In Restaurant & Brasserie Groen in Groningen (Carolieweg 16-1) lunch of dineer je grotendeels biologisch en eet je veel streekproducten. Het prachtige monumentale pand ligt handig centraal in de binnenstad. 

Ik sprak met de manager Jean-Paul Wu en de chef-kok en eigenaar Michel Wu. Brasserie Groen bestaat als restaurant ongeveer 10 jaar, je kreeg er voorheen vooral maaltijdsalades. Sinds ongeveer 4,5 jaar kun je er -elke dag- terecht voor een gevarieerd en biologisch aanbod. Klanten kiezen steeds bewuster voor bepaalde voeding en biologisch is trendy. Daarnaast delen de Wu’s graag hun ervaringen en mooie producten met hun klanten.

Het aanbod is bewust niet uitsluitend vegetarisch of vegan, maar juist veelzijdig. Op de kaart staan dus ook gerechten met vlees of vis. Met veel streekproducten en rekening houdend met de seizoenen. Bij elke gang heb je zo’n acht a negen keuzes. Leuk om uit zoveel te kunnen kiezen! Je eet drie gangen voor 27,50 euro en vier gangen all in voor 42,50 euro.

Wij aten onder andere een groentetaart met mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en bietencrème vooraf. Een fijn behapbare portie, een waar kunstwerk op het bord en erg lekker. Datzelfde gold voor het trio van vis met mayonaise van blauwe druiven en kroepoek van zeewier. Erg smakelijk! De in eigen stookoven gerookte zalm die ik vervolgens at, was verrukkelijk. Het garnituur was creatief opgemaakt en weer was alles erg lekker. Voor mij is het dessert altijd de kers op de taart. Het trio van chocolade stelde zeker niet teleur, met als leuke verrassing de knetter-parels. Heerlijk met hazelnoot-praliné-ijs. En dat alles geserveerd door de zeer snelle en vriendelijke bediening!

Het sfeervolle pand heeft meerdere verdiepingen, hele grote ramen, mooie verlichting en lekkere zitbanken. In de zomermaanden is er een gezellig terras aan de voorzijde van het pand. De inrichting is ‘warm’ met wat groene aspecten. Hier en daar hangen groene lampen en zijn er groene mozaïektegeltjes. Verder is er een mix van materialen: ruwe steen, leuk behang en metalen elementen. Op een schitterende schouw staan kaarsen en decoratieve takken, voor het raam staan enorme bloempotten. Op tafel vind je echte bloemen; er is duidelijk veel aandacht aan de gewenste sfeer besteed, met succes.

Ik raad je absoluut aan hier te eten als je in Groningen bent. Het heerlijke eten, de sfeervolle inrichting en de vlotte bediening; dat is zelfs een omweg waard!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

In restaurant Le Jardin in Utrecht (Mariaplaats 42) kun je terecht voor ‘Groen-te-no-mie (de; v) – de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt’.

Ik interviewde Lars Mooren, die al vanaf zijn 14e in de horeca werkt, de Hotelschool deed in Maastricht, maar ook opleidingen volgde in Amsterdam en Milaan. Hij is nu, nog geen 30 jaar jong, mede-eigenaar van het restaurant. Die ambitie heeft hij altijd al gehad; vanwege het vak, wat hij geweldig vindt, maar ook vanwege de lekkere wijnen die erbij horen.

De keuze voor zoveel mogelijk biologische producten maken hij en zijn compagnon Jan van der Grift omdat het maatschappelijk verantwoord is en al lang geen stoffig imago meer heeft. In tegendeel: klanten zijn tegenwoordig bereid er wat extra voor te betalen.

Groenten spelen bij hen de hoofdrol, bij voorkeur van het seizoen en van dichtbij, zodat ze zeker weten dat ze ‘ambachtelijk’ zijn, verantwoord en biologisch. Door de groenten laten ze zich inspireren, daarna complementeren ze het gerecht met liefde, passie, vakkennis van de Franse keuken en ‘zo nu en dan’ een mooi stukje vlees, vis of gevogelte. Ook aan de opmaak besteden ze veel aandacht; op je bord ligt een waar kunstwerkje.

De ligging van het restaurant is geweldig, midden in Utrecht. Op een prachtig bloemrijk terras drink je t/m het begin van de avond in de zon een lekker en desgewenst bijzonder drankje (bijvoorbeeld rabarbersap). Binnen is de ‘kas’ een extra blik waard, waarin onder andere planten en kruiden worden gekweekt voor de keuken. Ook het luxe zitje bij de ‘haard’ is erg mooi, aan alle decoratie is veel aandacht besteed.

Le Jardin is naast een restaurant ook een bloemist (vandaar al die bloemen en planten) en ‘petit hotel’. Volop mogelijkheden voor een romantisch uitje dus!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

>>>LET OP: Restaurant Blij heet nu Restaurant De Kade. De vorige eigenaar die hier nog op de foto staat, is op reis gegaan met zijn gezin. Het ‘nieuwe’ restaurant is ook heel goed, vegetarisch en nog steeds schitterend gelegen. Onderstaande informatie is echter niet meer allemaal van toepassing!<<<

 

In restaurant Blij in Den Haag (Dunne Bierkade 1A) kun je terecht voor lunch en diner.

In een monumentaal pand aan de gracht geniet je van erg lekker biologisch eten. Ik sprak er Bram Wooning die samen met zijn vrouw Martine eigenaar is. Een aantal jaar geleden kwamen ze dit lege pand met horecavergunning tegen. Beiden zijn hoog opgeleid en houden van reizen, maar konden hun passie voor eten niet langer negeren en begonnen daarom dit restaurant.

Voornamelijk vanwege het dierenwelzijn kiezen ze voor biologisch.

Gasten moeten een prettig gevoel hebben bij het vlees dat ze eten, en natuurlijk smaakt het ook beter.

Overdag kies je in dit restaurant van de lunchkaart verschillende vegetarische en niet-vegetarische broodjes, een gezonde verse soep of (door jezelf samengestelde) salade. Wij aten er een heerlijke salade, om je vingers bij af te likken! Zelf samenstellen is natuurlijk helemaal geweldig, geef je creativiteit de ruimte! Voor het diner is er een chef die in Franse stijl kookt. Het principe is hier shared dining; het delen van gerechten, ervaringen en producten staat centraal.

Alles in het pand is zelfgemaakt; de tafels, de kastjes, et cetera.

Hout en stenen sprokkelden ze bij elkaar in Den Haag, alle materialen zijn gerecycled. Een vriend van Bram en Martine is meubelmaker. Het geeft dit pand een unieke sfeer.

In de zomer is er een groot terras voor ongeveer 50 personen in de zon aan het water van de gracht. Er heerst dan een gezellige drukte op dit niet zo bekende, maar prachtige stukje Den Haag.

Extra mogelijkheden van deze mooie plek.

Dit restaurant is beschikbaar voor borrels, bedrijfsuitjes, verjaardagen en voorzien van gratis WiFi biedt het een ‘flexibele werkplek’. Ook is de eerste verdieping op afspraak beschikbaar voor vergaderingen en netwerkbijeenkomsten. Misschien organiseer ik voor VoedjeVrij hier wel een keer een workshop!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!