Recept voor Fruitige kerstfeest parfaits

feestelijk gezonde desserts recept

Een feestelijk gezond dessert serveren lastig? Welnee! Deze fruitige kerstfeest parfaits zet je binnen een kwartier op tafel en zien er schitterend uit. Bovendien kun je er alle kanten mee op, dat is makkelijk als je gasten met verschillende wensen krijgt.

Gezoet met fruit, vezel- en eiwitrijk

Je hebt geen suiker nodig om je desserts zoet te maken, dat kan prima met fruit. Deze fruitige kerstfeest parfaits zijn heerlijk zoet zonder suiker. Dat fruit maakt ze ook vezelrijk, wel zo prettig voor je darmen. Lekker genieten van je gezonde darmflora. Bovendien maakt de kokosyoghurt ze eiwitrijk, op plantaardige wijze. Ook geschikt voor je vega en vegan gasten en makkelijk vooraf te bereiden!

Ingrediënten

voor 2 parfaits

  • appel en/of peer (350 gram, bij voorkeur biologisch)
  • dikke kokosyoghurt (300 gram)
  • vanillepoeder (naar smaak, advies: ½ theelepel)
  • kaneel (naar smaak, advies: ¼ theelepel)
  • honing (naar smaak, advies: 1 eetlepel)

garneertip: gedroogde appel, vanillepoeder of speculaaskruiden, stukjes noot

Bereidingswijze van de fruitige kerstfeest parfaits

  1. Was en droog je fruit als het biologisch is, schil het als het niet biologisch is. Verwijder het klokhuis en snijd het in stukken. Maak er een puree van, in de keukenmachine of blender (makkelijk) of met een staafmixer (iets uitdagender). Verdeel een derde van je puree over mooie grote glazen.
  2. Meng door je dikke kokosyoghurt (of andere dikke plantaardige yoghurt) je specerijen en honing. Verdeel de helft van dit mengsel over de fruitpuree. Doe over de yoghurt weer een derde van de fruitpuree. Voeg nu de tweede helft van de yoghurt toe en eindig met je laatste deel van de fruitpuree.
  3. Garneer pas op het moment van serveren. Je kunt de parfaits koud bewaren tot het zover is. Eet smakelijk!

Variatietips:

Als je gasten hebt die minder van fruit houden, kun je ze verleiden door cacaopoeder door de yoghurt te doen. Dat maakt van de fruitige kersfeest parfaits namelijk meteen een soort chocotoetje. Garneer dan ook met cacaonibs, chocorasp of zelfgemaakte chocosaus.
In de soorten fruit die je gebruikt kun je ook volop variëren. In het recept staat fruit uit het seizoen, maar kies ook eens op kleur. Bijvoorbeeld aardbeien of frambozen voor rozerood, mango of banaan voor geel en bramen of bessen voor blauw.
Varieer ook met je garnering, maak het mooi bijpassend. Gebruik vers en gedroogd fruit, kokosrasp, granola, kruiden, specerijen en (eetbare) bloemen.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!