De Proeverij – Mediagekte rondom voeding

Mediagekte rondom voeding

Gezond eten is hip, dus is er een ware mediagekte rondom voeding losgebarsten. Er verschijnen aan de lopende band berichten. Een onderzoek hier, een goeroe daar, een dieet zus, een challenge zo… Het zijn er zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je op zoek bent naar informatie. Zeker nu de zomer -en daarmee de komkommertijd- is aangebroken, overspoelen de media je. Leuk, erg vermakelijk, maar hoe weet je na zo’n hoos nog wat echt belangrijk is.

Meningen over berichten

Het barst niet alleen van de berichten over voeding zelf. Het stikt ook van de meningen óver die berichten. Je hebt het (eind 2016) misschien wel ergens gehoord of gezien: het interview in het NRC met de dames van the Green Happiness. Dat was een reden voor vele experts én nitwits om hun visie te verkondigen. Twitter en Facebook barstten toen bijna uit hun voegen. Kostelijk en interessant wat het teweeg bracht, maar ook schokkend, wat sommigen durven te beweren. Hoeveel onzin ze als ‘waarheid’ de ether in slingeren. Hoeveel anderen daarin trappen, omdat ze simpelweg niet beter weten. En dit is slechts één voorbeeld van vele.

Geniet wel, geloof niet

Geniet van al die mediagekte, lach je een stuip, maar geloof er niet zomaar in. Hypes en trends zijn heerlijk voor journalisten, ze kunnen er oneindig veel kanten mee op. Ze schotelen je een bericht voor, en een ‘expert’ die alles onderschrijft. Vervolgens komt er een tegenbeweging op gang, met weer een andere ‘expert’. Die het tegenovergestelde beweert. Zo blijft het hot en happening. En ontwikkel jij een angst voor vetten, gluten… en een focus op havermout, vogelvoer… enz! Een van mijn docenten zei een keer: “Als we alles opvolgen, wat ‘die experts’ beweren, kunnen we helemaal niets meer eten.”

Wees zeker van je zaak

Gebruik altijd je gezonde verstand en vertrouw je onderbuik gevoel. Zeker als je iets ziet of hoort waarvan je denkt “Zou dat nou echt zo zijn?”. Waarover je je verbaast. Ga bij twijfel en bij iets wat belangrijk is voor je gezondheid vooral niet zelf op zoek. Dan kom je immers weer in die enorme brij aan informatie terecht. Raadpleeg een echte deskundige, iemand met bewezen expertise en een gedegen opleiding. Die je goed kan uitleggen en uitgebreid kan onderbouwen waarom iets wel of niet klopt. Dan kun je daarna zelf beslissen en kiezen.

Kortom: het is geweldig, maar tegelijkertijd verwarrend dat er zoveel informatie over voeding te vinden is. Wees steeds kritisch, blijf bij jezelf en overleg met iemand die je echt kunt vertrouwen. Dat helpt je zeker verder!

Recept geschikt in tijden van mediagekte: groentefriet in krantenpapier

 

Ingrediënten / nodig:

  • kleine courgettes – 2 stuks (of 1 grote)
  • rode paprika’s – 2 stuks
  • flinke bospeen
  • eieren – 2 stuks
  • amandelmeel – 25 gram
  • kokosmeel – 25 gram (als je beide melen niet hebt of kunt kopen, kun je oud brood heel fijn verkruimelen)
  • paprikapoeder – een theelepel
  • knoflookpoeder – een halve theelepel
  • peper – een halve theelepel
  • zout – een halve theelepel
  • chilipoeder – een kwart theelepel (optioneel)
  • nootmuskaat – een kwart theelepel (optioneel)
  • bakplaat en bakpapier

Ook nodig: krantenpapier, bij voorkeur met een onzinnig artikel over voeding erop ;p

In het najaar / de winter kun je variëren met bijvoorbeeld pastinaak, erg lekker! Ook knolselderij en koolraap behoren tot de mogelijkheden.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de groenten. Snijd de courgettes in kwarten en verwijder de zachte zaadlijsten. Doe hetzelfde met de paprika’s. Snijd vervolgens alle groenten in gelijke ‘frieten’ (ongeveer een centimeter dik).
  3. Blancheer de groenten ongeveer 2 a 3 minuten in kokend water. Hierdoor blijven ze knapperig. Laat ze even afkoelen en uitlekken.
  4. Kluts ondertussen de eieren. Meng in een andere schaal de melen met de kruiden en specerijen.
  5. Schep de frieten eerst door het gekluste ei en daarna door je zelf gemaakte ‘paneermeel’ voor een smakelijk korstje.
  6. Laat de frieten goed verspreid over het bakpapier op de bakplaat in de oven ongeveer 30 minuten bakken, tot ze krokant zijn. Schep af en toe om voor het mooiste resultaat.
  7. Maak een puntzakje van het krantenpapier. Serveer hier de frieten in.

Extra tip

Lees af en toe het nieuws en de discussies van Foodlog. Al sinds 2005 een onafhankelijk nieuwsplatform over voedsel, gezondheid en eten & drinken. Met een groot netwerk van kritische mensen uit allerlei hoeken (bv. wetenschappers, artsen, boeren én consumenten). Ze kaarten vaak de mediagekte rondom voeding aan!

 

Mediagekte rondom voeding

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!