Recept voor ontbijtpannenkoeken met fruit

ontbijtpannenkoeken met fruit

Je eerste maal van de dag wil je zo gezond en lekker mogelijk maken. Met veel verschillende vitaminen, mineralen en voldoende vezels, zodat je er lang op kunt teren. Deze ontbijtpannenkoeken met fruit helpen je goed op weg!

Voer uit de vriezer

Zeker in de winter is het een uitdaging om veel gevarieerd lokaal fruit te blijven eten. Daarom kun je best af en toe voer uit de vriezer halen. Dat zit namelijk nog vol met allerlei vitaminen en mineralen. Fruit is vaak heel vezelrijk, fijn voor je darmen en daarmee een boost voor je weerstand!

Ingrediënten

voor 6 dikke ontbijtpannenkoeken met fruit

 • havermout- of meel (150 gram)
 • eieren (2 stuks), vegan optie: geweekt lijnzaad (2 el met 6 el water, 15 min)
 • plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk (200 ml)
 • zout (een snufje)
 • kaneel en/of vanille (naar smaak, ongeveer een theelepel)
 • kokosvet (1 eetlepel)
 • blauwe bessen (3 handjes) of ander fruit

Bereidingswijze van de ontbijtpannenkoeken met fruit

Optioneel: gebruik eerst je staafmixer (of vijzel of keukenmachine) om je havermout fijn te malen als je dat lekkerder vindt. Je kunt ook reeds fijngemalen havermeel kopen of kiezen voor wat grovere pannenkoeken van havermout.
Vegan optie: als je geen eieren wilt gebruiken, week dan gedurende minimaal 10 minuten 2 eetlepels gemalen lijnzaad voor in 6 eetlepels water. Je krijgt een glibberige substantie die je gebruikt in plaats van de eieren. Zelf je lijnzaad malen is het gezondst.

 1. Meng allereerst je havermout met je eieren, plantaardige melk, zout en specerijen tot een beslag.
 2. Warm vervolgens een bakpan op, voeg het kokosvet en een deel van het beslag toe en verdeel het beslag mooi over de bodem van de pan. Zodra de pannenkoek na ongeveer een minuut aan de onderkant begint te verkleuren, draai je hem om. Bak de andere kant ook ongeveer een minuut, tot beide zijden lichtbruin gekleurd zijn.
  Eventueel verwarm je tijdens het bakken ook een deel van de bessen al mee, of je voegt ze pas na het bakken los toe als fruitbeleg.

Variatietips:
In de soorten fruit die je gebruikt kun je zoveel variëren als je wilt. Als je liever fruit uit het seizoen gebruikt, kies dan voor appel of peer (rasp). Een keer fruit uit blik kan ook, maar let er dan goed op dat het niet gezoet is met suikersiroop. Garneren kan met bijvoorbeeld kokosrasp, granola, kruiden, specerijen en (eetbare) bloemen.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!