestal plantaardige en biologische) heerlijke producten te proeven. Zeker als je een liefhebber van chocolade bent! En van ‘zelf doen’… Er staat o.a. een presentatie door Russell James op het programma. De beste Raw Food Chef van Engeland leert je hoe je raw food gerechten maakt. Niet alleen door een recept te volgen!

Het festival opent om 10.30 uur en is afgelopen om 19.00 uur. In de webshop koop je tickets. Lees hier meer over de kosten, het hoe en wat.

Kortom: er is voor ieder wel een geschikt foodfestival te vinden. De ene wat internationaler en drukker, de ander wat intiemer en knusser. Zelfs voor mensen met speciale interesses zijn er foodfestivals. Je kunt gewoon kiezen!

Groenten van de BBQ

Recept van een gerecht dat goed past bij een foodfestival: groenten van de BBQ

Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook
  • 2 flinke uien (of 3 kleine)
  • 1 aubergine
  • 2 kleine courgettes (of 1 grote)
  • 2 puntpaprika’s (of gewone)
  • 1 venkel
  • bos verse tijm (of gedroogd, als je geen verse hebt)
  • feta / halloumi (optioneel)
  • olijfolie (bij voorkeur extra vierge)
  • zout (bij voorkeur grof zeezout)
  • 1 citroen
  • peper

Ook nodig: aluminiumfolie / kant-en-klaar aluminium bakje voor op de BBQ.

Qua groenten kun je natuurlijk variëren naar smaak. Probeer bijvoorbeeld ook eens iets met tomaten (zonder de zaadlijsten, anders wordt het te nat).

Dit gerecht kun je ook in de oven maken.

 Bereidingswijze

  1. Maak van twee stukken van ongeveer 50 cm aluminiumfolie twee bakjes door de randen omhoog te vouwen. Of gebruik kant-en-klare bakjes.
  2. Was alle groenten; je kunt de schil van knoflook en uien later verwijderen.
  3. Halveer de uien, snijd de courgettes in (hele) grove stukken, evenals de puntpaprika’s (waar je de zaadlijsten wel uit haalt), venkel en aubergine.
  4. Verdeel de groenten over de bakjes en steek er takken tijm tussen (of strooi er gedroogde tijm over). Voeg eventueel de kaas toe (feta / halloumi).
  5. Sprenkel wat olijfolie en strooi wat zout over de pakketjes. Vouw ze dicht, maar laat een kleine opening open. Er moet nog wat lucht bij kunnen. Kant-en-klare bakjes sluit je (grotendeels) af met aluminiumfolie.
  6. Leg de bakjes een half uur tussen de kolen.
  7. Maak ondertussen een dressing voor over de groenten. Knijp de citroen uit en meng het sap met olijfolie, (een klein beetje) zout en peper. Als je ervan houdt, voeg je ook wat rasp van de schil toe.

Extra tip: wil je uit nog meer foodfestivals kunnen kiezen? Kijken of er bij jou in de buurt een komt? Op mijn site beschrijf ik nog veel meer FoodEvents. Bijvoorbeeld Rollende keukens, Lepeltje Lepeltje en Festival TREK. Ook ontzettend leuk en lekker!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Door de drukte in je leven, eet je best vaak snel en gehaast.

Met enige regelmaat haal je zelfs ergens een snelle hap, die je met weinig aandacht naar binnen werkt. Je hebt gewoon te weinig tijd om uitgebreid te koken, de tafel gezellig te dekken en eens rustig te gaan zitten voor de maaltijd. Goed kauwen op je voeding schiet er dan al helemaal bij in. Terwijl de gouden tip voor afvallen juist is: kauw jezelf slank!

Het lijkt misschien efficiënt om tijdens het eten iets anders te doen.

Bijvoorbeeld je mail checken, de krant lezen, tv kijken, autorijden of doorwerken. Het lijkt ook efficiënt en vooral makkelijk om een drinkontbijt of smoothie als maal te kiezen. In al die gevallen ben je echter niet met aandacht aan het eten, en zeker niet goed aan het kauwen. Een van de gevolgen daarvan kan zijn, dat je aankomt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat goed kauwen de kans op overgewicht vermindert.

Dat komt door verschillende factoren. Kauwen is de eerste stap in de spijsvertering: door te kauwen komt er een enzym vrij dat de voeding al een beetje verteert. Als je niet goed kauwt, sla je die stap dus als het ware over. Dat maakt het lastiger je voeding te verteren, wat weer leidt tot een minder goede vetverbranding.  

Tijdens het kauwen krijgen je hersenen een signaal en maken ze een hormoon aan.

Dat hormoon zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt en na een tijdje stopt met eten. Het duurt echter wel even voor dat hormoon er is, dus als je te snel eet, eet je ook vaak te veel. Over het algemeen hebben je hersenen meer dan 20 minuten nodig hiervoor. Hoe langer je kauwt op je eten, hoe beter je overeten (en buikpijn) voorkomt.

De kennis over goed kauwen en de voordelen daarvan is niet nieuw.

In vele oude voedingsleren, zoals de Ayurveda en de macrobiotiek, is goed kauwen en met aandacht eten een belangrijk onderdeel van de maaltijd. In de macrobiotiek is de richtlijn zelfs dat je 50x kauwt op een hap! Probeer het maar eens, bij wijze van experiment. Meer gangbaar is het om tot maximaal 40x te kauwen op een hap. Wat je bij snel eten niet lukt.

Kortom: goed kauwen door met aandacht te eten helpt je spijsvertering en helpt jou op gewicht blijven. Je voorkomt overeten en het slecht verteren van vetten. Het helpt je meer te genieten van je maal en je krijgt eerder een voldaan gevoel. Kauw jezelf slank!

Probeer eens dit recept om het kauwen mee te oefenen: salade met wortel en spitskool

Extra tip: goed kauwen helpt je darmen enorm. Als je niet goed kauwt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, constipatie en winderigheid. Bij die klachten is het eerste advies dus altijd: kauw goed!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Bij restaurantrecensies staan vaak opmerkingen over bijvoorbeeld een bittertje, een zuurtje; wat is eigenlijk het nut van de 5 smaken? Waarom zou je ze alle 5 willen proeven in je gerecht? En hoe krijg je dat als thuiskok op een gezonde manier voor elkaar, als je zelf iets kookt?

De 5 smaken hebben elk een eigen ‘functie’ in een gerecht en een bepaald effect op je lichaam.

  • Zoet: de basissmaak, die je van jongs af aan meekrijgt (moedermelk is zoet). Het zorgt ervoor dat je het gerecht als warm en ‘behaaglijk’ ervaart. Je voegt hem toe door producten te gebruiken zoals bataat (zoete aardappel), pompoen, pastinaak, (gedroogd) fruit en ongebrande amandelen. Daarnaast met kruiden en specerijen zoals dille, anijs en vanille.
  • Zout: de smaak die ervoor zorgt dat je het gerecht beter proeft, het helder en duidelijk maakt. Teveel hiervan stompt echter juist af. Je voegt hem toe door producten te gebruiken zoals zeekraal, olijven, zalm, kaas, miso, umeboschi en zout.
  • Zuur: de smaak die eenheid in het gerecht creëert. Je voegt hem toe door producten te gebruiken zoals citroen, augurk, kappertjes, zilverui, azijn, yoghurt, cranberry, kiwi, sinaasappel en granaatappel
  • Bitter: de smaak die voor nuance zorgt (en die je alleen in kleine beetjes lekker vindt). Je voegt hem toe door producten te gebruiken zoals andijvie, witlof, spruitjes, artisjok, grapefruit, citrusschil, marmelade, cacao en hop. Daarnaast met kruiden en specerijen zoals lavendel, salie, laos, kurkuma (geelwortel) en zwarte thee.
  • Umami: ook wel ‘hartig’ of ‘scherp’ genoemd in sommige oude voedingsleren. De smaak die versterkt. Je voegt hem toe door producten te gebruiken zoals zeewier, paddestoelen, tomaat, soja(producten), walnoot, vissaus, oude kaas, gedroogde ham en laurier.

Als je alle 5 de smaken in je gerecht proeft, is de smaak ‘rond’ en vind je het gerecht lekker.

Slimme chef-koks in goede restaurants weten dat en zorgen daarvoor. Vaak door gebruik te maken van verschillende kruiden en specerijen. Je lichaam verteert eten makkelijker en beter als alle 5 de smaken erin zitten. Ook daarbij helpen kruiden en specerijen (ik schreef eerder al over kruiden en de vertering). Je prikkelt de zintuigen en houdt de aandacht bij het eten.

Maak je geen zorgen als je nog niet elke smaak lekker vindt; smaak kun je ontwikkelen.

Net als bij kleine kinderen gaat het om oefenen, herhalen. Je kunt letterlijk je smaakpapillen opvoeden. Ze groeien aan de hand van wat je ze aanbiedt. Als je dagelijks het aanbod herhaalt en misschien elke dag iets meer ervan, leer je het eten.

Kortom: elke smaak heeft zijn nut, maar vooral ‘bij elkaar’ zijn de smaken belangrijk. Zowel voor hoe lekker je iets vindt, als voor de spijsvertering. Kook en eet met smaak!

Probeer eens dit recept om je smaakpapillen te prikkelen: curry van zoete aardappel.

Extra tip: gebruik één van de boeken getiteld Smaakvrienden. In de rubriek LeesVoer lees je wat ik van het boek Smaakvrienden Groenten vind.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Het boek Smaakvrienden Groenten van meesterkok Angélique Schmeinck koop je voor ongeveer €40.

Dat is een smak geld, maar dit boek is het waard! Het daagt je uit groenten met ingrediënten te combineren, die je zelf niet zo snel zou verzinnen. Je gaat op avontuur en leert op originele wijze smaakaccenten leggen!

Het boek biedt je een methode (met onder andere mindmaps) voor ontzettend veel culinaire inspiratie.

Je komt in een wereld vol smaakcombinaties terecht. Ook combinaties waar je zelf nooit op zou zijn gekomen. Bijvoorbeeld witlof met zeekraal, in plaats van met appel; spannende vrienden in plaats van boezemvrienden (vandaar de titel). Een heel ander ‘kookboek’ dan je gewend bent, je gaat zelf matchen en variëren!

Verwacht niet veel kant-en-klaar recepten, daar gaat het in dit boek juist niet om.

Je leert juist nieuwe bereidingswijzen en ingrediënten toe te passen in je gerechten. En daar word je heel creatief van! Het boek helpt je wel op weg en alles is grondig onderbouwd met volop achtergrondartikelen. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid hoofdstuk over kooktechnieken en bereidingen, op alfabet. Eigenlijk onmisbaar in elke keuken. Ook de creatief vormgegeven informatie over de cirkel van smaak is ontzettend leerzaam. Daarin herken je de hand van de (meester)kok. 

Zowel voor de professional als voor de liefhebber echt een aanwinst. 

Alle vijf de  smaken hebben een eigen ‘functie’ in een gerecht en een bepaald effect op je lichaam.

Als je ze allemaal te pakken hebt in je gerecht, smaakt het ‘rond’ en vind je het lekker. Bovendien is het dan beter te verteren. Het boek geeft hier ook meer informatie over. Lees daarnaast nog meer over smaken in deze Proeverij.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Het is héél gezond verschillende verse kruiden te gebruiken in gerechten, maar ook prijzig.

Je koopt ze in kleine hoeveelheden, die in verhouding met wat je ervoor krijgt, best duur zijn. Italiaanse kruidenmix uit de supermarkt bijvoorbeeld, levert je slechts een paar takjes tijm, oregano, salie en rozemarijn op. Die zijn al een beetje opgedroogd, niet echt vers meer en je mist vaak net datgene wat je ook nog lekker had gevonden.

Als je zelf kruiden gaat kweken, heb je precies ‘in huis’ wat jij graag toevoegt bij het koken.

Zelf kruiden kweken is dus vele malen goedkoper, makkelijker en scheelt je de rit naar de supermarkt. Je knipt precies de hoeveelheid die je nodig hebt af en de plant groeit vervolgens verder. De meeste kruiden zorgen voor heerlijke geuren in je tuin. Sommige houden zelfs ongedierte en muggen op afstand.

Je hoeft niet met een zaadje te beginnen; je kunt ook meteen een hele plant kopen.

Die zet je buiten in een leuke pot of je plant hem in je tuin. Let nog wel even op met nachtvorst; als je plant nog jong is, kun je hem bij (meerdere nachten) vorst beter nog even naar binnen halen. Het is een beetje uitproberen en soms ook geluk hebben met een lekker sterke plant. Planten in een pot hebben voldoende water nodig, al houden ze ook weer niet van ‘natte voeten’. Het voordeel ervan is dat ze niet kunnen gaan woekeren.

Wil je wel zelf zaaien, sla dan nu (nog) je slag.

Je kunt een aantal kruiden vanaf maart al buiten zaaien: knoflook, stevia / honingplant en bonenkruid. Vanaf april kun je bieslook, citroengras, daslook, dille, komkommerkruid, kruizemunt, salie, selderij, wortelpeterselie en zuring buiten zaaien. Voor de meeste andere geldt dat je ze beter eerst achter glas of binnen ‘voorzaait’ en vanaf mei naar buiten verplaatst.

Er zijn leuke kweekkastjes te koop, maar je redt het ook op een simpelere manier. Bijvoorbeeld met het bakje waar champignons in zitten als je ze koopt. Zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes, dek af met een (heel) dun laagje grond en geef kleine beetjes water.

Houd in gedachten dat sommige kruiden niet goed bestand zijn tegen de Nederlandse winter. Mijn basilicumplantje staat eigenlijk altijd binnen, in de keuken. Rozemarijn, tijm en bonenkruid zijn echter wel heel stevig. Bieslook, daslook en knoflook komen gewoon terug in het voorjaar. Ook lavendel weerstaat de kou prima.

Kruiden oogsten gaat het allerbeste op een droge dag, in het voorjaar of in de nazomer.

Dan hebben de blaadjes en naaldjes meer smaak. Rond het middaguur bevatten ze de meeste olie; belangrijk als het je om het aroma gaat (zoals bij rozemarijn). Wil je bloemen oogsten (zoals bij lavendel), doe dat dan ’s ochtends. De dauw is er dan vanaf, maar ze zijn nog niet uitgedroogd door de zon. Anders is dat bij zaden; die oogst je juist als de plant zo droog mogelijk is. Dus in de late namiddag of vroege avond.

Kortom: zelf kruiden kweken zorgt ervoor dat je altijd kunt genieten van verschillende verse kruiden.

In het begin gaat het misschien nog af en toe mis, maar na wat oefenen, heb jij precies die kruiden die je wilt binnen handbereik!

Recept met verse kruiden: champignons met peterselie

Extra tip: lees De Proeverij uit oktober 2016 nog eens. Daarin staat hoe je kruiden goed kunt bewaren, als je toch een keer teveel van je plant hebt afgeknipt. Weggooien is zonde!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Er zijn zoveel keuzes in ‘detoxen’.

Als je jezelf wilt reinigen, als je wilt ontslakken of zelfs wilt afvallen, barst het van de keuzes die je kunt maken. Op het internet, in verschillende soorten bladen en via collega’s en vrienden vind je de ene na de andere mogelijkheid. De een zweert bij een koolhydraatarm dieet, de ander bij sap-vasten en sommigen gaan naar een (dure) kliniek om zich ‘door te laten spuiten’. Is dat eigenlijk allemaal wel zo gezond? Hoe weet je waar je wel of niet voor kunt gaan?

‘Reinigen’ en ‘vasten’ zijn van alle tijden en komen in allerlei soorten en maten voor.

Dit artikel over de zuur-base kuur als detox verschijnt niet zomaar in februari. In het zuiden van het land begint binnenkort het carnaval. Van origine een katholiek feest dat voorafging aan de vastentijd. Carnaval betekent in het Latijn ‘vaarwel vlees’ (carne vale). Vlees was dus verboden, en soms zuivel ook. Groenten, rauwkost en fruit stonden juist vaker op het menu. Zulke verhoudingen komen in veel ‘diëten’ voor en dat is niet toevallig zo.

Op een gezonde manier jezelf ‘opschonen’ kan heel veilig en verantwoord met een zuur-base kuur.

Je helpt daarmee je lichaam verzurende resten op te ruimen en maakt meer plaats voor basische resten (de beste balans is 40 – 60). Als je lichaam ‘verzuurt’, krijg je op den duur flinke klachten, zoals vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn en pijn in de gewrichten. De kuur klinkt ingewikkelder dan hij is. Wel is het goed je erin te laten begeleiden. Een goede af- en opbouw zijn onmisbaar en veel kennis over (de werking van) voedingsmiddelen ook.

De kuur heeft niets met de smaak van voeding te maken.

Het gaat om de chemische resten van voeding in je lichaam. Citroenen (zure smaak) leveren na de stofwisseling bijvoorbeeld een basenoverschot op, terwijl je dat niet zou verwachten. Voeding met een hoge zuurrest bevat relatief veel fosfor, chloor en zwavel, voeding met een hoge baserest relatief veel natrium, kalium, calcium, en magnesium. Over het algemeen geldt: hoe ‘jonger’, minder bewerkt en verser een product, hoe meer basisch. Zo is de zuurrest van karnemelk bijvoorbeeld meer basisch dan die van melk. Hetzelfde geldt voor aardappels ten opzichte van granen. Groenten en fruit zorgen uiteraard voor een basische rest. Ook goed kauwen en een goede nachtrust hebben overigens een positieve invloed.

Je hoeft niet minder of weinig te eten, een groot voordeel van deze milde kuur.

Terwijl je er, doordat het een gezonde vorm van reinigen is, meestal wel iets van afvalt. Hij duurt ook niet lang, je kunt in twee weken al klaar zijn. Hoe makkelijker iets voor je is, hoe beter je het vol kunt houden en hoe duurzamer het resultaat is. Vooral bij het wisselen van de seizoenen is zo’n kuur zinvol, dus bijvoorbeeld in maart, als de lente begint. Met twee keer per jaar een dergelijke boost voor je lichaam, breng je jezelf lekker in balans.

Door de zuur-base kuur word je je bewuster van wat voeding met je lichaam doet.

Zodat je dat ook in de toekomst kunt inzetten voor je gezondheid, wanneer je die even extra wilt ondersteunen. Je helpt je lichaam snel, makkelijk en op milde wijze. Ik help je er graag mee! Probeer ook eens dit recept dat basische resten achterlaat: quinoa met paksoi, avocado en pijnboompitten. Extra tip: laat vlees een paar weken achterwege. Dit is het moment om ‘flexitariër’ te worden (als je dat nog niet was). Vlees laat namelijk een flinke zure rest achter in je lichaam!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Januari, de maand van de goede voornemens…

Je doet op allerlei manieren je best om gezonder, sterker en fitter aan het nieuwe jaar te beginnen. Het is tijd voor de nieuwe, meer succesvolle jij. Je barst van de plannen en ideeën. Dit jaar wordt jouw jaar, je gaat het goed doen. Anders eten, minder drinken, meer bewegen, voor jezelf en de mensen om je heen zorgen. Volop energie begin je, je slaat je zelfs kranig door de nieuwjaarsborrels heen. Hoe hou je dat vast en blijf je ook héél 2017 in balans?

In het begin van het jaar kun je nog heel makkelijk de uitdagingen weerstaan.

Je krijgt van alle kanten hulp aangeboden. Sportscholen hebben aantrekkelijke welkomstaanbiedingen, op de social media barst het van de back-to-basic challenges, de bladen besteden aandacht aan dry january en hippe sapbarren verkopen ontslakkingskuren. Bovendien heb je in december zoveel gegeten en binnen gezeten dat je behoefte hebt aan soberheid, lichtere maaltijden en frisse lucht. Wat doe je als dat allemaal weer weg begint te ebben?

Met een doel voor ogen en (juist) met kleine stapjes blijft het langer leuk en lekker.

Er is niets op tegen om hardcore te beginnen en een maand lang niet te drinken, keihard te sporten, elke dag te mediteren of wat jij dan ook gekozen hebt. Prima, doe dat vooral en leef je uit. Er zijn echter maar weinig mensen die dat vervolgens het hele jaar volhouden. Zoveel doorzettingsvermogen heeft bijna niemand. Daarom is het belangrijk voor jezelf een doel te bedenken en kleine stapjes richting dat doel te zetten. Waar je een heel jaar over mag doen.

Gezond / fit / succesvol zijn is voor iedereen wat anders, dus zorg dat je doel past bij jou.

Als je nu bijvoorbeeld elke dag vlees eet, is het geen realistisch doel om vegetariër te willen worden, puur vanwege de gezondheidsaspecten (of het milieu). Je kunt je wel als doel stellen aan het eind van 2017 nog maximaal twee keer per week vlees te eten en daar langzaam naar toe te werken. In kleine stapjes, zoals eerst een maand eens per week het vlees te vervangen, daarna een maand twee keer per week, enz. Hou het behapbaar.

Zorg voor een leuke (extra) uitdaging voor jezelf en betrek anderen bij je plannen.

Nodig bijvoorbeeld je vrienden uit voor een vegetarisch etentje. Je slaat twee vliegen in één klap: het is gezellig en je breidt je (nieuwe) kookkunsten uit. Bovendien weten zij dat jij minder vlees wilt eten en kunnen ze daar rekening mee houden als ze jou uitnodigen voor een etentje. Een bijkomend voordeel! Je kunt voor elk doel zo’n leuke twist bedenken.

Door zo overzichtelijk en in alle rust aan de slag te gaan, ontwikkel je gezonde patronen. Maak je steeds bewuster gezonde keuzes. Die je lang kunt volhouden, zelfs een heel jaar. Blijf héél 2017 gezond!

Extra tip: maak het zo feestelijk mogelijk.

Als je lol hebt in het zetten van stapjes voor het bereiken van je doel, hou je het beter vol. Een passende beloning bedenken voor elke behaalde tussenstap, kan heel motiverend werken. Gun jezelf plezier!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

 

Tijdens de feestdagen ben je vaak te gast bij mensen die minder gezond eten dan jij. En voor wie het niet leuk is als je steeds afwijst wat ze je aanbieden. Hoe kies je toch voor je gezondheid, terwijl je wel gezellig blijft? Als de gastvrouw je een diner voorschotelt en allerlei ‘lekkers’ in huis heeft gehaald, waar jij je bedenkingen over hebt? Je wilt af en toe “nee, dank je” zeggen, maar haar niet kwetsen. Hoe voorkom je dat je zwicht voor de sociale druk? Als mensen om je heen zeggen “maar jij kunt het toch goed hebben?”. Of “he, doe gewoon gezellig mee”? Wat zeg en doe jij dan?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan; dit zijn de 5 top-tips:

Neem iets mee

1 Bied aan zelf ook een gerecht / snack te maken en mee te nemen. Zorg ervoor dat het iets kleins is, zodat de gastvrouw nog steeds alle eer voor de rest toekomt. Vraag bijvoorbeeld of jij het dessert mag verzorgen, wat vaak de meest ‘ongezonde’ gang van het diner is. Of zorg voor wat verantwoorde tussendoortjes of bijgerechten.

Zorg voor proportie

2 Heb een plan; bedenk hoeveel van de minder gezonde dingen je ongeveer wilt gaan eten. Je hoeft immers niet alles af te wijzen, je mag best wat ‘snoepen’ en kunt ook kleinere porties nemen. Geniet bijvoorbeeld voluit van een iets kleiner stuk taart. Als je (bijvoorbeeld) bedacht hebt dat je geen snacks wilt eten, maar wel het dessert, voel je je minder schuldig over het afslaan van de snacks. Je ‘spaart’ dan immers voor het dessert. Bedenk ook vooraf hoeveel alcohol je ongeveer wilt gaan nuttigen.

Eet alvast iets

3 Eet van tevoren thuis nog iets gezonds. Bijvoorbeeld vers fruit en een handje onbewerkte noten. Je kunt dan bij de 1e lekkernij meteen aangeven dat je nog geen trek hebt, omdat je nog verzadigd bent van iets wat je thuis hebt gegeten. Zeg er dan wel bij dat je graag geniet van wat ze je later voor zal schotelen. “Misschien straks!” kunnen soms toverwoorden zijn. Of vraag of je een stuk mee naar huis mag nemen, omdat het er nu niet bij past.

Communiceer goed

4 Blijf vriendelijk en eerlijk. Leg uit (ook al doe je dat al zo vaak) dat je ergens gevoelig voor bent / op je lijn let / je beter voelt bij jouw eetpatroon / ergens niet van houdt. Dat je daarom nu eenmaal niet alles eet. Laat merken dat je de moeite waardeert en alles er prachtig uitziet en je zeker zult smullen van dat wat je wel wilt eten. Vraag soms zelfs om het recept van datgene, als extra compliment.

Blijf bij jezelf

5 Ga niet in discussie, hou het soms gewoon bij “nee, dank je” en een glimlach. Er zullen altijd mensen zijn, ook in je vriendenkring, die het confronterend vinden dat jij wel gezond eet en zij niet. Die grapjes blijven maken over jouw lunchsalade of pompoencake. Met wie je niet telkens weer hetzelfde gesprek wilt voeren. Hou het kort, sta rechtop, spreek duidelijk en besef je dat je baas bent in eigen buik.

Recept: chique choco-hazelnootkoek. Let wel goed op de voorbereidingstijd! Een koek die gezond is, en zorgt voor gezelligheid tijdens de feestdagen!

Extra tip: samen koken

Kook een keer samen met je meest kritische gastvrouw. Zo kun je haar laten zien wat gezondere alternatieven zijn en maak je er meteen een gezellig onderonsje van. Zo blijf je gezond en gezellig tijdens de feestdagen!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!