Recept voor kool met fruit, kruiden en specerijen

kool met fruit, kruiden en specerijen

Recept voor kool met fruit, kruiden en specerijen, om je ‘op te schonen’

Ingrediënten

  • 1 kool (bv. spitskool, witte kool of groene kool)
  • 3 appels (ook lekker: peren, bananen of gedroogd fruit)
  • 2 uien (of 1 flinke prei)
  • 2 tenen knoflook
  • stuk gember (ongeveer 5 a 6 cm)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels anijszaad (of venkelzaad)
  • flinke snuf zwarte peper
  • snufje zout
  • kokosvet (of olijfolie)
  • rode peper (optioneel, zaad verwijderen en fijnsnijden)
  • 3 kruidnagels (optioneel, zelf fijnstampen in een vijzel)
  • 1 theelepel kaneel (optioneel)
  • hand onbewerkte noten (optioneel, even vooraf droog roosteren is lekker)
  • 1 eetlepel honing (optioneel, pas na de bereiding toevoegen)

(Voor)bereiding

  1. Verwarm een brede pan op het vuur (er moet veel in kunnen).
  2. Snipper de uien. Doe het vet en de versnipperde uien in de pan. Draai het vuur laag als de uien glazig zijn.
  3. Rasp de gember fijn, snijd de knoflook klein en voeg toe. Als je de rode peper wilt toevoegen, kan dat ook nu. Hou het vuur laag.
  4. Snijd de spitskool fijn en voeg toe. Leg eventueel een deksel op de pan. Het vuur blijft laag.
  5. Wrijf in een vijzel (of met de onderkant van een pan op een stevige ondergrond) het zaad fijn (en eventueel de kruidnagels). Voeg toe met alle overige specerijen en het zout. Draai het vuur een paar minuten middelhoog. Roer zo nu en dan om, maar laat de kool niet te zacht worden.
  6. Snijd de appels in kleine stukjes (biologische hoef je niet te schillen, wel even goed wassen) en voeg vlak voor het einde van de bereiding toe. Als je noten en honing wilt toevoegen, doe je dat op het moment dat je het vuur uit zet.

Lekker met rijst en kip (of ei), maar ook met gebakken aardappels / pastinaak en een rundvlees stoofschotel.

Extra tip: maak het zo feestelijk mogelijk. Als je lol hebt in het zetten van stapjes voor het bereiken van je doel, hou je het beter vol. Een passende beloning bedenken voor elke behaalde tussenstap, kan heel motiverend werken. Gun jezelf plezier!

 

Voor meer leuke recepten: klik HIER!