Recept voor mango-ijs zonder suiker

Benieuwd naar een recept voor mango-ijs zonder suiker?

In dit romige vruchtenijs wat je zelf maakt, voeg je geen geraffineerde suikers toe. Hooguit wat honing en oerzoet / kokosbloesemsuiker, voor een mooiere structuur van het ijs. Zonder die toevoegingen kan het echter ook, als je minder om die structuur geeft. De rijpe mango en de kokosmelk maken het ijs immers al zoet genoeg.

De romigheid komt door de yoghurt. Hoe vetter de yoghurt is, hoe mooier het ijs opstijft. Wil je per se magere yoghurt gebruiken, dan zul je veel meer moeten kloppen en gaat het ten koste van de smaak.

Je (of jouw ijsmachine) klopt verder zoveel mogelijk lucht in het mengsel. Hoe meer lucht erin zit, hoe zachter de textuur van het ijs is. Veel kloppen houdt de ijskristallen ook zo klein mogelijk.

Ingrediënten

  • 125 ml kokosmelk (of gewone melk, als je ertegen kunt)
  • 125 ml volle yoghurt, zoals schapen- of geitenyoghurt, of standyoghurt
  • ongeveer 185 gram rijpe mango (het hoeft niet heel precies te kloppen)
  • 15 gram honing (optioneel)
  • 15 gram oerzoet / kokosbloesemsuiker (optioneel, voor een mooiere structuur)
  • 1 theelepel kuzu (optioneel, een bindmiddel voor een mooiere structuur)

Serveertip: zomerfruit en raw chocolate.

Bereidingswijze

Met ijsmachine:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maak er een soepele substantie van.
  2. De substantie gaat in de ijsmachine. Volg de aanwijzingen van je machine.
  3. Serveer met zomerfruit en eventueel wat raw chocolate. De raw chocolate kun je desgewenst smelten.

Zonder ijsmachine:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maak er een soepele substantie van.
  2. De substantie gaat in een grote open kunstof bak twee a drie uur onafgedekt in de vriezer.
  3. Haal de substantie elke 20 a 30 minuten eruit om krachtig door te roeren. Met een vork, stevige garde of staafmixer. Zorg ervoor dat de ijskristallen klein zijn geworden.
  4. Serveer met zomerfruit en eventueel wat raw chocolate. De raw chocolate kun je desgewenst smelten.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!