De Proeverij – Top 3 foodfestivals

Topfoodfestivals

Ze zijn alweer begonnen: de foodfestivals! Culinaire hoogstandjes, experimentele proeverijen en véél entertainment. Ik zet de beste voor je op een rij. De top 3 foodfestivals die je gewoon niet mag missen!

Rrrollend

Je gaat naar Rrrollend als je van een kleinschalig foodfestival houdt. Hier vind je niet veel van hetzelfde. Er staan bijvoorbeeld wel twee trucks met burgers, maar die zijn toch verschillend. Specials zie je er ook, zoals een Hongaarse foodtruck. Weer eens wat anders! In de special bar drink je naast het ‘beroemde’ bier Langunitas allerlei andere speciaalbieren en ciders.

Er treedt veel lokaal talent op; zangers en zangeressen met of zonder band. In Nijmegen bijvoorbeeld ontmoette je Erik Lourenssen en De Jager. Daar hoefde je dat weekend trouwens ook het voetbal niet te missen. Rrrollend zorgde voor een groot scherm, zodat je kon eten en kijken tegelijk! Als je van dansen houdt, haal je je hart op bij de DJ. Kinderen kunnen naar theatervoorstellingen, zich laten schminken of knutselen.

Dit knusse foodtruckfestival staat tot oktober 22 (!!!) keer op de leukste pleinen van Nederland. Soms zelfs meerdere keren in dezelfde stad. Kijk hier voor een totaaloverzicht.

Eten op rolletjes

Voor verrassende nieuwe smaken zit je goed bij Eten op rolletjes. Zelfs als je vegetariër bent. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een foodtruck die de Libanese keuken naar je bord bracht. Een heerlijke ‘pannenkoek’ met za’atar (kruidenmix), halloumi (kaas), tomaat, komkommer en munt. ‘Slow food’; je moest er even op wachten, maar dat was het waard: om je vingers bij op te eten! Je drinkt er wijn, speciaal bier, cocktails en gin-tonics.

 Bij dit ontzettend gezellige foodtruck festijn kun je lekker intiem samen of met de hele familie terecht. Groot en klein zijn welkom, met of zonder eigen picknickkleed, want er staan overal grote houten tafels. Naast heerlijk eten en drinken is er tot en met de avond livemuziek en entertainment. Ook voor de kinderen: het poppentheater, de schminkhoek en de knutselbus!

 Je kunt dit jaar in 10 verschillende steden van Eten op rolletjes genieten. Zie hier waar en wanneer precies.

Dutch Raw Food & Lifestyle Festival

Op zondag 18 juni 2017 vindt in Amsterdam het Dutch Raw Food & Lifestyle Festival plaats. Op het buitengebied van Boerderij Langerlust (Provincialeweg 24). Iets heel anders dan de andere foodfestivals. Je vindt hier alles wat met raw food te maken heeft. Niet alleen op het gebied van voeding zelf, ook op het gebied van een gezonde en pure levensstijl. Er zijn (markt)stands, lezingen en workshops.

De bedoeling is jou als bezoeker te inspireren en geïnteresseerden samen te brengen. Of je komt gewoon om de (meestal plantaardige en biologische) heerlijke producten te proeven. Zeker als je een liefhebber van chocolade bent! En van ‘zelf doen’… Er staat o.a. een presentatie door Russell James op het programma. De beste Raw Food Chef van Engeland leert je hoe je raw food gerechten maakt. Niet alleen door een recept te volgen!

Het festival opent om 10.30 uur en is afgelopen om 19.00 uur. In de webshop koop je tickets. Lees hier meer over de kosten, het hoe en wat.

Kortom: er is voor ieder wel een geschikt foodfestival te vinden. De ene wat internationaler en drukker, de ander wat intiemer en knusser. Zelfs voor mensen met speciale interesses zijn er foodfestivals. Je kunt gewoon kiezen!

Groenten van de BBQ

Recept van een gerecht dat goed past bij een foodfestival: groenten van de BBQ

Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook
  • 2 flinke uien (of 3 kleine)
  • 1 aubergine
  • 2 kleine courgettes (of 1 grote)
  • 2 puntpaprika’s (of gewone)
  • 1 venkel
  • bos verse tijm (of gedroogd, als je geen verse hebt)
  • feta / halloumi (optioneel)
  • olijfolie (bij voorkeur extra vierge)
  • zout (bij voorkeur grof zeezout)
  • 1 citroen
  • peper

Ook nodig: aluminiumfolie / kant-en-klaar aluminium bakje voor op de BBQ.

Qua groenten kun je natuurlijk variëren naar smaak. Probeer bijvoorbeeld ook eens iets met tomaten (zonder de zaadlijsten, anders wordt het te nat).

Dit gerecht kun je ook in de oven maken.

 Bereidingswijze

  1. Maak van twee stukken van ongeveer 50 cm aluminiumfolie twee bakjes door de randen omhoog te vouwen. Of gebruik kant-en-klare bakjes.
  2. Was alle groenten; je kunt de schil van knoflook en uien later verwijderen.
  3. Halveer de uien, snijd de courgettes in (hele) grove stukken, evenals de puntpaprika’s (waar je de zaadlijsten wel uit haalt), venkel en aubergine.
  4. Verdeel de groenten over de bakjes en steek er takken tijm tussen (of strooi er gedroogde tijm over). Voeg eventueel de kaas toe (feta / halloumi).
  5. Sprenkel wat olijfolie en strooi wat zout over de pakketjes. Vouw ze dicht, maar laat een kleine opening open. Er moet nog wat lucht bij kunnen. Kant-en-klare bakjes sluit je (grotendeels) af met aluminiumfolie.
  6. Leg de bakjes een half uur tussen de kolen.
  7. Maak ondertussen een dressing voor over de groenten. Knijp de citroen uit en meng het sap met olijfolie, (een klein beetje) zout en peper. Als je ervan houdt, voeg je ook wat rasp van de schil toe.

Extra tip: wil je uit nog meer foodfestivals kunnen kiezen? Kijken of er bij jou in de buurt een komt? Op mijn site beschrijf ik nog veel meer FoodEvents. Bijvoorbeeld Rollende keukens, Lepeltje Lepeltje en Festival TREK. Ook ontzettend leuk en lekker!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!