De Proeverij – Darmgezondheid do’s en don’ts

darmgezondheid Proeverij

Een gezond en energiek lijf begint met gezonde darmen. Als je darmen gezond zijn, kan je spijsvertering zijn werk doen, blijf je op gewicht en maak je het gelukshormoon serotonine aan. Daarom in dit artikel de darmgezondheid do’s en don’ts.

Een slechte huid en een slecht humeur

Wist je dat er veel meer gevolgen zijn van ongezonde darmen dan alleen zoiets als buikpijn? Ook een slechte huid en een slecht humeur hebben te maken met je darmgezondheid. Je darmen zijn via de hersen-darm-as direct verbonden met je brein. Heen en weer beïnvloeden die elkaar daardoor. Ook je huidgezondheid hangt mede af van je darmgezondheid. Hoe ongezonder je in je buik bent, hoe minder mooi je huid wordt. Zorg dus voor je darmen!

Darmgezondheid: de darmflora en de darmwand

Gezonde darmen zijn darmen die o.a. een gezonde darmflora en gezonde darmwand hebben. Dus de juiste bacteriën: niet te veel van de ‘slechte’ en genoeg van de ‘goede’ en geen beschadigingen in de darmwand. Zulke gezonde darmen zijn minder gevoelig, voorkomen buikpijn, een opgeblazen gevoel en vele andere gezondheidsklachten. 

darmgezondheid

Wensenlijst darmgezondheid

De meeste darmen hebben een paar wensen voor een gezonde darmflora en -wand. Die wensen zijn onder andere: – weinig tot geen gluten, sowieso liever geen tarwe (let dus bijvoorbeeld op brood en pasta) – weinig tot geen suikers, zeker geen geraffineerde suikers (niet snoepen!) – vaak verminderde dierlijke zuivel inname (hoewel gefermenteerde dierlijke zuivelproducten voor sommigen ook voordelen kunnen hebben) Wat kun je dan wel eten?

Vervangende producten tips

Eet af en toe havermout, dat zit vol prettige stoffen voor je darmen. In plaats van brood kun je voor crackers kiezen die gemaakt zijn van mais, rijst of boekweit. Die zijn tegenwoordig prima te verkrijgen in de normale supermarkt. Kies vaker voor zilvervliesrijst, gierst of quinoa in plaats van pasta en couscous. Smeer groentespread zoals humus op je crackers in plaats van chocopasta en jam. En gebruik regelmatig plantaardige zuivel, zoals havermelk. 

Wil je meer weten over je energiebalans en hoe je die op peil houdt met voeding? Vraag dan het de (online) workshop Vol energie de dag beginnen aan voor jou en je team!

darmgezondheid receptRecept voor Zoet-zoute zuurkool 

Zuurkool is gefermenteerde witte kool en zit door die fermentatie vol melkzuurbacteriën. Die helpen je je darmen gezond te houden, wat weer goed is voor je immuunsysteem en je humeur. Geniet dus van dit gerecht met zoet-zoute zuurkool!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.