Recept voor ontbijt van rijst, groenten en ei
Heerlijk gezond de dag beginnen met een recept voor ontbijt van rijst, groenten en ei. De rijst is een ‘restje’, anders zul je eerst even rijst moeten koken. Kies wel voor een gezonde rijst, zoals volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst. Het ei erbij maakt het lekker eiwitrijk en de groenten zorgen voor een extra portie vitaminen en mineralen.
Ingrediënten
- een ei per persoon
- gekookte rijst van de vorige dag (zilvervlies of volkoren basmati)
- kokosmelk / rijstmelk / gewone melk / water
- groenterestjes, bijvoorbeeld gekookte wortel, bietjes, linzenkiemen, etc.
Kruidensuggesties bij dit ontbijt met rijst, groenten en ei
- 2 theelepels gemalen komijnpoeder (=djinten) (of zelf komijnzaad malen in een vijzel)
- 1 theelepel kurkuma (=geelwortel)
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van ontbijt met rijst, groenten en ei
- Kook de eieren, laat ze schrikken en leg ze apart als ze klaar zijn.
- Warm ondertussen de rijst van de vorige dag op, met een scheutje kokosmelk, zodat het geheel smeuïg wordt.
- Voeg de groenterestjes van de vorige dag toe. Kies voor het ontbijt de wat zoetere groenten uit, zoals (gekookte) wortel en bieten of rode paprika. Of groenten met een meer ‘neutrale’ smaak, zoals linzenkiemen of andere kiemgroenten.
- Voeg ook de specerijen toe en roer goed door.
- Pel de eieren en serveer het rijst-groentemengsel met een ei bovenop.
Variatietip voor een hartig ontbijt / je lunch
Hou je van hartig of wil je de dinerrestanten gebruiken voor je lunch? Dan kun je gerust ook voor groenterestjes van gebakken ui, spinazie, gekookte aardappel of peulvruchten, etc. gaan. Je kunt dan i.p.v. kokosmelk ook kiezen voor groentebouillon.
Kruidensuggesties zijn in dat geval (naast komijn en kurkuma):
- 1 theelepel gemalen koriander (of ketoembar)
- 1 theelepel gemberpoeder (voor meer pit)
1/4 theelepel chilipoeder (of cayennepeper) (voor meer pit)
Geniet lekker van je voedzame ontbijt!
Voor meer leuke recepten: klik HIER!