Tijdens de feestdagen ben je vaak te gast bij mensen die minder gezond eten dan jij. En voor wie het niet leuk is als je steeds afwijst wat ze je aanbieden. Hoe kies je toch voor je gezondheid, terwijl je wel gezellig blijft? Als de gastvrouw je een diner voorschotelt en allerlei ‘lekkers’ in huis heeft gehaald, waar jij je bedenkingen over hebt? Je wilt af en toe “nee, dank je” zeggen, maar haar niet kwetsen. Hoe voorkom je dat je zwicht voor de sociale druk? Als mensen om je heen zeggen “maar jij kunt het toch goed hebben?”. Of “he, doe gewoon gezellig mee”? Wat zeg en doe jij dan?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan; dit zijn de 5 top-tips:

Neem iets mee

1 Bied aan zelf ook een gerecht / snack te maken en mee te nemen. Zorg ervoor dat het iets kleins is, zodat de gastvrouw nog steeds alle eer voor de rest toekomt. Vraag bijvoorbeeld of jij het dessert mag verzorgen, wat vaak de meest ‘ongezonde’ gang van het diner is. Of zorg voor wat verantwoorde tussendoortjes of bijgerechten.

Zorg voor proportie

2 Heb een plan; bedenk hoeveel van de minder gezonde dingen je ongeveer wilt gaan eten. Je hoeft immers niet alles af te wijzen, je mag best wat ‘snoepen’ en kunt ook kleinere porties nemen. Geniet bijvoorbeeld voluit van een iets kleiner stuk taart. Als je (bijvoorbeeld) bedacht hebt dat je geen snacks wilt eten, maar wel het dessert, voel je je minder schuldig over het afslaan van de snacks. Je ‘spaart’ dan immers voor het dessert. Bedenk ook vooraf hoeveel alcohol je ongeveer wilt gaan nuttigen.

Eet alvast iets

3 Eet van tevoren thuis nog iets gezonds. Bijvoorbeeld vers fruit en een handje onbewerkte noten. Je kunt dan bij de 1e lekkernij meteen aangeven dat je nog geen trek hebt, omdat je nog verzadigd bent van iets wat je thuis hebt gegeten. Zeg er dan wel bij dat je graag geniet van wat ze je later voor zal schotelen. “Misschien straks!” kunnen soms toverwoorden zijn. Of vraag of je een stuk mee naar huis mag nemen, omdat het er nu niet bij past.

Communiceer goed

4 Blijf vriendelijk en eerlijk. Leg uit (ook al doe je dat al zo vaak) dat je ergens gevoelig voor bent / op je lijn let / je beter voelt bij jouw eetpatroon / ergens niet van houdt. Dat je daarom nu eenmaal niet alles eet. Laat merken dat je de moeite waardeert en alles er prachtig uitziet en je zeker zult smullen van dat wat je wel wilt eten. Vraag soms zelfs om het recept van datgene, als extra compliment.

Blijf bij jezelf

5 Ga niet in discussie, hou het soms gewoon bij “nee, dank je” en een glimlach. Er zullen altijd mensen zijn, ook in je vriendenkring, die het confronterend vinden dat jij wel gezond eet en zij niet. Die grapjes blijven maken over jouw lunchsalade of pompoencake. Met wie je niet telkens weer hetzelfde gesprek wilt voeren. Hou het kort, sta rechtop, spreek duidelijk en besef je dat je baas bent in eigen buik.

Recept: chique choco-hazelnootkoek. Let wel goed op de voorbereidingstijd! Een koek die gezond is, en zorgt voor gezelligheid tijdens de feestdagen!

Extra tip: samen koken

Kook een keer samen met je meest kritische gastvrouw. Zo kun je haar laten zien wat gezondere alternatieven zijn en maak je er meteen een gezellig onderonsje van. Zo blijf je gezond en gezellig tijdens de feestdagen!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Hoe verzadig je op een gezonde manier je trek in zoet?

De feestdagen komen eraan en de winkels liggen al helemaal vol met lekkernijen. Pepernoten, borstplaat, chocolade; ze lokken je met hun heerlijke geuren naar binnen. Als je graag wat gezonder wilt ‘snoepen’, zonder jezelf vol te proppen met suiker, zijn deze maanden op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Je voorkeur voor zoet an sich is niet raar of ongezond.

De meeste mensen beginnen hun leven met mierzoete moedermelk, daarom associeer je zoet met veiligheid en geborgenheid. Toen we nog moesten jagen en verzamelen om onszelf te voeden, waren we blij met zoete vruchten en knollen, die meestal eetbaar waren. Dat hebben je hersenen onthouden, daarom word je blij van zoet. In beide voorbeelden gaat het echter wel om natuurlijke, ongeraffineerde suikers. Die vorm vind je niet in het snoepgoed in de supermarkt.

Er zijn gelukkig veel manieren om iets te kopen of zelf te zoeten met ongeraffineerde suikers.

Waarbij je ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt na het ‘snoepen’, zodat je niet door blijft eten. Dat doe je bij het nuttigen van geraffineerde suikers wel, vanwege hun effect op je bloedsuikerspiegel. Ook voorkom je met ongeraffineerde suikers dat je ‘roofbouw’ pleegt op je eigen lichaam. Door je broodnodige vitaminen en mineralen gewoon te gebruiken als voedingsstof, i.p.v. voor het verwerken van de ongezonde geraffineerde suikers.

Een lijstje ongeraffineerde suikers:

  • Oerzoet / oersuiker / sucanat / rapadura (verschillende namen voor hetzelfde)
  • Ahornsiroop / maple syrup (prijzig, maar vol mineralen en vitaminen)
  • Diksap of stroop van vruchten (bv. appeldiksap, perendiksap, dadelstroop, etc.)
  • Graan- of moutstropen (bv. gerststroop, rijststroop, tarwestroop, etc.)
  • Amasake (een soort pudding)
  • Agave(siroop) (wel op extra toegevoegde suiker letten, kies de donkerste)
  • Stevia (alleen de natuurlijke vorm, dus de bladeren van het plantje, niet het poeder)
  • Palmsuiker en kokos(bloesem)suiker (over beide is wel wat discussie gaande)

Het is het gezondst om heel matig te kiezen voor (extra) zoet als het om je voeding gaat.

Je krijgt over het algemeen elke dag al meer dan voldoende suikers binnen. Wil je toch snoepen, ga dan voor de meest natuurlijke zoetmiddelen. In natuurwinkels vind je allerlei kant-en-klare producten die je kunt proberen. Bijvoorbeeld ‘raw’ snackrepen die zijn gezoet met gedroogd fruit (vaak met dadels). Ook ‘raw’ chocolate bevat meestal weinig tot geen geraffineerde suiker. Wil je zelf iets zoets bakken, gebruik dan de zoetmiddelen uit het lijstje of zoet met banaan of dadels. Dat zijn prima gezonde opties. Kom maar op met die feestdagen en blijf zonder suiker zinnelijk zoet!

Recept: speculaasmuffins gezoet met peer

Extra tip: gebruik honing als zoetmiddel. Onbewerkte en niet verhitte honing zit bomvol vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en antioxidanten. Hoe donkerder de honing, hoe meer van die gezonde stoffen. De enzymen en een deel van de antibacteriële werking gaan echter verloren als je de honing verhit boven de 43 graden (dus ook in je kopje thee of in de oven). Gebruik dan liever een van de stropen of oerzoet.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Verteer beter en meer, met kruidenleer 
Soms loopt je spijsvertering niet zo soepel; je hebt na het eten last van een rommelende buik, een opgeblazen gevoel of zelfs ongewenste gasvorming. Dat kan tot pijnlijke of gênante situaties leiden. Zelf had ik er vooral op de middelbare school veel last van. Ik liep er rond met een lawaaierige buik, wat je vooral goed kon horen tijdens proefwerken, als het verder muisstil was in de klas. Heel gênant voor een puber!
Ook voor een volwassene is zoiets niet bepaald een pretje. Stel je bijvoorbeeld voor dat je met vrienden op een terras zit te eten. Je kiest voor een wrap met sla-, tomaat- en bonenvulling, lekker en gezond. Na een tijdje begint het echter te borrelen en voel je dat je eigenlijk nogal wat ‘gas’ hebt gevormd. En nu? Je kunt het niet zomaar kwijt, midden op het terras!

Verschillende soorten kruiden en specerijen hebben een spijsvertering bevorderende werking. Wij zijn het nuttige gebruik ervan een beetje verleerd, maar denk maar eens terug aan het eten wat je van je oma kreeg. Als zij een bonenschotel maakte, had je daarna eigenlijk nooit last van ‘gas’.
Mensen die eten volgens traditionele voedingsleren (zoals de Ayurveda, de Traditioneel Chinese Voedingsleer, de kloosterkunde, de originele Marokkaanse keuken, en dergelijke) hebben dat ook niet, al weten ze zelf vaak niet meer waarom. Ze hebben nu eenmaal ‘gewoon’ geleerd hoe ze hun eten moeten bereiden. Van generatie op generatie, zonder verdere uitleg. Gelukkig is niet alle kennis verloren gegaan.

Een heel kort stukje ‘kruidenleer’:
Aankoop: kies voor biologisch-dynamisch (met het Demeter-keurmerk) of biologisch (met het EKO-keurmerk). Deze kruiden en specerijen zijn zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen geteeld, op lage temperatuur gedroogd en niet bestraald. Daardoor hebben ze meer smaak en voedingswaarde en heb je er minder van nodig. Dat maakt meteen de hogere prijs goed.
Bewaren: was je verse kruiden en sla ze goed uit. Bieslook (fijngeknipt) en dille (zonder blaadjes) bewaar je in het vriesvak in een potje. Alle andere stevige kruiden bewaar je in de koelkast in een goed afgesloten glazen potje. Zonder extra vocht, de blaadjes van de stelen gehaald, dicht op elkaar, maar niet proppen. Zo kun je de kruiden 1 a 2 weken goed houden.
Hoeveelheid: gebruik bij zowel het meekoken als bij het ‘achteraf’ op smaak brengen niet meer dan 2 a 3 soorten. Zo voorkom je smaakverwarring. Als er kinderen mee-eten is het slim om mild te kruiden en niet te veel pepers te gebruiken.
Keuze: als algemene richtlijn kun je hanteren dat je een ‘blad’kruid (zoals oregano) combineert met een ‘vrucht’groente (zoals tomaat) en andersom: een ‘vrucht’kruid (zoals karwij) met een ‘blad’groente (zoals kool). Je laat de eigenschappen van de planten elkaar aanvullen (blad vult vrucht aan en andersom).
Moment: gedroogd & stevig blad (bv. laurier) en hele zaden (bv. kruidnagel) voeg je meteen toe, tijdens het koken. Gedroogd & fijn blad / bloesem (bv. dille) en fijngewreven zaad (bv. anijs) voeg je toe bij het nawellen of aan het einde van de kooktijd. Vers blad / bloesem (bv. basilicum) voeg je na het koken toe.
Werking: kruiden en specerijen die je meegekookt hebt, maken het gerecht beter verteerbaar. Degene die je kort na het koken hebt toegevoegd, stimuleren de spijsverteringsorganen; die hebben dezelfde werking als kruidenthee.
Toppertje: citroenmelisse kalmeert je, bevordert je slaap en stilt eventuele kramp bij nerveuze hoofdpijn en maagdarmklachten. Je gebruikt het als thee (eventueel gemengd met salie), in salades, in kwark en bij vis en gevogelte. Ook kun je het in potpourri gebruiken en wordt het in lege bijenkorven gedaan om zwermen aan te trekken. Altijd handig ;p

Kruidenleer is bijna een wetenschap op zich; ik kan er nog vele pagina’s over schrijven. Je weet nu dat je kruiden kunt inzetten om je gerechten beter te verteren en je spijsvertering een handje te helpen. Experimenteer om te ontdekken wat je lekker vindt, wat voor jou werkt en mail me als je vragen hebt!

Een recept vol verteringshulptroepen – pompoensoep:
Ingrediënten
1 stevige pompoen (of 2 kleine; ongeveer 1 kg)
1 grote zoete aardappel (of 2 kleine)
2 flinke uien
2 tenen knoflook
400 ml water
400 ml kokosmelk
100 ml bouillon (zelfgemaakt of gemaakt van 2 bouillonblokjes)
1 mespunt gemalen chilipeper (of andere pittige peper)
4 kardemom zaden
1 theelepel kurkuma (= geelwortel)
ongeveer 1 cm. verse gember
2 eetlepels vet (in dit recept bij voorkeur kokosvet of olijfolie)

Bereiding
Snijd de ui, knoflook en gember, terwijl je een soeppan alvast op laag vuur verwarmt.
Fruit de ui in het vet, voeg na enkele minuten de gember en knoflook toe.
Pel de kardemomzaden en kneus ze (bijvoorbeeld in een vijzel).
Voeg de zaden toe, evenals de chilipeper en de kurkuma. Draai je vuur weer omlaag.
Snijd de pompoen in stukken (een biologische pompoen hoef je niet te schillen, alleen grondig te wassen). Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke stukken.
Voeg alle stukken toe, evenals het water, de kokosmelk en de bouillon.
Laat alles kokend beetgaar worden (ongeveer 10 a 15 minuten). Pureer.
Proef of je de soep zo lekker vindt, voeg eventueel wat kruiden- of zeezout toe.

Extra tip: wanneer je kruiden wilt drogen (omdat je ze niet binnen 2 weken nodig hebt), hang ze dan steeltje voor steeltje ondersteboven op aan een touwtje. Ziet er ook nog eens heel gezellig uit!

bailicum

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Je voelt je somber als de dagen korter worden.

Iedereen herkent het wel; de herfst staat voor de deur en je voelt je af en toe wat somber. De temperatuur daalt, het is minder lang licht en daar kun je best een beetje last van hebben. Het wisselen van de seizoenen, van zomer naar herfst, zorgt voor meer ‘naar binnen gekeerde’ gevoelens. Dat heeft de natuur nu eenmaal zo geregeld, het hoort erbij. Niet alleen voor planten, die hun blad beginnen te verliezen, ook voor mensen. Sommigen hebben veel moeite met deze situatie en bezoeken een therapeut om hen te helpen, met dit gemis aan zonnige gevoelens.

Er zijn alternatieven voor ongezond comfort food.

In zo’n minder vrolijke bui grijp je al snel naar ‘comfort food’, naar eten waar je blij van wordt. Dat is logisch, een natuurlijke neiging, en hoeft zeker niet altijd slecht te zijn, eten kan heel troostend werken. Hoewel het natuurlijk geen goed idee is bij elk sippe gevoel jezelf vol te proppen met chips of chocolade… tenzij je graag tonnetje rond wilt worden. Gelukkig zijn er alternatieven!

Eet jezelf gelukkig! Hoe je je emoties beïnvloedt met voeding.

Met voeding kun je je emoties positief beïnvloeden. Er zijn vele gezonde opties die daadwerkelijk leiden tot een gelukkig(er) gevoel. In moeilijke situaties ben je geneigd te kiezen voor vet (bijvoorbeeld: chips, friet) of voor zoet (suiker, zoals in chocolade, ijs). Ook dat heeft de natuur zo geregeld; in tijden van nood moet je immers een ‘voorraadje’ kweken, zodat je even vooruit kunt. Wij kennen echter helemaal niet meer zo’n soort nood, dus bij ons leidt dat al snel tot een speklaagje. Deze snelle ‘sattisfiers’ hebben ook nog eens niet het gewenst effect; je voelt je wel even blij, maar dat duurt nooit lang. Je suikerspiegel bereikt na de snelle piek namelijk een diep dal… Dus dat gevoel van energie en blijheid duurt maar kort.

Welke voeding leidt tot een blij gevoel?

Wat je dan wel kunt eten om je langdurig goed te voelen? Voeding die een positief effect heeft op o.a. je neurotransmitters. Dat zijn stoffen die in je hersenen de communicatie regelen en daardoor te maken hebben met je emoties. Met name pure, volwaardige voeding met de juiste aminozuurverhouding (de juiste eiwitten) en veel mineralen en vitaminen heeft dat positieve effect. Ook heb je de juiste vetten nodig, om de celwanden soepel te houden, zodat die communicatie vlot blijft lopen. Dat betekent, praktisch gezien: eet voldoende:

  • noten (onbewerkt: ongebrand en ongezouten) en zaden
  • peulvruchten (zeker i.c.m. volkoren granen een prima eiwitbron)
  • haver en zilvervliesrijst / bruine rijst (en andere volkoren granen)
  • alle soorten groenten en fruit, vooral groene groenten
  • vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn, sardines, maar ook forel en ansjovis)

Wees je er daarnaast bewust van dat suiker verstorend werkt op de communicatie door de neurotransmitters. Ook alcohol, nicotine en koffie hebben een negatief effect.

Door bewust te kiezen voor gezonde voeding, kun je jezelf gelukkig(er) eten. Niet met een dieet of door dingen te laten staan, maar juist door jezelf heerlijk echt eten te gunnen. Food for a good mood!

Extra tip tegen stressgevoelens.

Wil je niet alleen aan je somberheid, maar ook aan eventuele stressgevoelens werken, dan kan dat ook met voeding. Het mineraal magnesium is daarbij belangrijk; eet dus voeding rijk aan magnesium, zoals bananen, groene bladgroenten en onbewerkte noten. Drink daarnaast bijvoorbeeld kamille- of verveinethee en de ontspanning is nabij! Grijp nooit zomaar naar een supplement; de mineraalverhouding in je lichaam raakt dan al snel zoek, terwijl magnesium altijd in een bepaalde verhouding met o.a. calcium moet staan. Gebruik dus wederom pure, volwaardige voeding om jezelf een handje te helpen. En uiteraard spelen hierbij ook beweging en je slaapkwaliteit een belangrijke rol.

Een recept om blij van te worden – rijst met spinazie en zalm.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Na de vorige Proeverij schreven lezers me dat ze inderdaad vaak eten (laten) weggooien en op zoek zijn naar nog meer tips. Vooral bij het uit lunchen en uit eten gaan, is het lastig keuzes te maken waarmee je voedselverspilling voorkomt. En in de supermarkt is het toch echt aantrekkelijker te kiezen voor de mooiste tomaat en die ene met de plekjes erop te laten liggen. Die uitdagingen snap ik heel goed, daar loop ik zelf ook tegenaan.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die je een handje helpen met producten van ‘etensresten’.

Zo is daar bijvoorbeeld Kromkommer. Hun missie en visie zijn ambitieus: “verandering in de voedselketen” en ”een wereld zonder voedselverspilling”. Ze doen dat door ‘gekke’ en overgebleven groenten naar jouw bord te brengen, bijvoorbeeld via heerlijke soepen. De natuur maakt nu eenmaal geen perfecte groenten, en hoe gek de groente er ook uitziet, de smaak is echt niet anders. Krom is het nieuwe recht en schoonheid zit vanbinnen! Kromkommer redt al sinds 2012 zoveel mogelijk van die prima smakende groenten die worden weggegooid vanwege hun looks of overproductie. Je koopt hun soepen ondertussen overal in Nederland.

Verschillende restaurants in heel NL doen ook op hele creatieve manieren iets tegen voedselverspilling:

-Op het festival Welcome to the village kookten restaurants Eindeloos en Sems uit Leeuwarden recent alleen mannenvlees: stiertjes, bokjes en haantjes. Deze bewuste keuze voor mannenvlees maakten ze omdat in de voedselindustrie vrouwelijke dieren (vanwege de melk en eieren) als waardevoller worden gezien.

-Restaurant Bretelli in Weert sluit een tijdje in de zomer, maar kookt wel eerst van 4 t/m 6 augustus de koelkast leeg. Onder de noemer ‘Niks in the Fridge’ krijg je geen menukaart, wel een voordelig viergangenmenu voor 45 euro per persoon.

-Ook restaurant l’Atelier in Gulpen doet mee, zij komen in het laatste weekend voor hun vakantie met een ‘kliekjesdiner’. Van 5 t/m 7 augustus krijg je voor 110 euro per persoon een menu van acht gangen inclusief aperitief, wijn, water en koffie.

-Als winnaar uit de bus komt restaurant Instock in Amsterdam. Dit restaurant zet zeven dagen per week, voor ontbijt, lunch en diner, ‘etensresten’ op het menu. Ook organiseren ze masterclasses, in september bijvoorbeeld ‘conserveren kun je leren’, waar je leert konfijten in vet, pekelen, roken en drogen. Experimenteren met je voorraad: niet alleen leuk maar ook voordeliger én beter voor het milieu. Win win! Er is trouwens ook een Instock toko, een Instock foodtruck en een Instock kookboek.

Kortom: hoe makkelijk kun je voor ‘verspilde’ groenten kiezen als ze al kant en klaar in een lekkere soep zitten? Of als een restaurant zelf het tegengaan van voedselverspilling al hoog op de agenda heeft staan? Ook als je niet zelf kookt, kun je dus prima een bijdrage leveren!

Extra tip: wist je dat je kokosmelk kunt bewaren in de vriezer? Giet het bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm, dan heb je meteen kleine porties die je later voor een lekkere soep of curry kunt gebruiken. Dat geldt overigens ook voor tomatenpuree.

Kromkommer oprichters (credits Annette Behrens)

(foto van: Annette Behrens)

Recepttip: zomerse stamppot

Eet je koelkast leeg en verwerk wat er nog in ligt, in deze zomerse stamppot!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Veel van ons eten belandt in de vuilnisbak, we verspillen jaarlijks 50 kg voedsel per persoon.

Voedsel waar nog niets mis mee is. Dat is zonde, zeker als je bedenkt dat er heel veel mensen zijn die hongerlijden. Er is eigenlijk voldoende voedsel voor iedereen op aarde, het is alleen (heel) oneerlijk verdeeld.

Zet het maar eens op een rijtje: je hebt te veel eten gemaakt en gooit de restjes weg.

Je hebt te veel ingekocht en gooit de soms zelfs nog onaangebroken verpakkingen weg. Je ziet in je voorraadkast iets staan wat ‘over de datum’ is en gooit het weg. Tel het allemaal bij elkaar op en je komt al snel op die 50 kg per jaar.

Het kan anders: hierbij 10 tips tegen voedselverspilling:

  1. Bewaar je etensresten voor een hartig ontbijt of een makkelijke lunch de volgende dag. Van pasta, rijst of aardappels en groenten, vlees, vis of eieren maak je in een mum van tijd een voedzame salade, of maak er een soep van met als enige extra wat bouillon. Eén keer per week een kliekjesdag kan ook heel welkom zijn. Makkelijk, simpel en snel!
  2. Benut ook erg rijpe producten en restanten van producten. Een erg rijpe banaan is bijvoorbeeld heerlijk in cake of brood en een makkelijke basis voor een ‘pannenkoek’ of een smoothie. Schillen van uien, knoflook en asperges, het blad van prei en venkel; al die ‘restanten’ zijn lekker als basis voor een zelfgemaakte bouillon.
  3. Zorg dat je een volle maag hebt als je boodschappen gaat doen. Met een lege maag is het veel moeilijker verleidingen te weerstaan en koop je niet alleen sneller ongezonde producten, maar ook sneller te veel producten in. Producten die in de aanbieding zijn, hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum, wees daar alert op.
  4. Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje en beperk je zoveel mogelijk tot dat lijstje. Supermarkten zijn op zo’n manier ingericht, dat ze je verleiden tot het doen van impulsaankopen. Als je (precies) weet wat je komt halen, loop je minder risico te veel in te kopen (en weg te moeten gooien).
  5. Check je voorraadkast en je koelkast (en vriezer) voordat je boodschappen gaat doen. Anders zie je over het hoofd wat je allemaal nog in huis hebt. In je koelkast liggen waarschijnlijk producten die je binnenkort op moet eten, omdat je ze anders weg moet gooien. Maak die producten eerst op.
  6. Koop ook de appels met een plekje erop en de komkommer die wat minder recht is. Jij vindt zo’n product misschien minder aantrekkelijk, maar een ander vindt dat ook, dus blijft het in de schappen liggen. Uiteindelijk moet de supermarkt het weggooien, terwijl het prima eetbaar is. Zonde!
  7. De THT-datum is een datum die je vaak prima kunt overschrijden: het betekent tenminste houdbaar tot (dat is wat anders dan ‘te gebruiken tot’). Producten zoals (droge) granen, dus ook rijst en meelsoorten, zijn heel lang houdbaar en hoef je op de THT-datum nog lang niet weg te gooien.
  8. Vertrouw op je zintuigen en gebruik je gezonde verstand. Een THT-datum valt binnen een hele ruime, veilige marge, zodat de producent geen enkel risico loopt. Kijk goed naar een product, ruik er goed aan en proef er een beetje van. Je zult zien dat je 9 van de 10 keer concludeert dat het nog prima te eten is.
  9. Als je uit eten gaat en niet wilt overeten (zie de vorige Proeverij), blijven er al snel restjes achter op je bord. Het restaurant gooit dit met liefde bereide eten weg, tenzij je om een ‘doggy bag’ vraagt. Als je vindt dat dit ‘armoedig’ staat, kleed het dan in door te zeggen “Ik hou niet van voedselverspilling. Mag ik het eten mee naar huis nemen?”.
  10. Maak gebruik van de (juiste) techniek: je koelkast kun je een graad kouder zetten om je producten iets langer houdbaar te maken (tussen de 4 en 6 graden is ideaal). Een maatbeker helpt je de juiste hoeveelheden te bereiden. Er zijn talloze apps waarop je een boodschappenlijstje kunt bijhouden. Zoek uit wat voor jou werkt en maak je leven makkelijk!

Alle beetjes helpen, met zijn allen kunnen we heel wat minder eten per jaar weggooien.

Kook met restjes, koop bewust in en laat je niet leiden door ‘houdbaarheidsdata’. Hopelijk kun jij dan jouw voedselverspilling drastisch verminderen.

Vind hier een gezond, makkelijk en snel ‘kliekjes’recept: roze pannenkoeken (ook heel geschikt als ontbijt of lunch) voor 2 personen.

Extra tip: hoe weet je of een ei nog vers is, zonder op de THT-datum te letten? Doe de test: stop het ei in een pan, glas of kom met genoeg water (het ei mag niet ‘klem’ zitten). Als het ei blijft drijven, moet je het weg gooien, maar als het ei zinkt of deels op de bodem blijft liggen, kun je het nog eten.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

We houden allemaal van lekker eten, maar te veel eten is ongezond.

Het is een zware belasting voor je spijsverteringsorganen en bezorgt je over het algemeen ook geen fijn gevoel. Je blijft voeding ‘toevoeren’ terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Dat vraagt veel van je lever en de boel raakt overbelast. Doe je dat vaak, dan is dat slecht voor je gezondheid, en natuurlijk voor je lijn. Hoe voorkom je overeten?

Uitgebreid tafelen leidt vaak tot ‘overeten’, bijvoorbeeld wanneer je naar een restaurant gaat.

Hoewel je natuurlijk geniet van het eten, ben je er vooral van afgeleid. Het is gezellig, je hebt elkaar misschien al een tijdje niet gezien, het restaurant is prachtig, het eten is verrukkelijk en jullie hebben veel te bespreken. Tijdens het hoofdgerecht merk je al dat je genoeg hebt gegeten. Je zou nu prima kunnen stoppen, maar je neemt toch nog een dessert. Heerlijk, alleen denk je onderweg naar huis dat je gaat ontploffen…

Het is belangrijk dat je (weer) leert voelen wanneer je ‘vol zit’.

We hebben dat een beetje afgeleerd, maar je kunt het jezelf zo weer aanleren. Je doet het door met aandacht te eten. Neem de geuren, kleuren, structuren en smaken waar, proef goed, neem iets meer tijd voor elke hap. Maak van het nuttigen van je maaltijd een (gezamenlijk) ‘mindful’ moment, al is het alleen maar tijdens de 1e happen van elk gerecht. Samen bespreken wat er op je bord ligt, eraan ruiken, ernaar kijken, erin prikken en ’t goed proeven; eten met aandacht kan heel makkelijk vanzelf gaan en hoeft helemaal niet gek of moeilijk te zijn.

Je bereikt eerder je verzadigingsgevoel wanneer je goed kauwt.

Als je dat doet, eet je minder en proef en geniet je meer. Er zijn oude voedingsleren waarvan je 50x op elke hap moet kauwen. Dat vind ik wat overdreven, maar het uitgangspunt is goed: de spijsvertering begint al in de mond. Dus hoe meer je kauwt, hoe fijner dat is voor je organen, vooral voor je darmen. Door goed te kauwen en te proeven, het eten ‘aan te laten komen’, heb je eerder een ‘vol’ gevoel en stop je eerder. Fijn voor je gezondheid en fijn voor de lijn!

Een aantal losse tips die je kunnen helpen het overeten te voorkomen:

– Drink ruim een half uur voor iedere maaltijd iets. Dat zorgt ervoor dat je al met een gevulder gevoel begint dan wanneer je dat niet doet.
– Zorg ervoor dat je niet kunt worden afgeleid tijdens het eten. In een restaurant wordt dat lastig, maar thuis kun je bijvoorbeeld de tv uit zetten, je krant even weg leggen, je gsm met rust laten en alleen vrolijke, rustige gesprekken voeren.
– Kies voor een klein bord en klein bestek. Je voorkomt een slecht gevoel als je je bord niet leeg eet, want dat doe je makkelijker en je bent langer bezig door het kleine bestek. Daardoor bereik je eerder je verzadigingsgevoel.
– Leg na elke hap je bestek even neer en let op je ademhaling. Je bent dan bewuster van wat je proeft en wat je doet en ook dan bereik je eerder je verzadigingsgevoel. Je kunt er in ieder geval beter op letten en omdat je meer de tijd neemt, geniet je meer van het moment.
– Kies voor een gezonde mix van ‘vullende’ producten, die je eerder het signaal ‘vol’ geven, zoals peulvruchten, avocado’s en natuurlijk lekkere vetten (zie daarvoor de Proeverij over vet).

Kortom: eet met aandacht, kauw goed en neem de tijd.

Zo voel je wanneer het genoeg is geweest en hou je op tijd op met gedachteloos dingen in je mond stoppen. Dat is gezonder dan welk dieet dan ook.

Een gezond en snel vullend recept: witte bonen vruchtencake.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

De Food Special van Margriet is een heerlijk dik tijdschrift met een enorme variatie aan artikelen over voeding. Je vindt erin bijvoorbeeld:
-een inhoudelijk artikel over ‘clean eating’,
-aanraders voor kookprogramma’s, bloggers, boeken en apps,
-een stuk over de leukste zomerfestivals waar je ook lekker kunt eten,
-de verhalen van foodies die een gat in de markt ontdekten,
-tips over allerlei handige spullen voor in je keuken (of op tafel of onderweg),
-informatie en nieuws over trends, hypes, fabels en feiten,
-een culinaire woordenlijst (waaruit bestaat bijvoorbeeld vijfkruidenpoeder),
-handige trucs voor tijdens het koken (zoals hoe ontpit je olijven makkelijk),
-en natuurlijk veel recepten, vooral voor lekker buiten eten.

Zoals het een goed tijdschrift betaamt, kun je van alles winnen, zoals de sunstofey, festivalkaarten, maar ook een heel weekend weg. En het maakt uiteraard reclame voor prettige producten. Het is mooi vorm gegeven met prachtige foto’s en het heeft een handig formaat en gewicht. Je stopt het makkelijk in je tas en kunt er steeds even in bladeren.

Deze Food Special van Margriet verschijnt eens per jaar, dit jaar in mei (en het is nog verkrijgbaar) en kost 4,99 euro. Ik vind dat niet veel geld voor wat je ervoor krijgt: heel veel inspiratie en plezier!

LeesVoer Margriet Food Special foto

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Met de zomer voor de deur kies je vaak minder snel voor volvette producten.

Je verlangt immers steeds meer naar een ‘bikiniproof body’. Vaak associeer je zo’n strak en slank lichaam met meer bewegen (goed) en minder eten (niet altijd goed), of zelfs met diëten (af te raden). In de supermarkt laat je daarom de volle producten links liggen en kies je voor halfvolle of zelfs magere producten. Dat klinkt heel logisch, waarom is het dan toch geen goed idee?

Volle producten geven je veel meer kans op een slank lichaam.

Dat komt door een aantal factoren. Je lichaam kan volle producten beter verteren en uitscheiden dan halfvolle of magere. De bewerkingen die voedselfabrikanten moeten doen om een (van nature altijd) vol product in plaats daarvan halfvol of mager te maken, maken dat product minder herkenbaar voor je lichaam. Het weet dan vaak niet goed wat het binnen krijgt en wat het ermee moet. Soms slaat het dan maar die onherkenbare delen van dat product op in je vet, niet goed voor je lijn!

Roomboter -waar ik fan van ben: het is gezond en lekker- is door de hype over voeding overigens momenteel helemaal hot and happening. Foodies voegen het toe aan hun koffie (vanwege de romige smaak en om snel een verzadigd gevoel te krijgen best een prima idee) en fabrikanten aan hun ‘smeersels’. Vol vet, vet lekker!

Boter

Een andere belangrijke factor is smaak, vanwege het verzadigingsgevoel.

Volle producten smaken veel beter en geven je daarom eerder een verzadigingsgevoel. Na het eten van een vol product heb je dus minder snel de neiging nog iets te eten, wat bij een halfvol of mager product wel anders is. Daarvan ga je ‘snaaien’, omdat je lichaam eigenlijk om ‘meer’ vraagt. Voedselfabrikanten weten dit ook, daarom halen ze allerlei trucs uit om de smaak van halfvolle en magere producten te verbeteren. Bijvoorbeeld door er allerlei suikers aan toe te voegen, alweer funest voor je lijn!

Kortom: gun jezelf een strak zomerlichaam en kies voor lekker vol. Hoe dichter je bij de natuur blijft, hoe beter. En hoe lekkerder!

Puur

Een gezond en ‘volvet’ recept: eiersalade.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

FoodEvents zijn niet meer weg te denken uit het leven van de lekkerbek.

Het zijn culinaire festijnen van een of meerdere dagen en het zijn er steeds meer. Welke kun je overslaan en welke mag je echt niet missen? Het is jammer als je pas achteraf van je vrienden of collega’s hoort dat ze bij een ontzettend goed event waren. Zeker als ze maar niet uitgepraat raken over die bijzondere burger die ze aten en die fantastische band die er speelde… Daar had jij eigenlijk ook wel heen gewild!

Gelukkig is er nu de rubriek FoodEvents op deze website Je ziet daar de leukste FoodEvents en leest wat ik er goed aan vind. In deze Proeverij alvast 2 tips.

Lepeltje lepeltje

Vanaf 13 mei in Amersfoort t/m 7 augustus in Eindhoven vindt het rondreizende culturele foodfestival Lepeltje lepeltje plaats, in 7 verschillende steden.

Op dit intieme festival geniet je van vers en ambachtelijk eten en drinken, geserveerd uit de mooiste foodtrucks en andere mobiele keukens. Er is voor ieder wat wils; van lichte snack tot heerlijke maaltijd, van vrolijke cupcakes tot malse spareribs. Ook zijn er leuke bands en dj’s die soepele deuntjes draaien, je kunt helemaal los gaan. Op de mooie spullen markt koop je leuke (vaak) vintage producten, daar is een gevarieerd aanbod van creatieve ondernemers. Kinderen kunnen zich ook uitleven; er zijn workshops, knutselhoeken en er is theater.

Dit gratis festival is minder bekend en daardoor minder druk dan bijvoorbeeld het ondertussen internationaal bekende Rollende keukens. Naast Amersfoort en Eindhoven komt Lepeltje lepeltje naar Dordrecht, Utrecht, Apeldoorn, Zwolle en Groningen.

Festival TREK

Vanaf 6 mei in Rotterdam t/m 11 september in Den Haag vindt het bourgondische foodtruck festival TREK plaats, in negen verschillende steden.

Op dit festival kies je in een groot sfeervol openluchtrestaurant van tientallen mobiele keukens voor het lekkerste eten. Van knapperige insecten tot romige desserts; elke smulpaap komt hier aan zijn trekken. Het is een smaak- en vooral sfeervol event, een gezellige belevenis met live muziek en allerlei theatervoorstellingen. Beginnend talent (zang, muziek en theater) krijgt hier een podium. Meer nog dan bij de andere culinaire festijnen is dit een complete middag of avond uit. Met gezellig gezelschap, een happy humeur en lekkere trek zit je hier helemaal goed.

De TREK-karavaan reist naar Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Enschede, Nijmegen, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Amsterdam en Den Haag. TREK staat in bekende stadsparken. Toegang is gratis, huisdieren zijn niet toegestaan.

Een recept wat op een FoodEvent niet zou misstaan: een smoothie met spinazie en banaan.

 

Extra tip voor je bezoek aan FoodEvents.

Neem een rugzak met daarin een picknickkleedje (met plastic onderkant) mee, want zitplaatsen zijn soms schaars. Wil je ‘licht’ rondlopen, dan volstaat een vuilniszak ook!

Wil je geen FoodEvent meer missen? Kijk dan geregeld op de FoodEvents rubriek op deze website! Ik kom je er graag tegen!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!