zoet-zoute zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool en zit door die fermentatie vol melkzuurbacteriën. Die helpen je je darmen gezond te houden, wat weer goed is voor je immuunsysteem en je humeur. Geniet dus van dit gerecht met zoet-zoute zuurkool!

Probiotica

Je darmen worden blij van probiotica die je gezonde darmvolk ondersteunen en helpen te ‘strijden’ tegen je ongezonde darmvolk. Gefermenteerde voeding zoals zuurkool zit vaak vol probiotica. Als je slecht tegen gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) kunt of vegan eet, is zuurkool een fijne optie om toch aan je darmgezondheid te werken.

Zoet-zoute zuurkool

In dit gerecht combineer je het zure van de kool met het zoete van appel en gedroogd fruit en het zoute van kaas. Een heerlijke smaakcombinatie, waar je volop mee kunt variëren. Gebruik een keer ander (gedroogd) fruit en varieer ook met de kaassoorten. Als je vegan eet, kun je uiteraard voor een vegan kaassoort kiezen of voor tempeh.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • roomboter (3 flinke eetlepels, vegan optie: kokosvet)
  • bataat, zoete aardappel (300 gram)
  • zuurkool uit pak of pot (250 gram)*
  • tijm (gedroogd: 1 theelepel)
  • gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen of pruimen (25 gram)
  • appel (1 flinke)
  • zout en peper (naar smaak)
  • feta of geitenkaas (150 gram, vegan optie: vegan kaas of tempeh)
  • optioneel: dille (vers of gedroogd, naar smaak)

*Je kunt ook zelf zuurkool maken met de pickle-pers waarover ik eerder al schreef. Gebruik dan 2% zout, dus 5 gram zout per 250 gram zuurkool.

Bereidingswijze van zoet-zoute zuurkool

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met 1 eetlepel roomboter. Breng dan een ruime pan met heet water aan de kook, terwijl je de bataat schilt en in grove stukken snijdt. Kook die stukken in ongeveer 15 minuten gaar.
  2. Verwarm in de tussentijd een hapjespan (met deksel). Smelt 1 eetlepel roomboter en stoof daarin de zuurkool op laag vuur. Voeg de gedroogde tijm en het (klein gesneden) gedroogde fruit toe voor extra smaak en gezonde stoffen. Was de appel goed, verwijder het klokhuis, snijd of rasp hem fijn en voeg ook toe. In de schil van appels zitten gezonde stoffen, schil hem dus niet.
  3. Giet de bataat af en maak er ‘puree’ van met een stamper of grove vork. Het hoeft geen hele gladde puree te worden, een beetje grof is prima. Kauwen is namelijk ook goed voor je darmgezondheid. Voeg de overgebleven eetlepel roomboter toe en zout en peper naar smaak.
  4. Verdeel nu het gestoofde zuurkool-fruit-mengsel over de bodem van de ovenschaal. Daar overheen verdeel je de bataatpuree en je eindigt met de (verkruimelde) kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 10 minuten in de oven, gebruik eventueel als laatste de grillstand. Optioneel garneer je bij het opdienen met dille voor nog meer smaak en gezondheid.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!