Recept voor curry van zoete aardappel

Recept voor curry van zoete aardappel

Een makkelijk recept voor curry van zoete aardappel.

Zodat je alle vijf de smaken kunt proeven in één gerecht. Maar wat is eigenlijk het nut van de vijf smaken? Waarom zou je die alle vijf willen proeven in je gerecht?

De 5 smaken hebben elk een eigen ‘functie’ in een gerecht en een bepaald effect op je lichaam.

Daar kun je meer over lezen in deze Proeverij. Als je alle vijf de smaken in je gerecht proeft, is de smaak ‘rond’ en vind je het gerecht lekker. Bovendien kun je het dan beter verteren. Probeer het maar eens uit met dit recept!

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 cm verse gember
  • sesamolie (of olijfolie)
  • een kleine prei
  • 1 teentje knoflook
  • een grote zoete aardappel (of 2 kleine)
  • 250 ml water
  • bouillonpoeder (zonder gistextract)
  • kerriepoeder
  • 150 ml kokosmelk
  • kurkuma (geelwortel)
  • flinke hand cashewnoten
  • 100 gram doperwten (na het uitlekken als je ze uit een potje haalt)
  • 2 kleine stronkjes witlof
  • flinke hand walnoten
  • 1 limoen (of citroen)
  • verse koriander naar smaak (ongeveer ½ bos)

Bereiding:

Verwarm een flinke pan of wok voor op matig vuur. Schil de ui en de gember en snijd beide fijn. Doe de olie in de pan, voeg de ui en gember toe en fruit op laag vuur.

Was ondertussen de prei en snijd in kleine ringen. Snijd ook de knoflook fijn (of pers in een knoflookpers). Voeg beide toe aan het ui-gembermengsel en laat meebakken.

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes (van ongeveer 2 bij 2 cm). Kook het water, voeg het bouillonpoeder toe (als je blokjes gebruikt, is de richtlijn meestal ½ blokje voor 250 ml water) en giet de bouillon in de pan. Voeg zoete aardappelblokjes, kerriepoeder (flink wat), kokosmelk, kurkuma (ook flink wat) en cashewnoten toe en breng aan de kook. Laat zachtjes ongeveer 10 minuten pruttelen. Als je diepvrieserwten hebt, voeg die dan ook al toe. Als je de erwten uit een potje haalt, dan gaan ze pas later in de pan (tegelijk met de witlof).

Was ondertussen de witlof en snijd fijn. Voeg na de 10 minuten kooktijd toe aan de pan en laat nog even mee opwarmen. Hak de walnoten in stukjes (je kunt ze ook ‘pletten’ met de onderkant van een braadpan op een snijplank). Knijp de limoen boven de pan uit en voeg de walnoten toe.

Was en droog de koriander, snijd fijn en serveer de curry met de koriander.

Voor meer leuke recepten: klik HIER