De Proeverij – Kauw jezelf slank

Kauw jezelf slank

Door de drukte in je leven, eet je best vaak snel en gehaast.

Met enige regelmaat haal je zelfs ergens een snelle hap, die je met weinig aandacht naar binnen werkt. Je hebt gewoon te weinig tijd om uitgebreid te koken, de tafel gezellig te dekken en eens rustig te gaan zitten voor de maaltijd. Goed kauwen op je voeding schiet er dan al helemaal bij in. Terwijl de gouden tip voor afvallen juist is: kauw jezelf slank!

Het lijkt misschien efficiënt om tijdens het eten iets anders te doen.

Bijvoorbeeld je mail checken, de krant lezen, tv kijken, autorijden of doorwerken. Het lijkt ook efficiënt en vooral makkelijk om een drinkontbijt of smoothie als maal te kiezen. In al die gevallen ben je echter niet met aandacht aan het eten, en zeker niet goed aan het kauwen. Een van de gevolgen daarvan kan zijn, dat je aankomt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat goed kauwen de kans op overgewicht vermindert.

Dat komt door verschillende factoren. Kauwen is de eerste stap in de spijsvertering: door te kauwen komt er een enzym vrij dat de voeding al een beetje verteert. Als je niet goed kauwt, sla je die stap dus als het ware over. Dat maakt het lastiger je voeding te verteren, wat weer leidt tot een minder goede vetverbranding.  

Tijdens het kauwen krijgen je hersenen een signaal en maken ze een hormoon aan.

Dat hormoon zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt en na een tijdje stopt met eten. Het duurt echter wel even voor dat hormoon er is, dus als je te snel eet, eet je ook vaak te veel. Over het algemeen hebben je hersenen meer dan 20 minuten nodig hiervoor. Hoe langer je kauwt op je eten, hoe beter je overeten (en buikpijn) voorkomt.

De kennis over goed kauwen en de voordelen daarvan is niet nieuw.

In vele oude voedingsleren, zoals de Ayurveda en de macrobiotiek, is goed kauwen en met aandacht eten een belangrijk onderdeel van de maaltijd. In de macrobiotiek is de richtlijn zelfs dat je 50x kauwt op een hap! Probeer het maar eens, bij wijze van experiment. Meer gangbaar is het om tot maximaal 40x te kauwen op een hap. Wat je bij snel eten niet lukt.

Kortom: goed kauwen door met aandacht te eten helpt je spijsvertering en helpt jou op gewicht blijven. Je voorkomt overeten en het slecht verteren van vetten. Het helpt je meer te genieten van je maal en je krijgt eerder een voldaan gevoel. Kauw jezelf slank!

Probeer eens dit recept om het kauwen mee te oefenen: salade met wortel en spitskool

Extra tip: goed kauwen helpt je darmen enorm. Als je niet goed kauwt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, constipatie en winderigheid. Bij die klachten is het eerste advies dus altijd: kauw goed!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!