Recept voor zomerse salade met kiemen

zuren en basen in balans recept

Kiemen helpen je de zuur-base balans in je lijf gezond te houden. Het is daarom goed ze zo vaak mogelijk, het liefst dagelijks, te eten. Met deze zomerse salade met kiemen ben je lekker op weg en hij staat in een mum van tijd op tafel! Gebruik hem als lunch of als bijgerecht bij je diner.

Zomerse ingrediënten

Het is nog net geen zomer, maar de zomerse ingrediënten voor deze salade kun je al volop vinden. Geniet van die lekkere zomerkoninkjes! Wat de asperges betreft, is het einde van het seizoen in zicht, dus sla nog even je slag. Ook asperges zijn namelijk bijzonder gezond.

Probeer en varieer

In principe kun je de zaadjes van alle eetbare planten (behalve die uit de nachtschadefamilie) laten kiemen. Ze smaken heel verschillend, de een veel sterker dan de ander. In dit recept gebruik je alfalfa, maar probeer ook eens wat anders uit. Varieer met bijvoorbeeld kiemen van broccoli, linzen of zonnebloem.

Als je een notenallergie hebt, vervang je de noten door zaden en pitten. Vervang ook de kaas als je liever vegan eet. Verder kun je variëren met je dressing; maak bijvoorbeeld eens een mosterddressing of gebruik een mooie notenolie.

Ingrediënten

voor 2 personen

 • sla naar keuze (200 gram, bij voorkeur biologisch)
 • alfalfa (20 gram of meer naar smaak)
 • aardbeien (10 stuks, bij voorkeur biologisch)
 • witte asperges (300 gram)
 • zachte kaas, bijvoorbeeld mozzarella of geitenkaas (100 gram)
 • noten, bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten (100 gram)
 • olijfolie (2 eetlepels, extra vierge)
 • balsamicoazijn (1 eetlepel)
 • zout en peper naar smaak
 • optioneel: dille en/of dragon (vers of gedroogd, naar smaak)

Bereidingswijze van zomerse salade met kiemen

 1. Was en droog allereerst de sla en afhankelijk van je slakeuze snijd je die fijn. Spoel ook de alfalfa en de aardbeien af (met het kroontje er nog op, zodat ze zich niet volzuigen met water) en dep droog. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze door de helft. Schil vervolgens de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd er daarna met een dunschiller mooie lange dunne linten af.

 2. Verdeel de sla, alfalfa, aardbeien en aspergelinten over 2 borden en voeg daar de zachte kaas aan toe. Hak de noten fijn in een vijzel of keukenmachine (of voorzichtig met een scherp mes) en voeg ook die toe. Meng in een apart schaaltje de olijfolie met de balsamicoazijn en zout en peper naar smaak. Druppel deze dressing over het geheel. Voeg optioneel ook dille en/of dragon toe.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!