De Proeverij – Slow cooking als remedie tegen feestdagenstress

slow cooking

Heb je last van feestdagenstress? Maak kennis met slow cooking: dé manier om gezond te koken zonder uren in de keuken te staan! Ontdek hoe slimme kooktechnieken je helpen heerlijke gerechten op tafel te zetten én (jouw) energie te besparen. Ontspan!

Feestdagenstress, wie kent het niet?

December betekent feest, lekker eten, en… volle agenda’s! Met sociale verplichtingen en een overvloed aan heerlijk (maar niet altijd even gezond) eten. Soms levert dit meer stress dan vreugde op. Voor je het weet, eet je wéér een snack tussen alle drukte door of kies je voor kant-en-klaar. Toch hoeft dat niet: met een beetje voorbereiding en slimme kooktechnieken kun je volop genieten. Gun jezelf extra tijd en energie in deze drukke periode!.

Slow cooking met bijvoorbeeld de Wonderbag*

Vroeger gebruikten mensen een hooikist en tegenwoordig is er… de Wonderbag. Een soort geïsoleerde kooktas die werkt als een slowcooker. Je brengt eerst je gerecht op het fornuis aan de kook en plaatst daarna de pan in de Wonderbag. Daarin gaart je gerecht langzaam verder, zonder dat je nog een warmtebron nodig hebt. Je eten behoudt zo ook zijn smaak en voedingswaarde. En dat zonder dat jij erbij hoeft te blijven, wat een gemak!

*Zonder Wonderbag bereik je hetzelfde effect met wat dikke dekens of (handdoeken en) een koelbox. Stop er eventueel een warmtekruik of een afgesloten fles met heet water bij.

 

Slow cooking

Energie besparen met slow cooking

Slow cooking biedt niet alleen gemak tijdens de drukte, maar is ook duurzaam en gezond. Het passieve koken levert je een besparing op je energiekosten. Dat is best fijn in de koude wintermaanden waarin die toch al stijgen. Bovendien hoef je er niet bij te blijven, dus kun je ondertussen alvast je huis decoreren of lekker kletsen met je gasten. Of even lekker een paar uur ontspannen. Echt een win-winsituatie!

Praktische tips voor slow cooking

Er zijn wat handige tips voor deze slimme kooktechnieken. Of je nu een Wonderbag, een koelbox of dikke dekens / een dekbed gebruikt. Hier komen ze:

– Houd het deksel van je pan na het koken altijd goed dicht. Anders verlies je meteen warmte.

– Zorg voor een volle (zo vol mogelijke) pan. Een halfvolle pan koelt immers sneller af.

– Vermijd metalen oppervlakken onder je pan, want die geleiden de warmte weg.

– Experimenteer met de kooktijden, want elk gerecht kan anders reageren.

Kies ook voor gerechten die heel geschikt zijn voor slow cooking. Bijvoorbeeld:

Soepen, stoofschotels en bonen: door het vocht blijven ze warm en blijven ze garen.

– Rijstgerechten, zoals paella of risotto, omdat je de smaak optimaal behoudt.

– (Vegetarische) Curry’s: perfect omdat je de kruiden extra lang laat trekken.

Kom met slow cooking lekker op adem tijdens de feestdrukte en maak jouw december stressvrij, voedzaam en feestelijk. Zo begin je het nieuwe jaar met een opgeladen batterij!

Wil je met ‘jouw groepje’ op een leuke manier meer leren over je energiebalans? Dan is de workshop ‘vol energie de dag beginnen’ misschien iets voor jou!

Slow cooking Mediterrane vega stoofschotelRecept voor Mediterrane vega stoofschotel

Wil je een feestelijke maaltijd serveren, maar geen uren in de keuken staan? Deze mediterrane vega stoofschotel kun je op de slow cooking manier bereiden. Ontzettend smaakvol, makkelijk te maken en heerlijk gezond.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De