De Proeverij – Verschillende soorten vegetarisch
Wist je dat er verschillende soorten vegetarisch zijn? Dat is handig om te weten als je gasten krijgt of een evenement organiseert. Of als je overweegt vegetarisch te gaan eten, bijvoorbeeld vanwege het klimaat of je gezondheid. Je leest er hier meer over!
Vegetarisch eten vanwege het klimaat
De meest gangbare opvatting is dat je voor minder milieu-impact zorgt als je minder vlees eet. Het maakt vervolgens wel een beetje uit waar je je vlees door vervangt om toch aan voldoende eiwitten te komen. Bonen (zoals soja) voor bijvoorbeeld vleesvervangers die helemaal uit Brazilië komen, zijn ook geen pretje voor het milieu. Wil je echt impact maken, bestudeer dan goed de wijze van transport, de teeltwijze (in het kader van ontbossing), etc. .
Vegetarisch eten vanwege je gezondheid
Dat meer plantaardig eten goed is voor je gezondheid, onderschrijft o.a. het Wereld Kanker Onderzoek Fonds al jarenlang. Je krijgt er over het algemeen een lagere kans op een aantal vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes van. Niet alleen door je verlaagde inname van vlees (en misschien ook andere dierlijke producten) overigens. Vooral ook omdat meer plantaardig eten vaak zorgt voor meer vezels en variatie en dat is sowieso gezond.
De verschillende soorten vegetarisch
Je kunt de verschillende soorten vegetarisch het makkelijkst onderscheiden en onthouden als je de woorden kent van de producten die iemand juist nog wél eet. Als volgt:
– De pescotariër eet geen vlees, wel vis, schelp- en schaaldieren (pesco = vis, etc.).
– De ovo-vegetariër eet geen vlees, vis en zuivel, wel eieren (ovo = ei).
– De lacto-vegetariër eet geen vlees, vis en eieren, wel zuivel (lacto = zuivel).
– De lacto-ovo-vegetariër eet geen vlees en vis, wel zuivel en eieren (zie hierboven).
– De pollotariër eet geen vlees, maar wel gevogelte (pollo = kip, etc.) en soms ook vis.
Dan zijn er nog een paar andere termen: De flexitariër eet voornamelijk plantaardige, maar ook af en toe dierlijke producten. De veganist eet helemaal geen dierlijke producten. Als je veganistisch eet, is het belangrijk op je eiwitvariatie, B12 en omega-3 inname te letten, soms ook op je ijzer-inname.
Andere redenen voor vegetarisch eten
Naast je eventuele keuze voor minder milieu-impact of voor je gezondheid, kun je andere redenen hebben om vegetarisch te eten. In welke vorm dan ook. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je begaan bent met dieren en ze daarom niet wilt ‘gebruiken’. Het kan ook een kwestie van smaak zijn, sommigen houden simpelweg niet van de smaak van vlees. Hoe dan ook, nu je de verschillende soorten vegetarisch kent, helpt je dat misschien een bij jou passende keuze te maken.
Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over je energiebalans? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou! .
Recept voor Pastinaaksoep met kurkuma
Zoek je een makkelijk (vooraf) te maken en lekker gerecht dat bij dit seizoen en verschillende soorten vegetarisch eten past? Denk dan eens aan een van de onderstaande vormen van pastinaaksoep met kurkuma. Let op de variatiemogelijkheden!
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!
Over mij
Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De